A fővárosi átlagbérrel 12 millióval több lakáshitel vehető fel, mint a szabolcsival

A fővárosi átlagkeresettel akár 4 millió forinttal nagyobb és kedvezőbb kamatozású személyi kölcsön igényelhető, mint a csaknem kétszázezerrel alacsonyabb szabolcsi átlagbérrel. Lakáshitelnél 12 millióval nagyobbat lehet felvenni, de a ugyanakkor összegnél a törlesztőrészletekben nincs különbség, most 7 százalék körüli THM-mel igényelhet lakáshitelt a nettó 450 ezret és a 250 ezret kereső is - derül ki a Bank360.hu összehasonlító elemzéséből.

A fővárosi átlagbérrel 12 millióval több lakáshitel vehető fel, mint a szabolcsival

Továbbra is jelentős különbségek vannak a magyarok fizetésében attól függően, hogy az ország melyik részén él valaki. A Budapesten dolgozók kedvezmények nélkül számított nettó átlagkeresete 71 százalékkal haladta meg a legrosszabbul kereső Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyeiekét (264 ezer forint) és 62 százalékkal a békésiekét (278 ezer forint) 2023. I-III. negyedévében. Egy év alatt a legnagyobb mértékben, csaknem 20 százalékkal a Győr-Moson-Sopron vármegyei munkaadóknál nőtt a kifizetett bér ebben az időszakban, a 401 ezer forintos nettó átlagkereset már „csak” 51 ezer forinttal marad el a legmagasabb fővárositól. Az országos átlag (14 százalék) felett nőtt az átlagkereset például Pest, Komárom-Esztergom, Veszprém, Heves és Hajdú-Bihar vármegyékben is a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. A Bank360.hu elemzése szerint a látványos különbségek megmutatkoznak a hitelhez jutási lehetőségekben is.

Mennyi személyi kölcsönt kapunk különböző keresetekkel?

A fővárosi 452 ezer forintos nettó keresettel nagyobb összegű és kedvezőbb kamatozású személyi kölcsön igényelhető, mint a vármegyei alacsonyabb jövedelmekkel. A bankok többsége legfeljebb 10 millió forintig folyósít - ingatlanfedezet nélküli, a jövedelemre igényelhető - személyi kölcsönt, és 400 vagy 450 ezer forint nettó jövedelemtől kamatkedvezményt nyújt a hitelfelvevőknek.

Ekkora havi jövedelemmel nem okoz gondot a 10 millió forintos személyi kölcsön igénylése (sőt, a két banknál elérhető 12 milliósé sem), a jövedelem elbírja a törlesztőrészlet fizetését. A hitelfelvételnek korlátot szabó jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) alapján havi 600 ezer forintos nettó jövedelem alatt a törlesztés legfeljebb a jövedelem 50 százalékát teheti ki. Ez a fővárosi átlagbér összegével legfeljebb 226 ezer forint lehet.

A bankok a 10 milliós kölcsönt 7 éves (84 hónapos) futamidővel 12,67 és 14,97 százalékos THM-mel folyósítják a Bank360.hu személyi kölcsön kalkulátorának ajánlatai szerint, ezzel a havonta fizetendő törlesztő 176 és 186 ezer forint közötti lehet. (A THM a teljes hiteldíj mutató rövidítése, ami a hitelfelvétel összes költségét jelzi.) A tízmilliós hitelért a futamidő alatt összesen - a tőkével, kamatokkal és díjakkal együtt - 14,82 és 15,69 millió forint közötti összeget fizethetünk vissza attól függően, melyik pénzintézettel szerződünk.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei nettó 264 ezer forintos keresettel legfeljebb 6,2-6,3 millió forint személyi kölcsönt vehetünk fel 7 éves futamidővel, ha nincs más hitelünk, amit még fizetni kell. Az alacsonyabb jövedelem a bankoknak nagyobb hitelkockázatot jelent, ezért magasabb THM-mel hiteleznek, mint a jobban keresőknek. A szabolcsihoz hasonló jövedelemmel a személyi kölcsön kalkulátor 17,04 és 20,45 százalék közötti THM-eket ajánl, amivel 121-132 ezer forint közötti havi törlesztést fizethetünk. A futamidő alatti teljes visszafizetés 10,25 és 11,13 millió forint között alakulhat. Kisebb havi törlesztést fizetünk, ha a kölcsön futamidejét kitoljuk a felső határig, 8 évre (96 hónapra). Ebben az esetben 113 ezer forintos havi törlesztőrészlettel is felvehetjük a 6,2 milliós kölcsönt.

A Hajdú-Bihar vármegyei 313 ezer forintos nettó átlagkeresettel számolva legfeljebb nagyjából 8 millió forint összegben tudunk személyi kölcsönt igényelni 7 éves futamidővel - ha ehhez magas, havi 149-155 ezer forintos törlesztést vállalunk. Ekkora jövedelemmel a THM valamivel kedvezőbb, 15,31-16,6 százalékos. A kölcsön futamidő alatti teljes visszafizetése 12,66 és 13,1 millió forint között alakulhat.

Az alacsonyabb jövedelműeknek kedvezett a lakáshiteles kamatplafon

Fővárosi átlagbérrel akár 12 millió forinttal nagyobb lakáshitelt igényelhetünk, mint a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyeivel. A JTM-mutató alapján a legalább 10 éves kamatperiódussal vagy végig fix kamatozással felvett jelzáloghiteleknél a havi jövedelemnek legfeljebb a felét teheti ki a törlesztőrészlet, ha 600 ezer forintnál kisebb a jövedelmünk. Ez alapján a fővárosi átlagbérrel, 452 ezer forinttal legfeljebb 29 millió forint lakáshitelt igényelhetünk 20 éves futamidővel.

A szabolcsi átlagkeresettel, 264 ezer forinttal a szabály szerint maximum 132 ezer forint lehet a havi törlesztés, ami alapján legfeljebb 17 millió forint 10 éves vagy annál hosszabb kamatperiódusú lakáshitelt vehetünk fel 20 éves futamidővel. A bankok azonban a JTM-szabálynál szigorúbban hiteleznek, figyelembe véve például az eltartottak számát és a megélhetési költségeket, az igazolt jövedelemnél néhány tízezer forinttal alacsonyabb összegre alkalmazzák a JTM-korlátot. Így a felvehető hitelösszeg akár 2-3 millió forinttal kisebb lehet a fent közölt maximum összegeknél.

Az önkéntes kamatplafon bevezetése óta „összesűrűsödtek” a lakáshitel-ajánlatok, azaz a legolcsóbb és legdrágább ajánlatok közelebb vannak egymáshoz, mint korábban. A jövedelem alapján nyújtott kedvezményekből is vágtak a bankok, aminek hatására az alacsonyabb bérű igénylők akár ugyanolyan vagy nagyon hasonló feltételekkel is kaphatnak jelzálogkölcsönt, mint a náluk jóval magasabb jövedelműek. Jelenleg a fővárosi és a szabolcsi átlagbérrel is szinte ugyanakkora THM-mekkel igényelhető lakáshitel. Például a 15 millió forintos 20 éves futamidejű lakáshitelt a Bank360.hu lakáshitel kalkulátora 7,06 és 7,30 százalék közötti THM-mel ajánlja, havi 115-117 ezer forintos törlesztővel a legalább 450 ezret keresőnek és az ennél kétszázezerrel kevesebbet keresőnek egyaránt.

A 10 millió forintos 12 éves futamidejű lakáskölcsönért 7,06-7,30 százalékos THM mellett havi 102-103 ezer forintos törlesztőrészletet kell fizetni a fővárosi és a szabolcsi átlagkereset összegét keresőnek is. (Egyes bankok 500, 600, 800 vagy egymillió forint feletti jövedelemnél kamatkedvezményt nyújthatnak, amivel elérhető 7 százalék alatti THM is, de ezzel a havi törlesztő csak egy-kétezer forinttal csökken.)

Gurulnak a dollármilliók a háromkerekű Teslába

Bár még csak néhány hete érhető el, az eTukTuk előértékesítése már most rekordokat döntöget. A csapatnak ugyanis minimális idő alatt sikerült 1.2 millió dollárt is meghaladó bevételt elérni a natív TUK tokenek forgalmazásával.
2024. 02. 22. 09:33
Megosztás:

Emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén

A javuló nemzetközi befektetői hangulatnak köszönhetően pozitív tartományban indulhat a kereskedés csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 02. 22. 09:30
Megosztás:

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön, amikor a térség irányadó tőzsdéje, a tokiói börze Nikkei225 indexe 2,13 százalékos emelkedéssel rekordszinten, 39 ezer 116 ponton zárt.
2024. 02. 22. 09:00
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 02. 22. 08:30
Megosztás:

Üzbegisztánnal tárgyaltunk

Laziz Kudratov üzbég befektetési, ipari és kereskedelmi miniszterrel, a magyar-üzbég gazdasági vegyes vizottság társelnökével tárgyalt telefonon a külgazdasági és külügyminiszter.
2024. 02. 22. 08:00
Megosztás:

Új logisztikai központok épülnek nálunk

A kormány támogatja a logisztikai szektor beruházásait, ezért 2023-ban megteremtette a logisztikai parkok jogszabályi hátterét - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.
2024. 02. 22. 07:30
Megosztás:

A 4iG önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben.
2024. 02. 22. 07:00
Megosztás:

A húszi konfliktus miatt áremelkedésre lehet számítani a klímapiacon

Tucatnyi hajó megtámadása elég volt a konténerhajózás költéségének megháromszorozására, ami jelentősen megnöveli a klímaberendezések szállítási költségét.
2024. 02. 22. 06:30
Megosztás:

Megvásárolta a gönyűi erőművet a Veolia Csoport

Adásvételi szerződést írt alá a Veolia Invest Hungary és az Uniper Csoport az Uniper Hungary Energetikai Kft. 100%-os üzletrészének megvásárlásáról. A Magyarország legmodernebb és az egyik legnagyobb kombinált ciklusú gázturbinás energiatermelő egységeként számontartott gönyűi erőművet tulajdonló és üzemeltető vállalat megvásárlása jól illeszkedik a Veolia Csoport hosszú távú stratégiájába, amelynek fókuszában a magyarországi villamosenergia-ellátás hatékonyságának növelése és a megújuló erőforrások növekvő arányú felhasználása áll.
2024. 02. 22. 05:30
Megosztás:

Kiderült, milyen károktól féltjük leginkább az otthonunkat

Az Allianz lakásbiztosítási szokásokat vizsgáló kutatásában megkérdezettek több mint 85 százalékának van lakásbiztosítása. A MABISZ adatai ennél valamivel alacsonyabbak, a szövetség statisztikái alapján a hazai ingatlanbiztosítási piac telítettsége 73-74 százalék körül mozog évi 350-550 ezer új szerződéskötés mellett.[2] Az Allianz felmérése alapján a döntő többség (85,7%) elsősorban amiatt köt lakásbiztosítást, hogy az ingatlanát és a benne lévő értékeket biztonságban tudja. A kitöltők csaknem 46 százaléka bérbe adja a lakását, ezért számukra kiemelt cél, hogy így visszatéríttethessék a bérlő által okozott esetleges károkat. A válaszadók közel 40 százalékának pedig nagyon fontos a lakásbiztosítás megkötésénél, hogy baj esetén az anyagi károk megtérítése mellett asszisztencia szolgáltatásokkal segítse a biztosító a probléma megfelelő orvoslásában.
2024. 02. 22. 05:00
Megosztás:

Még ébredezik a régió ingatlanpiaca, de a bankok már hiteleznének

A nagy pénzügyi válság óta a leggyengébb évét zárja Közép-Kelet Európa ingatlanpiaca. A KPMG 10 országot felölelő kutatása szerint 2023 első három negyedévében a tranzakciók értéke mindössze a 2022-es forgalom 30 százalékát érte el. A nagy felülteljesítő a régióban Csehország, de Magyarország is a méreteinél nagyobb befektetőnek számít.
2024. 02. 22. 04:30
Megosztás:

Még mindig félünk és halogatunk – fontosnak tartjuk, mégsem járunk szűrővizsgálatokra

A bajt könnyebb megelőzni, mint kezelni – mégis csak minden ötödik magyar jár rendszeresen egészségügyi szűrővizsgálatokra. Az elmúlt két évben legtöbben vér- és laborvizsgálaton, tüdőszűrésen és fogászati ellenőrzésen vettek részt. A nők általában jóval gyakoribb látogatói a szűrővizsgálatoknak, mint a férfiak. A felvilágosítás fontosságát bizonyítja, hogy például nőgyógyászati rákszűrésen a magyar nők kétharmada vett részt az elmúlt két évben – derült ki az NN Biztosító kutatásából. Az adatok egy új egészségtudatossági szakadékra is rámutatnak a magyar társadalomban.
2024. 02. 22. 04:00
Megosztás:

Mostantól zöld alapként működik az Erste ingatlanalapja

Február közepétől ESG befektetési alapként működik az Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap. Ezzel az Erste alapja lett az első olyan magyarországi ingatlanalap, amely tevékenységét a fenntarthatósági, vagyis ESG szempontok (E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek) figyelembevételével végzi. A 708 milliárd forint nettó eszközértékű Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap célja, hogy hozzájáruljon az éghajlatváltozás mérsékléséhez, valamint segítsen előmozdítani az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást. Ennek érdekében az Erste Alapkezelő Zrt. törekszik arra, hogy olyan új építésű ingatlanokba fektessen, melyek zöld minősítéssel rendelkeznek (LEED minősítési rendszer szerint „Gold” vagy a BREEAM minősítési rendszer szerint „Very Good” vagy WELL), és hosszú távon is stabil jövedelmet biztosítanak az alap befektetői számára.
2024. 02. 22. 03:30
Megosztás:

El ne felejtse befizetni a kötelező-biztosítását!

Annak a közel nyolcvanezer gépjármű-tulajdonosnak, akik az év végi kampányban, január elsejével kötöttek új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), legkésőbb február 29-én éjfélig kell rendezniük esedékes díjrészletüket – hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). A szigorú határidő az összegnek a biztosítóhoz való beérkezésére vonatkozik.
2024. 02. 22. 03:00
Megosztás:

Egy bátor nyugdíjas, aki úgy döntött, hogy legyőzi az állami nyugdíjrendszert!

Új hős született: az alacsony nyugdíjú nyugdíjas, aki egy kreatív megoldással legyőzte az állami nyugdíjrendszert és megváltoztatta az egész életét. A történet mindenki számára tartogat pozitív üzeneteket.
2024. 02. 22. 02:00
Megosztás:

Egy igazi horoszkóp ami a rossz híreket is megjósolja!

Horoszkópunk rendhagyó módon nem kizárólag a jó dolgokra fókuszál, hanem megmutatja az élet árnyoldalait is és rámutat a problémákra, gondokra és az élet szomorúbb kilátásaira is. Csak akkor olvasd el, ha kellően bátor vagy!
2024. 02. 22. 01:00
Megosztás:

Mire költenének idén a magyarok?

A magyarok 63 százalékának vannak olyan céljai az idei évre, amihez nagyobb anyagi forrás szükséges, a legtöbbet utazásra adnák ki, és a lakásfelújítás is sokaknak fontos cél - derült ki a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatásából.
2024. 02. 22. 00:30
Megosztás:

Csontváry festménnyel nyílik meg az ingyenes Róma - Budapest kiállítás a Virág Judit Galériában

Óriási meglepetés: Csontváry Kosztka Tivadar felbecsülhetetlen értékű, a nagyközönség által régóta nem látott, Holdtölte Taorminában című festményét is kiállítja a Virág Judit Galéria a február 22-én nyíló, ingyenes, Róma - Budapest tárlatán.
2024. 02. 22. 00:05
Megosztás:

Át kell formálni az étkezési szokásainkat

Az étkezési kultúra megváltoztatása segítheti a fenntarthatóságot a WWF legfrissebb, Közép-Európában végzett felmérése szerint.
2024. 02. 21. 23:30
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a Skandináv lottón!

A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a február 21-én megtartott 8. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 02. 21. 23:00
Megosztás: