A kiemelkedő karrier 7 titka - Mi az, ami igazán sikeressé teheti karrierünket?

Általánosságban elmondható, hogy aki pénzért dolgozik, valamilyen karrierutat jár be. Ezen felül vannak olyan konkrét és jól azonosítható tényezők, amelyek másoknál nagyobb mértékben képesek befolyásolni szakmai sikereinket. Legalábbis így látja Johannes Steyrer, a Wien University Executive Academy EMBA Healthcare Management képzésének akadémiai igazgatója és a Wien University Bécs karrier- és menedzsmentszakértője és Wolfgang Mayrhofer, a WU Bécs Interdiszciplináris Menedzsment és Szervezeti Viselkedés Intézetének vezetője. A karrier utak tanulmányozásával foglalkozó szakemberek átfogó vizsgálatok után megdöbbentő felismeréseket gyűjtöttek arról, hogy mely tényezők tehetnek igazán sikeressé, vagy törhetnek meg egy karriert.

A kiemelkedő karrier 7 titka - Mi az, ami igazán sikeressé teheti karrierünket?

A Karrier Hullámvasút (Karriereachterbahn) című frissen megjelent könyvükben a szakemberek 30 év tudományos kutatás eredményét összegezve mutatnak rá azokra a faktorokra, amelyek sikeressé tehetik vagy éppen megtörhetik karrierünket.

Íme a kiemelkedő karrier 7 titka

A kutatók egy metaanalízis során több mint 500, évtizedeken átívelő tanulmányhalmazt elemeztek, keresve azokat a tényezőket, amelyek a leginkább meghatározzák az emberek szakmai pályáját. A kutatás során több mint 600 000 ember karrierjét vizsgálták világszerte, és a tanulmányba a 35 ország közötti kulturális különbségekre vonatkozó kutatásokat is bevonták.

Mint kiderült, a karrierek globális megítélése meglehetősen homogén. A kutatók hét olyan tényezőt azonosítottak, amelyekről az emberek úgy vélik, hogy befolyásolták a karrierjüket, függetlenül attól, hogy honnan származnak.

1.            Tanulás és fejlődés

Azon tényezők, amik a személyes fejlődésünk szempontjaihoz kapcsolódnak, és többek között a saját képzettségeink erősítéséhez vagy a formális vagy informális ranglétrán való felemelkedéshez szükségesek.

2.            Vállalkozói szellem/szemlélet

A vállalkozások önálló alapítását és vezetését jelenti.

3.            Munka és magánélet egyensúlya

Azaz, hogy mennyire vagyunk képesek sikeresen összeegyeztetni életünk különböző területeit. Az egyensúly lehetőséget teremt számunkra, hogy az értékrendünknek megfelelően az élet különböző területeire összpontosítsunk függetlenül attól, hogy épp milyen életszakaszban járunk, vagy milyen események befolyásolják a mindennapjainkat. - Így életünk bizonyos időszakaiban mi dönthetjük el, hogy kisebb vagy nagyobb hangsúlyt fektetünk a szakmai kötelezettségeinkre.

4.            Pozitív hatás

Ez a tényező a mindennapi feladatainkon túlterjedő szakmai tevékenységünk előnyeit mutatja, melyek egy nemesebb célt, vagy akár a közjót szolgálják.

5.            Pozitív munkahelyi kapcsolatok

Ez az emberi kapcsolódás iránti alapvető szükségletünkre vonatkozik. Ilyen lehet a munkahelyi barátság, vagy a kapcsolatok által nyújtott boldogság érzése is.

6.            Anyagi biztonság

A stabilitás iránti alapvető igényünket tükrözi. Ahhoz, hogy boldogulhassunk a mai modern társadalomban, elengedhetetlen a pénzügyi stabilitás, amely általában a fizetett munkát jelenti.

7.            Pénzügyi siker

Ha az anyagi biztonság a kenyér, ami a túlélésünkhöz szükséges, a pénzügyi siker egy igazi gourmet fogás. Az anyagi jómód elérése a pénzügyi siker egy példája.

A pénz azonban nem minden: „A karriertervek nem csupán a pénzre fókuszálnak, és nem egydimenziós fejlődésről szólnak a ranglétrán” emelte ki Steyrer. Ha az aktuális trendeket nézzük, láthatjuk, hogy a tanulás, a fejlődés és a vállalkozói szellem a legfontosabb tényezőkké válnak.

Know-how: A lényeg a kémiában és az alkalmazkodásban van.

A tanulmány metaanalízise három sikerváltozóra összpontosított: 1. a ranglétrán való felemelkedés, 2. a jövedelem és 3. a karrierrel való elégedettség. Összesen 26 befolyásoló tényezőt vizsgált a tanulmány: ezek között szerepel például az egyéni potenciál (pl. személyiség vagy IQ), a teljesítményt (pl. motiváció és elkötelezettség), a különböző karrierterületek közötti különbségek (pl. szervezeti támogatás), a társadalmi tényezők (pl. társadalmi gyökerek) és az interakciós szempontok (pl. mentorálás, hálózatépítés, taktikai megközelítés stb.). Steyrer számára az alábbi tényezők a legérdekesebbek:

"Az a tény, hogy az úgynevezett "vezető-beosztott-viszony (LMX) kapcsolat"-ról kiderült, hogy a ranglétrán való felemelkedés legfontosabb tényezője. Úgy tűnik, hogy a vállalati hierarchiában való sikeres feljebbjutás kulcsa a vezetők és az alkalmazottak közötti bizalomteljes, lojális kapcsolat. Ezen felül a beosztottaknak érdemes a felettesük “belső körébe” tartozni.

Nem meglepő, hogy a jövedelmet leginkább a munkaórák száma határozza meg, amit rögtön utána az IQ követ.

A karrierelégedettség szempontjából a személy-környezet illeszkedés (illik-e hozzám a munkám) áll az első helyen, ezt szorosan követi az LMX-kapcsolat".

Üzleti tanulmányok szakon végzettek: Mit árulnak el a hosszú távú kutatások

"Hosszútávú vizsgálatot is végeztünk az üzleti tanulmányokat végzettek karrierjéről" - mondja Steyrer, majd hozzáteszi: "A vezetői karrierek esetében az iránymutatás és a teljesítménymotiváció, valamint a kapcsolatteremtő képesség és a rugalmasság kombinációja döntő fontosságú az illető sikere szempontjából". A foglalkoztathatóság, azaz a karrier saját kezébe vételének képessége nemcsak a karriert segíti elő, hanem közvetlen hatással van a fizetésekre is: azok, akik e tényező tekintetében a felső negyedbe kerültek, körülbelül harmadával többet keresnek, mint az alsó negyed.

Az üzleti diplomások karrierstratégiájaként rendkívül fontos a kapcsolatépítés és a racionális érvelés képessége. "Ezek a tényezők a karrier előrehaladtával általában még fontosabbá válnak, mivel a nyomás egyre nagyobb, és egyre nehezebb érvényesülni" - mutat rá Steyrer.

Karrier: a férfiak és nők közötti különbségek

A WU kutatóinak elemzéséből az is kiderül, hogy a nőket inkább a jövedelmi, mint a karrierbeli különbségek sújtják. A WIFO, az osztrák gazdaságkutató intézet adatai szerint Ausztriában a nemek közötti bérszakadék - többek között a munkaidő, az iparág, az oktatás vagy a vezetői pozíciók figyelembevételével kiigazítva - 6,2%-ot tett ki, ha órabérre bontják. Johannes Steyrer csapata még egy lépéssel tovább ment. Az üzleti diplomásokról szóló tanulmányukhoz olyan férfiakat és nőket választottak, akik a lehető legtöbb személyiségjegyben és munkaköri jellemzőben megegyeztek, és akik társadalmi és családi helyzetük (pl. házasság, élettársi kapcsolat, gyermekek) tekintetében is nagyon hasonlóak voltak. Lényegében virtuális ikreket kerestek. Mindhárom csoportot összevetve a férfiak és nők közötti jövedelemkülönbség az első 10 évben 24%-ot tesz ki. Ha a virtuális ikreket nézzük, ez az arány 13%-ra csökken. "A csoportok összehasonlítása azt mutatja, hogy a párhuzamosítás után a legfiatalabb (2010-es) csoporton belül szinte nincs jövedelemkülönbség. Ebben az összefüggésben egy dolog fontos: a személyiség vagy a munkahelyi jellemzők aligha tudják a különbséget csökkenteni. Ami döntő, az az emberek családi állapota. A nők nehéz döntés előtt állnak: vagy a családot és a gyermekvállalást választják, vagy a karrierépítés útjára lépnek. A kettő együtt nem megy." - foglalta össze az eredményeket Steyrer.

Új rendszert fejlesztett ki az Ipsum-Tech Kft.

Intelligens, benzinkutakon működtethető szélvédőmosó rendszert fejlesztett ki a budapesti székhelyű, autószervizeléssel foglalkozó Ipsum-Tech Kft. a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 201 millió forintos támogatásával - közölte a cég az MTI-vel.
2024. 03. 04. 15:00
Megosztás:

Lassú, de biztos ütemben csökken a brit feldolgozóipar

Lassuló ütemben ugyan, de továbbra is csökken a brit feldolgozószektor aktivitása a pénteken ismertetett havi mérőszámok alapján.
2024. 03. 04. 14:30
Megosztás:

Mennyire alacsony már az USA infláció ahhoz, hogy a kamathoz nyúljanak?

Több, mint fél tucat Fed-jegybankár szólalt meg pénteken, és megjelent a központi bank féléves rendszerességű monetáris politikai jelentése, ami Jerome Powell e heti kongresszusi meghallgatásának alapját adhatja.
2024. 03. 04. 14:00
Megosztás:

Többet keresnek a nők Romániában mint a férfiak!

A női munkavállalók átlagbére meghaladta a férfiakét Romániában - írja az Agerpres a bukaresti munkaügyi minisztérium közleménye alapján.
2024. 03. 04. 13:30
Megosztás:

Összefog a szakma a lakáspiacért

Széles körű szakmai összefogással javaslatcsomag készült a magyar lakásállomány megújítására, amely hozzájárulhat a magyarok életminőségének és az ország energiafüggetlenségének növeléséhez is - tájékoztatta az Egyensúly Intézet pénteken közleményben az MTI-t.
2024. 03. 04. 13:00
Megosztás:

Változás az Antenna Hungária vezetőségében

Az Antenna Hungária Zrt. (AH) vezérigazgatói pozícióját március elsejétől Papp-Gerlei Gyöngyvér korábbi vezérigazgató-helyettes veszi át Blénessy Lászlótól - közölte az AH anyavállalata, a 4iG távközlési és informatikai társaság pénteken a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2024. 03. 04. 12:30
Megosztás:

Reszkess Elf Bar és Poco Bar! Harcot indít a NAV a cigaretta feketekereskedelemmel szemben!

Az illegális dohánykereskedelemmel szemben 2023. nyarán alakított munkacsoportot az adóhivatal, amely legújabb intézkedésként egyeztetésre hívta a piaci szereplőket, valamint az Országos Dohányboltellátó Kft. és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága képviselőit - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 12:00
Megosztás:

Jót tehet a lakásbiztosítási piacnak a havi célzott kampány

Élénkítheti a lakásbiztosítási piacot Magyarország első lakásbiztosítási kampánya - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közigazgatási államtitkára.
2024. 03. 04. 11:30
Megosztás:

Bővült az Út az egészséghez program

Az iszkaszentgyörgyi kastélyparkkal bővült tovább a Budapesti Szent Ferenc Kórház szív- és érrendszeri betegségek megelőzésért létrehozott kardioösvény-programja - közölte az aktív Magyarországért felelős államtitkárság pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 11:00
Megosztás:

Vegyes nyitás a vezető nyugat-európai tőzsdéken

Vegyesen indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.
2024. 03. 04. 10:30
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat ma a tőzsde

Iránykereséssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 03. 04. 10:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn.
2024. 03. 04. 09:30
Megosztás:

Szakszerű arcápolás felnőttkori pattanások esetén

Bizonyára veled is előfordult már, hogy pont egy fontos esemény napján bukkant elő egy pattanás az arcodon. Ez bosszantó tud lenni, ám a serdülőkor velejárója. Azonban ha felnőttként is gyakran szembesülsz ezzel, érdemes jobban utánajárni az okának. 
2024. 03. 04. 09:10
Megosztás:

Hová tart ezután a Chainlink (LINK) és a Near Protocol (NEAR) árfolyama? A KangaMoon (KANG) a legjobb Meme érmék között szerepel befektetési szempontból

A jelenlegi kriptopiac forr és izgatottsággal teli, olyan érmékkel, mint a Chainlink (LINK) és a Tron (TRON), amelyek a piaci tőke szerint a legjobb tíz kriptopénzek között próbálnak helyet szerezni, miközben megkérdőjelezik a DOGE dominanciáját.
2024. 03. 04. 08:30
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 03. 04. 08:30
Megosztás:

Februárban lassult az euróövezeti infláció

Az elemzői várakozásoknál kevésbé lassult az euróövezeti éves infláció februárban az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken ismertetett előzetes adata szerint.
2024. 03. 04. 08:00
Megosztás:

Képes lehet ez a DeFi kriptó potenciális 100-szoros növekedésre, kihívást jelentve a BNB (BNB) és az Arbitrum (ARB) számára?

Az április végéig várható Bitcoin felezés hatására, néhány új DeFi projekt is komoly meglepetésekkel szolgál. Ennek az élvonalában áll a Pullix (PLX) token, amely jelentős figyelmet kapott az elmúlt időszakban a kriptopiac szereplőitől. A kriptovilágot figyelő befektetők optimisták, és úgy vélik, hogy a Pullix egyedi tulajdonságainak és remek indulásának köszönhetően versenybe szállhat akár a BNB (BNB) vagy az Arbitrum (ARB) ellen, amikor beköszönt a Bitcoin feleződés ideje. További részletek vendégbejegyzésünkben.
2024. 03. 04. 07:30
Megosztás:

A NAV továbbra is ügyfelei rendelkezésére áll

Március elsejétől az adóhivatal általános tájékoztatási tevékenységét az országos illetékességgel működő tájékoztatási igazgatósága látja el, az ügyfelek továbbra is a megszokott csatornákon kérhetnek segítséget adózási kérdésekben - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 07:00
Megosztás:

Februárban felfelé ívelt a BUX

Februárban is folytatódott a BUX-index emelkedése a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a részvényforgalom azonban csökkent januárhoz képest.
2024. 03. 04. 06:00
Megosztás:

A január hozta a várt szintet az európai munkaerőpiacon

Januárban az elemzői várakozásokkal összhangban csökkent a munkanélküliség az euróövezetben, míg az Európai Unióban a decemberivel megegyező rátát regisztráltak az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése szerint.
2024. 03. 04. 05:00
Megosztás: