A P2P hitelezés, mint alternatív forrásszerzési lehetőség

A kölcsönszerzés, a hitelezés több évszázados múltra tekint vissza. A magánembereknek és a gazdasági szereplőknek is időről időre némi pluszpénzre volt szüksége, amellyel megoldhattak egy adott szituációt.

A P2P hitelezés, mint alternatív forrásszerzési lehetőség

A kölcsön arra adott lehetőséget, hogy ezt a pénzügyi problémát úgy oldják meg, hogy egy pénzintézet eszközeit használják, amelyeket egy adott időszak során a megfelelő kamatlábbal együtt törlesztenek.

A jól bevált hitelezési konstrukciók működésének a lényege minden esetben egy közvetítő, lebonyolító intézmény jelenléte volt, ami általában egy bankot jelentett. A bankok működésük folytán letéteket fogadtak olyan ügyfelektől, akiknek felesleges pénzeszközeik voltak, abból pedig kölcsönt folyósítottak azoknak, akiknek pedig pénzre volt szükségük. 

A peer-to-peer, azaz P2P hitelezés a 2008-as pénzügyi válság után jelent meg a piacon. A működés lényege, hogy ezek a modellek kiiktatják a tranzakcióból a bankokat, mint közvetítőket. Ha szeretnél közelebbről is megismerkedni a modell működésével, ezt megteheted a p2pplatforms.com címen, de ebből az összefoglalóból is megtudhatod a legfontosabb dolgokat. 

Hogy működik ez a modell?

A P2P hitelezés működésének a lényege, ahogy már említettük, hogy nincs egy közvetítő intézmény, amely jutalékot és egyéb költségeket fizettetne meg. Ezáltal pedig maga az ügylet olcsóbbá is válik. Az ilyen típusú hitelezést kínáló platformok ugyan szintén közvetítőnek számítanak, de csak olyan formában, hogy piacteret biztosítanak.

Itt a hitelt felvenni és felkínálni kívánó magánszemélyek és vállalkozások találkozhatnak egymással és meg tudnak állapodni a kölcsön részleteivel kapcsolatban. Az ügyletek megvalósulását az említett platformok által működtetett technológia és a különböző algoritmusok biztosítják. Ezek segítségével történik a hitelt igénylők hitelképességi kockázatelemzése.

Ehhez az adott alanynak olyan adatokat kell megadnia, mint a munkahelye, bevételei, meglévő és korábbi hitelei, azok törlesztése. Mindezekből a rendszer kiszámítja, milyen feltételekkel, milyen értékhatárig lehet az adott személy vagy vállalkozás hitelképes.  

A platformon jelenlévő hitelt felkínáló befektetők ennek alapján tudnak döntést hozni, hogy egy adott hitel finanszírozásába beszállnak-e. Ennek a modellnek van egy közösségi oldala is, ugyanis nem ritkán történik úgy, hogy a teljes hitelösszeget több befektető biztosítja, amivel azok befektetési portfóliójukat diverzifikálják, egyben a kockázatot is csökkentik. 

A P2P kölcsönök legismertebb fajtái

A peer-to-peer kölcsönöknek többféle fajtáját találhatod meg, ha böngészel kicsit az ilyen típusú platformokon. Összességében azonban megállapítható, hogy három fő típus létezik, hasonlóan a hagyományos, banki hitelekhez. A folytatásban ezeket mutatjuk be.

A magánszemélyek részére rendelkezésre állnak a különböző személyi kölcsönök, amelyek felhasználhatók gépkocsi vásárlására, lakásfelújításra és egyéb dolgokra egyaránt. Mivel a P2P platformokon ezeket a hiteleket nem kötik olyan szigorú jóváhagyási feltételekhez, mint a bankokban, ezért sokan választják ezt a módszert.

A gazdasági szférában elsősorban az induló vállalkozások azok, amelyek ilyen modellhez fordulnak. A közösségi vállalkozói kölcsönök felhasználhatók a vállalat indulásának megtámogatására, vagyis irodabérletre, cégbejegyzésre, a kezdeti marketing költségek fedezésére, esetleg szolgálati gépkocsik beszerzésére.

Kevésbé elterjedt forma, de ezeken a platformokon a különböző oktatási és diákhitelek is elérhetőek. Ez elsősorban akkor lehet hasznos, ha az állami intézményeknél az érintett személy nem tud ilyen hitelhez jutni.

A P2P hitelezés előnyei és hátrányai

Ami az ilyen típusú konstrukció előnyeit illeti, azok közül első helyen érdemes megemlíteni, hogy mivel ezeken a platformokon a hiteligénylő adatai nem nyilvánosak, ezért a hitelfolyósító befektetők nem tudják őt azonosítani. 

A másik előnyös dolog a gyorsaság. Míg egy hagyományos banki hiteligénylés hosszadalmas folyamat, rengeteg papírmunkával, kockázatfelméréssel, miegymással, addig egy P2P jellegű ügylet általában 2-3 munkanap alatt lezajlik.

Amit pedig még érdemes kiemelni a pozitív jellemzők közül, az a költséghatékonyság. Ezek a hitelek rendszerint kedvezőbb feltételekkel szerezhetők meg, mint a banki kölcsönök, vagyis alacsonyabb kamatláb mellett.

Értelemszerűen a hátrányok a befektetők oldalán jelentkeznek, elsősorban abban a kockázatban, hogy a kölcsönfelvevő nem fog törleszteni. Ilyen szempontból egy jó tanács, hogy egy nagyobb összegű kölcsön helyett inkább folyósítsunk több kisebbet. 

Amire pedig még hasznos és fontos kitérni, az az, hogy nem minden országban érhetők el egyforma feltételek mellett. Így például Magyarországon jelenleg a jogszabályok nem teszik lehetővé ezt a típusú hitelezést. Ha mégis ebben vagy érdekelt, ahhoz külföldi számlára lesz szükséged, illetve választhatsz a számos befektetési alap közül, ahová beteheted a tőkédet. 

Összegezve, megállapíthatjuk, hogy egy olyan konstrukcióról van szó, amely még keresi az útját a világban, de várhatóan az előttünk álló időszakban megnyugtató jogi hátteret kap és senkinek sem kell aggódnia a pénze miatt egy ilyen ügylet során.

-------------------------

A fenti írás egy vendégtartalom így annak tartalmáért a ProfitLine szerkesztősége semminemű felelősséget nem vállal. A megjelenített információk nem minősíthetők pénzügyi tanácsadásnak, hitelel ajánlatnak, kizárólag a tájékoztatást szolgálják. A hitelfelvétel felelősségteljes döntés így minden hitelkonstrukció esetében kiemelten fontos az azt megalapozó információk és lehetőségek széleskörű megismerése. Magyarországon a hitelezési tevékenységet a "2013. évi CCXXXVII. törvény a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról" szabályozza részletesen.

Mekkora lakást tud most venni egy átlagbérből élő ember ha hitelt vesz föl?

A bérek növekedése, a hitelkamatok csökkenése és az ingatlanárak növekedésének megtorpanása miatt 30 százalékkal több négyzetméter finanszírozható a helyi átlagbérre felvett hitelből, mint egy évvel korábban – summázta a BiztosDöntés.hu felmérését Gergely Péter, a portál pénzügyi szakértője, jelezve, hogy vármegyénként drasztikus eltérések vannak.
2024. 04. 21. 06:00
Megosztás:

Utcajogász: a lakcímbejelentés nemcsak lakásoknál érvényes

A Belügyminisztérium (BM) állásfoglalása szerint a lakcímbejelentés érvényes olyan ingatlanok esetében is, amelyek nem minősülnek lakásnak - tudatta az Utcajogász Egyesület közleményben az MTI-vel pénteken.
2024. 04. 21. 05:00
Megosztás:

Ne rohanj a munkahelyi étkezéssel!

A magyarok többsége tisztában van vele, hogy a napközbeni étkezés jelentősen javíthatja vagy épp ronthatja munkahelyi teljesítményünket, a gyakorlatban mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről – világít rá az Eisberg az Opinio felületén végzett Színes Tálak Kutatása. A reprezentatív kutatásban megkérdezettek háromnegyede legfeljebb fél órát szán az ebédre, ötödük még 15 percet sem. A kutatás azt is megmutatta, hogy a magyar munkavállalók többsége a munkahelyén is a házikosztra esküszik, legtöbben otthonról hozott étellel húzzák ki a napot és a többség saját bevallása alapján ritkán fogyaszt rágcsálnivalót napközben.
2024. 04. 21. 04:00
Megosztás:

Tovább fogynak a magánnyugdíjpénztárak, már csak kettő marad belőlük

Beolvadás beolvadást követ a megmaradt magánnyugdíjpénztáraknál, amelyek a több mint ötvenezer kitartó pénztártag csaknem 300 milliárd forintos vagyonát kezelik. Áprilistól már csak három működik, júliustól pedig kétszereplősre olvad a piac, mivel a legnagyobb vagyonú és létszámú Horizont beolvasztja a Szövetséget - írja a Bank360.hu.
2024. 04. 21. 03:00
Megosztás:

Gazdagság az égből: Heti horoszkóp a pénzről és szerencséről!

Fedezd fel, mit tartogatnak számodra a csillagok a következő hétre! A legfrissebb pénzügyi horoszkópunk segítségével megtudhatod, melyek lesznek a legjobb befektetési lehetőségek, szerencsejátékok, és mikor várhatók szerencsés találkozások. Tudd meg, mely napokon leszel a leginkább szerencsés, és mely számokat érdemes megjátszanod a lottón! Készülj fel a lehetőségekre és fordítsd előnyödre a csillagok üzeneteit!
2024. 04. 21. 02:00
Megosztás:

Nyugdíjazás - honnan tudhatom, hogy hány évem gyűlt már összeg?

Az öregségi nyugdíjhoz az évek „összeszámolása” megtörténik kérés nélkül is, a hivatalból történő adategyeztetési eljárás során a jogszabály által előírt időpontban, de nincs akadálya annak sem, hogy valaki ezt korábban kérje. A kérelem évente csak egyszer nyújtható be. Mutatjuk, hogyan.
2024. 04. 21. 01:00
Megosztás:

Élesedik a TON token a Lucky Block-on, 200%-os üdvözlő bónusz jár a belépőknek

A Toncoin árfolyama idén erőteljesen felértékelődött, csak az elmúlt három hónapban 182 százalékot emelkedett. A token a kilencedik legértékesebb kriptopénz lett a Coinmarketcap kriptoadat-gyűjtő oldal szerint, és jelenleg 6,27 dolláron áll.
2024. 04. 21. 00:01
Megosztás:

Folytatódik a Kölcsönkapott levegő program

A Kölcsönkapott levegő egy tavaly indult program, amelynek célja, hogy megismertessük a fiatalokkal ezt a láthatatlan közeget, amely az egészséges élet része - mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a programindító sajtótájékoztatón.
2024. 04. 20. 23:00
Megosztás:

A NATO további katonai támogatást nyújt Ukrajnának

A NATO védelmi miniszterei megállapodtak abban, hogy további katonai támogatást nyújtanak Ukrajnának, főképpen a légvédelem területén - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken Brüsszelben.
2024. 04. 20. 22:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 16. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 04. 20. 21:00
Megosztás:

Ez a legjobb megoldás a klímaváltozásra

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.
2024. 04. 20. 20:00
Megosztás:

A tehetségprogram célja a külföldön élő magyar fiatalok képzésének bővítése

A tehetségprogram elsődleges céljai között szerepel a külföldön élő egyetemista fiatalok megszólítása, és az, hogy hasznosítható képességeket nyújtson számukra - mondta a "Talent's Talk, a tehetségek fóruma" címmel megrendezett londoni program összegzéseként a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára.
2024. 04. 20. 19:00
Megosztás:

Mi lesz a Magyar Postával?

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül - mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.
2024. 04. 20. 18:00
Megosztás:

Hamarosan kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.
2024. 04. 20. 17:00
Megosztás:

Ezért kapott bírságot az UniCredit Bank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több mint 28 millió forint bírságot szabott ki az UniCredit Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságok miatt; a hiányosságok nem veszélyeztetik a hitelintézet biztonságos működését - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 16:00
Megosztás:

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából. A megkérdezettek negyede arra számít, hogy amikor a vállalati IT-helpdeskhez fordul, nem fogják érteni egymást, mert más nyelvet beszélnek. A többség sem közös tudástárat, sem kollaborációs eszközt nem vesz igénybe a munkája során, a feladatok nyilvántartására és átadására pedig legtöbben Excelt használnak az erre kifejlesztett alkalmazások helyett. A kutatás alapján felállított produktivitás-index számszerűen is megmutatja, mennyire dolgoznak hatékonyan a magyar fehérgallérosok.
2024. 04. 20. 15:00
Megosztás:

Megállapodást kötött a Duna House és az OTP Ingatlanpont

Együttműködési megállapodást írt alá a Duna House és az OTP Ingatlanpont, ezáltal a két országos közvetítői hálózat a kizárólagos megbízásaiknál keresztértékesítési lehetőséget biztosít egymásnak - közölte a két szervezet közös közleményben pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 14:00
Megosztás:

Mennyivel drágább a benzin Magyarországon?

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt. A magyarországi átlagár 3,2 százalékkal magasabb a régiós átlagértéknél. A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 654 forint volt, ami 31 forinttal, 5 százalékkal haladta meg a régiós 623 forintos átlagárat - jelentette pénteken első alkalommal kiadott kísérleti üzemanyagár-statisztikájában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 04. 20. 13:00
Megosztás:

Megnyitott Esztergom első McDonald’s étterme

A mai napon megnyílt Esztergom város első McDonald’s étterme. A beruházás megvalósítása közel kétszáz ember, több mint 7 hónapon át tartó összehangolt munkáját igényelte. A Simor János utcában kialakított egységben a „Jövő Élménye” koncepciónak megfelelően kiemelt szerepet kapott az innováció és a digitális fejlesztés. A korszerű étterem több mint 70 ember számára biztosít munkalehetőséget. Az akadálymentesített vendégtérben 90, a teraszon további 30 ülőhely várja a vendégeket, az új egységgel pedig a McCafé is megérkezett a városba.
2024. 04. 20. 12:00
Megosztás:

Bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre

Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy 700 fősre bővítette falugazdász-hálózatát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara; a falugazdászok 2024 áprilisától falugazdász tanácsadóként az eddigieknél is szélesebb körben támogatják majd a gazdálkodók munkáját - jelentette be pénteki közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
2024. 04. 20. 11:00
Megosztás: