A Photon Energy Group 92 MWp-re bővíti IPP-portfólióját

A vállalat 1,4 MWp PV-erőmű kivitelezését és hálózatra csatlakoztatását fejezte be Tolnában. Ez a vállalat második erőműve Tolnában. Az elsőt 2021. decemberében helyezték üzembe, és ez képviselte a vállalat első európai közműléptékű, kereskedelmi alapon, állami támogatás nélkül működő PV-erőművét. A vállalat tulajdonában világszerte immáron 88 saját üzemeltetésű erőmű van. Kombinált kapacitásuk 91,9 MWp, amiből több mint 60 MWp kereskedelmi alapon működik. A várakozások szerint az új tolnai erőmű teljes éves termelése 2,1 GWh lesz, ami a mai magyar villamosenergiai alapterhelésnek megfelelően a következő 12 hónapra vetített határidős árak alapján 440 000 EUR várható bevételt jelent.

A Photon Energy Group 92 MWp-re bővíti IPP-portfólióját

A Photon Energy N.V. (WSE&PSE: PEN, FSX: A1T9KW) (a továbbiakban: „Photon Energy Group”, a „csoport” vagy a „vállalat”) bejelentette, hogy a Photon Energy Solutions HU Kft. – a csoport mérnöki, beszerzési és építési (engineering, procurement and construction, EPC) szolgáltatásait nyújtó magyarországi leányvállalata – Tolna város közelében befejezte a második fotovoltaikus erőmű kivitelezését, és az egységet a hálózatra csatlakoztatta. Az erőmű kapacitása 1,4 MWp.

Ennek a legújabb egységnek köszönhetően a vállalat magyarországi saját erőműveinek számára 63-ra emelkedett, összkapacitásuk pedig 51,8 MWp lett. A vállalat tulajdonában világszerte immáron 88 saját üzemeltetésű erőmű van. Kombinált kapacitásuk 91,9 MWp, amiből több mint 60 MWp kereskedelmi alapon működik, azaz tiszta villamosenergiát értékesít piaci áron, állami támogatás nélkül.

Az új erőmű több mint 2,8 hektáron terül el. Kétoldalú PV paneljei egytengelyes forgatómechanizmusokon foglalnak helyet. Az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. hálózatához kapcsolódó létesítmény a várakozások szerint évente körülbelül 2,1 GWh tiszta energiát fog termelni. Ez a mai magyar villamosenergiai alapterhelésnek megfelelően a következő 12 hónapra vetített határidős árak alapján 440 000 EUR várható bevételt jelent.

A villamosenergiát kereskedelmi alapon értékesítik az országos villamosenergia-piacon. Ez azt jelenti, hogy a vállalat nem kötött villamosenergia-vásárlási megállapodásokat (power purchase agreement, PPA). Ezek ugyanakkor más fedezeti lehetőségekkel együtt szerepet játszhatnak a bevételkezelés jövőbeli stratégiájában.

Az erőmű fejlesztésébe és építésébe fektetett 1.0 millió EUR összeget a Photon Energy Group 6,50%-os Green EUR 2021/2027 kötvényéből finanszírozták, amelynek kihelyezett összege 55 millió EUR.

„Nagyon örülünk, hogy újabb erőművet helyeztünk üzembe, amely a magyar IPP-portfólió keretében állami támogatás nélkül fog működni. A projekt megvalósítása új piaci stratégiánkkal összhangban történt, amelynek célja, hogy a villamosenergia-piacon versenyképesen működő PV-erőműveket fejlesszünk és építsünk. Ezt a megközelítést a piacon a közelmúltban történt fejlemények, valamint az európai energiaárak előrevetítése is alátámasztja. Az európai kereskedelmi portfólió gazdaságossága kihangsúlyozza a közép- és kelet-európai dinamikusan növekvő projektfejlesztési ütemtervünk belső értékeit” – mondta Georg Hotar, a Photon Energy Group vezérigazgatója.  

A vállalat a projektet teljes mértékben házon belül fejlesztette ki. A mérnöki, beszerzési és építési szolgáltatásokat leányvállalata, a Photon Energy Solutions HU Kft. biztosította. A Photon Energy Operations HU Kft. – a csoport másik leányvállalata – fogja ellátni az erőműhöz kapcsolódó hosszú távú felügyeleti, üzemeltetési és karbantartási feladatokat.

Kényszerű tudatosság: még mindig az ár a legfontosabb a vásárlásnál, de nem mindegy, mit kapunk érte

Többnyire hetekig beleássuk magunkat a témába, és csak hosszas mérlegelés után döntünk nagyobb értékű műszaki cikk vásárlásakor. Az ár és a funkciók mellett az energiatakarékosság fontosabb kritérium lett, mint valaha, felértékelődött a szolgáltatások szerepe, majdnem minden második ember pedig új termék vásárlása előtt inkább megpróbálja megjavíttatni elromlott készülékét – derült ki a MediaMarkt friss reprezentatív kutatásából.
2023. 02. 02. 18:30
Megosztás:

A vártnál jelentősebben csökkent a német export és az import decemberben

Decemberben Németország exportja 6,3 százalékkal, 127,4 milliárd euróra csökkent, az importja pedig 6,1 százalékkal, 117,4 milliárd euróra esett novemberrel összevetve - közölte a német statisztikai hivatal, a Destatis csütörtökön.
2023. 02. 02. 18:00
Megosztás:

A GVH megszüntette az eljárást az ingatlan.com üzemeltetőjével szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lezárta a vizsgálatot az ingatlan.com üzemeltetőivel szemben, mert nem bizonyosodott be a versenyfelügyeleti eljárás megindításakor feltételezett jogsértés - jelentette be csütörtöki közleményében a hivatal.
2023. 02. 02. 17:30
Megosztás:

A gerincgyógyászati diagnosztikát segítő informatikai megoldáson dolgoznak az SZTE kutatói

A gerincgyógyászati diagnosztikát segítő informatikai megoldáson dolgoznak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói a Budai Egészségközpont Kft., valamint az IFUA Horváth & Partners Kft. munkatársaival együttműködve - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2023. 02. 02. 17:00
Megosztás:

Több mint 800 millió forintból fejleszthet Vésztő

Több mint 800 millió forintot nyert el uniós forrásból beruházásokra a Békés vármegyei Vésztő.
2023. 02. 02. 16:30
Megosztás:

A kőolaj ára nagyot csökkent szerdán, de ma már ismét erősödik

A WTI 77,2, a Brent pedig 83 dollár/hordó volt ma reggel az áprilisi határidőre, míg az Ural azonnali árjegyzése 56,2 dollár/hordót tett ki.
2023. 02. 02. 16:00
Megosztás:

A vártnál jobb eredményt ért el a Meta

40 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot indít a Meta – tette közzé tegnap piaczárás utáni negyedik negyedéves gyorsjelentésében a tech óriás.
2023. 02. 02. 15:30
Megosztás:

Kedvező az Infineon környezete

Az első pénzügyi negyedévben az Infineon 3,95 milliárd eurós árbevétele enyhén elmaradt a 4 milliárd eurós piaci várakozástól.
2023. 02. 02. 15:00
Megosztás:

Energiaár-vezette inflációs lassulás

Tegnap kellemes meglepetés volt, hogy januárban gyorsan süllyedt az infláció. Az Eurózónában a korábbi 9,2%-ról 8,5%-ra mérséklődött az infláció, gyorsabb ütemben, mint ahogy a 8,9%-os elemzői konszenzus várta volna.
2023. 02. 02. 14:30
Megosztás:

Powell szavaiból csak a pozitívumokra figyeltek a befektetők

Nem okozott meglepetést tegnap a Fed kamatdöntő testülete, miután 25 bázisponttal 4,5-4,75%-ra emelte az alapkamatot.
2023. 02. 02. 14:00
Megosztás:

Új, ügyfélbarát módosításokat vezet be a kormány a lakásbiztosítások piacán

A kormány 2023. február 1-jei ülésén elfogadta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) javaslatát és a lakásbiztosítások szabályozásának átalakításáról döntött; a vonatkozó jogszabály a Magyar Közlönyben kihirdetésre került - jelentette be csütörtöki közleményében a GFM.
2023. 02. 02. 13:30
Megosztás:

Szétválás Európa és az USA között

Tegnap Jerome Powell már enyhébb hangnemet ütött meg, ami nem csak dollárgyengülést hozott, hanem a részvénypiacokon újabb emelkedést is.
2023. 02. 02. 13:00
Megosztás:

A Bank of England tizedik kamatemelésének bejelentését várja csütörtökre a piac

A piaci szereplők és a londoni elemzői közösség egyöntetű várakozása szerint csütörtökön - idei első kamatdöntő ülése után - újabb kamatemelést jelent be a Bank of England. Ha az előrejelzések helytállónak bizonyulnak, a brit jegybank tizedszer emelné alapkamatát a szigorítási ciklus több mint egy évvel ezelőtti kezdete óta.
2023. 02. 02. 12:30
Megosztás:

Energiamegtakarítás háztartási gépekkel – Lehetséges?

Az energiaválságnak nevezett időszakban a villamos energia tudatos megtakarítása jelentős összegeket hagyhat a családok zsebében. Érdemes és fontos tisztában lennünk a fogyasztáscsökkentés lehetőségeivel – vegyük górcső alá a legnagyobb háztartási gépeinket és vizsgáljuk meg, mely szokásaink megváltoztatása lehet szükséges.
2023. 02. 02. 12:00
Megosztás:

Ennyit nőtt 2021 decemberéhez képest a vendégéjszakák száma

2022 decemberében a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 725 ezer vendég 1,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 28, a vendégéjszakáké 22 százalékkal emelkedett 2021 decemberéhez viszonyítva - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 02. 02. 12:00
Megosztás:

Novemberben 1 milliárd 415 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány

2022. novemberben a kivitel volumene 9,5, a behozatalé 15 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A passzívum 1 milliárd 415 millió euró volt, az egyenleg 1 milliárd 372 millió euróval romlott az egy évvel korábbihoz képest - közölte szerdán második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 02. 02. 11:30
Megosztás:

Javult kissé a Caixin kínai feldolgozóipari teljesítményindexe januárban

Januárban kissé javult, de továbbra is a kínai feldolgozóipar teljesítményének gyengülését jelezte a Caixin gazdaságkutató beszerzésimenedzser-indexe.
2023. 02. 02. 11:00
Megosztás:

Négyszázmillió forintos vízrendezés kezdődött Alsónyéken

Négyszázmillió forintos vízrendezési projekt kezdődött Alsónyéken a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával - közölte a Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal az MTI-vel.
2023. 02. 02. 10:30
Megosztás:

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2023. 02. 02. 10:00
Megosztás:

Kilőtt a kakaós csiga és a hamburger ára

Tovább tart az árak erőteljes emelkedése a gyerekek által használt mindennapos termékek esetében - derül ki a K&H gyerekinflációs kosarából. A többek között gyerekcipőt, joghurtot, narancslét és kakaós csigát tartalmazó kosár egy év alatt 21 százalékkal, 2019 decemberéhez képest pedig több mint 30 százalékkal drágult. Például a kakaós csiga ára éves szinten 53, hároméves összevetésben pedig 81 százalékkal nőtt.
2023. 02. 02. 09:30
Megosztás: