A Szabó Fogaskerékgyártónak új csarnoka épül

Új gyártócsarnokot építtet a magas minőségű fogaskerekek és hajtóművek összeszerelésével foglalkozó Szabó Fogaskerékgyártó Kft. ez év őszére, a 2,5 milliárd forintos beruházás alapkövét szerdán tették le Kaposváron.

A Szabó Fogaskerékgyártónak új csarnoka épül

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere az eseményen azt mondta: a somogyi vármegyeszékhely célja, hogy Magyarország tíz legfejlettebb városa közé kerüljön.

Miért ne sikerülne, ha Kaposvár a tíz évvel ezelőtti rekordmagas munkanélküliséggel ellentétben ma már közel van a teljes foglalkoztatottsághoz, beindult a város újraiparosítási programja, és a települést számos vállalkozás, köztük világcégek választják beruházásaik helyszínéül - tette hozzá.

Szavai szerint "annál nagyobb boldogságot nem tudnak neki szerezni" polgármesterként, mint amikor a kaposvári vállalkozások döntenek úgy, hogy mennek előre, fejlesztenek, építkeznek, mert éreznek erőt magukban, bíznak a városban, a közösségükben.

Szita Károly a Szabó Fogaskerékgyártó Kft.-t méltatva rámutatott, a társaságot belföldön és külföldön a folyamatos fejlődés jellemzi.

Az alapító, Szabó Ferenc 1976-ban kezdte tevékenységét, a vállalkozás 1996-ban alakult kft.-vé, 2006-ban vásárolt gyártócsarnokot - idézte fel.

Gelencsér Attila, Kaposvár és a Zselic fideszes országgyűlési  képviselője hangsúlyozta, hogy a Szabó Fogaskerékgyártó jó példája annak, hova lehet eljutni kitartással, tehetséggel, szorgalommal és a munkába vetett hittel.

"Szeretnénk, ha Magyarországon sok, a Szabó Fogaskerékgyártó Kft.-hez hasonló családi vállalkozás lenne, amely ilyen sikereket mutat fel" - jegyezte meg.

Németországban a családi vállalkozások a német emberek 68 százalékának adnak munkát, 50 százalékát adják az ország gazdasági termelésének. Ide szeretnénk mi is eljutni - mondta.

Gelencsér Attila a júniusi önkormányzati és európai parlamenti választásokkal összefüggésben beszélt arról is, hogy a kormány egymilliárd forinttal járult hozzá a Szabó Fogaskerékgyártó csarnoképítéséhez, és más fejlesztéseket is támogat a következő időszakban, ehhez azonban az kell, hogy semmi ne veszélyeztesse az eredményeket és a jövőbeni terveket.

"A magyar gazdaságra leselkedő legnagyobb veszély, hogy Magyarország bevándorlóországgá alakul, és továbbra is egy háború egyre fenyegetőbb árnyékában kell élnünk" - fogalmazott.

Úgy vélte, ha Brüsszelben továbbra is bevándorlás- és háborúpártiak lesznek többségben és Magyarország bevándorlóországgá alakul, akkor ma az összes rendelkezére álló gazdasági erőforrás bevándorlóország felépítésére megy el, nem lesznek milliárdok, száz-, vagy tízmilliók, amit magyar vállalkozások rendelkezésére bocsáthatnának.

"Ha az ország elhibázza a június 9-i döntést, nem tanul a nyugat-európai országok hibáiból, és ugyanabba az irányba kanyarodik a háborúpártisággal és bevándorláspolitikával, akkor a magyar gazdaság fejlődése meg fog állni" - közölte.

Szabó Krisztián, a Szabó Fogaskerékgyártó Kft. ügyvezetője arról szólt, hogy az új 5 ezer négyzetméteres, energetikailag is korszerű, napelemekkel felszerelt csarnok építésére azért van szükség, mert a cég a dinamikus fejlődésének köszönhetően "kinőtte" jelenlegi 3500 négyzetméteres csarnokát.

A társaság több száz féle fogaskereket gyárt, nagyméretű fogaskereket szállít szélenergia ipari vállalkozásoknak, de foglalkozik hőkezeléssel is, termékeit főként Európai Unióban értékesíti, legnagyobb piaca Németország.

Elsősorban a mezőgazdasági gépiparnak szállítanak, de lehetőséget látnak a gépjárműiparban is - jegyezte meg.

Az ügyvezető elmondta, hogy jelenleg mintegy 50 alkalmazottjuk van, a létszámot a növekvő gyártási igényekkel arányban növelik, az új gyártócsarnok akár 100 ember foglalkoztatására is lehetőséget biztosít.

A telephely duális képzőhelyként is működik, részt vesznek mérnökök képzésében is - jelezte.

Szabó Krisztián az MTI érdeklődésére elmondta a cég 2021-ben mintegy 1,8 milliárd, 2022-ben mintegy 2,4 milliárd forint nettó árbevételt ért el, a nyereség 2021-ben mintegy 277 millió, 2022-ben 383 millió forint volt.

Tavaly a cég mintegy 3 milliárd forintos forgalmat produkált, a nyereség mintegy 400 millió forint volt, idén további dinamikus bővülést remélnek - mondta az ügyvezető.

Így alakult a forint reggelre

Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 05. 30. 08:00
Megosztás:

Családi kerti medence építés: hogyan vágjunk bele?

Ahogy közeledik a meleg, mindenki elkezd gondolkodni a medencén. Hosszú távra azonban kizárólag az épített családi változat válik be, hiszen ez az, amely évtizedekig szolgálhatja a kényelmünket.
2024. 05. 30. 08:00
Megosztás:

Milyen programok vannak egy prémium masszázsfotelen?

Mindenki szeretne magának otthonra egy olyan helyet, ahol a munka után ellazulhat és felfrissülhet.
2024. 05. 30. 07:30
Megosztás:

Átadták a Gyulai Várfürdő átalakított főépületét

Átadták a Gyulai Várfürdő átalakított főépületét szerdán, a Békés vármegyei város egymilliárd forint hazai forrást fordított a beruházásra.
2024. 05. 30. 07:00
Megosztás:

Nem mindenkinek jutnak EU-s források

(Újra)Indul idén nyáron a 2021-2027-es EU költségvetéshez kapcsolódó pályázati idény, hiszen 2023 év végén az ún. Igazságügyi reform Bizottsági elfogadásával jelentős, 10,4 mrd euró összegű forrást szabadítottak fel Magyarország számára. Ennek eredményeként több, a gazdasági szereplők által is már nagyon várt operatív program pályázatai nyílhatnak meg. A kohéziós források mellett energetikai fejlesztések támogatására szolgáló pályázatok kiírására számíthatunk még az idén – hangsúlyozták a Niveus Consulting Group pályázatírási és tanácsadási üzletágának szakértői.
2024. 05. 30. 06:30
Megosztás:

A kormány hamarosan dönt az otthonfelújítási program feltételeiről és ütemezéséről

A felhívástervezet társadalmi egyeztetése során beérkezett, kiemelkedő mennyiségű javaslatra tekintettel következő ülésén véglegesíti a kormány az otthonfelújítási program kiírását - tájékoztatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán közös közleményben az MTI-t.
2024. 05. 30. 06:00
Megosztás:

A MNB elővigyázattoságot javasol az OTP Banknak oroszországi működése kapcsán

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több elővigyázatossági intézkedés megtételét javasolja az OTP Banknak oroszországi leánybankja tevékenysége kapcsán, a lépések hozzájárulhatnak a bankcsoport további stabil, eredményes, megbízható működéséhez - közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 30. 05:30
Megosztás:

Mintaüzemet néztek meg a GINOP Plusz Monitoring Bizottság tagjai

A Ferzol Kft. mintaüzemét nézték meg a GINOP Plusz Monitoring Bizottság tagjai szerdán Tápiószőlősön.
2024. 05. 30. 05:00
Megosztás:

Hasít az Erste Lakástakarék: 20 ezer szerződés egy év alatt

Újra érdemes lakástakarékban gondolkodni, ha megtakarításról van szó, és ezt egyre többen felismerik: az Erste Lakástakarék termékének értékesítési eredményei a legszebb éveket, az állami támogatás megszűnése előtti időszakot idézik. Tavaly májusban indult az akár 30 százalékos kamatbónuszt fizető előtakarékossági rendszer, azóta az ügyfelek 20 ezer új szerződést kötöttek összesen közel 200 milliárd forint értékben. Nőtt a hosszabb megtakarítási időt választók aránya, a megtakarítók pedig most átlagosan 40 ezer forintot tesznek félre havonta, szemben a korábbi 17 ezerrel.
2024. 05. 30. 04:30
Megosztás:

Extravagáns, színes és szupermodern művekkel rúgja be a nyarat a Virág Judit Galéria

Extravagáns és modern dupla nyári kiállítással jelentkezik a Virág Judit Galéria. A május 31-én nyíló ingyenes tárlaton Vető Orsolya Lia fiatal festőművész vitalitástól duzzadó, életigenlő színes képeit, valamint kilenc keramikus 21. századi, izgalmas kreációit láthatják az érdeklődők. A kiállított művek egytől-egyig megvásárolhatóak.
2024. 05. 30. 04:00
Megosztás:

Az ultragyors kiszállítás tündöklése és bukása: a gyorsaság önmagában már nem elég

Az élelmiszerek és egyéb kereskedelmi termékek azonnali kiszállítását ígérő gyorskereskedelem 2020-ban vált iránymutató trenddé, azonban napjainkra már elérte fejlődésének határait. Peter Menky, a DODO okoslogisztikai vállalat globális kereskedelmi igazgatója szerint a kizárólag ultragyors kiszállítási modellre alapozó vállalatok mára veszteségesen, üzletileg nem fenntartható módon működnek. A fenntartható városi logisztika szakértője jelentős európai szereplők példáján keresztül mutatja be, milyen út vezetett idáig.
2024. 05. 30. 03:30
Megosztás:

Balatoni ingatlanpiac: a négyzetméterárak stagnálnak, a kínálat a harmadával nőtt májusban

Májusban a Balaton környékén meghirdetett ingatlanok négyzetméterára közel azonos (+0,2%), mint tavaly az év ugyanezen időszakában, miközben az északi és déli parton is jóval több a meghirdetett ingatlanok száma. Az északi parton közel 23, míg a déli parton több mint 10%-ot nőtt a kínálat. Az ingatlan.com májusi adatai, valamint az aktuális hazai ingatlanpiaci trendek alapján a money.hu összegyűjtötte, hol lehet érdemes most nyaralót vásárolni, és hogyan finanszírozható akár hitelből is egy balatoni víkendház.
2024. 05. 30. 03:00
Megosztás:

Megdöbbentő, ahogyan a magyar vállakozó gondolkodik

Kiugróan megnőtt a megélhetés mint a vállalkozás motivációja, és érezhető némi negatív várakozás, ugyanakkor vállalkozni továbbra is vonzó dolog Magyarországon – ez derül ki többek között a világ legnagyobb vállalkozáskutatása, a Global Entrepreneurship Monitor (GEM) frissen közzétett magyar eredményeiből.
2024. 05. 30. 02:30
Megosztás:

Lottó és szerencse horoszkóp a hétvégéig - melyik csillagjegyre vár nagy nyeremény?

Pénzügyi horoszkóp a hét hátralévő részére (május 30. - június 2.) Ezen a héten az univerzum különleges üzeneteket küld minden csillagjegy számára, tele pénzügyi csodákkal és szerencsés találkozásokkal! Olvasd el részletes és izgalmas horoszkópunkat, hogy megtudd, milyen váratlan lehetőségeket rejtenek a csillagok számodra a jövő hétre! Tudd meg, melyik nap lesz a legkedvezőbb a lottózásra, és mely szerencsés állat jelzi a bőséget az életedben!
2024. 05. 30. 02:00
Megosztás:

Melyik most a legjobb állampapír? Számoljuk ki!

Június 3-tól a Magyar Állampapír Plusz megújult formában lesz elérhető: jelentősen megemelték a befektetés kamatát, így az öt évre vetített éves átlagos hozam 6,73% lesz. Felmerül a kérdés, hogy az új befektetési lehetőség mennyire alakítja át az állampapírpiacot. A Bankmonitor szakértői most összehasonlítják a jelenleg kapható állampapírokat, így MÁP Plusz mellett a FixMÁP, BMÁP, PMÁP, a DKJ és az 1MÁP is az elemzés része. Melyik a legjobb kamatozású állampapír most?
2024. 05. 30. 01:00
Megosztás:

Az új play-to-earn mém érme már 250.000 dollárt gyűjtött az előértékesítés során, vajon legyűri a Flokit?

A Doge mém érmék már egy ideje igazi nagykutyák a kripto világban, úgy, ahogy a play-to-earn (P2E = játssz, hogy keress) GameFi kriptovaluták is.
2024. 05. 30. 00:01
Megosztás:

Emelkednek az állampapír hosszú hozamok - mit jelent ez?

Azzal, hogy a Fed döntéshozók egyre inkább a kivárás mellett teszik le a voksukat, s több megerősítő adatra várnak az infláció csökkenését illetően, a kötvénybefektetőket is elbizonytalanították az elmúlt időszakban.
2024. 05. 29. 23:30
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a Skandináv lottón!

A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a május 29-én megtartott 22. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 05. 29. 23:00
Megosztás:

Online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Május 9-től a NAV új digitális szolgáltatásaként elektronikusan is lekérhető az igazolás az adóazonosító jelről a NAV Ügyfélportálon (ÜPO) - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 29. 22:30
Megosztás:

Világviszonylatban elmaradnak az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén

Az Európai Unió kihívásokkal néz szembe a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazására irányuló beruházásokért folytatott globális versenyben, az uniós beruházások elmaradnak a világelsők mögött - közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszéke szerdán.
2024. 05. 29. 22:00
Megosztás: