A Dogecoin nem csak játék és mese!

Az, hogy hónapról hónapra újabb és újabb kriptovaluták jelennek meg a piacon, az már napjainkban senkit nem lep meg. Ha akarunk, ha nem, találkozhatunk egy újabb “sikert garantáló” lehetőséggel, de valójában nagyon nehéz eldönti mennyire is egyedi az, amivel éppen szembenézünk.

A Dogecoin nem csak játék és mese!

Vannak azonban olyan esetek, amikor már elsőre egyértelmű az, hogy valami különlegeset látunk. Ezek közé tartozik a Dogecoin története is, aminek az árát maga Elon Musk is manipulálja és az egyik legnagyobb talány a piacon.

Mi is ez és miért ennyire népszerű?

A történet kezdetéhez majd egy évtizedet kell visszautaznunk az időben, egyenesen 2010-be, amikor még mind a kereskedést segítő oldalak, mint a Tradensea kereskedő robotjai, mind a kriptovaluták is bőven gyerekcipőben jártak vagy meg sem születtek. Egy japán óvodai dolgozó feltöltött egy ártalmatlan képet házikedvencéről az internetre, ami hamar a világháló favoritja lett. Shiba inu nevű kutyája ártalmatlan arckifejezésével gyorsan mémmé változott, ez volt a Doge.

Magát a Dogecoint Jackson Palmer hozta létre, a megalkotás során a többi kriptovaluta forráskódját vette alapul. Ugyanúgy nyílt forráskódú valuta, mint a többség, ami 2013 decemberében jelent meg. A cél nem volt nemes, csak egy egyszerű tréfának indult, ugyanis már maga az embléma is Shiba inu ikonikus arckifejezését tartalmazza.

Az őrület akkor indult be igazán, amikor a felhasználók elkezdték “lájkolás” céljából használni, az érdekes tartalmakért Dogecoinnal fizettek. Ahogy a szekér elindult, nem volt megállás, és egy hónap alatt a kapitalizáció elérte a 60 millió dollárt, így beléphetett az ismert digitális fizetőeszközök csoportjába. A Dogecoin ugyanúgy decentralizált, mint társainak többsége, így mind az üzemelése, mind az alkalmazása független a banki szektortól.

Hogyan kerülhet nekünk is Dogecoin a birtokunkba?

Fontos különbség például a bitcoinhoz képest, hogy a Dogecoin egy inflációs valuta. Ez annyit jelent, hogy míg a BTC (a bitcoin rövidítése) esetében van egy fix mennyiség, amit ki lehet bányászni, addig a Dogecoinból évente több, mint 5 milliárd bányászható ki. Ez azért nagyon előnyös, mert aki “később kapcsol”, az is ugyanúgy kedvező feltételek mellett tud beszállni ebbe a kriptovalutába. Élénkíti a piacot, támogatja a virtuális pénzzel történő kereskedést, így a többség nem arra játszik, hogy minél tovább tartson magánál minél nagyobb mennyiséget.

A bányászata teljesen szabadon történik. Nem a bitcoinhoz hasonló proof-of-work protokollt használja, hanem a Scrypt technológiát. Dogecoint bármilyen rendszeren keresztül lehet bányászni, mint például Windows, Mac vagy Linux.

Elon Musk és a Dogecoin

Elon Muskot szerintünk nem kell bemutatni, hisz a világ egyik, ha nem éppen a leggazdagabb emberéről beszélünk. Twitter üzeneteivel gyakran szereti megbotránkoztatni mind az embereket, mind a piacokat is. Nem történt ez másképp a Dogecoin esetében sem, amikor egy tweetben leírta: “a Dogecoin az emberek kriptovalutája”. Természetesen a coin értéke azonnal hatalmasat ugrott.

Átadták a tanuszodát Sarkadon

Hivatalosan is átadták a több mint egymilliárd forint állami forrásból megépült tanuszodát pénteken a Békés vármegyei Sarkadon.
2023. 03. 25. 02:00
Megosztás:

4,0 százalék volt a munkanélküliségi ráta februárban

A munkanélküliek száma 2023 februárjában 196 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,0 százalék volt - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 03. 25. 01:00
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 03. 25. 00:05
Megosztás:

Ericsson: a mobilkommunikáció és az 5G hatékonyabbá teheti az energiaszektor működését

A mobilkommunikáció és az 5G hatékonyabbá teheti az energiaszolgáltatókat és a közműveket, akár 25 százalékkal is csökkentheti az erőművek állásidejét - hívta fel a figyelmet az Ericsson legfrissebb kutatása.
2023. 03. 24. 23:00
Megosztás:

A lakosság várakozásai javultak, a vállalatoké romlottak márciusban

A lakosság konjunktúraérzete kismértékben javult, míg a vállalatoké enyhén romlott márciusban: a -100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági index -20,3-ről -19,2-re javult, miközben a vállalati mutató értéke -13,0-ról -15,2-re romlott - ismertette a Századvég Konjunktúrakutató legújabb felmérése eredményét pénteken.
2023. 03. 24. 22:10
Megosztás:

Továbbra is lendületben a logisztikai piac Európában

A bizonytalan gazdasági környezet piacra gyakorolt hatásainak ellenére folyamatosak a fejlesztések Magyarországon és a környező európai országokban is. Köszönhető mindez a bérlők változatlan érdeklődésének, mely a Panattoni szerint idén a logisztikában még erőteljesebben tapasztalható lesz.
2023. 03. 24. 21:00
Megosztás:

Gyengült a forint pénteken kora este

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben pénteken kora este a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 03. 24. 20:00
Megosztás:

Mínuszban zártak a főbb nyugat-európai piacok

Gyengüléssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 03. 24. 19:00
Megosztás:

A kedvezőtlen nemzetközi hangulat húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1087,14 pontos, 2,53 százalékos csökkenéssel, 41 818,92 ponton zárt pénteken.
2023. 03. 24. 18:30
Megosztás:

A Continental nyerte "Az év K+F beruházója" díjat a HIPA-tól

A Continental Automotive Hungary Kft. nyerte "Az év K+F beruházója" díjat a Nemzeti Befektetési Ügynökségtől (HIPA) - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2023. 03. 24. 18:00
Megosztás:

Szezámkrémet hívott vissza a dm

Szalmonella esetleges jelenléte miatt hívta vissza a forgalomból a dmBio szezám tahini krémet a dm-drogerie markt Kft. - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2023. 03. 24. 17:30
Megosztás:

Olaf Scholz: Stabil az európai bankrendszer

Az európai bankrendszer stabil, "kifizetődő volt", hogy az elmúlt években szigorú bankszabályok és előírások születtek Európában - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár pénteken Brüsszelben, az uniós vezetők kétnapos csúcstalálkozójának befejező, euróövezettel foglalkozó munkanapját követően.
2023. 03. 24. 17:10
Megosztás:

Magyarország az EU legjelentősebb tormatermelője

Magyarország az Európai Unió legjelentősebb tormatermelője; a magyar torma keresett külföldön, a kitűnő minőségű tormából a húsvéti ünnepi asztalra is a hazait javasolja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteki közleményében.
2023. 03. 24. 16:30
Megosztás:

Nőtt az amerikai gazdasági aktivitás

Az amerikai gazdasági aktivitás nőtt márciusban a S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékei alapján.
2023. 03. 24. 16:00
Megosztás:

Februárban 4 millió 691 ezer volt a foglalkoztatottak száma

2023 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 691 ezer volt, 26 ezerrel több, mint egy éve. A 2022. december és 2023. február közötti háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 15 ezerrel több, 4 millió 690 ezer volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 03. 24. 15:40
Megosztás:

Részvényenként 390 forintos osztalékot javasol a Richter

Részvényenként 390 forintos - névértékre vetítve 390 százalékos - osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága a közgyűlésnek - derül ki a társaság közgyűlési meghívójából, amelyet pénteken tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2023. 03. 24. 15:00
Megosztás:

Négy kontinensről érkeztek kutatók az SZTE természeti veszélyekkel foglalkozó konferenciájára

Szeged két napra a klímaváltozás és a természeti veszélyek kutatásának fővárosává vált. A Szegedi Tudományegyetem TTIK Geoinformatikai, Természeti- és Környezetföldrajzi Tanszéke 2023. március 23-án és 24-én a EUGLOHRIA Seeding Grant támogatásával, nemzetközi konferenciát és workshopot szervezett „Natural Hazards and Climate Change” címmel, amelyen nemcsak a földrengések, aszályok és árvizek összefüggéseit de a klímaváltozás népegészségügyi és járványügyi hatásait is vizsgálták.
2023. 03. 24. 14:30
Megosztás:

Több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki a buszsávot jogosulatlanul használó autósokra

Három év alatt több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki ellenőrző akciók során azokra az autósokra, akik jogosulatlanul használták a buszsávot, ezzel akadályozva az autóbuszokat és mentőautókat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken a honlapján.
2023. 03. 24. 14:00
Megosztás:

Ismét viharos szélre és porviharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Ismét viharos szélre és porviharokra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2023. 03. 24. 13:30
Megosztás:

Problémát jelent az olasz börtönök túlzsúfoltsága

Továbbra is problémát jelent az olaszországi börtönök túlzsúfoltsága, a fogvatartottak közötti erőszak és a megfélemlítés - hívta fel a figyelmet strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) kínzás és embertelen bánásmód elleni szakbizottsága (CPT) pénteken közétett jelentésében.
2023. 03. 24. 13:00
Megosztás: