A háztartások szintjén már beköszöntött a válság

A Cetelem friss, az ügyfelei körében végzett felmérése szerint minden tizedik ember hitellel hidalhatja át a következő időszak anyagi nehézségeit, köztük minden harmadik valamilyen energiatakarékossági korszerűsítést finanszírozna a kölcsönnel. A megkérdezettek több mint fele nem bízik abban, hogy év közben nőhet a fizetése, a megkérdezettek közel negyede pedig a következő év elején sem számít fizetésemelésre. Az áremelkedés miatt ötödük már hozzányúlt megtakarításaihoz.

A háztartások szintjén már beköszöntött a válság

A válaszadók 10%-a tervez hitelfelvételt, a jelenlegi gazdasági helyzetben – derül Cetelem online kutatásából. A megkérdezettek 77%-a már meglévő hitellel vág neki az előttünk álló, gazdasági szempontból turbulens időszaknak, ők nem terveznek további kölcsönt felvenni. A hitelfelvételben gondolkodók, vagy a kölcsönt nemrég felvevők harmada lakásfelújításra, korszerűsítésre fordítaná a pénzt, de minden ötödik válaszadó a folyó kiadásait (élelmiszer, rezsi stb.) fedezné így. Tartós fogyasztási cikkre, nagy értékű eszközre a megkérdezettek 9,5% áldozna kölcsönből.

A romló gazdasági helyzet közepette a válaszadók többsége nem számít saját anyagi helyzetének rövidtávú javulására. Az 1010 fős mintán végzett felmérés adatai szerint 51%-nyian biztosak abban, hogy munkahelyük nem fog évközi béremelést végrehajtani, alig 8% szerint várható ilyen lépés. 41%-uk pedig nem tudja, lesz-e bérnövekedés. Jövő év eleji fizetésemeléssel a megkérdezettek mindössze 16%-a számol, 23% nem is reménykedik, míg a nagy többség, 52% bizonytalan. Akik emelésben bíznak, azok zöme sem gondolja azt, hogy az az inflációt fogja követni: mintegy egyharmaduk (30%) 5-10 százalékos emelést valószínűsít, míg legfeljebb 5%-os emelésben 23 százalék reménykedik. 10-15%-os béremeléssel 18%-uk, ennél nagyobb mértékű növekménnyel pedig mindössze 8%-uk számol.

A Magyar Cetelem Bank online kérdőívének adatfelvétele szeptember 12-16. között történt, tehát a válaszadók már jó ideje tudtak a rezsivel kapcsolatos intézkedésekről, és az áremelkedés hatásait is érezték a mindennapi életben. A válaszok alapján a háztartások többségének újra kellett gondolnia költségvetését, és általános a vélekedés, hogy a jövőben sem fog javulni a helyzetük. A megkérdezettek 41%-a az eddigi jelentős áremelkedések és bizonytalanabb kilátások miatt lemondott a nagyobb beruházásairól (például autó-, bútorvásárlás, ingatlan, nyaralás), ötödük pedig már hozzányúlt megtakarításaihoz. A válaszadók közel negyede (24%) – számolva a további nehézségekkel – igyekszik növelni megtakarításait.

A kutatás egyértelműen átalakuló vásárlási szokásokat tükröz: a válaszadók majdnem kétharmada ár szerint választja meg, mit és hol vásárol, fele pedig kevesebb nélkülözhetőnek ítélt cikket (például kozmetikumot) vesz le a boltok polcairól, mint korábban. A megkérdezettek csaknem fele kevesebbet jár vendéglátóhelyre, míg nagyjából minden hatodik tartva a nehezebb időktől, felhalmozott tartós élelmiszerből (például lisztből, cukorból). A drágulás szinte mindenkit érint, alig vannak a megkérdezettek között, akik szerint a változások alig befolyásolják a mindennapi életet, a döntő többség negatív hatásokat tapasztal.

A megkérdezettek többsége nagyobb árnövekedést érzékel az élelmiszerek vonatkozásában, mint azt a hivatalos adatok mutatják. A Cetelem által megkérdezettek 25%-a szerint 30-40% közötti drágulás ment végbe, 24%-uk pedig 50%-ot is meghaladó áremelkedést érez. Egyaránt 22% válaszolta azt, hogy 20-30, illetve 40-50% közötti drágulást tapasztaltak. (A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint augusztusban 15,6%-os volt az éves infláció, az élelmiszerek ára pedig 30,9%-kal nőtt egy év leforgása alatt.)

A válaszadók több mint harmada (38%) számára az élelmiszer-árak emelkedése jelenti a legfőbb problémát, 23% pedig a rezsit nevezte meg legnagyobb anyagi teherként. 100-ból 27 ember e két költség együttesét értékeli a legnagyobb kihívásnak, míg 5%-nak az üzemanyag drágulása a legnagyobb probléma. A válaszadók jelentős része lélekben már készül a benzin és gázolaj hatósági árának kivezetésére: egyaránt 28%-uk válaszolta azt, hogy ha ez bekövetkezik, lerakja a kocsit, illetve azt, hogy csak akkor ül autóba, ha az elengedhetetlenül fontos. 12 százalékuk ugyanakkor semmiképp nem változtatna autóhasználati szokásain.

A Cetelem felméréséből kiolvasható az is, hogy a válaszadók jelentős része elhúzódó válságra, illetve válságtünetekre készül. A „Hogyan fedezi majd a megnövekedett rezsiköltségeket?” kérdésre az 1010 megkérdetett közül 761-en válaszolták azt, hogy a rezsin fognak spórolni. A megkérdezettek mindössze 15% válaszolta azt, hogy emellett gondoskodtak lakóingatlanuk energiagazdálkodásának javításáról, míg alig 7% azok aránya, akik energiatakarékos rendszerek (hőszivattyú, napelem) beszerzésére szánták el magukat.

Folytatódó tendencia

A Cetelem üzletpolitikájának alakításában kulcsszerepe van a fogyasztói attitűdöknek: ezek változásait folyamatosan nyomon követi, hogy hitelkonstrukcióival, finanszírozási megoldásaival minél inkább a valós igényekhez igazodjon. A mostani felmérés alapján elmondható, hogy a hazai háztartásoknál az elmúlt hónapokban erősödtek a válságtünetek. A Cetelem májusban szintén végzett egy több mint ezer fős felmérést – ennek adatai a július 8-án publikált Körkép európai kutatás részét képezték –, amely szerint az ukrán-orosz háború miatt a magyar háztartások ötöde már akkor lemondott valamilyen nagyobb vásárlásról (ez az arány most 41%), minden tizedik pedig növelte megtakarításait (most ez az érték 24%). Tavasszal még csupán százból tizenöt magyart érintett rendkívül negatívan a drágulás, és alig tizedük mondta, hogy egyáltalán nem, vagy alig befolyásolja életüket az árak emelkedése (ez utóbbi most a 3%-ot sem éri el). A megkérdezettek bő 10%-a már májusra kénytelen volt megtakarításaihoz hozzányúlni. Ez az arány szeptember közepére 20%-ra nőtt.

Az EU jóváhagyta Horvátország schengeni csatlakozását, Bulgáriáét és Romániáét nem

Az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa csütörtökön jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez, nem született viszont döntés arról, hogy Bulgária és Románia mikor csatlakozhat a személyek szabad mozgását is garantáló nemzetközi zónához.
2022. 12. 09. 02:30
Megosztás:

Szellemi honvédőket díjazott a CÖF-CÖKA

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke, ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF-CÖKA szóvivője és a Regőczi Alapítvány vehette át a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Szellemi honvédő díját csütörtökön Budapesten.
2022. 12. 09. 02:00
Megosztás:

Jelentős szakpolitikai eszközök segítik a kertészeti ágazat modernizációját

A mostani kihívások, többek között az aszály és a drasztikusan emelkedő inputárak felhívják a figyelmet az inputhatékonyságot és a termelési biztonságot növelő fejlesztések fontosságára - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára a FruitVeB Kertészeti Évzáró konferenciáján, csütörtökön, Kecskeméten a tárca közleménye szerint.
2022. 12. 09. 01:30
Megosztás:

Franciaország vonzza a legtöbb külföldi befektetést Európában

Franciaország vonzza a legtöbb külföldi befektetést Európában, tavaly 1222 új befektetés valósult meg, és a 17 ezer külföldi vállalkozás több mint kétmillió franciát foglalkoztatott 2021-ben - derül ki a francia statisztikai hivatal, az INSEE csütörtökön közzétett adataiból.
2022. 12. 09. 01:00
Megosztás:

Romániában 18 százalékkal emelkedik januártól a bruttó minimálbér

Romániában 17,6 százalékkal 3000 lejre (253 ezer forint) emelkedik a bruttó minimálbér január elsejétől - határozott csütörtöki ülésén a bukaresti kormány.
2022. 12. 09. 00:30
Megosztás:

A Fitch szerint negatív a közép- és kelet-európai térség kilátása

Várhatóan romlanak jövőre a közép- és kelet-európai államadósok hitelkondíciói, elsősorban az ukrajnai háború átgyűrűző gazdasági, főleg energiapiaci hatásai és a valószínűleg meredeken lassuló növekedés miatt, ezért a régió egészének általános besorolási kilátása negatív - áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban bemutatott térségi szektorelemzésében. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor Magyarországra változatlanul stabil államadós-osztályzati kilátást tart érvényben.
2022. 12. 09. 00:05
Megosztás:

Neked van otthon pumpád?

Nem, most nem a bringához való pumpára gondoltunk, bár általában az is a férfiak tipikus alapfelszereléséhez tartozik. Persze a nők is tudnak pumpálni, de most mi egy kicsit inkább a férfiakkal szeretnénk most foglalkozni.
2022. 12. 08. 23:30
Megosztás:

Elfogadta a román kormány a jövő évi költségvetés-tervezetet

Elfogadta a román kormány a jövő évi költségvetés-tervezetet, amely 2,8 százalékos gazdasági növekedéssel és 4,4 százalékos államháztartási hiánnyal számol.
2022. 12. 08. 23:00
Megosztás:

Béremelés nélkül is erősíthető a munkavállalói lojalitás

A SZÉP kártya mellett a céges programok, a telefon vagy laptop, a vállalati autók és a tréningek a legnépszerűbb, sztenderd béren kívüli juttatások a hazai vállalatoknál – derül ki az EY Adókonferencia több mint 250 résztvevője körében készített felmérésből. A tanácsadócég szakértői arra is felhívták a figyelmet, hogy a megszokott megoldásokon túl számos adóhatékony lehetőség kínálkozik – ideértve bizonyos értékpapír programokat is – amelyekkel a vállalkozások a bérköltségek jelentős emelése nélkül is növelhetik a munkavállalók motivációját és lojalitását.
2022. 12. 08. 22:30
Megosztás:

Tíz kategóriában adták át a közmédia díjait

Tíz kategóriában adták át a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított szakmai díjakat csütörtökön Budapesten a példaértékű munka és a közszolgálatért végzett tevékenység elismeréseként.
2022. 12. 08. 22:00
Megosztás:

Regionális kamarai együttműködés keretében támogatná a területfejlesztési miniszter a hazai vállalkozásokat

A területfejlesztési minisztérium stratégiai partnerséget ajánlott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának (BKIK) a Budapest és Pest megyei gazdasági zónára vonatkozó fejlesztési elképzelések kidolgozásában. Ezzel tovább erősödhet a BKIK által is támogatott megyei szintű kamarai egyeztetés gyakorlata, és hatékonyabb lehet a vállalkozókkal való közvetlen tapasztalatcsere – derült ki a budapesti kamara Önkormányzati Kapcsolatok Kollégiumának ülésén. A december 7-i eseményen Dr. Latorcai Csaba, területfejlesztési miniszterhelyettes és Dr. Balogh Ádám, a BKIK általános alelnöke is részt vett.
2022. 12. 08. 21:30
Megosztás:

LED-es tükör a szakszerűbb és szebb megvilágításért

Bármekkora is legyen a fürdőszobánk, egy tükör mindig jó szolgálatot tesz, a hasznossága megkérdőjelezhetetlen. Reggel vele indítjuk a napot, és este vele fejezzük be. Ráadásul nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy tágítja a teret, így egy kis méretű fürdőben igazán előnyös.
2022. 12. 08. 21:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék

Folytatódott a részvénypiacokon az árfolyamok csökkenése, a vezető nyugat-európai tőzsdék veszteséggel zártak csütörtökön.
2022. 12. 08. 20:40
Megosztás:

Ha elromlik a WC tartály

Talán veled is előfordult már, hogy az éjszaka közepén valamilyen zavaró zajra egyszerre csak kipattant a szemed. Persze álomittasan először még talán azt sem igazán tudtad, hol vagy, de valami zavart éreztél az “erőben”. Egy idő után talán még a zaj irányát is kezdted beazonosítani. 
2022. 12. 08. 20:25
Megosztás:

Gyorsabb és hatékonyabb lesz a jegyellenőrzés Budapesten

Decembertől új adatkiolvasási technológia bevezetésével teszi egyszerűbbé a jegyellenőrök munkáját a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2022. 12. 08. 19:00
Megosztás:

Már zajlik a téli felkészülés a Volánbusznál

A Volánbusz minden évben kiemelt figyelmet fordít a téli felkészülésre, a járműállományt és a közszolgáltatást nyújtó munkavállalókat is felkészítik a megváltozott út- és látási viszonyokra - közölte a Volánbusz Zrt. csütörtökön az MTI-vel.
2022. 12. 08. 18:30
Megosztás:

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza Budapesten, a Kopaszi-gát mellett; az épületben 2500 ember dolgozik majd a cég növekedésén, mert biztosítani kell Magyarország energiaellátását - mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a megnyitó ünnepségen, csütörtökön.
2022. 12. 08. 18:00
Megosztás:

Mesterséges intelligencia segíti a cégeket a szabálykövetésben

Az év végéhez közeledve nem csak az üzletek forgalma pörög fel, hanem a jogalkotás is dömpinghez érkezik. Az elmúlt évek trendjeit figyelve várhatóan idén is több, mint ezer jogszabály módosul az év utolsó pár hetében - jelezte előre a JOXA.hu fejlesztőcsapata.
2022. 12. 08. 17:30
Megosztás:

Nőtt a munkaerő mobilitása egy év alatt Magyarországon

A munkavállalók 53 százaléka hajlandó a lakóhelyéről elköltözni munkahelyváltás miatt a Trenkwalder idei felmérése szerint, szemben a tavalyi 35 százalékkal - ismertette a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó cég csütörtökön sajtótájékoztatón.
2022. 12. 08. 17:00
Megosztás:

Nemzetközi magyar IT sikersztori: Németországban terjeszkedik a Gloster

Új lendületet ad a hazai gazdaságban köztudottan óriási szerepet játszó német autóipari együttműködésnek a Gloster: a magyar IT cég többségi tulajdonrészt szerzett a németországi székhelyű G-plus Consulting GmbH-ban, aminek köszönhetően közvetlen informatikai beszállítója lett a legnagyobb német autómárkáknak. Az akvizíció az első lépése a Gloster középtávú stratégiájának: a cégcsoport célja, hogy 2025-re a DAH régióban kiterjedt szoftverfejlesztési jelenléttel rendelkezzen.
2022. 12. 08. 16:30
Megosztás: