A háború hatása a szerződéses kötelezettségekre

Az utóbbi pár évben a világgazdaságot jelentősen átrajzolták olyan események, amelyekre kevesen számítottak. A koronavírus-járvány nagyon sok gazdasági kapcsolatot forgatott fel, az orosz-ukrán háború pedig nyilvánvalóan befolyásolja a teljes térség gazdasági rendszerét. Jogosan merül fel a kérdés: mi történik a szerződéses kötelezettségekkel, muszáj teljesíteni ilyen helyzetben is, elvárható egyaltalán a teljesítés? – A Niveus Consulting Group adja meg a válaszokat.

A háború hatása a szerződéses kötelezettségekre

Pálffy Miklós, a Niveus Consulting Group együttműködő partnere kiemeli: „A kérdésre az egyedi ügyek vizsgálata nélkül nem lehet biztos választ adni. Szeretnénk azonban bemutatni pár olyan szempontot, ami hasznos lehet a rövidtávú, egyszeri szerződéses kötelezettségek mérlegelése esetén.”

Az első kérdés a magyarországi felek között megkötött szerződés. Amennyiben a felek eltérően nem rendelkeztek, erre a szerződésre a magyar Polgári Törvénykönyv rendelkezési vonatkoznak. A törvény szerint a szerződéseket teljesíteni kell, aki pedig ezt nem teszi, az kártérítéssel tartozik. „Mentesül a felelősség alól [tudniillik a szerződésszegő fél], ha bizonyítja, hogy a szerződésszegéstellenőrzési körén kívül eső, a szerződéskötés időpontjában előre nem látható körülmény okozta, és nem volt elvárható, hogy a körülményt elkerülje vagy a kárt elhárítsa.” De mit jelent ez? Hosszú elméleti magyarázat helyett nézzünk pár példát:

a. Mi történik akkor, ha én eladnám a lakásomat, de közben rájövök, hogy az inflálódó pénz helyett a lakásban tartanám a vagyonomat (vagy esetleg az Ukrajnából érkező menekült rokonaimnak van szüksége a lakásra). Megtagadhatom-e a szerződés teljesítését (hiszen mindkét körülményt – végső soron – a háború okozta) erre hivatkozással? Elsőre nagyon úgy tűnik, hogy mindkét esetben a háborúnak tudható be a szerződésszegés, de igazából mindkét esetben a saját döntésem volt. A háborúval kimenthetném magamat, de a saját döntésemmel nem.

b. Az üzemanyag/élelmiszer vagy valamilyen más termék árának megemelkedése miatt már jelentősebb nehézségbe ütközik a szerződés teljesítése (vagy egyszerűen a szerződésben meghatározott feltételekkel már nem éri meg). Ezt a változást is „közvetve” a háború okozta, ugyanakkor ebben az esetben – mivel a teljesítés nem lehetetlenült el – csak számomra lett nehéz, elvárható, hogy mégis a szerződés szerint teljesítsek. Mostanában sokat hallunk arról, hogy bizonyos termelők részére a jelentősen megnövekedett piaci energiaárak gazdaságtalanná teszik bizonyos termékek előállítását – ez azonban önmagában nem mentesíti őket a szerződésben vállalt kötelezettségeik teljesítése alól.

Természetesen a fenti szabályok nem zárnak ki, és nem tesznek érvénytelenné egy olyan szerződéses rendelkezést – amit a megkötendő szerződésekbe lehet beépíteni – ami részletesen szabályozza, hogy bizonyos mértékű árfolyamváltozás, meghatározott háborús cselekmények vagy egyéb feltételek bekövetkezte esetén a szerződés teljesítése bizonyos feltételek mellett megváltozik. Ez azonban már nem ebbe a körbe tartozik, hanem a felek közös, szerződéses akaratának szabályozása körébe.

A második kör arra vonatkozik, amikor az ügyben egy „külföldi” elem is van: Összeomlott a szállítási lánc az Evergreen miatt, és nekem egy hajón van – a külföldi eladótól beszerzett – termékem, amit Magyarországon szeretnék értékesíteni a magyar partneremnek? Both Miklós zseniális műsora az ukrán zenekarral lépne fel áprilisban egy fesztiválon, de ismert okok miatt nem tudnak idejönni?

Ebben az esetben hogyan vagyok köteles teljesíteni? Nyilván a második esetben nem tudom helyettesíteni a fellépőket (és nem tudom elvárni az esetleges külföldi partneremtől, hogy ideszállítsa őket), és így én sem tudok teljesíteni, de mi a helyzet az első esetben? Elvárhatom-e a partneremtől, hogy valamivel helyettesítse az árut, és nekem kell-e helyettesíteni? Ha ez az áru a környéken könnyen beszerezhető termék (mondjuk többrétegű papír kéztörlő), akkor elvárható az, hogy körülnézzek a piacon, és – akár úgy is, hogy veszteségeket szenvedek – megpróbáljam teljesíteni a szerződést – mondjuk úgy, hogy a közeli „piacokon” igyekszem bevásárolni az áruból - (természetesen ebben az esetben ugyanezt elvárhatom a külföldi partneremtől), de ha ez egy speciális, a részemre – mondjuk Kínában – legyártott termék, ami nem szerezhető be a közelben, vagy a közeli gyárak már foglaltak – akkor hivatkozhatok arra, hogy ezt a szerződésszegést ellenőrzési körömön kívül eső esemény okozta, amit nem tudtam elhárítani.

Mi a helyzet abban az esetben, ha magyar társaságként külföldi terméket szeretnék beszerezni, és az akad el valahol? Számos ország – köztük Magyarország is – aláírta a Bécsi Vételi Egyezményt (CISG), ami (egyébként a magyar polgári joghoz hasonlóan) szabályozza azt, hogy a fentiekhez hasonló esetben mikor lehet mentesülni a szerződésszegés jogkövetkezménye alól.

A CISG-hez (mivel számos ország részese) részletes bírósági gyakorlat tartozik – jegyezte meg a Niveus szakértője. Két esetkört emelnénk ki:
A bíróság nem mentesítette a felet a szerződésszegés jogkövetkezményei alól abban az esetben sem, ha a szerződéses termék ára 100%-al változott, és bizonyos fémek esetén 300%-os áremelkedést sem tartott eltúlzottnak a bíróság. Ha tehát rendkívüli események miatt (mondjuk a háború, vagy az ellátási lánc zavara) jelentős áremelkedés van a piacon, az önmagában nem menti fel a felet a szerződésszegés következményei alól (igaz, ezzel ellentétes döntés is született).

Amennyiben olyan fennakadás van, hogy a termék nem érkezik meg, az eladónak észszerű intézkedéseket kell tennie, hogy azt tudják pótolni, de extrém erőfeszítéseket nem kell tenni. Hogy hol a határ? Ezt természetesen mindig egyedileg érdemes megvizsgálni.
Pálffy Miklós a CISG kapcsán is hangsúlyozta, hogy – a magyar szabályozáshoz hasonlóan – amennyiben az ellenőrzési körön kívül eső körülmények nem közvetlenül okozták a szerződésszegést, úgy mentesülésre nincsen lehetőség

Mire számíthatunk ma a magyar tőzsdén?

A reggeli negatív nemzetközi hangulat miatt eséssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) szerdán az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint. A BUX 309,95 pontos, 0,56 százalékos emelkedéssel, 55 959,41 ponton zárt kedden.
2023. 10. 04. 09:30
Megosztás:

Költözz németbe! 10%-kal zuhantak az ingatlanárak Németországban

Komoly ütést kaptak a lakásárak, még a covid idején sem csattant el ekkora pofon. Leginkább a német ingatlan-árak szakadtak nagyot.
2023. 10. 04. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint reggelre

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel a kedd kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2023. 10. 04. 08:30
Megosztás:

Több mint 100 éve nem volt ilyen meleg szeptemberünk

Az idei szeptember a legmelegebb volt 1901 óta; a hónap jelentős részében anticiklonok határozták meg az időjárást, amik a száraz és napos idő mellett segítették a tartósan magas, nyári hőmérsékletek fennmaradását, ami végül egy átlagos júniussal felérő hőmérsékletű szeptembert eredményezett - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a honlapján.
2023. 10. 04. 08:00
Megosztás:

Még mindig népszerűbbek a boltok a webshopoknál

Az e-commerce megoldások felfutása miatt sokan gondolhatták úgy a kereskedelemben, hogy a hagyományos üzleteknek bealkonyul. A vásárlók azonban, úgy tűnik, másként vélekednek és nem hajlandóak lemondani arról az élményről, amit csak a bevásárlóközpontokban élhetnek át. Az igények, az elvárások folyamatosan változnak, a látogatók egyre inkább komplexitásra vágynak, amelybe a vásárlás mellett a szórakozás és a szabadidő eltöltése is egyaránt beletartozik.
2023. 10. 04. 07:30
Megosztás:

Nyugat-Európában terjeszkedik a B+N Referencia

Kelet-Közép-Európán kívül is folytatja nemzetközi jelenlétének erősítését a létesítményüzemeltető B+N Referencia Zrt., a magyar tulajdonban lévő társaság az olasz Sagad felvásárlásával új iparági ismeretekkel, jelentős nyugat-európai tapasztalatokkal és ügyfélkörrel is gazdagodott - tájékoztatta a vállalat kedden az MTI-t.
2023. 10. 04. 07:00
Megosztás:

Az EP támogatja a médiaszabályozásról szóló javaslatot

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén támogatta az Európai Bizottság által előterjesztett, a tömegtájékoztatás szabadságáról, illetve a belső piaci médiaszolgáltatások közös keretének létrehozásáról szóló jogszabályjavaslat elfogadását - tájékoztatott az uniós parlament kedden.
2023. 10. 04. 06:30
Megosztás:

Kiemelkedően jó évet zárhat idén az üzleti turizmus

Kiemelkedően jónak számít a 2023-as év üzleti utazások szempontjából Európában, ahol ismét a személyes találkozókat helyezik előtérbe az üzleti szférában, így nő a szállodák és szállodai konferenciahelyszínek szerepe - ismertetett kedden egy friss nemzetközi turisztikai jelentést a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége.
2023. 10. 04. 06:00
Megosztás:

ChatGPT és MI: a magyarok hallottak már róla, de kevesen használják

A magyarok jelentős többsége, 91 százaléka hallott már a mesterséges intelligenciáról, ugyanakkor mindössze 12 százalékuk használt olyan nyelvi modellekre épülő programot, mint például a ChatGPT – derül ki a FaceKom országos reprezentatív kutatásából. A mesterséges intelligencia elmúlt időszakban történő ugrásszerű fejlődését sokan (83%) ismerik, és hazánkban leginkább a személyes adataikat, valamint a munkájukat féltik az emberek az új technológiától.
2023. 10. 04. 05:30
Megosztás:

Bizonytalanok az üzleti élet szereplői a klímacélok elérésében

A Siemens nemzetközi felmérésben vizsgálta a nettó zéró CO2 kibocsátáshoz szükséges infrastrukturális átállás jelenlegi helyzetét és jövőbeni kilátásait.
2023. 10. 04. 05:00
Megosztás:

Az alkalmazottak 48 százaléka elégedetlen a fizetésével, és Ön?

A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 48 százaléka elégedetlen a fizetésével. 62 százalékuk érzékel idén romlást anyagi helyzetében, és 53 százaléknyian érzik úgy, hogy tavalyhoz képest beszűkültek a munkaerőpiaci lehetőségeik – derült ki a Trenkwalder szeptember végén lefolytatott munkaerőpiaci kutatásából.
2023. 10. 04. 04:40
Megosztás:

A lottón sosem nyersz semmi komolyat? Ne csodálkozz, mutatjuk a titkot!

Évek óta folyamatosan játszol és mégsem jön be semmi komolyabb nyeremény a lottón? Ötös lottó, hatos lottó, skandináv lottó... Bármelyiken is próbálkozol sosem jön be semmi?! Nem érzed, hogy valami nem stimmel? Az állami lottó biznisz titka nem más, mint az, hogy minél több lottót adnak el, annál többet nyer az, aki a lottót üzemelteti. Azaz az állam.
2023. 10. 04. 04:00
Megosztás:

Rekordévet zárt a fegyveripar Csehországban

Rekordévet zártak tavaly a cseh fegyvergyártók.
2023. 10. 04. 03:30
Megosztás:

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, mint a cukrot

A friss adatok szerint ennyiért nem nagyon kell a lakáshitel az ügyfeleknek, a személyi kölcsönt viszont akár ilyen drágán is felveszik. A kormány által egyelőre csak javasolt 8,5 százalékos lakáshitel THM-plafon eléréséhez még a legjobb ajánlatokat adó bankoknak is lejjebb kellene menniük az áraikkal, a többségnek pedig 1-2 százalékot is vágni kellene a kamataiból - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2023. 10. 04. 03:00
Megosztás:

Elindult a Rail Cargo Group vasúti árufuvarozási szolgáltatása Bécs és Kijev között

Elindult a Rail Cargo Group vasúti árufuvarozási szolgáltatása Bécs és Kijev között, az első tesztvonat közlekedtetésének tapasztalatait felhasználják majd a rendszeres összeköttetés kialakításában - közölte a Rail Cargo Group(RCG) kedden az MTI-vel.
2023. 10. 04. 02:50
Megosztás:

A nyugdíjad a szolgálati idő hosszától függ! Így kérhetsz róla igazolást, hogy tudd, mennyi pénz jár neked

Gyakorta előfordul, hogy a nyugdíjkorhatár betöltésétől még hosszú évekre lévő személy is készülődni kezd a nyugdíjba menetelhez, és ahogy köznyelvben mondani szokták: összeszámolja, hogy hány éve van meg eddig. Különösen fontos ez azoknak a nőknek, akik a nők kedvezményes nyugellátását, a „nők 40”-et tervezik igénybe venni. Cikkünkben ezt atémát járjuk körbe, ami azok számára is érdekes lehet, akik már most nyugdíjban vannak.
2023. 10. 04. 02:01
Megosztás:

Az online tér veszélyeire készítik fel a sportfogadókat és felhasználókat

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) és a Szerencsejáték Zrt. - az Európai Kiberbiztonsági Hónap keretein belül - októberben együtt készíti fel a sportfogadókat és felhasználókat az online tér veszélyeire - közölte az SZTFH kedden az MTI-vel.
2023. 10. 04. 01:47
Megosztás:

Sportfogadás a Parimatch-tól Ukrajnában

A Parimatch az első legális bukméker Ukrajnában, sokéves tapasztalattal és kiváló hírnévvel. A Parimatch Ukrajna honlapja egyszerű navigációval és világos felülettel rendelkezik.
2023. 10. 04. 01:24
Megosztás:

Betilthatják az energiaitalok vásárlását és fogyasztását 18 éves kor alatt

Az energiaitalok vásárlásának és fogyasztásának 18 éves kor alatti betiltását javasolja Hollik István és Nacsa Lőrinc, a kormánypárti frakciószövetség két képviselője; ezt a politikusok közös keddi videónyilatkozatukban jelentették be.
2023. 10. 04. 01:00
Megosztás:

Immunis az inflációra az internet- és a TV előfizetés

Nem mondanak le a széles sávú internetről és a streamingről a háztartások a gazdasági nehézségek ellenére sem – mutat rá az EY több mint 21 000 fogyasztó bevonásával készült nemzetközi felmérése. Szolgáltatóváltásra elsősorban a gyenge térerő és az instabil hálózati kapcsolat készteti az előfizetőket.
2023. 10. 04. 00:30
Megosztás: