A jövő fenntartható fűtési megoldásai

A jövő a fenntartható, környezetbarát, gazdaságos megoldásoké. Nincs ez másképp a fűtési rendszereknél sem. Persze elsőre azt gondolhatnánk, hogy a komplett fűtési struktúrát nem lehet csak úgy egyik napról a másikra lecserélni. Pedig gyorsan, egyszerűen leválthatjuk a radiátort, vagy konvektort is egy elektromos panelre. De akár a teljes rendszert is újratervezhetjük. Mindez már nem is annyira a jövő, hanem inkább a jelen.

A jövő fenntartható fűtési megoldásai

Miért az elektromos fűtés jelenti a jövőt?

Az elektromos fűtés 100%-os hatásfokkal működik, hiszen a bevitt energiát hővé alakítja. A hagyományos rendszereknél ez az idő múlásával szinte pont ellenkezőleg történik, és egyre gyengébb teljesítményre képesek. Egy modern fűtési rendszer azonban hosszú távon, ugyanolyan jó minőségben biztosítja az ideális hőmérsékletet.

Napjaink megoldásai egyszerűen korszerűbb, hatékonyabb alternatívát jelentenek. A lehetőségek tárháza is igen széles: akár „láthatatlanul” a padlóról, a falból, vagy éppen a mennyezetről is érkezhet a fűtés. Ezeket a fajtákat hívjuk felületfűtési rendszereknek, de egyszerűek és praktikusak az elektromos radiátorok, illetve konvektorok is.

Nagy előny, hogy a telepítéshez nincs szükség a lakás szétbontására. Ez azt jelenti, hogy a beruházási költségek sem rúgnak olyan magasra. Tisztítani szinte alig kell ezeket a paneleket, legfeljebb évente egyszer-egyszer kiporszívózni. Ráadásul nem kell attól tartani, hogy gázrobbanás, vagy szén-monoxid-mérgezés történik, hiszen ez technikailag lehetetlen.

Tartsuk kézben az egész fűtési rendszert termosztáttal!

A termosztát egy hőmérséklet-szabályozó készülék, amivel az egész fűtési rendszert irányíthatjuk. Így minden helyiségben, minden körülmények között optimális hőfok lesz, személyes igényeinkre szabva. Úgy is megfogalmazható, mint egyfajta kommunikációs csatorna a felhasználó és a fűtőrendszer között. Egy okos-, digitális termosztáttal akár már távolról is szabályozhatjuk, hogy hány fok legyen, amikor hazaérünk. És persze amiatt sem kell aggódni, hogy feleslegesen fűtünk, amikor nem vagyunk otthon.

A kiválasztás során érdemes fontolóra venni, hogy a termosztát milyen tulajdonságokkal bír. Az egyik ilyen fontos szempont a villamos feszültség értéke. Ezt a termékleírásban megtalálhatjuk, és kiderül, számunkra hogy a 12V-s, 24V-s vagy 230V-s típus lesz-e alkalmas.

Az sem mindegy továbbá, hova rakjuk a termosztátot. Ideálisan körülbelül 120-170 cm-re legyen a padlósíktól, kényelmes hozzáférhetőséggel, de kerüljük az olyan helyiségeket, ahová nagyon besüt a nap. A fénye ugyanis némileg megzavarhatja a rendszert.

Manapság a költségtakarékosság sem utolsó szempont. Hiszen a magas rezsi mellett jobb nem túlfogyasztani. Egy termosztát segítségével 0-24-ben könnyen szabályozhatjuk, optimalizálhatjuk az ideális hőfokot, és akár a fogyasztás mértékéről is kaphatunk visszajelzést.

Forrás: Dimat Fűtéstechnika Kft.

Fűtés a lábunk alól? Nem csak a jövő!

A padlófűtés az egyik legnépszerűbb elektromos fűtési megoldás. Szó szerint nem veszi el a helyet, hiszen a padló alól biztosítja a fűtést. Nagy előnye továbbá az egyenletesség, így az egész helyiségben ugyanolyan mértékben képes átadni a meleget. Ellentétben például egy radiátorral, ami egy helyről adja azt. Padlófűtés esetén biztonsági és energiatakarékossági szempontból is elengedhetetlen a termosztáttal való szabályozás.

Egy igazán innovatív fűtési megoldás: az elektromos fűtőszőnyeg

Az elektromos fűtőszőnyeg szinte bármilyen felület alá telepíthető. Mindezt gyorsan, egyszerűen és költséghatékonyan. Ami nem jelenti azt, hogy ne működnének biztonságosan, és tökéletesen tisztán.

Több típusa is létezik, például az aljzatkiegyenlítő, rétegbe ágyazható fajták, vagy a száraz beépítéssel telepített, alumínium fűtőszőnyegek. Utóbbi tökéletes alternatíva laminált parketta, vagy szalagparketta alá, míg vinyl burkolathoz az aljzatkiegyenlítő, rétegbe ágyazható fűtőszőnyegek nyújthatnak tökéletes megoldást.

Hogyan állhatunk át az elektromos fűtésre?

Könnyen. Csak vegyük fel a kapcsolatot egy szakemberrel. Ez azért fontos, mert minden ingatlan eltérő szerkezeti jellemzőkkel bír. Elektromos termékeket pedig csak releváns képesítéssel rendelkező regisztrált személy, vagy cég telepíthet. A Dimat Fűtéstechnika Kft. csapatának tagjai rendelkeznek a szükséges szakmai tudással, és készséggel segítenek a fűtési rendszerek telepítésében, a lehetőségek kiaknázásában.

Képek forrása: Dimat.hu, Freepik

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Csökkenéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon az előző nap erőteljes erősödése után.
2023. 02. 03. 10:00
Megosztás:

Vártnak megfelelő emelés az EKB-tól és a BoE-től is

Az EKB tegnap a vártnak megfelelően 50 bázisponttal, 3,0%-ra emelte az alapkamatot. Christine Lagarde a sajtótájékoztatón jelezte, hogy márciusban újabb 50 bázispontos emelés jöhet a jegybanktól.
2023. 02. 03. 09:30
Megosztás:

Egymilliárd forintot meghaladó fejlesztéssorozat kezdődik Békésen

Egymilliárd forintot meghaladó fejlesztéssorozat kezdődik Békésen - közölte Kálmán Tibor (Fidesz-KDNP) polgármester.
2023. 02. 03. 09:00
Megosztás:

Roszatom - bővül az északi hajózási út forgalma

Az orosz Szevmorputy atommeghajtású teherhajó számára az üzemeltető Atomflot vállalat kidolgozta a Szentpétervár és a távol-keleti orosz kikötők közötti optimális part menti hajózási útvonalat a 2023 nyári-őszi hajózási szezonra. A tervek szerint az első utat június harmadik hetében, a másodikat pedig szeptember harmadik hetében teszi meg a Szevmorputy.
2023. 02. 03. 08:30
Megosztás:

Hazai forrásból is fejleszti úthálózatát Szolnok

A Véső úti sporttelep és strand megközelítését megkönnyítő útfejlesztés mellett egy újabb körforgalom is elkészült a Tisza-parti város ezen részén 727,5 millió forint hazai forrásból - közölte Szalay Ferenc(Fidesz-KDNP) polgármester csütörtökön a beruházás helyszínén tartott sajtótájékoztatón.
2023. 02. 03. 08:00
Megosztás:

Idén még kitart a lendület a fővárosi iroda- és raktárpiacon

A budapesti iroda- és raktárpiacon az idén még kitart a lendület, és tavalyhoz hasonlóan 2023-ban is jelentős mennyiségű új területtel bővül a kínálat - közölte az Erste Bank csütörtökön az MTI-vel.
2023. 02. 03. 07:30
Megosztás:

A fizetések nyilvánossá tétele csökkentheti a konfliktusokat, de ehhez alapos tervezés szükséges

A bértranszparenciának, azaz a fizetések nyilvánossá tételének kérdéséhez cégkultúrától függően máshogy állnak hozzá a szakemberek – részben például azért, mert érdekellentétet jelenthet a munkáltatói és munkavállalói oldal között. Gyakran tartanak a belső bérfeszültségektől, amelynek megelőzése vagy kezelése számottevő kiadást jelenthet a vállalatoknak. Érdemes nyilvánossá tenni a fizetéseket? Milyen hatásokkal lehet ez a cégek működésére nézve? – többek között ezeket a kérdéseket járja körül a Profession.huBackstage podcast legújabb adása.
2023. 02. 03. 07:00
Megosztás:

A hitelfelvevők és a bankok is óvatosabbá váltak a hitelpiacon

A hitelintézetek szűkebb köre tovább szigorított a lakossági- és a vállalati hitelfeltételeken tavaly az utolsó negyedévben, a tendencia pedig 2023 első felében is folytatódhat - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a januári Hitelezési felmérésre adott banki válaszok alapján.
2023. 02. 03. 06:30
Megosztás:

Rekordszintre emelkedett a romániai OMV Petrom olajvállalat nyeresége

Rekordszintű, 10,3 milliárd lejes (818 milliárd forint) nyereséggel zárta a 2022-es évet az OMV Petrom, ugyanakkor minden korábbinál nagyobb, 20 milliárd lejes összeget fizet be a román államkasszába különböző adók és osztalék formájában - közölte a bukaresti értéktőzsdén csütörtökön közzétett jelentésében a romániai olajvállalat.
2023. 02. 03. 06:00
Megosztás:

Hitelkártya helyett itt a BNPL: vásárolj most, fizess később!

A Buy Now Pay Later (BNPL) pénzügyi szolgáltatás néhány éve kezdte meg hódító körútját az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, ma már több mint 30 országban van jelen. Emberek milliói vásárolnak online és próbálnak ki termékeket anélkül, hogy fizetniük kellene értük. Az új finanszírozási szolgáltatás könnyen válhat a hitelkártya új versenytársává lakossági ás üzleti körökben is – a Deloitte szakértői szerint.
2023. 02. 03. 05:30
Megosztás:

Március 31-ig Ön is kaphat 40 ezer forintot

Március 31-ig igényelhető a vissza nem térítendő, legfeljebb havi 40 ezer forintos bölcsődei támogatás a Magyar Államkincstárnál (MÁK) a kisgyermeket nevelő szülők munkába visszatérésének támogatására az ország egész területéről - hívta fel a MÁK a figyelmet csütörtöki közleményében.
2023. 02. 03. 05:00
Megosztás:

Az építőipar nagy kérdése: lesz munka 2023-ban?

Erőteljes a bizonytalanság a hazai építőipari piacon, ami kihat az ezen a területen működő vállalkozások mindennapjaira is. Míg korábban már az előző év végén látni lehetett, milyen beruházásokra lehet számítani az új esztendőben, amelyekből megbízások érkezhetnek, most még februárban is csak ígéretekkel van tele a padlás. Három kérdés uralja a cégvezetők mindennapjait: mennyi munka lesz a piacon, egyáltalán lesz-e munka, és ha hirtelen úgy alakulnak a körülmények, hogy beindul újra a gépezet, milyen hibákat fog szülni a kapkodás, akár a tervezésben, akár a kivitelezésben.
2023. 02. 03. 04:20
Megosztás:

Most örüljünk a jó időnek, mert jövő héttől mind megfagyunk

Az idei tél eddigi leghidegebb szakasza jöhet: a jövő hét elején számottevő talajfagy is kialakulhat, és a hideg a növényeket is nyugalomra inti - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön közölt agrometeorológiai elemzésében.
2023. 02. 03. 03:45
Megosztás:

Csalás a lottósorsoláson a TV-ben - lebuktak élő húzásban a kamerák előtt, mutatjuk - VIDEÓ

Nincs olyan hét, hogy ne vádolnák meg csalással bármely lottótársaságot azok a játékosok, akiknek épp az adott héten valahogy nem húzták ki a nyerőszámait. Számos internetes fórumon találunk ezzel kapcsolatos bejegyzéseket, összeesküvés elméleteket. Cikkünkben most az egyik legnyilvánvalóbb csalást mutatjuk meg, ami ráadásul a TV kamerák előtt történt. Cikkünk végén Ön is megnézheti az erről szóló videót!
2023. 02. 03. 03:00
Megosztás:

Javultak a globális befektetési lehetőségek

Az Amundi Alapkezelő elemzői szerint kedvezőek a globális befektetési lehetőségek idén: a kínai nyitás és az energiaárak csökkenése akkor is jót tesz a piacoknak, ha a jegybankok egy darabig nem lazíthatnak a monetáris szigoron - ismertették csütörtök reggel, sajtóbeszélgetésen.
2023. 02. 03. 02:30
Megosztás:

A csehek leginkább a háborútól tartanak

A csehek mintegy 60 százalékának vannak aggodalmai a jövőt illetően, legnagyobb részük, 32 százalék a háborútól fél - derült ki abból az országos felmérésből, amelyet 2022 végén készített az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet országos mintán.
2023. 02. 03. 02:00
Megosztás:

Rekordnyereséget ért el a Shell

A brit Shell olaj- és gázipari cég rekordnyereséggel zárta a 2022-es évet - derült ki a társaság csütörtökön közzétett jelentéséből.
2023. 02. 03. 01:30
Megosztás:

Idén huszonhat filmet vetítenek a Frankofón Filmnapokon

Huszonhat filmet vetítenek az idei Frankofón Filmnapokon, amelyet március 1. és 12. között a Uránia és Toldi moziban, az Art+ Cinemában és a Francia Intézetben rendeznek meg.
2023. 02. 03. 01:00
Megosztás:

Védőmaszkokat ajánlott fel a NAV karitatív célra

Több százezer lefoglalt védőmaszkot ajánlott fel a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) karitatív célra. A vámhivatal csütörtökön MTI-nek küldött közleményében azt közölte, a védőeszközök megrendelője nem fizette meg a vámot és az áfát, így a maszkokra megsemmisítés várt volna.
2023. 02. 03. 00:30
Megosztás:

A szuverenitás védelméről egyeztettek orosz és kínai külügyi vezetők

Megerősítette a közös szándékot Oroszország és Kína szuverenitásának megvédésére, és egy igazságosabb, többpólusú világrend közös építésére Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője és Ma Csao-hszü kínai külügyminiszter-helyettes csütörtöki moszkvai találkozóján - közölte az orosz külügyminisztérium.
2023. 02. 03. 00:05
Megosztás: