A rugalmas logisztika tartja életben az ellátási láncokat

A világgazdaság ismét fellendülőben van, a meredeken növekvő keresletnek azonban nem csak a folytatódó világjárvány, hanem egyre inkább az anyaghiány miatt is meg kell küzdenie. Ez történelmi kihívást és igazi próbatételt jelent az ellátási láncok és a globális hálózatok számára. A DACHER szakértői szerint a logisztikai vállalatok partnerként és megoldásszállítóként keresettebbek, mint valaha.

A rugalmas logisztika tartja életben az ellátási láncokat

A világjárvány hatására a globális ellátási láncok több okból zavarokba ütköztek. A kínai és dél-amerikai nemzetközi kikötők a koronavírus vagy a sztrájkok miatt kénytelenek korlátozni kapacitásukat,  a Srí Lanka-i viharok és az ausztráliai kikötők bezárása zavart okoztak a globális ellátási láncokban az ázsiai-csendes-óceáni térségben. Nem is beszélve a fogyasztási cikkek iránti felgyülemlett keresletről az Egyesült Államokban, amely a több milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomaggal együtt rekord mennyiségű importot eredményezett, ezzel együtt a továbbszállításhoz szükséges teherautókapacitás hiányát is. Ha ez még nem lenne elég, most a chipválság kerül a címlapokra.

A koronavírus lendületet ad a digitalizációnak, a félvezetőgyártók pedig küzdenek, hogy lépést tartsanak vele. Ennek jelentős következményei vannak: az olyan kulcsfontosságú iparágakban, mint az autóipar vagy a gépgyártás, leállt a termelés. A gyártók kénytelenek ügyfeleik türelmét kérni, és egyes esetekben ismét szüneteltetni a gyártósorokat.

A fellendülés hiányosságokat okoz

Szűk keresztmetszetek és anyaghiányok sújtják az ipart 2021-ben. Az okok sokrétűek. Ami azonban kulcsfontosságú az érdekeltek számára, az az, hogy ezek a szűk keresztmetszetek nem a válság, hanem a várva várt gazdasági fellendülés jelei. A müncheni ifo Intézet közgazdászai szerint a kapacitás- és anyaghiányban jelenleg semmi szokatlan nincs. Amikor a 2011-es gazdasági és pénzügyi válság után a gazdaság újra lendületbe jött, 19 százalékos volt az anyaghiány. A jelenlegi koronavírus válságban 64 százalékos hiány hátráltatja a gazdasági fellendülést - a közgazdászok ezt egyértelmű jelnek tekintik, hogy a világjárvány hatása még sokáig érezhető lesz.

Mindezek miatt a logisztikai vállalatok partnerként és megoldásszállítóként keresettebbek, mint valaha. A gazdasági fellendülés a jelenlegi körülmények között nem lehetséges kiterjedt és kiegyensúlyozott hálózatok nélkül.

A tengeri árufuvarozás tekintetében az európai kikötők jelenlegi konténerkapacitás-hiánya nyilvánvaló, a késések pedig mindennapossá váltak. Van azonban fény az alagút végén. "Még nem látjuk, hogyan alakulnak a világjárvány okozta feladási problémák a tengeren, a kikötőkben vagy a hátországban, és mennyi időbe telik majd a lemaradások felszámolása" - mondja Edoardo Podestà, a DACHSER légi és tengeri logisztikai igazgatója, hozzátéve, hogy a hajózási társaságok arra számítanak, hogy legalább az év végéig szinte minden kereskedelmi útvonalon helyreáll teljes a kihasználtság. Az elmúlt hónapokban tapasztalt zavarokat követően rendkívül nagy a keresletet a fogyasztási cikkek iránt, amelyet az amerikai gazdasági segélycsomag és az európai gazdasági fellendülés is ösztönöz. Ehhez jön még a bútorok, valamint az építő- és felújítási anyagok iránti erős kereslet. Az autóipar is kezd talpra állni az elmúlt két évben elszenvedett súlyos visszaesések után - hatalmas kereslet mutatkozik az autóalkatrészek szállítása iránt.

Ugyanakkor a tengeri fuvarozás magas díjai növelik a légi fuvarozás vonzerejét. Míg a válság előtt a légi áruszállítás mintegy tizenkétszer drágább volt, mint a tengeri, addig 2021 májusában "csak" hatszorosa volt a tengeri áruszállításnak. Az év első felében a DACHSER több mint 100 chartertevékenységet végzett, 12 különböző indulási és 15 különböző fogadó repülőteret szolgálva ki.      
     
Figyelembe véve a konténerszállító hajókon és az utasszállító repülőgépek rakterében  tapasztalható kapacitáshiányt, a DACHSER nem számít a helyzet jelentős enyhülésére 2021 második felében. Ez azt jelenti, hogy a fuvardíjak továbbra is magasak maradnak, aminek óhatatlanul megjelenik az áruk és így a logisztikai szolgáltatások árának alakulásában.

A gazdasági hatások közvetlenül tükröződnek a DACHSER-hálózaton és különösen a közúti logisztikai hálózaton áthaladó áruforgalom mennyiségében. A szárazföldi szállítás esetében a rakodási kapacitás és a járművezetők iránti igény jelentősen megnőtt. A DACHSER számos új intézkedéssel reagált a szűk keresztmetszetekre, a fuvarok tervezhetőségének átláthatóságára összpontosított, és a vállalat saját, hivatásos tehergépkocsi-vezetőiből álló munkacsoportot hozott létre. Az európai szárazföldi szállítási helyzet azonban továbbra is feszült. A tranzitterminálokban eltöltött üresjárati idő egyes esetekben jelentősen megnövekedett, ez csökkenti a hatékonyságot, hosszabbá teszi az értesítési folyamatokat, és növeli a költségeket. Aggasztó a fa jelenlegi magas ára, amely nagyban befolyásolja a raklapok árát; a csomagolóanyag-szolgáltatók már nem képesek a szükséges mennyiségű és minőségű raklapot biztosítani.

Ebben a különleges fellendülési helyzetben kulcsszerepet játszik a robusztus és kiegyensúlyozott hálózat. A világjárvány miatt hatalmas mennyiségű felhalmozódott termékkel kell megbirkózni. Vagy tárolják a termékeket egy későbbi, kedvezőbb időpontig, vagy különleges kedvezményes akciókkal próbálják piacra dobni őket. Ez azt jelenti, hogy a minőségi tényező még nagyobb jelentőségre tesz szert abban, hogy a logisztikai szolgáltatók kitűnjenek a versenytársak közül.

A piac elzárkózása nem megoldás

"Azt is látjuk, hogy ügyfeleink kifejezetten az ellátási láncuk biztonságát és rugalmasságát és rugalmasabb szállítási lehetőségeket vizsgálják"– tette hozzá Szabó Péter, a DACHSER magyarországi general managere. „Nem akarják teljesen átalakítani ellátási láncaikat, a regionális és globális termelési struktúrák intelligens keveréke jobb módja a jövőbeli válságokra való felkészülésnek. A raktározást is kiterjesztik regionálisan, hogy jobban védekezzenek az ellátási lánc megszakításai ellen.”            

Ez megmagyarázza, hogy miért lesznek minden eddiginél keresettebbek a rugalmasan strukturált logisztikai hálózatok; olyan hálózatok, amelyek képesek a különböző fuvarozókat a lehető legjobban kombinálni az ügyfél igényeit szem előtt tartva.

Csak két jelölt szerzett szenátori mandátumot a választások első fordulójában Csehországban

Csak két jelöltnek sikerült szenátori mandátumot szereznie a hétvégi részleges szenátusi választások első fordulójában Csehországban.
2022. 09. 25. 09:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

Csökkenő forgalom mellett esett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 38 657,41 ponton zárt pénteken, 1399,77 ponttal, 3,49 százalékkal alacsonyabban az előző hetinél.
2022. 09. 25. 08:00
Megosztás:

Csalók lepték el a magyar Facebook Marketplace-t, vigyázz, ha hirdést adsz fel!

Az apróhirdetések oldalain a csalók újabb módszerrel, hamis linkekkel próbálják becsapni az eladókat - hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton a police.hu oldalon.
2022. 09. 25. 07:00
Megosztás:

A természet megóvása kiemelt feladat

Rendkívül nagy szükség van a védett természeti területekre, hiszen ezek fizikai és mentális egészségünk zálogai, a természet megóvása kiemelt feladat - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára szombaton a 34. Természetjárók Napján, Dobogókőn a szaktárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint.
2022. 09. 25. 06:00
Megosztás:

Így születnek újjá az alumínium sörös és üdítős dobozok

Számtalanszor újrahasznosítható, könnyű, ráadásul tökéletesen megőrzi a bele töltött ital frissességét – leginkább ezért szeretjük az alumíniumdobozt, no meg persze azért is, mert az újrahasznosítása egyszerű és gyors, ráadásul energiát takarítunk meg vele, így csökkentve az üvegházhatású gázok kibocsátását. A hulladékgyűjtés világnapján felgöngyölítjük, pontosan mi történik, miután kiittuk belőle a kedvenc italunkat.
2022. 09. 25. 05:00
Megosztás:

A fizut euróban kérem! Lehetséges euróban munkabért kapni Magyarországon?

A forintárfolyam kiszámíthatatlan változása miatt a munkáltatóknál egyre gyakrabban merülhet fel a kérdés, hogy a munkavállalók számára fizetendő munkabérek vásárlóértékét milyen módon lehet fenntartani. Van mód arra, hogy a fizetést euróban kapja a dolgozó? Mik az erre vonatkozó szabályok? A témával az ado.hu foglalkozott.
2022. 09. 25. 04:01
Megosztás:

Az államfő visszahívását kezdeményezték montenegrói parlamenti pártok

Milo Djukanovic montenegrói köztársasági elnök visszahívását kezdeményezték montenegrói parlamenti pártok, miközben az államfő azt fontolgatja, elnöki határozattal oszlatja fel a parlamentet és kezdeményez előrehozott választást - írta pénteken a Vijesti.me podgoricai hírportál.
2022. 09. 25. 03:00
Megosztás:

A csehek 70 százaléka érzékel életszínvonal-csökkenést

Életszínvonal-csökkenést érzékel a csehek 70 százaléka, közülük mintegy 50 százalék erőteljes romlást tapasztal - derült ki azokból az országos felmérésekből, amelyeknek az összesített eredményét szombaton hozták nyilvánosságra Prágában.
2022. 09. 25. 02:00
Megosztás:

Vízre bukkantak a Ryugu aszteroidából származó mintában

Japán kutatók vízre bukkantak a Földtől 300 millió kilométerre található Ryugu aszteroidából származó kőzetmintában, ami alátámaszthatja a földi élet űrbéli eredetéről szóló elméletet - írta honlapján a The Guardian című brit napilap.
2022. 09. 25. 01:00
Megosztás:

Megindult a teherforgalom Röszkénél

Megindult a teherforgalom a röszkei autópálya-határátkelőhelyen szombat éjszaka - közölte a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.
2022. 09. 25. 00:01
Megosztás:

Megalakult a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács

Megalakult a Budapest és Pest megye fejlesztését segítő Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács, amelynek létrehívásáról júliusban döntött az Országgyűlés - tájékoztatta a területfejlesztési miniszter hivatala pénteken az MTI-t.
2022. 09. 24. 22:00
Megosztás:

Szünetel a kilépő tranzitforgalom a röszkei autópálya-határátkelőhelyen

A szerb oldalon bekövetkezett műszaki hiba miatt szünetel a tranzitforgalom a röszkei autópálya határátkelőhelyen, Szerbia irányába - közölte a rendőrség szombat este honlapján.
2022. 09. 24. 21:00
Megosztás:

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2022. 09. 24. 20:00
Megosztás:

Megjelent a pályázat az Integritási Hatóság igazgatósági tagjainak kiválasztásáért felelős bizottság pozícióinak betöltésére

Megjelent az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság honlapján az Integritási Hatóság Igazgatósági Tagjainak Kiválasztásáért Felelős Alkalmassági Bizottság pozícióinak betöltésével kapcsolatos pályázat.
2022. 09. 24. 19:00
Megosztás:

Zsarolónak nevezte Ursula von der Leyent a lengyel igazságügyi miniszter

Zsarolónak nevezte pénteken az Európai Bizottság elnökét Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter azon kijelentése miatt, amelyet Ursula von der Leyen az amerikai Princeton Egyetemen tett az olasz választások kapcsán.
2022. 09. 24. 18:00
Megosztás:

A német kormány segíteni kíván a mozgósítás elől menekülő oroszoknak

A német szövetségi kormány segíteni kíván az Ukrajna elleni háború miatt Oroszországban elrendelt részleges mozgósítás elől menekülő embereknek, és a kérdés európai uniós szintű megoldására törekedik - mondta a német külügyminisztérium szóvivője pénteken Berlinben.
2022. 09. 24. 17:00
Megosztás:

Mesekönyvet jelentetett meg és családi pályázatot hirdetett a Ferencváros

A Fradi-mesekönyv megjelentetésével egy időben a nagyszülő-unoka köteléket középpontba helyező családi pályázatot írt ki a Ferencváros; a fődíj egy négyszemélyes utazás a törökországi Trabzonban rendezendő november 3-i labdarúgó Európa-liga mérkőzésre.
2022. 09. 24. 16:01
Megosztás:

Az IBA felfüggesztette az ukrán bokszszövetséget

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) felfüggesztette az Ukrán Ökölvívó Szövetség tagságát a szervezetben.
2022. 09. 24. 15:00
Megosztás:

Új módszerekkel próbálkoznak csalók az apróhirdetések oldalain

Az apróhirdetések oldalain a csalók újabb módszerrel, hamis linkekkel próbálják becsapni az eladókat - hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton a police.hu oldalon.
2022. 09. 24. 14:00
Megosztás:

A gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében

Tánczos Barna, a román kormány környezetvédelmi vízügyi és erdészeti minisztere szerint a gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében.
2022. 09. 24. 13:00
Megosztás: