A járvány ezt is megváltoztatta: ezek a jó felsővezető legfontosabb tulajdonságai

A munkavállalók a jövő munkahelyének szükségleteihez igazodó emberközpontú, empatikus vezetési stílust igényelnek. A vezető hitelessége, érzelmi intelligenciája (EQ) és a munkavállalók által igényelt autonómia megadása minden eddiginél fontosabb szemponttá váltak.

A járvány ezt is megváltoztatta: ezek a jó felsővezető legfontosabb tulajdonságai

Külön kutatást szentelt a világjárvány következtében kialakult hibrid- és táv munkavégzés, valamint – vezetőkre és munkavállalókra gyakorolt – hatásának vizsgálatára a Capgemini Research Institute.

A Re-learning leadership: Creating the hybrid-workplace leader kutatás szerint markáns a különbség a vezetők és a munkavállalók között annak kapcsán, hogy miként élték meg a hibrid munkavégzésre való átállást. Míg az előbbiek 69 %-a úgy gondolja, hogy szervezetüknél a táv- és hibrid munkavégzésre történő átállás zökkenőmentesen valósult meg, mindössze a munkavállalók fele (49 %) ért ezzel egyet. Mindezek mellett a járvány árnyékában felértékelődtek a jövő vezetőinek egyes tulajdonságai, képességei: a hitelesség, az érzelmi intelligencia (EQ), a nyitottság a változásra és a képesség, hogy olyan bizalmi kultúrát hozzanak létre, amelyben a munkavállalók nemcsak jól érzik magukat, de ők maguk is döntést hozhatnak egyes kérdésekben.

Ezek a hibrid világ vezetőinek legfontosabb tulajdonságai

A kutatás egyértelműen rámutat, hogy a hibrid munka világában új, empatikus és emberközpontú vezetői stílusok szükségesek. Ebben a változásban központi szerepet játszik a bizalom. A munkavállalók túlnyomó többsége (84 %) úgy gondolja, hogy a vezetők azon képessége, amellyel képesek megteremteni a bizalmi légkört kulcsfontosságú, ezt a vezetőknek fejleszteniük kell. Ennek ellenére a legtöbb szervezetben hiányoznak a megfelelő intézkedések a bizalom kultúrájának előmozdítására. A szervezeteknek csak 34 %-a alkalmaz olyan programot, amely azon képességek fejlesztését célozza meg, amelyek szükségesek a bizalmi kultúra kialakításához.

Ugyanakkor nemcsak a bizalom, de az érzelmi intelligencia is fontos vezetői tulajdonsággá lépett elő az utóbbi időben. A munkavállalók 75 %-a szerint ez is nélkülözhetetlen, azonban csak 47%-uk látja úgy, hogy a vezetők professzionálisak ezen a területen. A statisztika javításáért nem sokat tesznek a vállalatok: mindössze 27 %-uk alkalmazza aktívan az EQ-val kapcsolatos vezetői-fejlesztési programokat.

Empatikus vezetés, dolgozói autonómiával

A Capgemini kutatása arra is rávilágít, hogy a vezetők irányt mutathatnak és inspirálhatják a munkavállalókat, ha - az érzelmi intelligencia (EQ) mellett - olyan személyiségjegyeket és hozzáállást tudnak felmutatni, mint a hitelesség és a munkavállalók által igényelt autonómia megadása. Ennek ellenére a munkavállalóknak mindössze 37 %-a számolt be arról, hogy szervezetük tevőlegesen felhatalmazza csapatait saját döntéseik meghozatalára és kevesebb, mint felük (47 %) érezte úgy, hogy szervezetük számított rájuk, meghallgatta őket a világjárvány alatt. Még nagyobb a kontraszt abban a szegmensben, amely a munkavállalók fizikai és mentális jólétét vizsgálta, a világjárvány alatti munkavégzés periódusában. Míg a vezetők 72 %-a szerint szervezetük képes volt megőrizni munkavállalóik fizikai és mentális jólétét, a munkavállalóknak csak 49 %-a érezte ugyanezt. Ezen túlmenően a munkavállalóknak mindössze 34 %-a számol be arról, hogy szervezetük aktívan küzd az alkalmazottak kiégése ellen.

Paradigmaváltás előtt a HR

Az új vezetői tulajdonságok fontosságának felismerése csak a jéghegy csúcsa. Kulcsfontosságú, ám ez csak egy része annak, amire szükség van. A kutatás eredményeit elnézve a vezetők felvételére és teljesítményük értékelésére vonatkozó folyamatok, keretrendszerek újratervezése is éppolyan fontos. Az eredményekből az is kiderül, hogy a szervezetek erre a területre még kevésbé fókuszálnak. A HR vezetőknek mindössze 33 %-a számolt be arról, hogy szervezetük felülvizsgálta felvételi gyakorlatait olyan vezetők felvétele céljából, akiket tulajdonságaik és hozzáállásuk képessé tesznek arra, hogy a szervezeteket a hibrid jövő felé vezessék. Továbbá mindössze 36 %-uk számolt be olyan folyamatok bevezetéséről a kompenzáció és a juttatások terén, amelyek jutalmazzák az ezen tulajdonságokat felmutató vezetőket.

„Jelentésünk számos szervezetben egyértelmű törést mutat a felsővezetők és a munkavállalók véleménye között. Míg a technológia lehetővé tette a hibrid munkavégzésre való gyors átállást, a menedzsment és a vezetési gyakorlatok sok esetben nem tartottak lépést ezzel. Világos, hogy a jövő hibrid munkahelyéhez meg kell újítanunk a vezetésről alkotott elképzeléseinket. Ennek megvalósításához a szervezeteknek képessé kell tenniük a vezetőket arra, hogy szemléletükben empatikusak és hitelesek legyenek, továbbá be kell fektetniük a szükséges vezetőfejlesztési infrastruktúra kiépítésébe - irányítási folyamatokkal és vezetési gyakorlatokkal kell támogatniuk a szükséges vezetői hozzáállást” – mondta Claudia Crummenerl, a Capgemini Invent Global Practice Lead and Managing igazgatója

A MÁSZ tagjai nyitva lesznek a független benzinkutak demonstrációja idején is

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalataihoz tartozó benzinkutak nyitva lesznek augusztus 19-én és 20-án - közölte a szövetség szombaton, miután arról értesült, hogy a Független Benzinkutak Szövetsége megmozdulást hirdetett, amelynek következtében azon a két napon a tagságukhoz tartozó 500-600 töltőállomás várhatóan nem fog üzemelni.
2022. 08. 13. 21:00
Megosztás:

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2022. 08. 13. 20:00
Megosztás:

Negatív kilátást adott a magyar adósosztályzatra az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.
2022. 08. 13. 18:00
Megosztás:

Hétfőtől ismét elhelyezkedési juttatást kaphatnak a versenyszférára váltó közfoglalkoztatottak

Több mint kétezer közfoglalkoztatott részesülhet havi 45 600 forint elhelyezkedési juttatásban augusztus 15-étől, ha állást talál a versenyszférában - jelentette be Kutnyánszky Zsolt. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szombaton kiadott közleménye szerint az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta: a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program újraindítása mellett a hónap közepétől megint igényelhető a lakhatási és utazási támogatás is, ami a mobilitás élénkítésével szolgálja a foglalkoztatás további növelését.
2022. 08. 13. 17:00
Megosztás:

Bővíti gyártókapacitását a szegedi Medikémia Zrt.

Uniós támogatással, több mint 350 millió forintos beruházással bővíti kapacitását az autóápolási cikkeket, háztartási termékeket és festékaeroszolokat gyártó szegedi Medikémia Zrt. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 08. 13. 16:00
Megosztás:

Felújítanak négy iskolát a tamási tankerületben

Felújítanak négy általános iskolát a tamási tankerületben a Magyar Falu program mintegy 130 millió forintos támogatásával.
2022. 08. 13. 15:00
Megosztás:

A 10 százalék alatti személyi hitel kamatok utolsó napjai jönnek

Rekordokat dönt a személyi hitel piac. A money.hu szakértői szerint a kihelyezések összegének megugrásában komoly szerepet játszik, hogy a nagyobb összegű személyi kölcsönök kamatai között még most is találunk 10 százalék alatti ajánlatokat.
2022. 08. 13. 14:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Amerikai-kínai csúcstalálkozót tarthatnak novemberben

Az amerikai és a kínai elnök novemberben személyesen találkozhat, első alkalommal Joe Biden hivatalba lépése óta, a G20-csoport indonéziai csúcstalálkozója keretében - értesült a The Wall Street Journal című amerikai lap.
2022. 08. 13. 12:00
Megosztás:

Hatvan százalékos a horvát gáztároló töltöttségi szintje

Horvátország egyetlen gáztárolója elérte a 61 százalékos töltöttségi szintet, az ott tárolt gáz tíz százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban - írta az Index.hr című horvát hírportál pénteken.
2022. 08. 13. 11:00
Megosztás:

Maximum 19 Celsius-fokra szabad felfűteni a középületeket Németországban

Az energiatakarékosság jegyében a kórházak és a szociális intézmények kivételével minden középületet legfeljebb 19 Celsius-fokos hőmérsékletre szabad felfűteni Németországban az ősszel kezdődő fűtési szezonban - jelentette be pénteken Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter.
2022. 08. 13. 10:00
Megosztás:

Romániában 21 százalékkal nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások

Romániában 21 százalékkal, 4,379 milliárd euróra nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások az első fél évben a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank.
2022. 08. 13. 09:00
Megosztás:

Még mindig vezető szabálytalanság a lejárt termék forgalmazása

A lejárt termékek forgalmazása a vezető szabálytalanság az idén is a kereskedelmi és vendéglátóhelyeken az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők tapasztalatai szerint - tájékoztat honlapján a Nébih.
2022. 08. 13. 08:00
Megosztás:

Poliovírust találtak New York szennyvízében

A járványos gyermekbénulásért felelős poliovírust találtak New York szennyvízében, különösen az oltatlanok vannak veszélyben - közölték a városi és állami hatóságok pénteken.
2022. 08. 13. 07:00
Megosztás:

Már a Sziget fesztiválon is lehet határvadásznak jelentkezni

A Sziget fesztiválon felállított Prevenciós Pontban is várják a határvadász hivatás és az iskolaőri pálya iránt érdeklődőket - írta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu oldalon pénteken.
2022. 08. 13. 06:00
Megosztás:

Nyilvánosak Trump házában tartott kutatás iratai

Nyilvánosságra hozták az amerikai hatóságok a Donald Trump floridai házában tartott hétfői kutatás jegyzőkönyveit, amelyekből kiderül, hogy a volt elnöktől minősítettnek tartott iratokat is lefoglaltak.
2022. 08. 13. 05:00
Megosztás:

A nyugdíjasok a rezsiváltozás legnagyobb vesztesei - a Kádár-kockában lakók jól járnak

A gáz és az elektromos áram árának emelkedésére azonnal megnőtt a kínálat a régebbi építésű, nagy alapterületű és belmagasságú házak hirdetései között, miközben az újlakások iránti kereslet érezhetően emelkedett. Miért járt jól az, aki Kádár-kockában lakik? A szakértői véleményt cikkünkben olvashatják.
2022. 08. 13. 04:01
Megosztás:

Több milliós kárt okoztak a fiatal hackerek

Elfogtak a rendőrök két fiatal hackert, akik online fizetési rendszereket kijátszva milliókat kerestek adathalászattal - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénteken a police.hu oldalon.
2022. 08. 13. 03:00
Megosztás:

Csökken a forgalom az ingatlanpiacon, de nő a befektetők aktivitása

Csökken a forgalom az ingatlanpiacon a nyáron, a befektetési céllal lakást vásárlók ugyanakkor aktívak - közölte a Duna House pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 13. 02:00
Megosztás: