A mobilitás az alapja a magyar gazdasági növekedésnek

A magyar gazdasági növekedés alapja a mobilitás, ami szükséges a munkaerőigény biztosításához és az ország Kelet-Nyugat határán lévő elhelyezkedését kihasználó logisztikai központ megteremtéséhez - jelentette ki az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) parlamenti államtitkára csütörtökön Nagykanizsán.

A mobilitás az alapja a magyar gazdasági növekedésnek

Csepreghy Nándor a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara vállalkozói konzultációján beszélt arról, hogy Magyarországon az elmúlt bő évtizedben sikeres közútfejlesztés zajlott, a következő időszakban pedig mintegy 15 milliárd euróból, vagyis 6500-7000 milliárd forintból indulhat jelentős vasúti fejlesztés.

Az államtitkár felidézte, hogy 2010. és 2020. között alapvetően fellendülési időszakban, egy közepesen fejlett európai országként állt fejlődési pályára Magyarország. Geopolitikai helyzetéhez igazodva kell most kihasználni a gazdasági átmenő forgalom adta lehetőségeket Ázsia és Európa között, a tőkevonzóképesség erősítéséhez pedig a közúti infrastruktúra erősítésére volt szükség, ami sikerrel teljesült.

A Covid-járvány, majd az orosz-ukrán háború kirobbanása azonban jelentősen átrendezte a piacokat, de a megváltozott gazdasági környezetben is a korábbihoz hasonló fejlődési pályára kell állnia Magyarországnak, hogy az unión belül a fejlett kategóriába kerüljön. Közép-Magyarország fejlettsége már most is 130 százalékkal meghaladja az európai átlagot, de az ország keleti és délnyugati régióinak felzárkóztatására van szükség, ezeken a területeken van leginkább lehetőség - hangsúlyozta Csepreghy Nándor.

A jelentős munkaerőigényű külföldi cégek számára fontos, hogy a közeli határon túli területekről is vonzóak legyenek a dolgozók számára, ez Debrecen és Szeged nagyberuházásainál is szempont, és hasonlóan kell gondolkodni az ország dél-nyugati régiójában. Ezt is szolgálják a gyorsforgalmi utakon végzett fejlesztések, de most már az is szempont, hogy egyes régiókat hogyan lehet összekapcsolni, az eljutást meggyorsítani, hogy az emberek ne költözzenek el máshová.

A vasúti közlekedés vonzóbbá tételét szolgálta a tavaly indult jegyreform, az új vármegye- és országbérlet bevezetése, de a lakossági elvárás a menetrendet tartó közlekedés és a kiszámíthatóság.

A következő tíz évben 15 milliárd euró, vagyis 6500-7000 milliárd forintot jelentő vasúti fejlesztést terveznek, azzal is számolva, ha esetleg hosszabb távon nem lennének erre uniós források. A tervezett összeg felénél valamivel többet költenek a pályahálózat megerősítésére és Budapest körül új vasúti körgyűrű kialakítására, de szükséges a vasúti hidak és az eszközállomány cseréje is ahhoz, hogy jelentősen növelni lehessen a vasúti közlekedést választók számát - ismertette az államtitkár.

Hozzátette, hogy a fejlesztéseknek nem szabad csak Budapestre és térségére koncentrálniuk, a vidéki régiókban a Hódmezővásárhely és Szeged közötti tramtrainhez hasonló kezdeményezésekre van szükség például Nagykanizsa és Zalaegerszeg vonatkozásában is. Ez a két város "egymás nélkül nem fog működni", és az elmúlt tíz év egyoldalú, de szükséges fejlődését ki kell egyenlíteni.

Csepreghy Nándor jelezte: elindult a 74-es főút kétszer kétsávosra történő fejlesztése, a Zalaszentiván és Nagykanizsa közötti vasúti szakasz villamosítása, valamint annak a mérlegelése, hogy hidrogénmeghajtású vonatokkal hogyan lehet a térséget megerősíteni. "Ikervárosi struktúra kialakítására van szükség", ahogy ez Szeged és Hódmezővásárhely vagy Debrecen és Arad között kialakulóban van - tette hozzá.

Balogh László, Nagykanizsa polgármestere (Fidesz-KDNP) azt emelte ki, hogy fekvéséből adódóan a város kiváló hely logisztikai központ számára, ami a 74-es főút fejlesztését és a vasútvillamosítást is indokolttá teszi. Horvátország irányába már tervezik egy új Mura-híd építését, de a Nagykanizsát délről elkerülő útra is szükség lenne, valamint olyan nagyberuházásra, amely új munkahelyeket jelent.

Polay József, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a nyugati régió erős fejlődése eltakarja, hogy Nagykanizsa két megye és két fejlesztési régió határán korántsem tudott úgy fejlődni, mint a régiós átlag. Kiemelte, hogy szükséges lenne az M9-es autópálya kiépítésére Kaposvár irányába, a vasúti pálya megerősítésére Nagykanizsa és Balatonszentgyörgy között, továbbá a tervezett science park megvalósítására és a városban konferenciaközpont és szálloda megépítésére is.

Miért érdemes datolyaszilvát ültetni?

Az elmúlt években ritkaságszámba ment az, hogy dömping mennyiség teremjen akár sárgabarackból, akár kajsziból. Sajnos ezen fák virágait a több hullámban érkező tavaszi fagyok megsemmisítik, így aki barackot szeretne fogyasztani vagy lekvárt akar befőzni, annak sok esetben az üzletekben kell beszereznie e gyümölcsöt drága pénzen.
2024. 10. 09. 09:00
Megosztás:

2025 elején szállítja Franciaország a megígért vadászrepülőket Kijevnek

A jövő év első hónapjaiban tervezi Franciaország átadni Ukrajnának a korábban megígért Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőgépeket, miután a gépeket átalakítják, a pilótákat és a szerelőket pedig kiképezik - jelentette be kedden Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter.
2024. 10. 09. 08:40
Megosztás:

Lemondott a Pécsi Tudományegyetemet fenntartó alapítvány vezetője

Bejelentette lemondását Bódis József, a Pécsi Tudományegyetemet (PTE) fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke a testület keddi ülésén - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel, jelezve: a kuratórium tudomásul vette a döntést.
2024. 10. 09. 08:00
Megosztás:

Kína átmeneti dömpingellenes intézkedéseket vezet be az unióból importált borpárlatokra

A kínai kereskedelmi minisztérium kedden ideiglenes dömpingellenes intézkedéseket jelentett be az Európai Unióból származó borpárlatokra, azt követően, hogy az EU-tagállamok múlt pénteken megszavazták a Kínában gyártott elektromos autókra kivetendő büntetővámot.
2024. 10. 09. 07:30
Megosztás:

A BNB és XRP nyereségeit előnyben részesíted, amikor az IntelMarkets (INTL) révén akár 75-szörös nyereséget is elérhetsz? A szakértő szerint ez az új mesterséges intelligencia alapú érme kihagyhatatlan lehetőség

Míg a vezető altcoinok, mint a Binance Coin (BNB) és a Ripple (XRP) népszerűek, növekedési potenciáljuk korlátozott nagy piaci méretük miatt.
2024. 10. 09. 07:00
Megosztás:

Elindul a MATE első Európán kívüli képzése

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Azerbajdzsánban nyitja meg első Európán kívüli képzési helyét - közölte a MATE kedden az MTI-vel.
2024. 10. 09. 06:30
Megosztás:

Lemondott a Pécsi Tudományegyetemet fenntartó alapítvány vezetője

Bejelentette lemondását Bódis József, a Pécsi Tudományegyetemet (PTE) fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke a testület keddi ülésén - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel, jelezve: a kuratórium tudomásul vette a döntést.
2024. 10. 09. 06:00
Megosztás:

Az európai autóipar Európa növekedésének és jólétének egyik sarokköve

Az európai autóipar Európa növekedésének és jólétének egyik sarokköve a feldolgozóipari foglalkoztatás több mint 10 százalékát adja, az EU a világ második legnagyobb gépjárműgyártója Kína mögött, jelentősen megelőzve az Egyesült Államokat - hangsúlyozta Valdis Dombrovskis uniós biztos kedden Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén.
2024. 10. 09. 05:30
Megosztás:

Nem az Airbnb-k jelentik a komoly problémát a belső kerületek lakóinak

Először készült Magyarországon átfogó, reprezentatív felmérés a rövid távú lakáskiadás megítéléséről, hatásairól és az esetleges szabályozások szükségességéről. A Medián által készített közvélemény kutatás kifejezetten azon belső kerületek (V., VI., VII., VIII. és IX.) lakosságát kérdezte, ahol airbnb lakások számottevő mértékben vannak jelen. Ezen belül a VI. kerület – ahol nemrég szavazás zajlott az airbnb betiltásáról –, önállóan is elemezhető almintával külön fókuszt kapott.
2024. 10. 09. 05:00
Megosztás:

Elindul a MATE első Európán kívüli képzése

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Azerbajdzsánban nyitja meg első Európán kívüli képzési helyét - közölte a MATE kedden az MTI-vel.
2024. 10. 09. 04:30
Megosztás:

A STRT Holding az idén a magyarországi startup befektetések 66 százalékában vett részt

A STRT Holding az idén folytatta növekedési stratégiáját, így befektetőként részt vett a magyarországi startup befektetések 66 százalékában, ezek főként az üzleti szoftver, az egészségügyi technológiai (MedTech) és a mesterséges intelligencia (AI) szektorokban valósultak meg - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 10. 09. 03:30
Megosztás:

Ezek a legnépszerűbb nagycsaládos 7-9 üléses autók Magyarországon

A magyar piac egészét hirdetésszámban és megtekintésben lefedő Használtautó.hu szakértője kiderítette, melyek a legnépszerűbb, 7-9 üléses használt autók. A nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával vett, 3 éves elidegenítési tilalommal terhelt modellek egyértelműen megjelentek a másodpiacon, de tavaly óta jelentősen csökkent irántuk az érdeklődés.
2024. 10. 09. 03:00
Megosztás:

Hajnali 3 és 5 között mindig felébredsz? Ez egy égi jel is lehet!

Sokan tapasztalják, hogy az éjszaka egy bizonyos pontján, különösen hajnali 3 és 5 óra között, felébrednek, és gyakran nehézséget okoz visszaaludniuk. Ez a jelenség sokféle okból következhet be, és az alábbiakban részletesen megvizsgáljuk a lehetséges fizikai, pszichológiai, környezeti és spirituális tényezőket.
2024. 10. 09. 02:00
Megosztás:

Költözni vagy hosszabbítani? – Hogyan gondolkoznak most a bérlők?

Terveznek-e a hazai irodabérlők költözést? Miben változtatta meg a munkavállalói igényeket a hibrid munkavégzés? Melyek a generációs különbségek kozta kihívások? Mennyire fontosak az ESG-szempontok a bérlők számára? Ezekre keresték a választ az AmCham Workspace and Facilities Management bizottsága (WFM) őszi első ülésének vendégelőadói, Kalaus Valter, MRICS, a Newmark VLK ügyvezető partnere és Babus Gábor, a Deloitte Legal Göndöcz és Társai ügyvéde, az Ingatlan- és építési jog csapat vezetője.
2024. 10. 09. 01:30
Megosztás:

Hogyan kaphat egy magyar ember német nyugdíjat? Mi kell a németországi nyugdíjhoz és mennyi a német nyugdíj korhatár?

Ha valaha is dolgoztál Németországban, vagy tervezed, hogy ott vállalsz munkát, akkor érdemes megismerkedned a német nyugdíjrendszerrel. Tudtad, hogy akár mindkét országból, Magyarországról és Németországból is kaphatsz nyugdíjat egyszerre? Cikkünk bemutatja, milyen feltételeknek kell megfelelned ahhoz, hogy jogosult legyél a német nyugdíjra, hogyan működik az igénylés folyamata, mennyi a németországi nyugdíjkorhatár és mire érdemes figyelni, ha külföldi bankszámlára szeretnéd utaltatni az összeget.
2024. 10. 09. 01:00
Megosztás:

A Notcoin és a Hamster Kombat után ez a token is felrobban? A Memebet Token előértékesítés új mérföldkőhöz érkezett

Azt már megszokhattuk, hogy mindig van legalább egy új kripto játék projekt, ami izgalommal tölti el a befektetőket.
2024. 10. 09. 00:01
Megosztás:

Erősödik a magyar-szerb adóügyi együttműködés

Stratégiai jelentőségű Szerbia és Magyarország együttműködése, annak fejlesztése, a gazdasági kapcsolatok erősítése - hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyi államtitkára a tárca közleménye szerint, miután aláírta Kerekes Józseffel, a szerb Pénzügyminisztérium államtitkárával a két ország közötti, a kettős adóztatást elkerülő egyezmény módosítását.
2024. 10. 08. 23:30
Megosztás:

Szeged élen jár a tisztán elektromos közösségi közlekedésben

Szeged élen jár a tisztán elektromos közösségi közlekedésben – jelentette ki Mészáros Virág, a HUMDA Zrt. vezérigazgatója kedden.
2024. 10. 08. 23:00
Megosztás:

A Crypto.com beperelte az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletét (SEC)

A Crypto.com beperelte az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletét (SEC) kedden, azt állítva, hogy a szövetségi ügynökség túllépi hatáskörét azzal, hogy szabályozza a kriptovaluta iparágat - számolt be a <a href="https://kriptotarca.hu/" target="_blank">KriptoTárca.hu kriptovaluta hírek portál</a>.
2024. 10. 08. 22:30
Megosztás:

Augusztusban nőtt a német feldolgozóipari termelés

Augusztusban az elemzők által vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt a német feldolgozóipari termelés az előző havihoz képest elsősorban az autóipari termelés jóvoltából, a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden közzétett jelentése szerint.
2024. 10. 08. 21:30
Megosztás: