A hazai agrárszektor teljesítménye kontra lassuló gazdaság. Kitörési pont lehet az export?

A globális népességnövekedés és a különböző válsághelyzetek is hozzájárulnak a mezőgazdaság és élelmiszeripar kulcsszerepéhez a gazdaságokban. Stratégiai jelentősége miatt az agrárágazat kiemelt támogatási rendszerrel bír, de egy lassuló gazdaságban, ahol a vis major kockázatok mindennaposak, ennek a szektornak is komoly kihívásokkal kell szembenéznie. Az éghajlatváltozás, a magas infláció, a geopolitikai környezet, a járványok és különböző állatbetegségek egyaránt nehézséget jelentenek az ágazatnak, így a belföldi piacokon való értékesítés mellett az exportpiacok szerepe egyre fontosabb kérdéskör az agráriparban – derül ki az Allianz Trade 2023-as Agrárszektor Konferenciára összeállított elemzéséből.

A hazai agrárszektor teljesítménye kontra lassuló gazdaság. Kitörési pont lehet az export?

2023-ban és 2024-ben az Allianz Trade mérsékelt globális növekedést vár, idén 2,7 százalék, jövőre pedig 2,4 százalék globális GDP növekménnyel. A nemfizetési kockázatot több tényező is növeli jelenleg: a fiskális és monetáris politikai lépések, a reálkamatlábak alakulása, az alacsonyabb fogyasztás és kereslet, a magas infláció, az árrésekre nehezedő tartós nyomás, a finanszírozási kihívások és a geopolitikai helyzet. Az Allianz Trade elemzői szerint a vállalati fizetésképtelenségek száma 2023-ban 6 százalékkal, 2024-ben pedig további 10 százalékkal nő globálisan, amely több ágazatra és a nagyvállalatokra is kiterjedhet. A mezőgazdaságban mért felszámolási eljárások száma moderált növekedést mutat, ugyanakkor a kötődő ágazatokon keresztül, mint a feldolgozóipar, a vendéglátás, a kis- és nagykereskedelem, valamint a szállítmányozás, egyértelműen látszik a szektor indirekt érintettsége a fizetésképtelenségi eljárások gyarapodásában.

Aktuális kockázati tényezők a mezőgazdaságban és a külföldi piacainkon

Hazánkban az előző év kibocsátási számai, a 2022-es év extrém viszonyai mellett, érdekes képet mutatnak: a mezőgazdasági árindex a tavalyi évben 44 százalékos növekedést mutatott, míg a volumen 16 százalékkal csökkent. 2022-ben az aszályos időjárás miatt a növénytermesztési ágazat teljesítménye 25 százalékot zuhant. Az extrém takarmányárak és állategészségügyi események miatt a sertéságazatban 6 százalékos, a baromfiágazatban 12 százalékos, a szarvasmarha ágazatban pedig 1,9 százalékos visszaesés volt tapasztalható. A lassuló gazdaságban további kockázatot növelő tényező többek között a fuvarköltségek növekedése és a fuvarozók korlátozott elérhetősége, amely hatással lehet a szállítási desztinációkra, ezért a logisztika esetében némi szerkezeti átalakulás látható. Továbbá kulcsfontosságú a készletgazdálkodás, hiszen a gabonatárolók telítettsége még mindig befolyással bír az ágazat helyzetére és piaci pozícióira. A gazdaság lassulásával együtt az exportnak fontos szerepe van, akár kitörési pont is lehet bizonyos területeken, de a globális teljesítmény csökkenésével ezen a területen is stagnálás látható az elmúlt időszakban.

Az orosz-ukrán háború kapcsán olyan tényezők befolyásolják a mezőgazdasági exportot, mint az orosz és belorusz közúti fuvarozók EU-ba lépésének korlátozása, a devizatranszfer kérdése vagy az ukrán gabonaexport/import korlátozása. A fenti tényezők költségoldala, illetve a Nyugat szemléletváltása (ESG szabályozás, karbonsemlegesség, munkaerőköltségek) kitörési lehetőséget jelentenek a Balkán térségnek, valamint továbbra is meghatározó Ázsia és Kína szerepe mint felvevő- és kibocsátó piac. Mindezen tényezők mellett a virtuális világ térnyerésével, a digitalizációval és a lassuló gazdaság következményeként is nő a csalási ügyek száma, a kibertámadások volumene, ezért az ágazat szereplőinek az exportpartnerek esetében is fel kell erre készülnie megfelelő megelőzési és kezelési stratégiákkal.

A magyar mezőgazdasági export főbb kihívásai

Magyarország 2022-ben az Európai Unió mezőgazdasági kibocsátásának 1,9 százalékát állította elő. A növényi termékek 2 százalékát, az állatok és állati termékek 1,8 százalékát adta hazánk a teljes uniós előállításhoz. Gabonafélékből az Európai Unió kibocsátásának 3,5 százalékát, ebből is a kukorica 5,2 százalékát termeltük meg, míg iparinövény hozzájárulásunk még jelentősebb, az uniós termény 4,6 százaléka, elsősorban az olajos növények termesztésének köszönhetően. Baromfiból az Unió kibocsátásának 4,8 százalékát, az egyéb állati termékek 6,4 százalékát állítottuk elő.

„Hazánkban a nemzetgazdasági exporton belül a teljes agrárágazat 8 százalékot, míg a mezőgazdasági ágazat 1 százalék körüli értéket képvisel. Globálisan és az agrárágazatban is nettó exportőrök vagyunk és a gazdaság idei globális lassulásával együtt az export volumenek is csökkennek, így különösen fontos a hazai piac ismeretén kívül a nemzetközi trendekkel, a jelen geopolitikai helyzet főbb hatásaival, kihívásaival is szembenéznünk, amennyiben az agrárium helyzetét elemezzük – mondta el Bujdosó Tünde, az Allianz Trade kockázatkezelési igazgatója. – Fontos az exportpartnerek és azok globális gazdasági környezetének ismerete, hogy megfelelő precizitással és szaktudással válasszuk meg a kereskedelmi célpontokat és a célországokat.”

A mezőgazdaság jövőjét meghatározó globális trendek

Mivel a világ népessége már túllépte a 8,05 milliárd főt, az élelmiszerhez való hozzáférés biztosítása kulcsfontosságú lesz az elkövetkező években a globális élelmiszerválság elkerülése érdekében. A gabona- és műtrágyahiány, valamint az éghajlatváltozás és a járványok utáni elhúzódó ellátásilánc-problémák miatt a globális élelmiszerárak 2019 végéhez képest 56 százalékkal emelkedtek.

Emellett a csapadékmennyiség változásai, valamint a szélsőséges időjárási események (viharok, aszályok, erdőtüzek) gyakorisága is hat a mezőgazdasági gyakorlatokra és a termelési kapacitásra. A szigorúbb EU-s szabályozások, a körforgásos gazdaság és a környezettudatosság követelményei pedig magasabb költséghányadot eredményeznek, hatékonyabb termelésre ösztönzik a piaci résztvevőket. Az energiaválság miatt a műtrágyák ára rövid távon viszonylag magas marad a várakozások szerint és ezen felsorolt tényezők az élelmiszerek általános árait is magasan tartják a 2019-2020-as szintekhez képest. 

Új terméket fejlesztett ki a kunhegyesi Nagykun-Hús Kft.

Kecsketejből előállított tejpor felhasználásával hipoallergén húskészítmény termékcsaládot és annak gyártástechnológiáját fejlesztette ki a húsfeldolgozással- és értékesítéssel foglalkozó, teljes mértékben magyar tulajdonban levő, kunhegyesi Nagykun-Hús Húsipari és Kereskedelmi Kft. és a Szegedi Tudományegyetem alkotta konzorcium - közölte a cég pénteken közleményben az MTI-vel.
2024. 03. 04. 02:00
Megosztás:

Heti pénz és szerencse horoszkóp - a BIKA extra pénzhez jut, a HALAK szerencsejátékon nyerhet

Pénz és szerencse horoszkóp a most induló hétre vonatkozóan. A horoszkóp érvényessége: 2024. március 4. - 2024. március 10. között. Mire számíthatunk a csillagok állása alapján a pénz és szerencse területén? Lássuk!
2024. 03. 04. 01:00
Megosztás:

Szárnyalnak a mém érmék, a kutya után egy béka lehet a befektetők kedvence?

Úgy tűnik, a mém érme mánia visszatért, hiszen például a Solana-alapú dogwifhat (WIF) token látványos árfolyam-emelkedést produkált. A WIF ára 134 százalékot emelkedett az elmúlt három napban.
2024. 03. 04. 00:01
Megosztás:

Régóta lejtmenetben van már a feldolgozóipar

Februárban tovább csökkent az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménymutatója a gyenge kereslet hatására, ugyanakkor a cégek optimisták a kilátásokat tekintve.
2024. 03. 04. 00:01
Megosztás:

Nőtt a privátbanki vagyon

Jelentősen, több mint 50 százalékkal, 737 milliárd forintra nőtt a K&H privátbanki ügyfelek befektetési alapokban lévő vagyona 2023. és 2024. januárja között - közölte a pénzintézet pénteken.
2024. 03. 03. 23:00
Megosztás:

Már lehet licitálni az EM-nél

Új tőzsdén lehet kereskedni, még februárban lezajlott az energiamegtakarítások első aukciója - jelentette be pénteki közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 03. 03. 22:00
Megosztás:

Nagyot futott tavaly az export

Ismét óriási rekordot döntött tavaly a magyar exportteljesítmény, miközben a külkereskedelmi mérleg is nagy nyereséggel zárt, így sikerült ledolgozni az energiaárak égbe szökése miatti 2022-es veszteséget - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a törökországi Antalyában.
2024. 03. 03. 21:00
Megosztás:

Magához tért valamelyest a lakáspiac

Februárban bővült a kínálat az eladó lakóingatlanok piacán havi és éves összevetésben, miközben a kereslet is jelentősen nőtt - közölte saját adatai alapján az ingatlan.com pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 03. 20:00
Megosztás:

Megnyílt a Safari Hotel

Safari Hotel néven új, háromcsillagos szálloda nyílt Szegeden, a Szegedi Vadaspark szomszédságában.
2024. 03. 03. 19:00
Megosztás:

Új vezérigazgatója lett a Novartis Magyarországnak

Március 1-jétől Colette Matz lett a Novartis Magyarország új vezérigazgatója - közölte a Novartis Hungária Kft. pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 03. 18:00
Megosztás:

Jócskán adakoztunk a postákon a tavalyi évben

A Magyar Posta Zrt. tavaly több mint 12,3 millió forint adományt gyűjtött a postai perselyekben a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek, amelyet ünnepélyes keretek között adott át a szervezet országos segélyközpontjában, Csepelen.
2024. 03. 03. 17:00
Megosztás:

Keresettek az egészséges reggelik

A gabonapelyhek közül az egészséges termékek a legkeresettebbek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe szerint, amelyből kiderül az is, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen megváltozott a gabonapelyhek összetétele: csökkent a szénhidrát- a cukor és sótartalmuk, míg a fehérje, zsír- és rosttartalom emelkedett, így egyes gyártók esetében a jelenleg forgalomban lévő termékek már nem tartoznak a népegészségügyi termékadó alá - ismertette a kamara pénteki közleményében.
2024. 03. 03. 16:00
Megosztás:

Zöldebb lett az ALDI

Az ALDI valamennyi áruházában üzembe álltak a visszaváltó automaták, a vásárlók pedig már megtalálhatják a polcokon az első visszaváltható palackokat, amelyeket a csomagoláson található visszaváltási logó és az ártáblán is feltüntetett pluszinformációk segítségével azonosíthatnak - közölte az áruházlánc az MTI-vel.
2024. 03. 03. 15:00
Megosztás:

Export-import - melyik országgal a legnagyobb Magyarország kereskedelme?

2023 negyedik negyedévében a szolgáltatások euróban számított exportja 5,8, importja 0,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.
2024. 03. 03. 14:00
Megosztás:

Felemás volt év elején az export-import

2023 decemberében a kivitel volumene 8,4, a behozatalé 0,8 százalékkal csökkent a megelőző év azonos időszakihoz viszonyítva.
2024. 03. 03. 13:00
Megosztás:

A 4iG Nyrt. hasított 2023-ban

A 4iG Nyrt. megduplázta árbevételét, és háromszorosára növelte EBITDA-eredményét tavaly, az infokommunikációs vállalatcsoport konszolidált árbevétele 594,4 milliárd forintra, pénzügyi és értékcsökkenési leírások előtti szokásos (EBITDA-) eredménye 197,4 milliárd forintra nőtt a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közölt gyorsjelentés szerint.
2024. 03. 03. 12:00
Megosztás:

Az Európai Bizottság rábólintott a módosításokra

Az Európai Bizottság elfogadta a 2024-es uniós költségvetés módosítását, mely tükrözi az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa között a 2021-2027-es időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keret felülvizsgálatáról létrejött megállapodás szerinti változtatásokat - tájékoztatott a brüsszeli testület csütörtökön.
2024. 03. 03. 11:00
Megosztás:

A BMI eredményei finom mozgást mutattak

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke 52,2 pontra javult a januári 50,1 pontos értékről; februárban a válaszadók az előző hónaphoz képest mérsékelt bővülésről számoltak be - közölte pénteken a Magyar logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2024. 03. 03. 10:00
Megosztás:

Valaki nagyon belejött... Ismét volt öttalálatos a lottón!

Ismét sikerült valakinek mind az öt számot teliba trafálnia az ötöslottón, így a rekordnyeremény után újra van főnyeremény a legkedveltebb hazai lottójátékon. Vajon mennyi lehet az esélye annak, hogy ugyanaz a személy nyerte, mint a rekodnyereményt a múlt héten?
2024. 03. 03. 09:00
Megosztás:

Növekvő forgalomban csökkent a BUX a héten

Növekvő forgalomban csökkent a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 66 169,03 ponton zárt pénteken, 94,15 ponttal, 0,14 százalékkal alacsonyabban, mint egy héttel korábban.
2024. 03. 03. 08:00
Megosztás: