A társadalom 97 százaléka megtakarítási üvegplafonba ütközött az infláció miatt

Kevesebb, mint 300 ezer háztartásra koncentrálódik Magyarországon a 3-5 millió forintnál nagyobb megtakarítással rendelkezők száma, ám ebbe a csoportba egyre nehezebb bekerülni. A társadalom 97%-a számára a ’magyar álom’ elérhetetlenné válását jelentheti a hosszasan fennmaradó infláció, a megtakarítás hiánya és az elmaradó gazdasági növekedés. Több százezer háztartás szembesül azzal, hogy immár képtelen megtakarításra elkülöníteni a jövedelméből és ezzel áttörni a vagyoni felső-középosztály üvegplafonját – derül ki a Blochamps Capital Magyarországon első alkalommal elkészített Prémium és Affluens Ügyfélszegmens Kutatásából.

A társadalom 97 százaléka megtakarítási üvegplafonba ütközött az infláció miatt


Habár a vagyon mértékében növekedést tudott mutatni a legfelsőbb vagyondecilis, egyre nehezebb bekerülni a top 10% (vagy inkább 3%) közé. A prémium, az affluens és a privátbanki réteg mindössze 630-650 ezer számlát, vagyis megközelítőleg 300-350 ezer főt tesz ki. Ezek a vagyoni rétegek rendelkeznek stabil megtakarításokkal és fix befektetési lehetőségekkel. A többi magyar háztartás sokkal nehezebb helyzetben van, hiszen jövedelmi alapon nem tud ahhoz eleget félrerakni, hogy tartósan stabil befektetési és megtakarítási helyzetbe kerüljön.

“Kijózanító a pillanatkép a lakossági megtakarításokról: 2022-höz képest romlott a megtakarítási képesség Magyarországon, csak az emberek egészen csekély rétege tud félretenni idén, a 18-64 év közötti rétegnek pedig 3%-át kivéve egyáltalán nincs lehetősége erre. Statisztikák szerint a falusi háztartások 55 %-a hónap végére teljesen feléli a jövedelmét, akiknek mégis sikerül valamit megspórolni, azoknak 45 %-a készpénzben tartja ezt az összeget. A budapestiek 44 %-a nem tud félretenni, és a tényleges megtakarítók 26 %-a még az inflációs mutatók tudatában is a párnacihában tartja pénzét. Az aktív korú magyarok mindössze 42 %-a rendelkezik bármilyen pénzügyi tartalékkal, de az is jellemzően legfeljebb néhány havi megtakarítás” – sorolja Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezető igazgatója.

“Miközben 2010 óta a privátbankárok által kezelt vagyon Magyarországon 2349 milliárdról több mint háromszorosára, 7400 milliárd forint fölé nőtt 2023-ra, a befektetési eszközök egymáshoz viszonyított aránya lényegében nem változott. Ez azért óriási probléma, mert valójában a pénzügyi szolgáltatók számára is kulcsfontosságú lenne a tudatosság növelése, és az, hogy megalapozott szakmai információkon alapuló döntések szülessenek az ügyfélkörben. Ma már nem csak a privátbanki szegmensben fektetnek energiát a pénzügyi tervezésbe, hanem a 10-30-50 milliós megtakarítási sávban is érthető és kellően vonzó értékajánlatokat tesznek a bankok” – hívja fel a figyelmet a Kutatás.

Mit értünk affluens és prémium ügyfél alatt?

A tipikus affluens ügyfél valamelyik hazai nagyvárosban – elsősorban Budapesten vagy az agglomerációban – él, felsőfokú végzettséggel rendelkezik, 40-60 év közötti, havi nettó jövedelme pedig stabilan nettó 1 millió forint fölött alakul. 30-70 millió forint megtakarítással és akár 2 saját tulajdonú ingatlannal rendelkezik. Időhiányban szenved, ezért gyors és hatékony pénzügyi tanácsadásra, ügyintézésre vágyik, fontosak számára az ESG-megtakarítások és saját nyugdíjas korának megalapozása. Nyitott a digitális megoldásokra, az automatizálásra, szereti az exkluzivitást.

A tipikus prémium ügyfél profilja szerint 30-50 éves, havi nettó 500 ezer forintot meghaladó jövedelemmel rendelkezik, emellett 3-15 millió forint megtakarítással, és legalább egy saját ingatlannal. Nyelveket beszél, legalább egy diplomája van, és nem tervezi a külföldi munkavállalást. Szereti az innovatív és hatékony megoldásokat, a könnyű és gyors online kapcsolattartás híve. Hosszú távra tervez, jövedelemmaximalizálásra törekszik, és bármikor szívesen kipróbálja azokat az új pénzügyi csatornákat, amelyek megkönnyítik az életét.

Hogyan mentsük a bankok segítségével a megtakarításunkat?

A Prémium és Affluens Ügyfélszegmens Kutatásból az is kiderül, hogy a pénzügyi tudatosság csak lassan növekszik Magyarországon, még a jelentős vagyonnal rendelkező csoportokban is. Ez megfigyelhető abból is, hogy – bár az infláció végre megtakarítók százezreit sarkallta tettekre – továbbra is óriási a folyószámlapénz és készpénztúlsúly a megtakarítási portfóliókban, pedig ezek az eszközök a legkitettebbek az inflációs környezetnek.

Tavaly még a prémium státuszú megtakarítók esetében is 40 % volt a rövid távú betétek és a számlapénz aránya, holott ezekből lényegesen kevesebb tartása volna ideális. Állampapírt befektetési állományába a prémium és a privátbanki ügyfelek közül minden negyedik ember választott, az affluens besorolásúak közül pedig mindössze 20% – mutat rá a Blochamps kutatása.

Pedig valójában a bankok számára is létfontosságú lenne a magyarok pénzügyi tudatosságának növelése. A rosszul döntő vagy dönteni egyáltalán nem képes ügyfelekből és a párnacihában tartott készpénzből ugyanis ők sem tudnak profitálni.

Ha csökkennek a megtakarítások, a banki szolgáltatók által nyújtott prémium szolgáltatásokra is csökkenhet az igény a szélesebb/feltörekvő társadalmi rétegek oldaláról. Így a pénzintézetek abba a nehéz helyzetbe kerülnek, hogy vagy a bekerülési kritériumaikat módosítják vagy egy fókuszáltabb rétegszolgáltatást nyújtanak.

De pontosan mit akarnak a fiatalok?

A Blochamps kutatása szerint a Z-generáció tagjainak 76 %-a hajlandó lenne hűnek maradni egy szolgáltatóhoz, ha ott minden alapigényét kielégítik, amire vágyik – kiszolgálásban, személyes és online kommunikációban, értékalapú befektetésekben, pénzügyi megoldásokban. A pénzügyi szolgáltatóknak diverzifikálniuk kell a szolgáltatásaikat, például azzal, hogy már ma nyitnak a jövő vagyonosai felé, szofisztikáltabb, edukatívabb hozzáállással már a meglévő ügyfelek számára is.

“Mire van szükség ahhoz, hogy a bankok sikeresen hódíthassák meg ezeket a potenciális ügyfélrétegeket? Például megfelelő egyensúlyra a személyes és a digitális interakciók között, életstílus elemzésre, gyors reagálású, agilis szervezeti modellek kiépítésére. Az unalmas, sablonos ügyfélcsalogató megoldások ideje is lejárt. Nem véletlen, hogy az elmúlt időszakban olyan korábban szokatlan akciókhoz folyamodtak a bankok, mint a privátbanki számlanyitás mellé adott e-roller, öko-bankkártya vagy faültetés az ügyfél nevében. A Z-generáció döntéseit a személyes értékek nagyobb mértékben befolyásolják, mint eddig bármelyik idősebb korosztályét. Aki sikeres akar lenni ebben a térben, annak alkalmazkodnia kell ezekhez az igényekhez. Ez folyamatos és mélyreható ügyfélköri analízis nélkül nem fog menni” - teszi hozzá Karagich István.

Ezen a napon lehet még utoljára 2023-as feltételekkel leszerződni a babaváró hitelre

Azoknak a pároknak, akik még a jelenlegi feltételekkel szeretnének babaváró hitelt felvenni, legkésőbb december 16-ig be kell nyújtaniuk az igénylésüket, máskülönben kicsúszhatnak a határidőből. Ez azokat érintheti hátrányosan, ahol a feleség már elmúlt 29 éves, ám még nem töltötte be a 41. életévét, hiszen ők 2024-től már nem lesznek jogosultak a támogatott hitelkonstrukcióra. A Bankmonitor szakértői szerint azonban az igénylést semmiképpen sem szabad az utolsó pillanatra hagyni, mert például egy esetleges hiánypótlás meghosszabbíthatja a bírálati időt.
2023. 12. 02. 16:00
Megosztás:

272,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredménnyel zárta az első három negyedévet az MBH Bank

Stabilan növekvő pénzügyi eredményekkel zárta az év első kilenc hónapját, ezen belül pedig a harmadik negyedévet az MBH Bank. A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett eredménykimutatás alapján 2023 harmadik negyedévében közel 107 milliárd forint korrigált adózás előtti eredményt ért el a bank, az első három negyedév korrigált adózás előtti eredménye így 272,3 milliárd forintot tett ki. A féléves adathoz képest a társaság mérlegfőösszege 2,4%-kal emelkedett, összesen közel 10 737 milliárd forintra. Az MBH Bank kiemelkedő jövedelemtermelő képesség mellett, a magas inflációs környezet ellenére is erős költséghatékonysággal, erős tőkehelyzettel, magas likviditási szintekkel, valamint stabil portfólióminőséggel zárta az év első kilenc hónapját.
2023. 12. 02. 15:00
Megosztás:

Szívelégtelenség, amely világszerte hozzávetőlegesen 64 millió embert érint

Van egy betegség, ami világszinten többeket érint, mint a tüdőgyulladás és a szívroham. Ez nem más, mint a szívelégtelenség, amely kevéssé szerepel a köztudatban, így azt is kevesen tudják, hogy világszerte legalább 64 millió ember küzd ezzel a problémával1. Ma Magyarországon megközelítőleg 250-300 ezer beteg szenved szívelégtelenségben, és éves szinten 30-35 ezer főre tehető az újonnan diagnosztizáltak száma[2]. Bár végleges gyógymód egyelőre nem létezik, vannak olyan kezelési lehetőségek, amelyek segíthetnek lassítani a betegség egyes formáinak előrehaladását. Éppen ezért fontos a megfelelő tájékoztatás és párbeszéd kialakítása a betegséggel kapcsolatban, illetve a betegek és az egészségügyi dolgozók támogatása.
2023. 12. 02. 14:00
Megosztás:

Hatósági eljárások indultak az RTL Sztárbox és Reggeli műsorai kapcsán

A „Sztárbox” és a „Reggeli” című műsorszámok egy-egy epizódja miatt is eljárást indít az RTL szolgáltatója ellen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A testület több, külföldi hatóság alá tartozó műsorszám helytelen korhatár-besorolásáról is tájékoztatta az illetékes társszabályozókat.
2023. 12. 02. 13:00
Megosztás:

Adatvizualizációs versenyt rendez az SAP és az IFUA Horváth

Az SAP új döntéstámogató eszköze, az SAP Analytics Cloud (SAC) egyre nagyobb szerepet kap a vállalati üzleti intelligencia (Business Intelligence, BI) és teljesítménymenedzsment (Corporate Performance Management, CPM) projektekben. Annak érdekében, hogy a SAC minél szélesebb körben ismertté váljon, az SAP Hungary és az IFUA Horváth közös adatvizualizációs versenyt indít, ahova vállalatok szakemberei mellett intézmények, egyetemisták, illetve magánszemélyek jelentkezését is várják.
2023. 12. 02. 12:00
Megosztás:

Újabb 100 magyarországi bolt döntött önkéntes karácsonyi boltzárról

December 24-én és 31-én is zárva tart a DIEGO teljes magyarországi bolthálózata – erről határoztak az üzleteket üzemeltető franchise partnerek azt elősegítendő, hogy a munkavállalók és a családi vállalkozások tagjai egyaránt a szeretteik körében tölthessék az ünnepeket.
2023. 12. 02. 11:00
Megosztás:

Klímás fűtés és gyors megtérülés? Igen, lehetséges!

A fűtés gazdaságosságát főként az épület szigetelése határozza meg, a klímák esetében viszont számos más olyan praktika is ismert, amivel spórolhatunk a költségeinken. Kaloczkai Sándor, a Gree légkondicionálók műszaki vezetője felhívta rá a figyelmet, ha a teljes fűtési idényben használnánk a klímaberendezést, kizárólag fűtésre optimalizált modellt válasszunk, de sokat számítanak a beállítások is. A szakértő rámutatott, a nagyobb családi házak tulajdonosai járhatnak igazán jól a klímás fűtéssel, de a kisebb lakásoknál az alacsony bekerülési költségnek köszönhetően a megtérülési idő is hamar jelentkezik.
2023. 12. 02. 09:30
Megosztás:

Egyre több európai országban szabvány a központi porszívó

Az otthoni takarítás nem tartozik a magyarok legkedveltebb tevékenységei közé. A modern technológia azonban jelentősen megkönnyítheti ezt a feladatot. Az egyik leginnovatívabb megoldás a központi porszívó-rendszer, ami nem csak a takarítást teszi egyszerűbbé, hanem az otthoni levegő minőségének javításával hozzájárul az egészségünk védelméhez is.
2023. 12. 02. 08:30
Megosztás:

Csépai Orsolya az Alfa Biztosító pénzügyi vezérigazgató-helyettese

Az Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt. pénzügyi vezérigazgató-helyettesi pozícióját 2024. január 9-től Csépai Orsolya tölti be – a szakember az NN Biztosítótól érkezett az Alfa felsővezetésébe.
2023. 12. 02. 08:00
Megosztás:

Tizenhat hónapja csökken a brit gyáripar aktivitása

Lassuló ütemben ugyan, de az előző tizenöt hónaphoz hasonlóan novemberben is csökkent a brit feldolgozószektor aktivitása a pénteken ismertetett átfogó havi mérőszámok alapján.
2023. 12. 02. 07:00
Megosztás:

5,4 milliárd forint támogatást kapott a Rába energetikai beruházásokra

Mintegy 5,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Rába Járműipari Holding Nyrt. üzleti portfóliójába tartozó Rába Futómű Kft. a Gyármentő programban energiahatékonyság javulást eredményező és megújuló energiatermelő beruházásokra - közölte a győri székhelyű járműgyártó vállalat pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2023. 12. 02. 06:00
Megosztás:

Egyre több vevőjelölt lép ki a lakáspiacra, a vásárlók kedvező helyzetben maradhatnak

Erősödött a kereslet a lakáspiacon köszönhetően annak, hogy az érdeklődők egy része még szeretné kihasználni a kifutó nagyvárosi CSOK-ot. Sokan pedig már a jövőre induló CSOK Pluszra készülnek.Az ingatlan.com novemberi végleges adatai szerint 16 százalékkal nagyobb volt a kereslet az egy évvel korábbinál, októberhez képest pedig 8 százalékos volt az eladó lakóingatlanokra érkező érdeklődések száma. November végén az eladó ingatlanok száma 18 százalékkal bővült, és már közel 200 ezer ingatlanhirdetésből válogathatnak a vevők. A novemberben frissen eladásra meghirdetett lakóingatlanok száma viszont kismértékben csökkent.Az év eleji lakáspiaci forgalmat erősíthetik azok a pozitív változások, amik a CSOK Plusz tervezetéhez képest a Magyar Közlönyben jelentek meg.
2023. 12. 02. 05:00
Megosztás:

A SZÉP-kártya eredeti rendeltetésének visszaállítását kérik a turizmus szereplői

Turisztikai évadzáró rendezvényt szervezett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), amelyen a területi kereskedelmi és iparkamarák közel 90 százalékának vállalkozói képviselték az ország szinte valamennyi turisztikai régióját. Az eseményen a szakma képviselői – kamarai szakemberek és turisztikai vállalkozások, valamint szakmai szervezetek – az idei évi tapasztalatokat, jó gyakorlatokat osztották meg egymással, és javaslatokat fogalmaztak meg, amelyek hozzájárulhatnának a belföldi turizmus élénkítéséhez.
2023. 12. 02. 04:00
Megosztás:

Újraszámítják az összes nyugdíjat 2024 január 1-től!

Újraszámítják a hazai nyugdíjakat 2024 januárjától, mert a törvény úgy rendelkezik, hogy a nyugdíjakat emelni kell: a megállapított társadalombiztosítási nyugellátást a megállapítás naptári évét követően minden azt követő év január hónapjában az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni. Mit is jelent ez pontosan, forintban? Cikkünkben magyarázó videót is talál!
2023. 12. 02. 03:00
Megosztás:

Mennyibe kerül 1 köbméter lakossági földgáz most tényleg?

Ha a gázszámlánkra pillantunk, akkor sokunknak elmegy az életkedve is, mert nem értjük, hogyan lesz egy köbméter elfogyasztott földgázból korrigált mennyiség és azt pedig már végképp nem értjük, hogy a végén miért kell mégis MJ (megajoule) árat fizetnünk? Mitől függ a gáz fűtőértéke? És a legfontosabb kérdés: hány forintba kerül egy köbméter lakossági gáz jelenleg? Most végre Ön is megtudhatja!
2023. 12. 02. 02:00
Megosztás:

Felemás termeléscsökkentési döntés az OPEC ülésen, az olaj maradt a korábbi alacsonyabb árszinten

A nyersolaj árjegyzése a tegnapi, napközbeni alacsonyabb szinten maradt ma reggel.
2023. 12. 02. 01:00
Megosztás:

Mesterséges Intelligencia kriptót keresel? Ezeket nézd!

A mesterséges intelligencia, vagy röviden MI vagy AI 2023-ban fénysebességgel hódította meg a világot. Az új technológiával lehetővé vált, hogy hatalmas mennyiségű adatot akár másodpercek alatt fel lehessen dolgozni.
2023. 12. 02. 00:01
Megosztás:

Nőtt a gazdaság teljesítménye

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2023 harmadik negyedévében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 0,9 százalékkal nőtt az előző negyedévhez mérten - erősítette meg pénteken második becslésével a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 12. 01. 23:00
Megosztás:

Fejlesztési támogatást nyert el Füzesgyarmat

Egymilliárd forintból valósíthat meg hat fejlesztést a Békés vármegyei Füzesgyarmat - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2023. 12. 01. 22:00
Megosztás:

Leszállítja első Cybertruck-jait a Tesla

Hosszú várakozás és körülbelül kétévnyi folyamatos csúszás után úgy tűnik, hogy megkezdődhet a Tesla Cybertruck leszállítása a vásárlóknak.
2023. 12. 01. 21:00
Megosztás: