A gazdaság átalakulóban van: Kihívások és esélyek az európai ipar számára 2024-ben

Kitekintés a 2024-es évre: Kihívásokkal, de jövedelmező lehetőségekkel is teli év az európai gazdaság számára. Hogyan tudnak a vállalatok digitalizációval és automatizálással, valamint a használt gépek okos alkalmazásával úrrá lenni a átalakulási hullámon, és új növekedési és hatékonysági lehetőségeket felfedezni.

A gazdaság átalakulóban van: Kihívások és esélyek az európai ipar számára 2024-ben

2023-ban az európai gazdaságot erőteljesen befolyásolták az olyan külső kihívások, mint a magas energiaárak, az infláció és a globális feszültségek folyamatos hatása. Ezek a tényezők általános elbizonytalanodáshoz vezettek, és csökkentették a beruházási hajlandóságot. Ez az árrobbanás különösen érintette a fa- és fémipart, melyek számos iparágban központi szerepet játszanak.

2024-ben a vállalatok továbbra is szembesülni fognak a világpolitikai feszültségek hatásával, ami a gazdasági bizonytalanságban is tükröződik. Ezt továbbá a nyersanyagok elérhetősége és költségei, valamint a piac stabilitása is megszenvedi. A vállalatok kénytelenek lesznek módosítani stratégiáikat, miközben a digitalizáció és a fenntarthatóság innovációi jelentik majd a problémák leküzdésésének kulcsát. Ez az év ismét kihívásokat jelent, de izgalmas lehetőségeket is kínál az ipar számára. 

A globális feszültségek nyersanyaghiányhoz és a piac ingadozásokhoz vezetnek

A nyersanyaghiány különösen olyan fontos anyagokat érint, mint a fa és a fém. Ezen nyersanyagok korlátozott elérhetősége az olyan országok, mint Kína és az USA erős keresletének közvetlen következménye. A növekvő anyagköltségek a gyártási költségek további emelkedését eredményezik. Ez az ellátási láncok megszakadásához vagy késedelmességéhez, és ezáltal hiányok kialakulásához vezethet a termelésben és a vevői megrendelések teljesítésében. 

A piaci ingadozások tovább súlyosbítják ezt a problémát. A kereslet és az árak kialakításának ingadozásai jelentősen megnehezítik a tervezést és az előrejelzést a vállalatok számára. Ez hátráltatja a hosszú távú stratégiák kifejlesztését és fenntartását. 

A kihívások az esélyek ugródeszkáját jelentik

A növekvő energiaárak továbbra is jelentős aggodalmat okoznak minden méretű vállalat számára. A magasabb energiaárak ugyanis a teljes üzemi költségek növekedéséhez vezethetnek, ami arra kényszeríti a vállalatokat, hogy emeljék az árakat, növeljék a hatékonyságot vagy alternatív energiaforrásokat keressenek.

Ezzel párhuzamosan a fenntarthatóság kérdése is nagyobb jelentőséget kap. A szigorodó környezetvédelmi követelmények és előírások miatt a vállalatok előtt a termelési folyamatok hozzáigazításának feladata áll. Ez a tisztább technológiákba való beruházást, a környezetbarátabb anyagokra való átállást vagy a hatékonyabb folyamatok megvalósítását is jelentheti. Bár ezek a hozzáigazítások hosszú távon előnyösek lehetnek, rövid távon mégis kihívást jelentenek, különösen a kapcsolódó költségek és a szervezeti változások tekintetében.

A munkaerőhiány további lényeges kihívást jelent. A szakképzett munkaerő hiánya különösen a speciális területeken léphet fel. A munkatársak szak- és továbbképzésébe, valamint a munkakörülmények javításába való beruházások mellett az automatizálás is csökkentheti az emberi munkaerő iránti igényt.

A 2024-es év a digitalizáció, az automatizálás és az AI által támogatott technológia területén is esélyeket kínál a vállalatok számára. Ez a transzformáció lehetővé teszi az üzemi folyamatok optimalizálását és a hatékonyság növelését, a rutinszerű feladatoktól az előremutató adatelemzésig. Ezek a technológiák segítséget nyújtanak a munkaerőhiány leküzdésében, a termelékenység növelésében és a költségek csökkentésében.

Egy lépéssel előrébb a használt gépekkel

A 2024-es év megköveteli a vállalatoktól, hogy ne csak reagáljanak, hanem proaktív módon is cselekedjenek. Az üzemeknek gyors alkalmazkodási képességre van szükségük. Kulcsfontosságú lesz az innovációra való hajlandóság és a fenntarthatóság iránti erős elkötelezettség. Azok a vállalatok, amelyek ezeket a szempontokat stratégiájuk középpontjába helyezik, nemcsak leküzdhetik az előttük álló kihívásokat, hanem új növekedési lehetőségekhez is juthatnak.

Tekintettel a sokrétű kihívásokra, a használt gépek vásárlása és eladása 2024-ben hatékony stratégiát kínál a vállalatok számára. A használt gépek a Surplex.com vállalaton, a használt gépek egyik vezető ipari aukciós házán keresztüli vásárlása, költséghatékony lehetőséget kínál a gyártási kapacitások bővítésére vagy megújítására az új beszerzések magas költségei nélkül. A használt gépek a modern technológiát és a hatékonyságot is képviselhetik. A kínálatban számos kiváló minőségű, energiahatékony modell is megtalálható, például fizetésképtelenség miatt. Az ilyen gépek, beleértve a fejlett ipari robotokat is, alkalmasak automatizálási projektekre, segítenek a vállalatoknak optimalizálni termelési folyamataikat és csökkenteni az energiaköltségeket. A használt gépek további döntő előnye, hogy a nyersanyagok, mint például a fémek vagy az elektronikai komponensek terén uralkodó aktuális ellátási nehézségektől függetlenül elérhetők.

A már nem szükséges gépek a Surplex vállalaton keresztül történő eladása egyidejűleg tőkét szabadít fel, amely lehetővé teszi a beruházásokat az olyan fontos területeken mint a digitalizáció vagy a technológiai innovációk. A Surplex felhasználóbarát platformja, nemzetközi hálózata és kompetens teljes körű szolgáltatása révén leegyszerűsíti az értékesítési és vásárlási folyamatokat, ami lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy a gazdasági kihívásokkal járó 2024-es évben költségeket takarítsanak meg és növeljék a versenyképességüket.

Egy igazi horoszkóp ami a rossz híreket is megjósolja!

Horoszkópunk rendhagyó módon nem kizárólag a jó dolgokra fókuszál, hanem megmutatja az élet árnyoldalait is és rámutat a problémákra, gondokra és az élet szomorúbb kilátásaira is. Csak akkor olvasd el, ha kellően bátor vagy!
2024. 02. 22. 01:00
Megosztás:

Mire költenének idén a magyarok?

A magyarok 63 százalékának vannak olyan céljai az idei évre, amihez nagyobb anyagi forrás szükséges, a legtöbbet utazásra adnák ki, és a lakásfelújítás is sokaknak fontos cél - derült ki a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatásából.
2024. 02. 22. 00:30
Megosztás:

Csontváry festménnyel nyílik meg az ingyenes Róma - Budapest kiállítás a Virág Judit Galériában

Óriási meglepetés: Csontváry Kosztka Tivadar felbecsülhetetlen értékű, a nagyközönség által régóta nem látott, Holdtölte Taorminában című festményét is kiállítja a Virág Judit Galéria a február 22-én nyíló, ingyenes, Róma - Budapest tárlatán.
2024. 02. 22. 00:05
Megosztás:

Át kell formálni az étkezési szokásainkat

Az étkezési kultúra megváltoztatása segítheti a fenntarthatóságot a WWF legfrissebb, Közép-Európában végzett felmérése szerint.
2024. 02. 21. 23:30
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a Skandináv lottón!

A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a február 21-én megtartott 8. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 02. 21. 23:00
Megosztás:

Nagyon gyenge évet zárt Kelet-Közép Európa ingatlanpiaca

A 2008-as válság óta a leggyengébb évét zárta Kelet-Közép Európa ingatlanpiaca: az ingatlan tranzakciók volumene tavaly az első három negyedévben 3,2 milliárd dollárt ért el, ez mindössze a 2022-es egész évi forgalom 30 százaléka - ez derült ki a KPMG 10 országot felölelő Property Landing Barometer kutatásból.
2024. 02. 21. 22:30
Megosztás:

Kevesli a hatósági munkaügyi ellenőrzést a Magyar Szakszervezeti Szövetség

Kevésnek tartja a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) a hatósági munkaügyi ellenőrzések gyakoriságát, és érdemi változást sürget.
2024. 02. 21. 22:00
Megosztás:

2900 milliárd forintot kap a magyar agrárium - kik élveznek most előnyt?

Megkezdődött a vidékfejlesztési- és agrárpályázatok kiírása előtti társadalmi egyeztetés, így egy-egy részlet még változhat, de már most látszik, hogy összességében mintegy 2900 milliárd forint juthat a hazai mezőgazdaságnak 2027-ig. A nagyon különböző célú és formájú pályázatok egyik közös vonása, hogy többségükben kiemelt figyelmet kapnak az ökológiai szempontok, így az ökogazdálkodást, vagy csak a fenntarthatóság emelt kritériumait vállaló pályázók jelentős előnyöket élveznek majd.
2024. 02. 21. 21:30
Megosztás:

Megjelent a Mazars és a Mergermarket közös Közép- és Kelet-Európa 2023-24. évi M&A jelentése

A KKE-régió érettségét mutatja, hogy 2023-ban nem rendült meg a globális kihívások hatására, sőt az M&A ügyletek száma és összértéke meghaladta a járvány előtti időszak szintjét – áll a Mazars és a Mergermarket közös idei jelentésében. Magyarországon 21 százalékos csökkenés figyelhető meg azonban, és a legnagyobb magyarországi tranzakciók mögött továbbra is az állam áll. A magyar gazdaságban a magánegészségügy és az informatikai szektor emelkedik ki, valamint a megújuló energiaforrások is egyre nagyobb érdeklődést váltanak ki a külföldi befektetők körében.
2024. 02. 21. 21:00
Megosztás:

Kezdetét vette a TwinEU

Elindult az Európai Unió innovációs keretrendszerének egyik legnagyobb projektje, a TwinEU, amelynek célja, hogy kidolgozza az európai villamosenergia-rendszer digitális másának koncepcióját; a konzorciumban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) kiemelt szerepet játszik - tájékoztatta az egyetem kedden az MTI-t.
2024. 02. 21. 20:30
Megosztás:

Megállítható-e a képzett munkaerő külföldre áramlása?

A brain drain, magyarul az „agyelszívás” a magasan képzett munkavállalók elvándorlását jelenti egy szerényebb megélhetést adó, alacsonyabb fejlettségű országból egy fejlettebb, magasabb életszínvonalat biztosító országba. Így humán tőkéjüket (tudásukat, képességeiket, kreativitásukat) immáron egy másik gazdaságban kamatoztatják, serkentve ezzel a fogadó ország gazdaságát. Magyarországon a magasan képzettek elvándorlási rátája jelenleg közel 7%.
2024. 02. 21. 20:00
Megosztás:

Kevéssé változott szerdán a forint árfolyama

Vegyesen alakult, csekély mértékben változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest szerdán a bankközi piacon.
2024. 02. 21. 19:30
Megosztás:

Többségében nyereséggel zártak az európai indexek

A európai indexek vegyesen, többségükben nyereséggel zártak szerdán.
2024. 02. 21. 19:00
Megosztás:

Ismét történelmi rekordon zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 403,23 pontos, 0,61 százalékos emelkedéssel 66 344,17 ponton, újabb történelmi rekordon zárt szerdán.
2024. 02. 21. 18:30
Megosztás:

Nyoma van a lengyel gazdák mozgolódásának

Közlekedési nehézségeket okoztak kedden Lengyelország-szerte az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán áruk behozatala ellen tiltakozó gazdák közúti blokádjai, az egyik ukrán határátkelőn a tüntetők ukrán gabonát eresztettek ki egy tehervonat vagonjaiból - közölte a Polsat News hírtelevízió.
2024. 02. 21. 18:00
Megosztás:

Nem hagyják esni a hatóságok a kínai tőzsdét, ismét közbeléptek a részvénypiacokon Kínában

Ismét közbeléptek a kínai hatóságok, hogy növeljék a kínai részvénypiacba vetett bizalmat.
2024. 02. 21. 17:30
Megosztás:

Folytatódik a párizsi balhé

Folytatódott az Eiffel-torony dolgozóinak sztrájkja kedden, Párizs legismertebb turistalátványossága az egymást követő második napon nem nyitott ki.
2024. 02. 21. 17:00
Megosztás:

Négyen kikerültek az EU feketelistájáról

Az Európai Unió illetékes tanácsa felülvizsgálta és frissítette az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékét, a Bahama-szigeteket, Belize-t, a Seychelle-szigeteket, valamint a Turks- és Caicos-szigeteket törölte onnan, így a lista 12 szereplősre apadt.
2024. 02. 21. 16:30
Megosztás:

A TLE reménykedik a változásban

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) álláspontja szerint az év elején életbe lépett átalakított családtámogatási rendszer - csok plusz, megemelt falusi csok és babaváró kölcsön - akkor tudja mérsékelni a lakáspiaci visszaesést, ha kiszámítható módon, hosszú távon fennmarad.
2024. 02. 21. 16:00
Megosztás:

Szigorítottak a románok

Romániában nagy többséggel megszavazta a képviselőház kedden azt a törvénytervezetet, amely betiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára.
2024. 02. 21. 15:30
Megosztás: