A háború hatása a szerződéses kötelezettségekre

Az utóbbi pár évben a világgazdaságot jelentősen átrajzolták olyan események, amelyekre kevesen számítottak. A koronavírus-járvány nagyon sok gazdasági kapcsolatot forgatott fel, az orosz-ukrán háború pedig nyilvánvalóan befolyásolja a teljes térség gazdasági rendszerét. Jogosan merül fel a kérdés: mi történik a szerződéses kötelezettségekkel, muszáj teljesíteni ilyen helyzetben is, elvárható egyaltalán a teljesítés? – A Niveus Consulting Group adja meg a válaszokat.

A háború hatása a szerződéses kötelezettségekre

Pálffy Miklós, a Niveus Consulting Group együttműködő partnere kiemeli: „A kérdésre az egyedi ügyek vizsgálata nélkül nem lehet biztos választ adni. Szeretnénk azonban bemutatni pár olyan szempontot, ami hasznos lehet a rövidtávú, egyszeri szerződéses kötelezettségek mérlegelése esetén.”

Az első kérdés a magyarországi felek között megkötött szerződés. Amennyiben a felek eltérően nem rendelkeztek, erre a szerződésre a magyar Polgári Törvénykönyv rendelkezési vonatkoznak. A törvény szerint a szerződéseket teljesíteni kell, aki pedig ezt nem teszi, az kártérítéssel tartozik. „Mentesül a felelősség alól [tudniillik a szerződésszegő fél], ha bizonyítja, hogy a szerződésszegéstellenőrzési körén kívül eső, a szerződéskötés időpontjában előre nem látható körülmény okozta, és nem volt elvárható, hogy a körülményt elkerülje vagy a kárt elhárítsa.” De mit jelent ez? Hosszú elméleti magyarázat helyett nézzünk pár példát:

a. Mi történik akkor, ha én eladnám a lakásomat, de közben rájövök, hogy az inflálódó pénz helyett a lakásban tartanám a vagyonomat (vagy esetleg az Ukrajnából érkező menekült rokonaimnak van szüksége a lakásra). Megtagadhatom-e a szerződés teljesítését (hiszen mindkét körülményt – végső soron – a háború okozta) erre hivatkozással? Elsőre nagyon úgy tűnik, hogy mindkét esetben a háborúnak tudható be a szerződésszegés, de igazából mindkét esetben a saját döntésem volt. A háborúval kimenthetném magamat, de a saját döntésemmel nem.

b. Az üzemanyag/élelmiszer vagy valamilyen más termék árának megemelkedése miatt már jelentősebb nehézségbe ütközik a szerződés teljesítése (vagy egyszerűen a szerződésben meghatározott feltételekkel már nem éri meg). Ezt a változást is „közvetve” a háború okozta, ugyanakkor ebben az esetben – mivel a teljesítés nem lehetetlenült el – csak számomra lett nehéz, elvárható, hogy mégis a szerződés szerint teljesítsek. Mostanában sokat hallunk arról, hogy bizonyos termelők részére a jelentősen megnövekedett piaci energiaárak gazdaságtalanná teszik bizonyos termékek előállítását – ez azonban önmagában nem mentesíti őket a szerződésben vállalt kötelezettségeik teljesítése alól.

Természetesen a fenti szabályok nem zárnak ki, és nem tesznek érvénytelenné egy olyan szerződéses rendelkezést – amit a megkötendő szerződésekbe lehet beépíteni – ami részletesen szabályozza, hogy bizonyos mértékű árfolyamváltozás, meghatározott háborús cselekmények vagy egyéb feltételek bekövetkezte esetén a szerződés teljesítése bizonyos feltételek mellett megváltozik. Ez azonban már nem ebbe a körbe tartozik, hanem a felek közös, szerződéses akaratának szabályozása körébe.

A második kör arra vonatkozik, amikor az ügyben egy „külföldi” elem is van: Összeomlott a szállítási lánc az Evergreen miatt, és nekem egy hajón van – a külföldi eladótól beszerzett – termékem, amit Magyarországon szeretnék értékesíteni a magyar partneremnek? Both Miklós zseniális műsora az ukrán zenekarral lépne fel áprilisban egy fesztiválon, de ismert okok miatt nem tudnak idejönni?

Ebben az esetben hogyan vagyok köteles teljesíteni? Nyilván a második esetben nem tudom helyettesíteni a fellépőket (és nem tudom elvárni az esetleges külföldi partneremtől, hogy ideszállítsa őket), és így én sem tudok teljesíteni, de mi a helyzet az első esetben? Elvárhatom-e a partneremtől, hogy valamivel helyettesítse az árut, és nekem kell-e helyettesíteni? Ha ez az áru a környéken könnyen beszerezhető termék (mondjuk többrétegű papír kéztörlő), akkor elvárható az, hogy körülnézzek a piacon, és – akár úgy is, hogy veszteségeket szenvedek – megpróbáljam teljesíteni a szerződést – mondjuk úgy, hogy a közeli „piacokon” igyekszem bevásárolni az áruból - (természetesen ebben az esetben ugyanezt elvárhatom a külföldi partneremtől), de ha ez egy speciális, a részemre – mondjuk Kínában – legyártott termék, ami nem szerezhető be a közelben, vagy a közeli gyárak már foglaltak – akkor hivatkozhatok arra, hogy ezt a szerződésszegést ellenőrzési körömön kívül eső esemény okozta, amit nem tudtam elhárítani.

Mi a helyzet abban az esetben, ha magyar társaságként külföldi terméket szeretnék beszerezni, és az akad el valahol? Számos ország – köztük Magyarország is – aláírta a Bécsi Vételi Egyezményt (CISG), ami (egyébként a magyar polgári joghoz hasonlóan) szabályozza azt, hogy a fentiekhez hasonló esetben mikor lehet mentesülni a szerződésszegés jogkövetkezménye alól.

A CISG-hez (mivel számos ország részese) részletes bírósági gyakorlat tartozik – jegyezte meg a Niveus szakértője. Két esetkört emelnénk ki:
A bíróság nem mentesítette a felet a szerződésszegés jogkövetkezményei alól abban az esetben sem, ha a szerződéses termék ára 100%-al változott, és bizonyos fémek esetén 300%-os áremelkedést sem tartott eltúlzottnak a bíróság. Ha tehát rendkívüli események miatt (mondjuk a háború, vagy az ellátási lánc zavara) jelentős áremelkedés van a piacon, az önmagában nem menti fel a felet a szerződésszegés következményei alól (igaz, ezzel ellentétes döntés is született).

Amennyiben olyan fennakadás van, hogy a termék nem érkezik meg, az eladónak észszerű intézkedéseket kell tennie, hogy azt tudják pótolni, de extrém erőfeszítéseket nem kell tenni. Hogy hol a határ? Ezt természetesen mindig egyedileg érdemes megvizsgálni.
Pálffy Miklós a CISG kapcsán is hangsúlyozta, hogy – a magyar szabályozáshoz hasonlóan – amennyiben az ellenőrzési körön kívül eső körülmények nem közvetlenül okozták a szerződésszegést, úgy mentesülésre nincsen lehetőség

A MÁSZ tagjai nyitva lesznek a független benzinkutak demonstrációja idején is

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalataihoz tartozó benzinkutak nyitva lesznek augusztus 19-én és 20-án - közölte a szövetség szombaton, miután arról értesült, hogy a Független Benzinkutak Szövetsége megmozdulást hirdetett, amelynek következtében azon a két napon a tagságukhoz tartozó 500-600 töltőállomás várhatóan nem fog üzemelni.
2022. 08. 13. 21:00
Megosztás:

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2022. 08. 13. 20:00
Megosztás:

Negatív kilátást adott a magyar adósosztályzatra az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.
2022. 08. 13. 18:00
Megosztás:

Hétfőtől ismét elhelyezkedési juttatást kaphatnak a versenyszférára váltó közfoglalkoztatottak

Több mint kétezer közfoglalkoztatott részesülhet havi 45 600 forint elhelyezkedési juttatásban augusztus 15-étől, ha állást talál a versenyszférában - jelentette be Kutnyánszky Zsolt. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szombaton kiadott közleménye szerint az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta: a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program újraindítása mellett a hónap közepétől megint igényelhető a lakhatási és utazási támogatás is, ami a mobilitás élénkítésével szolgálja a foglalkoztatás további növelését.
2022. 08. 13. 17:00
Megosztás:

Bővíti gyártókapacitását a szegedi Medikémia Zrt.

Uniós támogatással, több mint 350 millió forintos beruházással bővíti kapacitását az autóápolási cikkeket, háztartási termékeket és festékaeroszolokat gyártó szegedi Medikémia Zrt. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 08. 13. 16:00
Megosztás:

Felújítanak négy iskolát a tamási tankerületben

Felújítanak négy általános iskolát a tamási tankerületben a Magyar Falu program mintegy 130 millió forintos támogatásával.
2022. 08. 13. 15:00
Megosztás:

A 10 százalék alatti személyi hitel kamatok utolsó napjai jönnek

Rekordokat dönt a személyi hitel piac. A money.hu szakértői szerint a kihelyezések összegének megugrásában komoly szerepet játszik, hogy a nagyobb összegű személyi kölcsönök kamatai között még most is találunk 10 százalék alatti ajánlatokat.
2022. 08. 13. 14:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Amerikai-kínai csúcstalálkozót tarthatnak novemberben

Az amerikai és a kínai elnök novemberben személyesen találkozhat, első alkalommal Joe Biden hivatalba lépése óta, a G20-csoport indonéziai csúcstalálkozója keretében - értesült a The Wall Street Journal című amerikai lap.
2022. 08. 13. 12:00
Megosztás:

Hatvan százalékos a horvát gáztároló töltöttségi szintje

Horvátország egyetlen gáztárolója elérte a 61 százalékos töltöttségi szintet, az ott tárolt gáz tíz százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban - írta az Index.hr című horvát hírportál pénteken.
2022. 08. 13. 11:00
Megosztás:

Maximum 19 Celsius-fokra szabad felfűteni a középületeket Németországban

Az energiatakarékosság jegyében a kórházak és a szociális intézmények kivételével minden középületet legfeljebb 19 Celsius-fokos hőmérsékletre szabad felfűteni Németországban az ősszel kezdődő fűtési szezonban - jelentette be pénteken Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter.
2022. 08. 13. 10:00
Megosztás:

Romániában 21 százalékkal nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások

Romániában 21 százalékkal, 4,379 milliárd euróra nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások az első fél évben a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank.
2022. 08. 13. 09:00
Megosztás:

Még mindig vezető szabálytalanság a lejárt termék forgalmazása

A lejárt termékek forgalmazása a vezető szabálytalanság az idén is a kereskedelmi és vendéglátóhelyeken az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők tapasztalatai szerint - tájékoztat honlapján a Nébih.
2022. 08. 13. 08:00
Megosztás:

Poliovírust találtak New York szennyvízében

A járványos gyermekbénulásért felelős poliovírust találtak New York szennyvízében, különösen az oltatlanok vannak veszélyben - közölték a városi és állami hatóságok pénteken.
2022. 08. 13. 07:00
Megosztás:

Már a Sziget fesztiválon is lehet határvadásznak jelentkezni

A Sziget fesztiválon felállított Prevenciós Pontban is várják a határvadász hivatás és az iskolaőri pálya iránt érdeklődőket - írta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu oldalon pénteken.
2022. 08. 13. 06:00
Megosztás:

Nyilvánosak Trump házában tartott kutatás iratai

Nyilvánosságra hozták az amerikai hatóságok a Donald Trump floridai házában tartott hétfői kutatás jegyzőkönyveit, amelyekből kiderül, hogy a volt elnöktől minősítettnek tartott iratokat is lefoglaltak.
2022. 08. 13. 05:00
Megosztás:

A nyugdíjasok a rezsiváltozás legnagyobb vesztesei - a Kádár-kockában lakók jól járnak

A gáz és az elektromos áram árának emelkedésére azonnal megnőtt a kínálat a régebbi építésű, nagy alapterületű és belmagasságú házak hirdetései között, miközben az újlakások iránti kereslet érezhetően emelkedett. Miért járt jól az, aki Kádár-kockában lakik? A szakértői véleményt cikkünkben olvashatják.
2022. 08. 13. 04:01
Megosztás:

Több milliós kárt okoztak a fiatal hackerek

Elfogtak a rendőrök két fiatal hackert, akik online fizetési rendszereket kijátszva milliókat kerestek adathalászattal - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénteken a police.hu oldalon.
2022. 08. 13. 03:00
Megosztás:

Csökken a forgalom az ingatlanpiacon, de nő a befektetők aktivitása

Csökken a forgalom az ingatlanpiacon a nyáron, a befektetési céllal lakást vásárlók ugyanakkor aktívak - közölte a Duna House pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 13. 02:00
Megosztás: