A magyar munkavállalók közel harmadát érintette leépítés, vagy megszorítás a COVID-járvány alatt

A magyar foglalkoztatottak egyharmadát közvetlenül is érintette munkahelyi leépítés, illetve egyéb megszorítás a járvány első három hulláma során, derül ki a magyar jövedelempótló biztosítások piacán 45%-os részesedéssel és közel 600 ezer ügyféllel rendelkező BNP Paribas Cardif Biztosító Zrt. és a piackutatási specialista Medián közös elemzéséből. A kutatás eredményei alapján az is fontos fejlemény, hogy baj esetén a hazai munkavállalók már 70 százaléka számíthat valamilyen külső segítségre, ami 13 százalékpontos növekedés a tavalyi év hasonló időszakához képest.

A magyar munkavállalók közel harmadát érintette leépítés, vagy megszorítás a COVID-járvány alatt

Mivel a koronavírus-járvány alatt megmutatkozott az egyébként már hosszabb ideje kifejezetten stabil munkaerőpiac sérülékenysége, a járvány harmadik hullámának lecsengését követő felmérésben elsősorban a munkavállalók járvány alatti személyes helyzetének változását vizsgálta a BNP Paribas Cardif Biztosító Zrt. és a Medián közös reprezentatív kutatása.

A felmérésből kiderül, hogy a járvány előtt is dolgozók többségének (59%) munkavégzését valamilyen módon kedvezőtlenül érintette a COVID-19, illetve az ezzel összefüggésben hozott intézkedések. A legtöbbjüket (az akkor foglalkoztatottak 37%-át) már az első hullámban elérték a nehézségek, a következő, lényegesen hosszabb és egymástól is nehezebben elkülöníthető két hullámban pedig összesen további 22% szembesült valamilyen problémával. Mindemellett a munkavállalók közel kétötöde érzékelte azt, hogy nagyobb teher hárult rá a munkahelyén. A járvány előtti időszakhoz képest az akkori munkavállalók csaknem egynegyedének csökkent a jövedelme és csaknem egytizedének szűnt meg a munkaviszonya.

A foglalkoztatottak közel háromnegyede (72%) tapasztalt a munkahelyén leépítést, vagy megszorítást: ezek többsége (54%) magát a munkavállalót is érintette, 13%-ot pedig elkerültek a megszorítások és 5% azok aránya, akiket úgy sújtottak intézkedések, hogy az a cégben másokat nem érintett. A korlátozások érzékelhetően nagyobb mértékben sújtották a társadalom eleve sérülékenyebb csoportjait: a nőket, a fiatalabbakat, az érettségivel nem rendelkezőket, a vidéken lakókat, illetve a Kelet-Magyarországon élőket.

Ehhez a kérdéskörhöz kapcsolódik az is, hogy a felmérés szerint a járvány előtt dolgozók 60%-a a munkahelyén személyesen is elszenvedett valamilyen hátrányos intézkedést, amelyek közül a legtöbben a munkaterhek növekedését említették, de – még ha szelektíven is ugyan – a részmunkaidő rövidítését és a kötelező fizetett szabadság eszközét is alkalmazták a munkáltatók.

A kutatásból az is kiderül, hogy az eddigi stabil jövedelem elvesztéséhez kapcsolódó aggodalmak egyre erősödnek: az emberek egyre nagyobb arányban biztosítják a munkahely elvesztésével összefüggő kockázatokat, elsősorban jövedelempótló biztosításokkal. „A BNP Paribas Cardif adatai azt mutatják, hogy 2020 első és második negyedéve között egyes partnereinknél közel 50%-kal emelkedett az érdeklődés a hitelekhez kapcsolódó munkanélküliségi biztosítás iránt” – mondta el dr. Kiss Márk István, a BNP Paribas Cardif vezérigazgatója. „Általánosságban is tapasztaljuk a jövedelempótló biztosítások iránti érdeklődés növekedését, amit a jelenlegi helyzetben tovább erősít a munkahely és a stabil jövedelem elvesztésének félelme. A célunk az, hogy ügyfeleinknek ezekben a nehéz időkben segítséget tudjunk nyújtani” – tette hozzá.

Összességében elmondható, hogy a válaszadók munkahelyeinek kétharmadában hoztak valamilyen, a dolgozókat kedvezőtlenül érintő intézkedést. Ezek közül a legnagyobb mértékben a vendéglátással és idegenforgalommal foglalkozó vállalkozások kényszerültek megszorításokra: a szektor négyötödét érintette valamilyen típusú megszorítás; továbbá száz munkahelyre átlagosan 247 intézkedés jutott, ami bőven meghaladja a többi szektor által átlagosan tapasztalt 143 beavatkozást.  A kutatásból az is kiderül, hogy a közepes cégekben foglalkoztatottak nagyobb valószínűséggel találkoztak megszorításokkal, mint a kisebb vagy a nagyobb cégekben dolgozók.

A kutatás az interjúalanyok megtakarításaira és potenciális segítségforrásaira is rákérdezett. Ebből megtudhatjuk, hogy a teljes népesség közel negyede (24%) legfeljebb egy, 38%-a legfeljebb kéthónapnyi anyagi tartalékkal rendelkezik. A válaszadók 53%-ára igaz, hogy legalább kettő, de maximum egy évet bírna ki bevétel nélkül, 9%-nak pedig több mint egy évnyi tartaléka van. Összességében tehát a válaszadók kétötöde legfeljebb kéthónapnyi anyagi tartalékkal rendelkezik, ami nagyjából a negyedével több annak, mint amennyien a járvány első hullámának végén érezték ennyi időre elégnek az akkori megtakarításaikat. Ez a jelenség minden bizonnyal elsősorban nem a megtakarítások növekedésével magyarázható, hanem azzal, hogy az emberek a hosszúra nyúlt járványhelyzetben megtapasztalták, hogy a korábban megszokottnál kevesebből is kijönnek.

A nehezebb időszakok átvészelésére az emberek 70%-a fordulhat valamilyen külső segítséghez. A legáltalánosabb forrásnak a tágabb család számít, vagyis 56% innen számíthat segítségre. Hitelfedezeti- vagy jövedelembiztosítása a válaszadók (illetve a válaszadóval egy háztartásban élők) 18%-ának van. Ez utóbbiak aránya az elmúlt egy év során érdemben nem változott (2020 júniusában 17% volt). Általánosságban megállapítható, hogy bármiféle külső segítségre sokkal inkább számíthatnak azok, akik egyébként is nagyobb biztonságban érzik magukat. Azok, akik senkihez és semmihez nem fordulhatnak baj esetén, megtakarításaikból csak alig öt hónapot vészelnének át. Akiknek van nehéz helyzetre kötött biztosítása – például hitelfedezeti-, vagy jövedelembiztosítása –, megtakarításaikból az átlagosnál valamelyest rövidebb időt tudnának átvészelni.

Az elemzés szerint egyébként minél fiatalabb, minél képzettebb valaki, és minél jobban „jött ki” a járványidőszakból, annál több forrásból számíthat támogatásra, és lényegesen jobb helyzetben vannak azok is, akiknek a háztartásában van aktív kereső.

A hitelfedezeti biztosítások iránt növekvő érdeklődés másik oka az, hogy az emberek egyre nagyobb hányada ébred rá arra, hogy jövedelemkiesés esetén nincs elegendő pénzügyi tartaléka a szokásos kiadások és a hiteltörlesztés fedezetére. A BNP Paribas Cardif saját tapasztalata azt mutatja, hogy a munkanélküliség esetére szóló fedezete iránt jelentősen megnőtt az érdeklődés a járványnak azokban az időszakaiban, amikben a szigorú korlátozások voltak érvényben. Az első és a harmadik hullámban a bejelentett munkanélküliségi károk a járvány előtti időszakhoz képest 80%-kal magasabb szintet értek el.

Az Egyesült Államok és Japán fokozza az együttműködést

Az Egyesült Államok és Japán fokozza az együttműködést az olyan sürgető gazdasági és biztonsági kérdésekben, mint Kína növekvő befolyása, Észak-Korea rakétafenyegetései és az orosz-ukrán konfliktus - ebben állapodott meg egymással pénteki virtuális találkozóján Joe Biden amerikai elnök és Kisida Fumio japán miniszterelnök.
2022. 01. 22. 01:00
Megosztás:

Szlovéniában a koronavírustesztek kétharmada volt pozitív

Szlovéniában az elmúlt napban a koronavírustesztek mintegy kétharmada pozitív eredmény hozott, és a növekvő esetszámok miatt csökkentik a karanténidőszakot a fertőzöttek számára - közölte a szlovén egészségügyi minisztérium pénteken.
2022. 01. 21. 23:00
Megosztás:

Távmunkát rendelt el a szövetségi kormányapparátusnál az orosz miniszterelnök

A távmunkára való, lehető legnagyobb mértékű átállást rendelte el a szövetségi kormányapparátusnál és területi alárendelt szerveinél pénteken a koronavírus okozta Covid-19-járvány gyors terjedése miatt Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök, miközben az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma abszolút rekordot döntött és megközelítette az 50 ezret az országban.
2022. 01. 21. 22:00
Megosztás:

Gyengült a forint péntek estére

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben péntek este a bankközi piacon reggelhez képest.
2022. 01. 21. 21:00
Megosztás:

Lejjebb vitte Kazahsztán felső besorolási korlátait a Moody's

Lejjebb vitte egy-egy fokozattal a Kazahsztánban honos kereskedelmi adósok helyi valutában és devizában fennálló kötelezettségeinek besorolási országplafonjait pénteken a Moody's Investors Service.
2022. 01. 21. 20:00
Megosztás:

A világon elsőként mutatták be az okostelefonba integrált SIM (iSIM) technológiáját

Az telekommunikációs iparág vezető innovátorai, a Vodafone, a Qualcomm Technologies, Inc. és a Thales egyesítették erőiket, hogy bemutassanak egy olyan okostelefont, amely az ún. iSIM (az ieUICC[1] GSMA specifikáción alapuló) technológiával működik. Az új megoldás lehetővé teszi, hogy a SIM-kártya funkcióit a készülék fő processzorába integrálják. Ezzel a bejelentéssel lehetővé válik a technológia kereskedelmi forgalomba hozatala mindazon készülékek esetében, amelyek a mobilszolgáltatásokhoz való csatlakozáshoz iSIM-et használnak.
2022. 01. 21. 19:30
Megosztás:

Sikeres kötvényaukciót tartott a Vöröskő Kft.

Sikeres kötvényaukciót tartott a Vöröskő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. pénteken; az Euronics műszaki áruházláncot üzemeltető társaság 7 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2022. 01. 21. 19:00
Megosztás:

Az OTP húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 179,85 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 52 169,80 ponton zárt pénteken.
2022. 01. 21. 18:30
Megosztás:

Új megoldást találtak lengyel kutatók a szmog ellen

A Lengyelországot sújtó állandó szmog elleni harc új eszközét, hangágyút teszteltek a kutatók: a hanghullámok a mérgező részecskéket magasabbra lökik a légkörben, hogy a lakosok fellélegezhessenek.
2022. 01. 21. 18:00
Megosztás:

A Takarékbank lefelé módosította a tavalyi és az idei növekedési előrejelzését

A Takarékbank és a Magyar Bankholding makrogazdasági elemzői a 2021-es GDP-prognózisukat 6,9 százalékra mérsékelték a korábbi 8 százalékról, az idei évi növekedési előrejelzésüket pedig 6 százalékra a korábbi 7 százalékról, alapvetően az alkatrészhiányok miatt - közölte a pénzintézet pénteken online sajtótájékoztatón.
2022. 01. 21. 17:30
Megosztás:

Az EU a WTO-hoz fordul az orosz faanyagexport probléma miatt

Az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO) konzultációt kezdeményezett Oroszországgal a faipari termékekre vonatkozó orosz exportkorlátozások miatt - közölte az Európai Bizottság pénteken.
2022. 01. 21. 17:00
Megosztás:

Gyeynge nyitás az amerikai tőzsdéken

Mérsékelt gyengüléssel indítottak az értéktőzsdék New Yorkban pénteken.
2022. 01. 21. 16:30
Megosztás:

Csökkent az államháztartási hiány és az államadósság az EU-ban és az euróövezetben

A tavalyi harmadik negyedévben az Európai Unióban és az euróövezetben egyaránt csökkent az államháztartási hiány és az államadósság hazai össztermékhez (GDP) viszonyított aránya a második negyedévvel összevetve.
2022. 01. 21. 16:00
Megosztás:

Ukrajna közel egymillió dózis Pfizer-vakcinát kapott az Egyesült Államoktól

Ukrajna 999 180 dózis, koronavírus elleni Pfizer-vakcinát kapott az Egyesült Államoktól, miközben az országban két hónapja először haladta meg ismét a húszezret az egy nap alatt feljegyzett új fertőzöttek száma.
2022. 01. 21. 15:30
Megosztás:

Csalók élnek vissza a NAV honlapjával

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott "csaló portál" jelent meg az interneten - figyelmeztetett pénteki közleményében a hivatal.
2022. 01. 21. 15:00
Megosztás:

Digitális oktatási programot indít a Telekom

Oktatási programjában valós iskolai környezetben fejleszt digitális tartalmakat a Telekom, azért, hogy a tanulás élményszerű, a tudás pedig mindenki számára elérhető legyen - közölte a vállalat pénteken az MTI-vel.
2022. 01. 21. 14:30
Megosztás:

jelentős fejlesztés előtt áll az élelmiszeripar

Az élelmiszeripar a leginnovatívabb iparágak közé tartozik, az ágazat szereplői egyre több célzott forrást igényelhetnek a technológiai fejlesztéseikre és az újításokra - mondta az Agrárminisztérium közleménye szerint a tárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Széchenyi István Egyetemen, Mosonmagyaróváron pénteken.
2022. 01. 21. 14:00
Megosztás:

Ekkora volt a központi alrendszer tavalyi hiánya

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 5101,5 milliárd forintos hiánnyal zárt tavaly. A költségvetés maradéktalanul biztosította a gazdaság újraindításához és a járvány elleni védekezéshez szükséges forrásokat - erősítette meg az előzetes adatokat pénteken kiadott részletes tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).
2022. 01. 21. 13:30
Megosztás:

Drágábban és kisebb mennyiségben importált földgázt Németország

Kevesebb földgázt importált Németország tavaly november végéig, mint egy évvel korábban, de így is jóval többe került az országnak a gázimport a német szövetségi gazdasági minisztérium statisztikai és felügyeleti hatósága, a BAFA pénteki jelentése alapján.
2022. 01. 21. 13:00
Megosztás:

Megnyugtatta kötvényeseit a kínai ingatlanfejlesztő Country Garden

A hét elején nagy esést produkáló Country Garden Holdings 500 millió dollár értékben bocsátott ki kötvényeket.
2022. 01. 21. 12:30
Megosztás: