A Stadler világújdonsága: az RS ZERO szolnoki kocsiszekrénnyel

Az RS ZERO-val a vasúti járműgyártó a sikeres Regio-Shuttle RS1 modell utódját leplezte le múlt héten a Stadler a berlini gyárában. A járművet a szakmai közönségnek a világ vasúti járműiparának legjelentősebb eseményén, a berlini InnoTranson mutatja be a Stadler hivatalosan. Jelenleg két modern és környezetbarát hajtástechnológia áll rendelkezésre: a hidrogén és az akkumulátor. Mindkettő lehetővé teszi a jövőben a mellékvonalak szén-dioxid kibocsátásmentes üzemeltetését. A nem villamosított mellékvonalak számára környezetbarát megoldást kínáló innováció magyar kezek munkáját is dicséri, hiszen a prototípus kocsiszekrénye a Stadler szolnoki kocsiszekrény üzemében készült. A hazai hozzáadott értékkel készült RS ZERO új fejezetet nyithat a fenntartható mobilitás terén.

A Stadler világújdonsága: az RS ZERO szolnoki kocsiszekrénnyel

A Stadler múlt héten bemutatta az új RS ZERO prototípusát, a sikeres RS1 Regio-Shuttle innovatív utódját. Ez 28 éve a német regionális vasúti közlekedés egyik legnépszerűbb járműve, jelenleg mintegy 500 RS1 jármű üzemel Németországban és Csehországban. A Stadler erre a bevált technológiára alapozva, a legmodernebb, környezetbarát hajtásrendszereket építi be az új járműbe. Az RS ZERO opcionálisan hidrogén- és/vagy akkumulátoros meghajtással is rendelhető, és ezzel nemcsak új mércét állít fel a környezetbarát vasúti közlekedés terén, hanem világújdonságot is jelent. Az Európai Unió vasúti hálózatának kb 40%-a nem villamosított, és a pályák állapota ezeken a vonalakon nem engedi meg nehéz vasúti járművek közlekedtetését.  Magyarországon ez az arány 55%, ami mintegy 4400 kilométernyi pályaszakaszt jelent.  Ezekre a vonalakra ad környezetbarát megoldást az RS ZERO.

A haladás szimbóluma

Az RS ZERO a folytonosságot és az innovációt jelképezi. A Stadler folytatja az RS1 sikertörténetét, ugyanakkor az új, fenntartható hajtási megoldásokkal megfelel a jelen kihívásainak. Az RS ZERO megtartja az RS1 jellegzetes trapéz alakú ablakformáját, és modern LED-szárnnyal illeszkedik a futurisztikus formatervbe.

„A Regio-Shuttle RS1 fontos része a Stadler történetének. Az utolsó járművet 11 évvel ezelőtt adtuk át. Most nagy örömömre szolgál, hogy ennek a sikertörténetnek egy új fejezetét kezdjük el az RS ZERO-val, amellyel tovább bővíthetjük technológiai vezető szerepünket az alternatív hajtástechnológiák területén” - mondta Peter Spuhler, a Stadler csoport igazgatótanácsának elnöke.

Technológiai nyitottság és fenntarthatóság

Magyarországon a vasútvonalak 55 százaléka nem villamosított, amely mintegy 4400 kilométernyi olyan vasúti hálózatot jelent, amelyre környezetbarát megoldást kell találni. A közlekedési átállás célja az is, hogy jelentősen több forgalmat tereljen át a vasútra - ennek érdekében nem csak Európában, hanem Magyarországon is a régi és nem villamosított vonalakat újra kell aktiválni. Az RS ZERO akkumulátoros és hidrogénhajtással megoldást kínál a szén-dioxid kibocsátásmentes üzemeltetésre ezeken a vonalakon. Mindegy, hogy ezek a vonalak villamosítottak, vagy hidrogéntöltő állomásokat vagy töltőszigeteket igényelnek. Minden jármű a vasúthálózat mindenkori adottságaihoz igazítható. Könnyű kialakításának és 18 tonna alatti tengelyterhelésének köszönhetően ideálisan alkalmas gazdaságilag vonzó szállítási szolgáltatás létrehozására még az alacsony forgalmi sűrűségű másodlagos útvonalakon is.

„Az RS ZERO prototípussal nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az akkumulátoros FLIRT Akku után a berlini telephelyen szereljük össze a következő alternatív hajtástechnológiájú járművet” - magyarázza Jure Mikolčić, a Stadler németországi divíziójának vezérigazgatója. „Technológiai nyitottságunknak köszönhetően mindig a megfelelő járművet tudjuk kínálni ügyfeleinknek, és ezzel hozzájárulunk a közlekedés átalakításához.”

Kényelem és rugalmasság

Az RS ZERO egy- és kétrészes kivitelben is elérhető, és 70-től akár 150 utasig kínál ülőhelyet. Alacsony padlószint, tágas és lépcsőmentes alacsonypadlós kialakítás és akadálymentesség jellemzi, ami különösen előnyös a mozgáskorlátozott utasok számára.

„Célunk egy különösen könnyű jármű kifejlesztése volt, amely lehetővé teszi a másodlagos útvonalakon való emissziómentes közlekedést” - hangsúlyozza Ansgar Brockmeyer, a vállalatcsoport marketingért és értékesítésért felelős ügyvezető alelnöke. „Az RS ZERO-val egy olyan vonatot kínálunk ügyfeleinknek, amely a hatékonyságot a maximális kényelemmel ötvözi, és a lehető legnagyobb mértékű akadálymentes közlekedést biztosítja minden utas számára.”

A Berlinben bemutatott RS ZERO prototípusa egy egykocsis, hidrogénhajtású jármű, amelynek kocsiszekrénye magyar szakemberek munkájával a Stadler szolnoki üzemben készült, amely mára a legnagyobb ilyen üzem a vállalatcsoporton belül. A Stadler számos módosítási opciót mutat be a kerékpárok, babakocsik és nagyméretű csomagok szállítására, multifunkcionális térrel, társalgó- és komfortzónákkal, normál és privát ülésekkel, kerekesszékesek számára kialakított térrel, WC-vel és vonatirodával.

A prototípus belső berendezésénél különös hangsúlyt fektettek a fenntartható anyagok használatára. A padlóburkolat például mintegy 98 százalékban megújuló nyersanyagokból készült, és mentes a szintetikus gumitól valamint lágyítószerektől. Az oldalfalak burkolata újrahasznosított anyagokból, többek között PET-palackokból készült, a beépített légkondicionáló rendszer pedig rendkívül klímabarát hűtőközeggel működik.

Nagy István: jön az ár, de mi készen állunk

Jön az ár, de mi készen állunk; az eredményes védekezés feltétele a fegyelmezett munka és a jó szervezettség - közölte az agrárminiszter a közösségi oldalán vasárnap.
2024. 09. 15. 17:00
Megosztás:

Winelovers Wine Awards - A tokaji borok sikerét hozta az idei verseny

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
2024. 09. 15. 16:10
Megosztás:

Csúcsformában a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

Csúcsformában a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, augusztusig az utasforgalom közel 20, az áruforgalom 50 százalékos növekedés mutat - közölte Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságstratégiáért, iparért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkára és a Budapest Airport Zrt. igazgatóságának elnöke a tárca vasárnapi közleménye szerint.
2024. 09. 15. 15:00
Megosztás:

Szeptember 15-től indul a jelentkezés a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram 2025-ös évfolyamára

Szeptember 15-től indul a jelentkezés a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram 2025-ös évfolyamára - tájékoztatta a Miniszterelnökség vasárnap az MTI-t.
2024. 09. 15. 14:00
Megosztás:

Gyorsuló lakásdrágulás augusztusban, de gyűlnek a felhők a főváros felett

Éves összevetésben tovább gyorsult a lakások éves felértékelődése az ingatlan.com augusztusi lakásárindexe alapján. Az összeállítás az augusztusi trendek mellett bemutatja az aktuális lakásárakat, és a rájuk ható legaktuálisabb tényezőket. Az ingatlan.com lakásárindexének megbízhatóságát alátámasztja, hogy az MNB legfrissebb - 2024 első negyedéves - lakásárindexétől 0,3 százaléknál is kisebb mértékben tér el.
2024. 09. 15. 13:00
Megosztás:

Koncertek, vásár és szakmai beszélgetések a független lemezkiadók vásárán

Koncertek, vásár és szakmai beszélgetések várják az érdeklődőket a hazai független kiadók vásárán (Independent Label Fair - ILF) szeptember 21-én. A nyolcadik alkalommal megszervezett ingyenes esemény helyszíne a Magyar Zene Háza és a Pontoon.
2024. 09. 15. 12:00
Megosztás:

Talpbetétekkel még többet hozhatunk ki a cipőinkből!

Mindannyian arra vágyunk, hogy divatos, stílusos lehessen a megjelenésünk. Sokszor ennek kapcsán azt gondoljuk, hogy muszáj a kényelem oltárán áldoznunk. Ha egyszerre szeretnénk a kényelmet és a divatot, akkor a talpbetét lehet számunkra az ideális megoldás.
2024. 09. 15. 11:00
Megosztás:

Olcsóbb üzembentartás nagyobb teljesítményű kipufogóval? 

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy milyen előnyökkel jár egy utángyártott kipufogórendszer. Vajon egy nagy teljesítményű kipufogó javíthatja a motor teljesítményét és üzemanyag-fogyasztását, esetleg versenyautósra változtathatja meg a hangját is?
2024. 09. 15. 10:00
Megosztás:

Koszovóra vonatkozó intézkedéscsomagot fogadott el a szerb kormány

Koszovóra vonatkozó jogi, gazdasági és szociális intézkedéscsomagot fogadott el a szerb kormány a szombati rendkívüli ülésén.
2024. 09. 15. 09:00
Megosztás:

Tényleg megéri megvenni a legolcsóbb apa-fia szetteket?

Manapság egyre népszerűbbek az összeöltözős családi fotózások, sőt, sokan már a hétköznapok során is szívesen viselnek lányaikkal vagy fiaikkal összepasszoló szetteket.
2024. 09. 15. 08:11
Megosztás:

Pécsen és Villányban is kínál programokat az Európai Bordalfesztivál

Négy ország énekegyüttese, több néptánccsoport és zenekar, valamint Berecz András népi énekes is fellép a Pécsen és Villányban zajló 28. Európai Bordalfesztiválon szeptember 20. és 22. között.
2024. 09. 15. 07:00
Megosztás:

Romániában csökkentek a közvetlen külföldi tőkebefektetések

Romániában 21 százalékkal csökkentek a közvetlen külföldi tőkebefektetések az év első hét hónapjában – közölte a Román Nemzeti Bank (BNR) pénteken.
2024. 09. 15. 06:00
Megosztás:

Újabb nyolc vármegyében és a fővárosban is megszűnik a tűzgyújtási tilalom

Budapesten és további nyolc vármegyében oldja fel szeptember 15-től a tűzgyújtási tilalmat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - tudatta a szervezet szombaton az MTI-vel.
2024. 09. 15. 05:00
Megosztás:

Az átlagosnál kétszer több hőségnap volt idén nyáron

Az idei nyáron az átlagosnál kétszer több hőségnapot regisztrált a HungaroMet Zrt., azaz olyan napot, amikor a legmagasabb hőmérséklet elérte a 30 Celsius-fokot.
2024. 09. 15. 04:00
Megosztás:

A keleti beruházásokra nyitott európai államok sokat profitálhatnak az új világgazdasági korszakból

A keleti beruházásokra nyitott európai államok sokat profitálhatnak az új világgazdasági korszakból, és a legjobb példa erre éppen Magyarország - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.
2024. 09. 15. 03:00
Megosztás:

Te is 40 fokon szoktál mosni? Akkor jó nagy baromságot művelsz!

Milyen hőfokon szokott mosni? Ön is 40 fokon mos, ahogy a legtöbb magyar háziasszony (vagy háziúr)? Cikkünkben szakértő segítségével elemezzük, miért nem ez a legjobb választás, és hogyan takaríthatunk meg jelentős mennyiségű villamos energiát, ha a megfelelő hőmérsékleten mossuk ruháinkat, törölközőinket vagy ágyneműnket.
2024. 09. 15. 02:00
Megosztás:

Ha gázkonvektorral fűtenél, be ne kapcsold addig, amíg ezt le nem ellenőrzöd!

A fűtési szezon beköszöntével sokan készülnek arra, hogy újra beindítsák otthonukban a gázkonvektorokat. Bár ez egy hatékony és gyakran használt fűtési megoldás Magyarországon, nagyon fontos, hogy a fűtési szezon előtt néhány elengedhetetlen lépést megtegyünk a biztonság érdekében.
2024. 09. 15. 01:00
Megosztás:

Alig 2 nap alatt 200 ezer dollárt gyűjtött a MEMEBET, ebből egy kriptobálna 50 ezer dollárért vásárolt

Az Ethereum biztonságos, decentralizált hálózata által működtetett Memebet olyan játékélményt ígér, amely egyszerre átlátható és biztonságos. A platform még a Telegramhoz is csatlakozik, így nagyon könnyű használni. Ráadásul nem bonyolult a regisztráció, és nincsen KYC ellenőrzés sem.
2024. 09. 15. 00:01
Megosztás:

AI + Blockchain = Robbanásszerű növekedés! Ez az érme a technológiai befektetések jövője!

A mesterséges intelligencia és a blokklánc technológia kombinációja forradalmi ugrást ígér a technológiai befektetések terén. Az innovációk által megnyitott úton egy új digitális érme emelkedik ki, mint az éllovas. Ez a cikk bemutatja ennek a korszakalkotó kriptovalutának a potenciálját, és felfedi, mely digitális eszközök készülnek lenyűgöző növekedésre. Merülj el, és fedezd fel a technológiai befektetések jövőjét!
2024. 09. 14. 23:00
Megosztás:

Fektess be 200 dollárt ebbe az 5 kriptóba, és szeptember végére szerezhetsz akár 20 000 dolláros hozamot

Fedezd fel a jelentős nyereség lehetőségét azáltal, hogy kis összeget helyezel el stratégiailag bizonyos kriptovalutákban. Ez a cikk öt ígéretes digitális eszközt mutat be, amelyek értéke jelentősen növekedhet szeptember végére. Tudd meg, mely kriptók állnak készen lenyűgöző növekedésre, és miért kínálhatnak jövedelmező hozamot egy szerény, 200 dolláros befektetésre.
2024. 09. 14. 22:00
Megosztás: