A korszerű műanyag-újrafeldolgozás lehet az „új arany”

Roland Berger szerint a szigorodó uniós szabályozásnak és az új technológiáknak köszönhetően a közeljövőben várhatóan nő az újrahasznosított műanyagok aránya és javul azok minősége. A német tanácsadó cég tanulmánya azt mutatja be, hogyan tudnak mindebből profitálni a vállalatok – feltéve, ha képesek gyorsan reagálni.

A korszerű műanyag-újrafeldolgozás lehet az „új arany”

A műanyag olcsón és sokoldalúan felhasználható alapanyag, amely megtalálható szinte mindenhol, a palackoktól kezdve egészen az autóalkatrészekig, ugyanakkor használata komoly fenntarthatósági kihívást jelent: évente mintegy 2 milliárd tonna üvegházhatású gáz kibocsátásért felelős, ami a globális összkibocsátás mintegy 4 százaléka, de az EU-n belül ez az arány a 9 százalékot is eléri.  A műanyagoknak világszinten mintegy 10 százalékát, az EU-ban pedig 25 százalékát hasznosítják újra, a többi a hulladéklerakókban végzi. A számok a fogyasztók alacsony tudatossága, az EU-n kívüli korlátozott szabályozás, valamint a rossz begyűjtési és válogatási infrastruktúra miatt ennyire alacsonyak.

„A káros hatások ellenére a műanyag – különösen a csomagolási anyagok – iránti kereslet várhatóan továbbra is erős marad. A tanulmány ezért elsősorban az újrahasznosításra összpontosít, melynek fő előnye a műanyagtermelés mérséklése és a hulladéklerakás, illetve égetés visszaszorítása, ezáltal a kibocsátás csökkentése. A vállalatoknak már csak ki kell használniuk az ebben rejlő üzleti lehetőségeket” – emelte ki Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi partnere.

A szakértők két kulcstényezőre hívják fel a figyelmet, melyek új lendületet adhatnak az EU műanyag-újrafeldolgozásának: egyrészt szigorodnak az uniós újrahasznosítási célok, másrészt új technológiák terjednek el. Az új szabályozás szerint 2030-ra a műanyag csomagolások több mint felét kell majd újrahasznosítani, és a rendeletet kiterjesztik a nem csomagolóanyagként használt műanyagokra is.

Az új digitális technológiák és újrahasznosítási eljárások (fejlett mechanikai és kémiai módszerek) elterjedése pedig javítja az újrafeldolgozott anyagok hozamát, minőségét és értékét. Az elmúlt években az újrahasznosított műanyagok ára a klímasemleges törekvések és célok miatt emelkedett, szemben a szűz műanyagokéval. A műanyag-újrafeldolgozás így az "új arany" lehet, erős mennyiségi növekedéssel és nagyon vonzó árréssel. A vállalatoknak tehát most kellene cselekedniük, hogy kihasználhassák az ebben rejlő potenciálokat: például a szelektív hulladékgyűjtési rendszerek fejlesztésével, a fejlett technológiákba történő befektetéssel és az értéklánc mentén történő partnerségek keresésével.

Melyek a helyes stratégiai célok?

A nyereségszintek a műanyag-újrafeldolgozási értékláncban végzett tevékenységtől függően változnak: az újrahasznosítók és feldolgozók esetében az újrahasznosított anyagok magas ára miatt akár 10-15 százalékos is lehet. A szelektálási technológia fejlődésével és a nagyobb tisztaságú újrafeldolgozott anyagok mennyiségének növekedésével valamennyi szereplő árrése növekedni fog.

Mindez kedvezően hat a fúziók és felvásárlások formájában megvalósuló stratégiai folyamatok felgyorsulására. A stratégiai célok közé tartozik többek között a saját piaci részesedés növelése, a jelenlegi fenntarthatósági trendből származó növekedési dinamika kihasználása, valamint a vállalati saját hozzáadott érték kiterjesztése a fenntarthatóságot elősegítő tevékenységekben.

A Roland Berger szerint a jövőbeli siker szempontjából kulcsfontosságú, hogy a vállalatoknak már most legyen egy megalapozott üzleti modelljük, amely pontosan definiálja az értékláncban elfoglalt szerepüket.

Zalaegerszegen tart rendezvényt a HUMDA

E-mobilitási roadshow-t tart május 23-án és 24-én Zalaegerszegen a Greentech szakkiállítás és konferencia keretében a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. - tájékoztatta a társaság kedden az MTI-t.
2024. 05. 21. 19:00
Megosztás:

Márciusban nőtt az euróövezet külkereskedelmi többlete

Márciusban nőtt az euróövezet külkereskedelmi többlete éves összehasonlításban - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden ismertetett adataiból.
2024. 05. 21. 18:30
Megosztás:

Meg kell erősíteni a hazai gazdaság szuverenitását

Európa jövője egyenrangú, szuverén tagállamokkal biztosítható, ezért a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy megerősítse a magyar gazdaság szuverenitását. Ebben a munkában az egyik legfontosabb feladat a hazai élelmiszeripar feltámasztása, megerősítése - hangoztatta a pénzügyminiszter kedden Karcagon, a Szatmári Cégcsoporthoz tartozó Kun-Malom Grain Kft. új malomüzemének alapkőletételén.
2024. 05. 21. 18:00
Megosztás:

A mesterséges intelligenciáról szóló rendeletet fogadott el az EU

Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, mely az EU egységes piacán "mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett".
2024. 05. 21. 17:30
Megosztás:

Nukleáris megállapodás jött létre hazánk és Japán között

Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között, a két ország ennek alapján együtt fog működni egyebek mellett a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében is - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Tokióban.
2024. 05. 21. 17:00
Megosztás:

Az arany ára nagyot ugrott, majd tegnap korrigált

A vártnak megfelelő fogyasztói inflációs adat után hétfőn új csúcsot döntött az arany árfolyama, mivel az elősegítheti a Fed döntését a kamatok csökkentéséről.
2024. 05. 21. 16:30
Megosztás:

Megemelték az S&P500 index előrejelzését

Az elmúlt időszakban számos ház emelte meg az S&P500 indexre vonatkozó előrejelzését. Az év végére várt átlagos index érték 5.289 pontra emelkedett a március végén várt 5.117 pontról.
2024. 05. 21. 16:00
Megosztás:

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 21. 15:30
Megosztás:

Csökkent az EU-ban az építőipari termelés márciusban

Éves összehasonlításban nőtt az építőipari termelés az euróövezetben és csökkent az Európai Unióban márciusban - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.
2024. 05. 21. 15:00
Megosztás:

Már nem kell a valutaváltókat megrohanni pénzváltásért

Érdemes kihasználni az erős forintot a nyaralást tervezőknek – a nyári hónapokban rendre gyengülni szokott a magyar fizetőeszköz – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.huszakértője szerint érdemes kihasználni azt, hogy a bankok a Revolut támadására válaszul ma már kedvezményes díj mellett váltanak forintot.
2024. 05. 21. 14:30
Megosztás:

Magasabb nettó-kamatjövedelmet vár a JPMorgan, mégis adták

Megemelte a nettó kamatjövedelemre vonatkozó idei várakozását a JPMorgan, ugyanis a magasabb alapkamat-pálya támogatja a bankok nettó kamatmarzsát.
2024. 05. 21. 14:00
Megosztás:

A kormány támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére

A kormány az agrárszakképzés fejlesztése érdekében 15,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére 19 intézménynek a tavaly meghirdetett Vidékfejlesztési Programban - jelentette be Nagy István agrárminiszter kedden Budapesten, a bemutatóüzemek támogatói okiratainak átadásán.
2024. 05. 21. 13:30
Megosztás:

Elektromos járműveken döcögünk a zöld átállás felé

Geopolitikai feszültségek, lassuló kereslet és szabályozási bizonytalanságok nehezítik a közlekedés elektrifikációja felé vezető utat – állapítja meg járműipari kitekintőjében, a Global Auto Outlookban az Allianz. Miközben az autóiparnak valóban kulcsszerepe van a zöldátállásban, a hagyományos német és amerikai szereplőknek ugyanúgy sokasodó kihívásokkal kell megküzdeniük, mint a trónkövetelő kínaiaknak.
2024. 05. 21. 13:00
Megosztás:

Gyorsult előző hónapban a termelői árak éves csökkenése Németországban

Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden.
2024. 05. 21. 12:30
Megosztás:

Éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
2024. 05. 21. 12:00
Megosztás:

Élénk lehet az idei nyár a nyaralók piacán – néhol még olcsóbban lehet vásárolni, mint tavaly

A nyaralók piacán sokkal nagyobb lett a választék az elmúlt évekhez képest. Több mint 11 ezer eladó lakóingatlan található a nyaralóövezetek part menti településein, ami tavalyhoz képest 8 százalékkal, 2022. májusához képest pedig több 40 százalékkal nagyobb kínálatot jelent.
2024. 05. 21. 11:30
Megosztás:

Csökkent Románia építőipari termelés volumene az első negyedévben

Az első negyedévben 7,1 százalékkal csökkent a romániai építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint - közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS).
2024. 05. 21. 11:00
Megosztás:

Gyengüléssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Mínuszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 05. 21. 10:30
Megosztás:

Gyengültek az ázsiai tőzsdék

Gyengültek az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden.
2024. 05. 21. 10:00
Megosztás:

A DOGE és a PEPE vezetik a listát, mint a legnépszerűbb fogadások, miközben a nyár forrósodni készül. Mi várható az új mémérme, a Raboo számára?

Tekintettel a közelmúltbeli teljesítményükre a kriptovaluta piacon, a befektetők most tömegesen vásárolják a DOGE-t, a PEPE-t és az új előértékesítési tokent, a Raboo-t (RABT), abban a reményben, hogy ezek a nyári hónapokban egy hihetetlen piaci emelkedést vezetnek majd.
2024. 05. 21. 09:30
Megosztás: