A mesterséges intelligencia sötét oldala

Mint minden iparágban, a kiberbűnözésben is óriási változásokat idézett elő a mesterséges intelligencia az elmúlt hónapokban. A BlueVoyantkiberbiztonsági vállalat fenyegetésekkel kapcsolatos információi szerint a támadók rosszindulatú kódok írásához és rendkívül meggyőző adathalász e-mailek fogalmazásához is egyre szélesebb körben használják a modern technológiákat. A közeljövőben pedig számíthatunk többek között az MI-vel támogatott rosszindulatú szoftverek megjelenésére, a dokumentumhamisítás fejlődésére és a dezinformációs kampányok fellendülésére.

A mesterséges intelligencia sötét oldala

Az idei év egyik legfontosabb trendje a mesterséges intelligencia (MI) robbanásszerű térnyerése. Szinte minden iparágban törekednek arra a vállalatok, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki az MI-ből a saját működésük támogatására. Nem képez kivételt ez alól a kiberbűnözés sem, a rosszindulatú támadók munkájának is szerves része lett az MI. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy ők milyen tevékenységekre használhatják az új technológiákat, hiszen így könnyebb ellenük védekezni. A BlueVoyant szakértői megosztják saját tapasztalataikat a témában.

Eladó az MI-eszközhöz használható jelszó

Értékes lett a ChatGPT-belépő: ugyanúgy árulják a szolgáltatáshoz használható, lopott hitelesítő adatokat a dark weben, mint más online szolgáltatások esetében. A kiberbűnözők az e-mail cím és jelszó kombinációjából álló bejelentkezési adatokat jellemzően információlopó szoftverekkel gyűjtik be, amelyeket arra fejlesztettek ki, hogy nem védett eszközökről szerezzék meg az érzékeny adatokat. Könnyen telepíthető például olyankor a szoftver, ha egy felhasználó régebbi verziójú operációs rendszert használ, vagy kikapcsolta az automatizált védelmi rendszert eszközén.

Sok felhasználó a céges e-mail címével regisztrál az OpenAI rendszerébe. A BlueVoyant fenyegetésekkel kapcsolatos információi szerint az ilyen jellegű hozzáférési adatokat valamivel magasabb áron árulják a dark weben, mint a privát e-mail címekhez tartozó adatokat.

WormGPT és egyéb, szabadon használható eszközök

A ChatGPT-t úgy alkották meg, hogy ne lehessen illegális tevékenységekre használni. Léteznek azonban olyan MI eszközök is, amelyeket nem kötnek ilyen szabályok. A WormGPT például egy olyan szolgáltatás, amelyet a készítői az állításuk szerint arra fejlesztettek ki, hogy a biztonsági szakemberek munkáját támogassák. Lehetővé teszik számukra, hogy kipróbálják és teszteljék azokat a rosszindulatú szoftvereket, amelyek egy ilyen eszköz segítségével készíthetők, így hatékonyabban védekezhetnek ellenük. Az oldalon szereplő figyelmeztetés szerint a készítők nem támogatják vagy javasolják, hogy bűncselekmények elkövetésére használják fel az eszközt. Ettől azonban még tény, hogy felhasználható törvénybe ütköző tevékenységekhez is. A BlueVoyant fenyegetéssel kapcsolatos információi szerint ráadásul készült olyan variáns is, amely kifejezetten rosszindulatú célokra használható, és előfizetéses formában elérhető a dark weben keresztül. Képes rosszindulatú kódok írására különféle programnyelveken, amelyekkel cookie-kat vagy egyéb hasznos információkat lophatnak a gyanútlan felhasználók eszközeiről.

A WormGPT az adathalász kampányok támogatásához is jó szolgálatot tehet, mivel segítségével a támadók rendkívül meggyőző leveleket tudnak írni igényes nyelvezettel és szóhasználattal, így nehezebb észrevenni az átverést. Továbbá olyan legális szolgáltatások felkutatására is alkalmas, amelyek felhasználhatók illegális tevékenységekre. Jó példa erre az olyan SMS-küldő szolgáltatás, amellyel nagy mennyiségben lehet szöveges üzenetet küldeni, akár adathalász kampányokhoz.

Jön az intelligens malware és a hamisítás

A BlueVoyant szakértőinek feltételezései szerint a közeljövőben a fentiek mellett egyéb trendek is várhatók a kibertérben az MI térnyerésével. Valószínű, hogy az új technológiák segítségével a kiberbűnözők olyan, „MI-vel turbózott malware”-eket hoznak létre érzékeny adatok ellopására és a vírusirtó szoftverek megkerülésére, amelyek intelligens módon működnek és döntéseket hoznak, így kevesebbet kell velük kommunikálniuk a támadóknak, ezért nagyobb eséllyel rejtve maradhatnak.

A dokumentumok hamisításában valószínűleg szintén jó szolgálatot tesz a kiberbűnözőknek az MI. Mivel az elmúlt években egyre több különféle ügyet intéznek online, a személyazonosító okmányok fotóinak bemutatásával, exponenciálisan nő a dokumentumok ellenőrzésének fontossága. A mesterséges intelligenciát használó, fejlett eszközök segítségével a bűnözők könnyebben tudnak olyan dokumentumokat hamisítani, amelyek átmennek az internetes rendszerek szűrőin, és ezeket is felhasználhatják törvénybe ütköző cselekedetekhez. Például a támadók könnyebben nyithatnak bankszámlát hamis okmányokkal, amit aztán felhasználhatnak a bűncselekményekkel szerzett pénz mozgatásához. 

Az adathalász támadásokhoz hasonlóan a dezinformációs kampányokat is erősíti, ha a mesterséges intelligenciát használó rendszer jól tud fogalmazni. Az MI-eszközök segítségével a rosszindulatú személyek sokkal hatékonyabban tudják terjeszteni a meggyőzőnek tűnő, hamis információkat különféle nyelveken.

Nem veszi el a munkát, sőt…!

A mesterséges intelligencia kapcsán gyakori aggály a különféle iparágakban, hogy feleslegessé teszi az emberi munkát. A kiberbűnözés terén egyelőre nem jelentkeznek ilyen félelmek a BlueVoyant szakértőinek megfigyelései szerint. Épp ellenkezőleg: az informatika területén tapasztalható szakemberhiány ide is begyűrűzött, és kifejezetten megnőtt az igény az olyan szakemberek iránt, akik értenek a generatív MI-hez, és hajlandóak az illegális tevékenységek szolgálatába állítani a képességeiket.

További érdekes munkaerőpiaci hatása a mesterséges intelligenciának, hogy megkönnyíti a piacra lépést a kezdők számára, mivel a segítségével könnyebben megtehetik az első lépéseket.

Ahogy a vállalatok világszere egyre szélesebb körben integrálják az MI-eszközöket saját mindennapi munkafolyamatokba, a mesterséges intelligencia "sötét oldala" esetében is növekedésre lehet számítani. A biztonsági szakembereknek és csapatoknak fel kell készülniük az MI-vel megerősített kibertámadások számának növekedésére, legyen szó fejlett adathalászatról, malware-ekről vagy jelszólopásokról. Ezáltal a mesterséges intelligencia tovább növeli a keresletet a kiberbiztonsági szakemberek iránt.

Onefluence – A L’Oréal átalakítja influencer marketing tevékenységét

Az influencer marketing feladatokat a jövőben az összes L’Oréal márka számára a WS Hungary, a WS Czech és az AMI Communications Slovakia ügynökségi konzorciuma látja el Magyarországon, Csehországban, illetve Szlovákiában.
2023. 12. 05. 09:32
Megosztás:

Uniós támogatásból épült bölcsőde Szegeden

Uniós támogatással egymilliárd forintból 72 gyerek elhelyezésére alkalmas bölcsőde épült Szegeden, a marostői városrészben - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2023. 12. 05. 09:30
Megosztás:

Uniós forrásból fejlesztette gyártókapacitását a CE Glass Zrt.

Uniós támogatással, félmilliárd forintos beruházással fejlesztette gyártókapacitását a Szeged határában található üzemében a hőszigetelő és biztonsági üvegeket gyártó CE Glass Zrt. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2023. 12. 05. 09:00
Megosztás:

Csökkenéssel indulhat a mai nap az elemző szerint a tőzsdén

A nemzetközi befektetői hangulat romlása miatt csökkenéssel indulhat a kereskedés kedden a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2023. 12. 05. 08:30
Megosztás:

Hazánk a zöld átállás egyik nyertese lehet

Magyarországnak megvannak a pénzügyi eszközei ahhoz, hogy a világgazdaság zöld átállásának egyik nyertese legyen - jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) közleménye szerint Varga Mihály az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján tartott pénzügyminiszteri kerekasztal beszélgetésen, Dubajban.
2023. 12. 05. 08:00
Megosztás:

Felemásan indított kedd reggel a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 05. 07:30
Megosztás:

Kibővülhet az online árfigyelő rendszer

Újabb 18 termékkörben lehet árcsökkenés - kibővülhet és 2024-ben is folytatódik az online árfigyelő rendszer - ismerteti a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.
2023. 12. 05. 07:00
Megosztás:

Kissé romlott a német járműipari vállalatok üzleti hangulata

A német járműipari vállalatok üzleti hangulatát jelző mutató enyhén csökkent novemberben a müncheni ifo gazdaságkutató intézet legfrissebb felmérése szerint.
2023. 12. 05. 06:30
Megosztás:

Befagytak a hitelkamatok, hiába csökkent a jegybank

November után december elején is elmaradt a bankoknál a hitelkamatok csökkentése. Hiába vágja folyamatosan most már az alapkamatot az MNB, a pénzintézetek alig reagálnak rá. A lakáshitelek kamatát két hónapja befagyasztotta az október eleje óta alkalmazott kamatplafon, és hiába nem érinti ez a korlát, a személyi kölcsönnél sincs változás - derül ki a Bank360.hu havi kamatfigyelőjéből.
2023. 12. 05. 06:00
Megosztás:

Soha ennyit nem kértek még egy Zsolnay-vázáért

Története egyik legerősebb aukciójára készül a Virág Judit Galéria december 16-án. Két páratlan remekmű, a 100 év után előkerült Tihanyi Lajos kép és a magyar Mona Lisaként emlegetett Gulácsy Lajos festmény mellett a galéria bejelentette az árverés további sztárjait, köztük egy világrekordot döntő Zsolnay óriásvázát. A monumentális mű kikiáltási ára 15 millió forint - soha, sehol nem indult még ilyen magas összegről egy Zsolnay tárgy sem. A műtárgyakat december 2-tól két héten át ingyenesen megtekintheti a nagyközönség. Kivételes alkalom, hogy egy emberöltő óta nem látott Tihanyi műremek, egy Gulácsy főmű, továbbá Mednyánszky, Vaszary, Czóbel és más kiváló alkotók festményei egy helyen legyenek láthatóak.
2023. 12. 05. 05:30
Megosztás:

Megjelent a Napenergia Plusz Program pályázati felhívása

Megjelent a Napenergia Plusz Program pályázati felhívása, a kormány a zöld energia fokozott hasznosítása érdekében a magyar családokat is segíti a modern napelemes rendszerek telepítésében - jelentette be Lantos Csaba hétfőn az Energiaügyi Minisztérium (EM) közösségi oldalán.
2023. 12. 05. 05:00
Megosztás:

Fenyőfa árak - mennyibe kerül egy fenyő? Legolcsóbb élő fenyőfa

Alig a tavalyi ár felett juthatnak idén a vásárlók fenyőhöz: a lucfenyőt 5, az ezüstfenyőt 6, míg a nordmann fenyőt 8 ezer forint körüli méterenkénti áron kínálják az utcai és piaci standokon megjelent alkalmi fenyőárusok. Az Agroinform.hu múlt heti felméréséből többek között az derül ki, hogy a vásárlók 52 százaléka tervez legalább 7 ezer forintot költeni erre a célra, ezen belül 23 százaléknyian terveznek 10 ezer forintnál nagyobb kiadást.
2023. 12. 05. 04:30
Megosztás:

Itt a CSOK Plusz – de hogyan hat majd a lakásárakra?

Pár napja derültek ki a CSOK Plusz konstrukció részletei, melyek értelmében minden eddiginél nagyobb összegű kamattámogatott lakáshitelt és hozzá tartozó hitelelengedést vezet be a kormány. A 2024. január 1-jétől érvénybe lépő intézkedés mind a hitelpiacra, mind a lakáspiacra jelentős hatást gyakorolhat. Az MBH Bank elemzője megvizsgálta, milyen tendenciákra számíthatunk jövőre.
2023. 12. 05. 04:00
Megosztás:

Szlovénia támogatja Ukrajna aknamentesítését

Szlovénia idén 1,5 millió euróval támogatja Ukrajna aknamentesítését - jelentette be Tanja Fajon szlovén külügyminiszter hétfőn.
2023. 12. 05. 03:30
Megosztás:

Közös tudásbázist építenek az agráregyetemek

Szövetségi és együttműködési megállapodásokat kötött a három magyarországi agrárképző egyetem, az ebből létrejövő tudásbázis a jövő agráriumát alapozhatja meg - közölte az MTI-vel hétfőn a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz).
2023. 12. 05. 03:00
Megosztás:

Készpénzt rejteget? Ön is bajba kerül, ha sok készpénzt tart otthonában!

A magyar lakosság még mindig készpénz imádó 2023 végén is: a piaci becslések szerint mintegy 6500 milliárd forintot tartanak a háztartások maguknál KP-ben. Miért nagyon veszélyes ez, akár Önre nézve is, kedves Olvasó? Mutatjuk.
2023. 12. 05. 02:00
Megosztás:

Bővült a Netrisk Csoport

A Netrisk Csoport (a továbbiakban: „Netrisk”) és a Bauer Media Group bejelentette, hogy sikeresen lezárták online összehasonlító üzletágaik összevonását Közép- és Kelet-Európában. A tranzakcióval Netrisk Csoport néven működő, vezető online összehasonlító szolgáltató jön létre hat közép- és kelet-európai országban.
2023. 12. 05. 01:00
Megosztás:

5 ok, amiért kilőtt a Bitcoin

A Bitcoin árfolyama meghaladta a rendkívüli 41 600 dolláros álomhatárt. Ez a döbbenetes ár több kiváltó okra is visszavezethető, kezdve a spot Bitcoin ETF-ek körüli láztól egészen a szélesebb pénzügyi trendekig. Feltérképeztük a rally leglényegesebb okait, tarts velünk te is a részletes elemzés során!
2023. 12. 05. 00:01
Megosztás:

Elkészült a debreceni környezeti ellenőrző rendszer stratégiai alapdokumentuma

Elkészült a debreceni környezeti ellenőrző rendszer stratégiai alapdokumentuma, amellyel "a tudományt a város szolgálatába állítják" - jelentette be a cívisváros polgármestere hétfőn a Református Kollégium Oratóriumában.
2023. 12. 04. 23:30
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

Gyengüléssel zártak hétfőn a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 12. 04. 23:00
Megosztás: