A Photon Energy Group 92 MWp-re bővíti IPP-portfólióját

A vállalat 1,4 MWp PV-erőmű kivitelezését és hálózatra csatlakoztatását fejezte be Tolnában. Ez a vállalat második erőműve Tolnában. Az elsőt 2021. decemberében helyezték üzembe, és ez képviselte a vállalat első európai közműléptékű, kereskedelmi alapon, állami támogatás nélkül működő PV-erőművét. A vállalat tulajdonában világszerte immáron 88 saját üzemeltetésű erőmű van. Kombinált kapacitásuk 91,9 MWp, amiből több mint 60 MWp kereskedelmi alapon működik. A várakozások szerint az új tolnai erőmű teljes éves termelése 2,1 GWh lesz, ami a mai magyar villamosenergiai alapterhelésnek megfelelően a következő 12 hónapra vetített határidős árak alapján 440 000 EUR várható bevételt jelent.

A Photon Energy Group 92 MWp-re bővíti IPP-portfólióját

A Photon Energy N.V. (WSE&PSE: PEN, FSX: A1T9KW) (a továbbiakban: „Photon Energy Group”, a „csoport” vagy a „vállalat”) bejelentette, hogy a Photon Energy Solutions HU Kft. – a csoport mérnöki, beszerzési és építési (engineering, procurement and construction, EPC) szolgáltatásait nyújtó magyarországi leányvállalata – Tolna város közelében befejezte a második fotovoltaikus erőmű kivitelezését, és az egységet a hálózatra csatlakoztatta. Az erőmű kapacitása 1,4 MWp.

Ennek a legújabb egységnek köszönhetően a vállalat magyarországi saját erőműveinek számára 63-ra emelkedett, összkapacitásuk pedig 51,8 MWp lett. A vállalat tulajdonában világszerte immáron 88 saját üzemeltetésű erőmű van. Kombinált kapacitásuk 91,9 MWp, amiből több mint 60 MWp kereskedelmi alapon működik, azaz tiszta villamosenergiát értékesít piaci áron, állami támogatás nélkül.

Az új erőmű több mint 2,8 hektáron terül el. Kétoldalú PV paneljei egytengelyes forgatómechanizmusokon foglalnak helyet. Az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. hálózatához kapcsolódó létesítmény a várakozások szerint évente körülbelül 2,1 GWh tiszta energiát fog termelni. Ez a mai magyar villamosenergiai alapterhelésnek megfelelően a következő 12 hónapra vetített határidős árak alapján 440 000 EUR várható bevételt jelent.

A villamosenergiát kereskedelmi alapon értékesítik az országos villamosenergia-piacon. Ez azt jelenti, hogy a vállalat nem kötött villamosenergia-vásárlási megállapodásokat (power purchase agreement, PPA). Ezek ugyanakkor más fedezeti lehetőségekkel együtt szerepet játszhatnak a bevételkezelés jövőbeli stratégiájában.

Az erőmű fejlesztésébe és építésébe fektetett 1.0 millió EUR összeget a Photon Energy Group 6,50%-os Green EUR 2021/2027 kötvényéből finanszírozták, amelynek kihelyezett összege 55 millió EUR.

„Nagyon örülünk, hogy újabb erőművet helyeztünk üzembe, amely a magyar IPP-portfólió keretében állami támogatás nélkül fog működni. A projekt megvalósítása új piaci stratégiánkkal összhangban történt, amelynek célja, hogy a villamosenergia-piacon versenyképesen működő PV-erőműveket fejlesszünk és építsünk. Ezt a megközelítést a piacon a közelmúltban történt fejlemények, valamint az európai energiaárak előrevetítése is alátámasztja. Az európai kereskedelmi portfólió gazdaságossága kihangsúlyozza a közép- és kelet-európai dinamikusan növekvő projektfejlesztési ütemtervünk belső értékeit” – mondta Georg Hotar, a Photon Energy Group vezérigazgatója.  

A vállalat a projektet teljes mértékben házon belül fejlesztette ki. A mérnöki, beszerzési és építési szolgáltatásokat leányvállalata, a Photon Energy Solutions HU Kft. biztosította. A Photon Energy Operations HU Kft. – a csoport másik leányvállalata – fogja ellátni az erőműhöz kapcsolódó hosszú távú felügyeleti, üzemeltetési és karbantartási feladatokat.

Miért érdemes prémium hálózsákot használni?

Vannak olyan kiegészítők, amiket még a baba megszületése előtt érdemes beszerezni. Többek között az alváshoz használt kellékek is ide tartoznak. Ezek nélkül ugyanis a pici nem tud kényelmesen pihenni, aludni. 
2022. 08. 10. 22:00
Megosztás:

Rezsikalkulátor: aki számol, jellemzően túlfizetés jön ki...

Az indulását követő 10 napban több, mint 80 ezer kalkulációt végeztek az ügyfelek a money.hu rezsikalkulátorával. Bár messzemenő következtetéseket egy ilyen, modellezést segítő eszköz adataiból nem lehet levonni, az azonban látszik, hogy a háztartások nagyobb része az átlag feletti fogyasztási értékekre kalkulál, többletfizetéssel számol.
2022. 08. 10. 21:00
Megosztás:

Erős napot zárt a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1397,22 pontos, 3,27 százalékos emelkedéssel, 44 130,61 ponton zárt szerdán.
2022. 08. 10. 20:00
Megosztás:

Enyhült kissé az inflációs nyomás Németországban

Júliusban a várakozásoknak megfelelően enyhült kissé az inflációs nyomás Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdai jelentése alapján. Az inflációt továbbra is az energia- és az élelmiszerárak emelkedése hajtja.
2022. 08. 10. 19:00
Megosztás:

A Bankszövetség félrevezetően kommunikál az agrárhitel-moratóriummal kapcsolatban

A Bankszövetség félrevezető kommunikációt folytat az agrárhitel-moratóriummal kapcsolatban - szögezte le a gazdaságfejlesztési miniszter az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.
2022. 08. 10. 18:00
Megosztás:

A várakozások felett nőtt a Magyar Telekom bevétele

A Magyar Telekom Nyrt. konszolidált árbevétele éves összehasonlításban az elemzői várakozásokat meghaladóan, 10,9 százalékkal 184,2 milliárd forintra nőtt az idén a második negyedévben - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentésében.
2022. 08. 10. 17:00
Megosztás:

Növelte a nyereséget a Graphisoft Park SE

Csaknem azonos ingatlanállomány mellett, várakozáson felül növelte a nyereségét az első fél évben a Graphisoft Park SE - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett tájékoztatásban.
2022. 08. 10. 16:00
Megosztás:

Felelős fogyasztói magatartásra van szükség ahhoz, hogy mindenkinek jusson elegendő üzemanyag

A jelenlegi üzemanyagpiaci helyzetben felelős fogyasztói magatartásra van szükség ahhoz, hogy mindenkinek jusson elegendő üzemanyag - hangsúlyozza a Mol az MTI-hez kedden eljuttatott közlményében.
2022. 08. 10. 15:00
Megosztás:

Áramkedvezményre jogosultak az elektromos gyógyászati segédeszközt használók

A nagycsaládosok gázkedvezményéhez hasonlóan az elektromos gyógyászati segédeszközt használók (például a mozgássérültek) áramkedvezményre jogosultak, amelyet a kormányablakban igényelhetnek - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kedden.
2022. 08. 10. 14:00
Megosztás:

Csökken az ekho, devizában is fizethető a társasági adó

A magyar vállalkozók és vállalkozások támogatása érdekében, több kedvező adóváltozásról döntött a kormány; ma jelent meg a két erről szóló kormányrendelet. Az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás (ekho) mértéke 13 százalékponttal csökken, szeptembertől ugyanis megszűnik az úgynevezett kifizetői ekho - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) kedden.
2022. 08. 10. 13:00
Megosztás:

Megvannak a bankok, kezdődhet a roham a Széchenyi MAX hitelekért

Közzétették, hogy az új Széchenyi MAX hitelek közül melyeket lehet már igényelni, és melyik bankok forgalmazzák azokat. Ezzel kezdetét veheti a kisvállalkozások rohama a szuperkedvezményes hitelekért.
2022. 08. 10. 12:00
Megosztás:

Együttműködés a MagNet Bankkal

A MagNet Bank a HD marketinget választotta digitális ügynökségi partnernek. Az online marketing cég bonyolítja le a Facebook Ads és Google Ads kampányokat, valamint a cookie kezelési szabályok terén segíti a MagNet Bank működését. A MagNet Bank, tevékenységét az átláthatóságra épülő társadalmi szerepvállalás és a pénzügyi tudatosságra nevelés köré szervezve, 100%-ban magyar pénzintézetként több mint 25 éve működik sikeresen hazánkban.
2022. 08. 10. 11:30
Megosztás:

Tilos kivinni tűzifát az országból

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet - közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.
2022. 08. 10. 11:00
Megosztás:

Gazdasági visszaeséssel fenyeget a Rajna alacsony vízállása

Tovább növeli a gazdasági visszaesés valószínűségét Németországban az alacsony vízállás az első számú vízi szállítási útvonalon, a Rajnán - írták német hírportálok kedden elemzői vélemények alapján.
2022. 08. 10. 10:00
Megosztás:

Mi vár holnap az OTP részvényeseire?

Az OTP augusztus 11-én hajnalban teszi közzé második negyedéves eredményét.
2022. 08. 10. 09:00
Megosztás:

Erősödött kissé a forint szerda reggel

Erősödött kissé a forint szerda reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2022. 08. 10. 08:00
Megosztás:

3 havi kaucióval kezdik bebiztosítani magukat a bérbeadók

Alig hirdette ki a kormány az energia-veszélyhelyzetet július közepén, a rezsiárak emelkedése néhány hét alatt is érezhető hatással volt a budapesti albérletpiacra – derül ki a Rentingo.com legfrissebb elemzéséből. Markánsan nyílni kezdett az árolló a kínálati és a keresleti bérleti díjak között: a bérbeadók tovább emelték áraikat, és átlagosan már 180 ezer forintot kérnek egy budapesti bérlakásért, ami egyetlen hónap alatt 4,8 százalékos emelkedést jelent. Az átlagos keresleti ár ugyanakkor megragadt a 166 ezer forintos szinten, ennél többet nem igen fizetnének a bérlők. Eközben egyre több bérbeadó igyekszik kivédeni a rezsiköltségek növekedéséből adódó kockázatokat, amit jól mutat, hogy két éve nem volt ilyen magas azoknak az aránya, akik 3 havi kauciót kértek kiadó ingatlanjukért.
2022. 08. 10. 07:00
Megosztás:

Digitális média trendek 2022: Elegendő a streaming videó a modern korban?

A Z-generáció és a millenniál generáció digitális szórakozása egyre inkább előtérbe kerül világszerte. Ma már a videós streaming szolgáltatásokkal fej fej mellett versenyez a közösségi média és a gaming a fogyasztók figyelméért – derül ki a Deloitte digitális médiapiaci kutatásából.
2022. 08. 10. 06:00
Megosztás:

A KATÁ-s vállalkozó ne legyen a politikai játékok része!

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a gazdasági kamarákról szóló törvényben rögzített felhatalmazásánál fogva kéri a pártokat, ne tegyék politikai játszma tárgyává a katás vállalkozókat. A kata törvény módosításának tagadása, mindenféle javaslat nélkül, amit megfelelő elemzések előztek volna meg, csak a hangulat felkorbácsolására alkalmas, de semmilyen szakmai megalapozottságot nem tartalmaz. A BKIK a párbeszédben látja a megoldást.
2022. 08. 10. 05:00
Megosztás:

Mennyi áramot fogyaszt egy...? Itt a lista a háztartási gépek áramfogyasztásáról

Amióta a kormány bejelentette a rezsicsökkentés csökkentését (magyarul: a rezsiemelést), azóta szinte minden háztartás oszt-szoroz, számolgat, hogy mire is lesz elég a havi 210 kwh "kedvezményes" árú villamos energia. Bizonyára Ön is sokszor elgondolkodott már azon, hogy egy elektromos készülék használata során mennyi villamos energiát fogyaszt el.
2022. 08. 10. 04:01
Megosztás: