A rugalmas logisztika tartja életben az ellátási láncokat

A világgazdaság ismét fellendülőben van, a meredeken növekvő keresletnek azonban nem csak a folytatódó világjárvány, hanem egyre inkább az anyaghiány miatt is meg kell küzdenie. Ez történelmi kihívást és igazi próbatételt jelent az ellátási láncok és a globális hálózatok számára. A DACHER szakértői szerint a logisztikai vállalatok partnerként és megoldásszállítóként keresettebbek, mint valaha.

A rugalmas logisztika tartja életben az ellátási láncokat

A világjárvány hatására a globális ellátási láncok több okból zavarokba ütköztek. A kínai és dél-amerikai nemzetközi kikötők a koronavírus vagy a sztrájkok miatt kénytelenek korlátozni kapacitásukat,  a Srí Lanka-i viharok és az ausztráliai kikötők bezárása zavart okoztak a globális ellátási láncokban az ázsiai-csendes-óceáni térségben. Nem is beszélve a fogyasztási cikkek iránti felgyülemlett keresletről az Egyesült Államokban, amely a több milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomaggal együtt rekord mennyiségű importot eredményezett, ezzel együtt a továbbszállításhoz szükséges teherautókapacitás hiányát is. Ha ez még nem lenne elég, most a chipválság kerül a címlapokra.

A koronavírus lendületet ad a digitalizációnak, a félvezetőgyártók pedig küzdenek, hogy lépést tartsanak vele. Ennek jelentős következményei vannak: az olyan kulcsfontosságú iparágakban, mint az autóipar vagy a gépgyártás, leállt a termelés. A gyártók kénytelenek ügyfeleik türelmét kérni, és egyes esetekben ismét szüneteltetni a gyártósorokat.

A fellendülés hiányosságokat okoz

Szűk keresztmetszetek és anyaghiányok sújtják az ipart 2021-ben. Az okok sokrétűek. Ami azonban kulcsfontosságú az érdekeltek számára, az az, hogy ezek a szűk keresztmetszetek nem a válság, hanem a várva várt gazdasági fellendülés jelei. A müncheni ifo Intézet közgazdászai szerint a kapacitás- és anyaghiányban jelenleg semmi szokatlan nincs. Amikor a 2011-es gazdasági és pénzügyi válság után a gazdaság újra lendületbe jött, 19 százalékos volt az anyaghiány. A jelenlegi koronavírus válságban 64 százalékos hiány hátráltatja a gazdasági fellendülést - a közgazdászok ezt egyértelmű jelnek tekintik, hogy a világjárvány hatása még sokáig érezhető lesz.

Mindezek miatt a logisztikai vállalatok partnerként és megoldásszállítóként keresettebbek, mint valaha. A gazdasági fellendülés a jelenlegi körülmények között nem lehetséges kiterjedt és kiegyensúlyozott hálózatok nélkül.

A tengeri árufuvarozás tekintetében az európai kikötők jelenlegi konténerkapacitás-hiánya nyilvánvaló, a késések pedig mindennapossá váltak. Van azonban fény az alagút végén. "Még nem látjuk, hogyan alakulnak a világjárvány okozta feladási problémák a tengeren, a kikötőkben vagy a hátországban, és mennyi időbe telik majd a lemaradások felszámolása" - mondja Edoardo Podestà, a DACHSER légi és tengeri logisztikai igazgatója, hozzátéve, hogy a hajózási társaságok arra számítanak, hogy legalább az év végéig szinte minden kereskedelmi útvonalon helyreáll teljes a kihasználtság. Az elmúlt hónapokban tapasztalt zavarokat követően rendkívül nagy a keresletet a fogyasztási cikkek iránt, amelyet az amerikai gazdasági segélycsomag és az európai gazdasági fellendülés is ösztönöz. Ehhez jön még a bútorok, valamint az építő- és felújítási anyagok iránti erős kereslet. Az autóipar is kezd talpra állni az elmúlt két évben elszenvedett súlyos visszaesések után - hatalmas kereslet mutatkozik az autóalkatrészek szállítása iránt.

Ugyanakkor a tengeri fuvarozás magas díjai növelik a légi fuvarozás vonzerejét. Míg a válság előtt a légi áruszállítás mintegy tizenkétszer drágább volt, mint a tengeri, addig 2021 májusában "csak" hatszorosa volt a tengeri áruszállításnak. Az év első felében a DACHSER több mint 100 chartertevékenységet végzett, 12 különböző indulási és 15 különböző fogadó repülőteret szolgálva ki.      
     
Figyelembe véve a konténerszállító hajókon és az utasszállító repülőgépek rakterében  tapasztalható kapacitáshiányt, a DACHSER nem számít a helyzet jelentős enyhülésére 2021 második felében. Ez azt jelenti, hogy a fuvardíjak továbbra is magasak maradnak, aminek óhatatlanul megjelenik az áruk és így a logisztikai szolgáltatások árának alakulásában.

A gazdasági hatások közvetlenül tükröződnek a DACHSER-hálózaton és különösen a közúti logisztikai hálózaton áthaladó áruforgalom mennyiségében. A szárazföldi szállítás esetében a rakodási kapacitás és a járművezetők iránti igény jelentősen megnőtt. A DACHSER számos új intézkedéssel reagált a szűk keresztmetszetekre, a fuvarok tervezhetőségének átláthatóságára összpontosított, és a vállalat saját, hivatásos tehergépkocsi-vezetőiből álló munkacsoportot hozott létre. Az európai szárazföldi szállítási helyzet azonban továbbra is feszült. A tranzitterminálokban eltöltött üresjárati idő egyes esetekben jelentősen megnövekedett, ez csökkenti a hatékonyságot, hosszabbá teszi az értesítési folyamatokat, és növeli a költségeket. Aggasztó a fa jelenlegi magas ára, amely nagyban befolyásolja a raklapok árát; a csomagolóanyag-szolgáltatók már nem képesek a szükséges mennyiségű és minőségű raklapot biztosítani.

Ebben a különleges fellendülési helyzetben kulcsszerepet játszik a robusztus és kiegyensúlyozott hálózat. A világjárvány miatt hatalmas mennyiségű felhalmozódott termékkel kell megbirkózni. Vagy tárolják a termékeket egy későbbi, kedvezőbb időpontig, vagy különleges kedvezményes akciókkal próbálják piacra dobni őket. Ez azt jelenti, hogy a minőségi tényező még nagyobb jelentőségre tesz szert abban, hogy a logisztikai szolgáltatók kitűnjenek a versenytársak közül.

A piac elzárkózása nem megoldás

"Azt is látjuk, hogy ügyfeleink kifejezetten az ellátási láncuk biztonságát és rugalmasságát és rugalmasabb szállítási lehetőségeket vizsgálják"– tette hozzá Szabó Péter, a DACHSER magyarországi general managere. „Nem akarják teljesen átalakítani ellátási láncaikat, a regionális és globális termelési struktúrák intelligens keveréke jobb módja a jövőbeli válságokra való felkészülésnek. A raktározást is kiterjesztik regionálisan, hogy jobban védekezzenek az ellátási lánc megszakításai ellen.”            

Ez megmagyarázza, hogy miért lesznek minden eddiginél keresettebbek a rugalmasan strukturált logisztikai hálózatok; olyan hálózatok, amelyek képesek a különböző fuvarozókat a lehető legjobban kombinálni az ügyfél igényeit szem előtt tartva.

Szlovéniában a koronavírustesztek kétharmada volt pozitív

Szlovéniában az elmúlt napban a koronavírustesztek mintegy kétharmada pozitív eredmény hozott, és a növekvő esetszámok miatt csökkentik a karanténidőszakot a fertőzöttek számára - közölte a szlovén egészségügyi minisztérium pénteken.
2022. 01. 21. 23:00
Megosztás:

Távmunkát rendelt el a szövetségi kormányapparátusnál az orosz miniszterelnök

A távmunkára való, lehető legnagyobb mértékű átállást rendelte el a szövetségi kormányapparátusnál és területi alárendelt szerveinél pénteken a koronavírus okozta Covid-19-járvány gyors terjedése miatt Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök, miközben az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma abszolút rekordot döntött és megközelítette az 50 ezret az országban.
2022. 01. 21. 22:00
Megosztás:

Gyengült a forint péntek estére

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben péntek este a bankközi piacon reggelhez képest.
2022. 01. 21. 21:00
Megosztás:

Lejjebb vitte Kazahsztán felső besorolási korlátait a Moody's

Lejjebb vitte egy-egy fokozattal a Kazahsztánban honos kereskedelmi adósok helyi valutában és devizában fennálló kötelezettségeinek besorolási országplafonjait pénteken a Moody's Investors Service.
2022. 01. 21. 20:00
Megosztás:

A világon elsőként mutatták be az okostelefonba integrált SIM (iSIM) technológiáját

Az telekommunikációs iparág vezető innovátorai, a Vodafone, a Qualcomm Technologies, Inc. és a Thales egyesítették erőiket, hogy bemutassanak egy olyan okostelefont, amely az ún. iSIM (az ieUICC[1] GSMA specifikáción alapuló) technológiával működik. Az új megoldás lehetővé teszi, hogy a SIM-kártya funkcióit a készülék fő processzorába integrálják. Ezzel a bejelentéssel lehetővé válik a technológia kereskedelmi forgalomba hozatala mindazon készülékek esetében, amelyek a mobilszolgáltatásokhoz való csatlakozáshoz iSIM-et használnak.
2022. 01. 21. 19:30
Megosztás:

Sikeres kötvényaukciót tartott a Vöröskő Kft.

Sikeres kötvényaukciót tartott a Vöröskő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. pénteken; az Euronics műszaki áruházláncot üzemeltető társaság 7 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2022. 01. 21. 19:00
Megosztás:

Az OTP húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 179,85 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 52 169,80 ponton zárt pénteken.
2022. 01. 21. 18:30
Megosztás:

Új megoldást találtak lengyel kutatók a szmog ellen

A Lengyelországot sújtó állandó szmog elleni harc új eszközét, hangágyút teszteltek a kutatók: a hanghullámok a mérgező részecskéket magasabbra lökik a légkörben, hogy a lakosok fellélegezhessenek.
2022. 01. 21. 18:00
Megosztás:

A Takarékbank lefelé módosította a tavalyi és az idei növekedési előrejelzését

A Takarékbank és a Magyar Bankholding makrogazdasági elemzői a 2021-es GDP-prognózisukat 6,9 százalékra mérsékelték a korábbi 8 százalékról, az idei évi növekedési előrejelzésüket pedig 6 százalékra a korábbi 7 százalékról, alapvetően az alkatrészhiányok miatt - közölte a pénzintézet pénteken online sajtótájékoztatón.
2022. 01. 21. 17:30
Megosztás:

Az EU a WTO-hoz fordul az orosz faanyagexport probléma miatt

Az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO) konzultációt kezdeményezett Oroszországgal a faipari termékekre vonatkozó orosz exportkorlátozások miatt - közölte az Európai Bizottság pénteken.
2022. 01. 21. 17:00
Megosztás:

Gyeynge nyitás az amerikai tőzsdéken

Mérsékelt gyengüléssel indítottak az értéktőzsdék New Yorkban pénteken.
2022. 01. 21. 16:30
Megosztás:

Csökkent az államháztartási hiány és az államadósság az EU-ban és az euróövezetben

A tavalyi harmadik negyedévben az Európai Unióban és az euróövezetben egyaránt csökkent az államháztartási hiány és az államadósság hazai össztermékhez (GDP) viszonyított aránya a második negyedévvel összevetve.
2022. 01. 21. 16:00
Megosztás:

Ukrajna közel egymillió dózis Pfizer-vakcinát kapott az Egyesült Államoktól

Ukrajna 999 180 dózis, koronavírus elleni Pfizer-vakcinát kapott az Egyesült Államoktól, miközben az országban két hónapja először haladta meg ismét a húszezret az egy nap alatt feljegyzett új fertőzöttek száma.
2022. 01. 21. 15:30
Megosztás:

Csalók élnek vissza a NAV honlapjával

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott "csaló portál" jelent meg az interneten - figyelmeztetett pénteki közleményében a hivatal.
2022. 01. 21. 15:00
Megosztás:

Digitális oktatási programot indít a Telekom

Oktatási programjában valós iskolai környezetben fejleszt digitális tartalmakat a Telekom, azért, hogy a tanulás élményszerű, a tudás pedig mindenki számára elérhető legyen - közölte a vállalat pénteken az MTI-vel.
2022. 01. 21. 14:30
Megosztás:

jelentős fejlesztés előtt áll az élelmiszeripar

Az élelmiszeripar a leginnovatívabb iparágak közé tartozik, az ágazat szereplői egyre több célzott forrást igényelhetnek a technológiai fejlesztéseikre és az újításokra - mondta az Agrárminisztérium közleménye szerint a tárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Széchenyi István Egyetemen, Mosonmagyaróváron pénteken.
2022. 01. 21. 14:00
Megosztás:

Ekkora volt a központi alrendszer tavalyi hiánya

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 5101,5 milliárd forintos hiánnyal zárt tavaly. A költségvetés maradéktalanul biztosította a gazdaság újraindításához és a járvány elleni védekezéshez szükséges forrásokat - erősítette meg az előzetes adatokat pénteken kiadott részletes tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).
2022. 01. 21. 13:30
Megosztás:

Drágábban és kisebb mennyiségben importált földgázt Németország

Kevesebb földgázt importált Németország tavaly november végéig, mint egy évvel korábban, de így is jóval többe került az országnak a gázimport a német szövetségi gazdasági minisztérium statisztikai és felügyeleti hatósága, a BAFA pénteki jelentése alapján.
2022. 01. 21. 13:00
Megosztás:

Megnyugtatta kötvényeseit a kínai ingatlanfejlesztő Country Garden

A hét elején nagy esést produkáló Country Garden Holdings 500 millió dollár értékben bocsátott ki kötvényeket.
2022. 01. 21. 12:30
Megosztás:

Rosszak a Netflix kilátásai

A Netflix piaczárást követően tette közzé negyedik negyedéves eredményét, amit után több, mint 20%-kal csökkent a részvényárfolyam.
2022. 01. 21. 12:00
Megosztás: