A validátorok szerepe a blokklánc technológiában - hogyan jön létre egy új blokk?

A blokklánc technológia egyik alapvető eleme a validátorok szerepe, akik biztosítják a tranzakciók érvényességét és az új blokkok létrehozását. Ebben az elemzésben részletesen bemutatjuk, hogyan működik a validálás és az új blokkok létrehozása a különböző validálási módszerek segítségével, valamint való életből vett kriptovaluta példákat is ismertetünk.

A validátorok szerepe a blokklánc technológiában - hogyan jön létre egy új blokk?

1. Mi a validálás a blokkláncban?

A validálás a blokklánc technológiában az a folyamat, amely során a hálózat résztvevői (validátorok) ellenőrzik a tranzakciók érvényességét és biztosítják, hogy azok a blokklánc szabályainak megfelelően kerüljenek rögzítésre. Ez a folyamat alapvető fontosságú a hálózat biztonságának és integritásának fenntartása szempontjából.

2. Hogyan jön létre egy új blokk?

2.1 Tranzakciók összegyűjtése

Az új blokk létrehozása a tranzakciók összegyűjtésével kezdődik. A felhasználók tranzakciókat küldenek a hálózatra, amelyeket a validátorok összegyűjtenek és ellenőriznek. Ezek a tranzakciók tartalmazzák a küldő és a fogadó címét, az átvitt összeget, valamint a tranzakciós díjat.

2.2 Tranzakciók validálása

A validátorok ellenőrzik, hogy a tranzakciók érvényesek-e, azaz hogy a küldő fél rendelkezik-e elegendő egyenleggel a tranzakció végrehajtásához, és hogy a tranzakció nem ütközik-e a hálózat szabályaival. Ha a tranzakciók érvényesek, akkor bekerülnek az új blokkba.

2.3 Blokk létrehozása

Miután a tranzakciók érvényesítése megtörtént, a validátorok létrehozzák az új blokkot, amely tartalmazza az érvényes tranzakciókat, az előző blokk hash értékét és egy új hash értéket. Ez az új blokk hozzáadódik a blokklánchoz, és a folyamat újra kezdődik a következő blokk létrehozásához.

kriptovaluta blokklánc

3. Különböző validálási módszerek

3.1 Proof of Work (PoW)

3.1.1 Működés

A Proof of Work (PoW) a blokklánc technológia elsőként alkalmazott konszenzus mechanizmusa, amelyet a Bitcoin vezetett be. A PoW rendszerben a validátorok (bányászok) nagy számítási teljesítményt használnak komplex matematikai feladatok megoldására. Az első bányász, aki sikeresen megoldja a feladatot, létrehozza az új blokkot és jutalmat kap.

3.1.2 Példák

Bitcoin (BTC): A Bitcoin a legismertebb PoW alapú kriptovaluta, ahol a bányászok számítási teljesítményükkel versenyeznek az új blokkok létrehozásáért.

Ethereum (ETH): Az Ethereum kezdetben PoW mechanizmust használt, mielőtt áttért volna a PoS rendszerre az Ethereum 2.0 bevezetésével.

3.2 Proof of Stake (PoS)

3.2.1 Működés

A Proof of Stake (PoS) egy energiahatékonyabb alternatíva a PoW rendszerhez képest. A PoS rendszerben a validátorok a birtokukban lévő kriptovaluták egy részét zárolják (staking), hogy jogosultak legyenek az új blokkok létrehozására. Az új blokk létrehozásának esélye arányos a zárolt kriptovaluták mennyiségével.

3.2.2 Példák

Cardano (ADA): A Cardano egy tudományos megközelítést alkalmazó PoS alapú kriptovaluta, amely a biztonságot és a skálázhatóságot helyezi előtérbe.

Cardano ADA kriptovaluta validátor Proof of Stake

Polkadot (DOT): A Polkadot egy interoperabilitást biztosító PoS alapú hálózat, amely lehetővé teszi különböző blokkláncok összekapcsolását.

3.3 Delegated Proof of Stake (DPoS)

3.3.1 Működés

A Delegated Proof of Stake (DPoS) egy olyan változata a PoS rendszernek, ahol a hálózat résztvevői delegáltakat választanak, akik helyettük végzik a validálást. A delegáltak felelősek az új blokkok létrehozásáért és a tranzakciók validálásáért. A DPoS rendszer célja a gyorsabb tranzakciófeldolgozás és a decentralizáció fenntartása.

3.3.2 Példák

EOS (EOS): Az EOS egy DPoS alapú kriptovaluta, amely gyors tranzakciófeldolgozást és skálázhatóságot biztosít.

TRON (TRX): A TRON egy szórakoztatóiparra fókuszáló DPoS alapú hálózat, amely nagy mennyiségű tranzakciót képes feldolgozni másodpercenként.

3.4 Proof of Authority (PoA)

3.4.1 Működés

A Proof of Authority (PoA) egy olyan konszenzus mechanizmus, ahol a validátorokat egy központi hatóság választja ki. A PoA rendszerben a validátorok megbízható entitások, akik a hálózat integritásáért felelnek. Ez a mechanizmus elsősorban magánhálózatokban használatos, ahol a decentralizáció kevésbé fontos szempont.

3.4.2 Példák

VeChain (VET): A VeChain egy vállalati használatra tervezett PoA alapú blokklánc, amely az ellátási lánc menedzsmentjére fókuszál.

Xar Network: A Xar Network egy PoA alapú hálózat, amelyet különböző pénzügyi szolgáltatások támogatására használnak.

3.5 Hybrid Konszenzus Mechanizmusok

3.5.1 Működés

Néhány blokklánc hálózat hibrid konszenzus mechanizmusokat alkalmaz, amelyek ötvözik a különböző validálási módszerek előnyeit. Ezek a rendszerek célja, hogy növeljék a hálózat biztonságát, skálázhatóságát és hatékonyságát.

3.5.2 Példák

Decred (DCR): A Decred egy hibrid PoW/PoS mechanizmust használó hálózat, amely kombinálja a PoW biztonságát és a PoS energiahatékonyságát.

Horizen (ZEN): A Horizen szintén egy hibrid mechanizmust alkalmaz, amely biztosítja a decentralizált és biztonságos tranzakciófeldolgozást.

4. Validátorok kiválasztása és jutalmazása

4.1 Kiválasztási Kritériumok

A validátorok kiválasztása a különböző konszenzus mechanizmusokban eltérő módon történik. A PoW rendszerben a bányászok számítási teljesítményük alapján versenyeznek, míg a PoS és DPoS rendszerekben a validátorok kiválasztása a zárolt kriptovaluták mennyiségén és a delegáltak választásán alapul.

4.2 Jutalmak és Büntetések

A validátorok jutalmat kapnak az új blokkok létrehozásáért és a tranzakciók validálásáért. Ezek a jutalmak általában új kriptovaluták formájában érkeznek. Ugyanakkor, ha egy validátor rosszindulatúan vagy hibásan jár el, büntetéseket (pl. zárolt kriptovaluták elvesztése) kaphat.

5. Gyakorlati példák a validálásra

5.1 Ethereum 2.0

Az Ethereum 2.0 egy PoS alapú rendszer, ahol a validátorok az ETH tokeneket zárolják a validálás érdekében. Az új blokkok létrehozásáért és a tranzakciók validálásáért jutalmat kapnak.

5.2 Cardano (ADA)

A Cardano egy PoS alapú hálózat, ahol a validátorok (stake pool operátorok) ADA tokeneket zárolnak és validálnak tranzakciókat. Az új blokkok létrehozása és validálása jutalmazási rendszeren keresztül történik.

5.3 EOS (EOS)

Az EOS egy DPoS alapú hálózat, ahol a felhasználók delegáltakat választanak a validálás elvégzésére. Az új blokkok létrehozásáért és a tranzakciók validálásáért a delegáltak jutalmat kapnak.

Összegzés

A validátorok alapvető szerepet játszanak a blokklánc technológiában, biztosítva a tranzakciók érvényességét és az új blokkok létrehozását. A különböző validálási módszerek, mint a PoW, PoS, DPoS és PoA, különböző előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek. Az olyan kriptovaluták, mint a Bitcoin, Ethereum, Cardano és EOS, különböző validálási mechanizmusokat alkalmaznak, hogy biztosítsák hálózatuk biztonságát és működését. A validátorok kiválasztása és jutalmazása központi szerepet játszik a blokklánc ökoszisztéma fenntartásában és fejlődésében.

Kriptovaluta hírek és kriptovaluta fogalmak.

Az online előminősítés a lakásvásárlás új katalizátora

Az ingatlan.com online előzetes hitelbírálat szolgáltatása iránti érdeklődés folyamatosan növekszik, az elmúlt három hónapban több mint 900 felhasználó indította el az előminősítő folyamatot. A money.hu szakértője szerint az ingatlanpiac élénkülésével párhuzamosan ez a trend még tovább erősödhet, a 2024-es év növekvő keresleti adatai újabb lendületet adhatnak a biztonságos ingatlanvásárlást választó vevőjelöltek számának.
2024. 09. 09. 11:30
Megosztás:

Sok programot kínál a kecskeméti Művészetek Főutcája

Több mint 60 programot kínál az új összművészeti fesztivál Kecskeméten, a Művészetek Főutcája szeptember 14-én és 15-én – közölték a szervezők az MTI-vel.
2024. 09. 09. 11:00
Megosztás:

Eséssel zárták a hetet a vezető Wall Street-i indexek; szenvedett a technológiai szektor

A Wall Streeten sem volt megállás a lejtőn pénteken, amikor az egész hetet lázban tartó augusztusi jelentés végül felemás képet festett az amerikai munkaerőpiac állapotáról, nyitva hagyva a 25 vs. 50 bázispont szeptemberi kamatvágás kérdését, így a figyelem most átterelődhet az augusztusi inflációs adatokra, amelyek egyértelműbbé tehetik a döntést. Nem csupán pénteken, de heti összevetésben is vaskos mínuszok gyűltek össze az Egyesült Államokban a rövid héten, amikor Európához hasonlóan leginkább a technológia és az energia szektor szenvedett.
2024. 09. 09. 10:30
Megosztás:

Hiába pörög a lakáshitelezés, ez a hiteltípus teljes csőd

Hiába a lakáshitel-boom, kis túlzással eltűnt az új lakások finanszírozása a bankokból: az év első 7 hónapjában aláírt hitelszerződések több, mint 77 százaléka használt lakás vásárlást finanszírozott, új lakásra 4 hónapja a folyósított hitelek kevesebb, mint 9 százaléka jut – figyelmeztet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.
2024. 09. 09. 10:00
Megosztás:

Több mint egy éve nem látott mélypontra estek az amerikai hosszú hozamok

A múlt heti amerikai és európai adatok megerősítették a kamatcsökkentési várakozásokat. Lefelé, 0,3%-ról 0,2%-ra revideálta az Eurostat az euróövezet második negyedévi negyedéves GDP-növekedési ütemét.
2024. 09. 09. 09:30
Megosztás:

Lefordultak a mértékadó nyugat-európai indexek pénteken és heti összevetésben is esést mutatnak

Zivataros napokon vannak túl a vezető nyugat-európai tőzsdék, amelyek kedd óta gyakorlatilag folyamatosan esnek.
2024. 09. 09. 09:00
Megosztás:

Vegyes képet mutat az augusztusi amerikai munkaerő-piaci riport

Az elmúlt hét messze a legfontosabb adatközlése az augusztusi amerikai munkaerő-piaci riport volt, amelytől azt vártuk, hogy eldönti, mekkora kamatcsökkentés jöhet szeptemberben a Fedtől, ám a kép továbbra sem egyértelmű.
2024. 09. 09. 08:30
Megosztás:

Hogyan könnyítsük meg az új tanévet?

Az iskolakezdés minden évben izgalmas és kihívásokkal teli időszak a családok számára. Az új tanév rengeteg teendővel és változással jár, legyen szó az első osztályba lépő kisiskolásokról vagy a már rutinos diákokról. Ahhoz, hogy a kezdet zökkenőmentes legyen, érdemes néhány alapvető dologra odafigyelni. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amelyek segíthetnek a szülőknek és a gyerekeknek abban, hogy felkészülten induljanak neki az új iskolai évnek.
2024. 09. 09. 08:00
Megosztás:

Egy Dogecoin (DOGE) kereskedő, aki 10 millió dollárt keresett a Shiba Inu (SHIB) korai vásárlásával, azt állítja, hogy ez az Ethereum token 4000%-kal fog emelkedni

A kriptopiac rendkívül gyengén teljesített az elmúlt héten, a vezető altcoinok jelentős zuhanást szenvedtek el. Ennek eredményeként a befektetők elkezdtek magas potenciállal rendelkező tokenek után kutatni, amelyeket még a bikák megjelenése előtt érdemes megvásárolni.
2024. 09. 09. 07:00
Megosztás:

Ahogy a Bonk és a Pepe küzdenek, Raboo áttörést hozó újításai magukkal ragadják a befektetőket

A BONK és a PEPE tulajdonosai pánikba estek, miután a két vezető mémcoin pusztító esést regisztrált: a BONK 20,79%-ot, míg a PEPE 18,51%-ot veszített értékéből. A PEPE ára több mint 50%-ot emelkedett, elérve a 0,00001718 dolláros történelmi csúcsot, de ezt követően 59%-ot zuhant, így nem csoda, hogy a befektetők alternatívákat kerestek.
2024. 09. 09. 06:00
Megosztás:

Mire figyelj, hogy kerted felkészüljön a télre?

Az ősz beköszöntével a kertben is elérkezik az idő a felkészülésre. A hűvösebb idő és a levelek hullása azt jelzi, hogy hamarosan beköszönt a tél. Az ilyenkor elvégzett kerti munkák meghatározzák, hogy tavasszal milyen állapotban találjuk kertünket. Nézzük, milyen feladatokat érdemes elvégezni, hogy a növényeink és a talaj is készen álljon a hideg hónapokra!
2024. 09. 09. 05:00
Megosztás:

Ha autód van, számolj ezzel az új, extra kiadással most ősszel!

Az ősz nem csupán a színes falevelek és a hűvösebb napok időszaka, hanem az autótulajdonosok számára is jelentős időszak lehet, amikor újabb költségekkel kell számolni. Bár a rendszeres szervizelés és karbantartás alapvető kiadások közé tartoznak, ebben az évszakban egy újabb extra tétel kerülhet a listára. De mire is kell figyelni, ha meg akarjuk védeni autóinkat és a pénztárcánkat is?
2024. 09. 09. 04:00
Megosztás:

A 3 legjobb kriptovaluta, amelyekbe érdemes befektetni a BTC visszapattanása után: TRON (TRX), Cardano (ADA) és IntelMarkets (INTL)

Az elmúlt hetek piaci vérfürdőt hoztak, mivel a Bitcoin (BTC) nehezen tartja meg lendületét. A visszapattanás azonban már látható a horizonton, és egy potenciális ugrás 100 000 dollár fölé. A három legjobb altcoin, amelyekbe érdemes befektetni a legnagyobb nyereség érdekében: TRON (TRX), Cardano (ADA) és IntelMarkets (INTL).
2024. 09. 09. 03:00
Megosztás:

Magas vérnyomása van? Csak hiszi! Másképp kell számolni a tudomány szerint!

Az Európai Kardiológiai Társaság által kiadott frissített magasvérnyomás-betegséggel kapcsolatos iránymutatások jelentős változásokat tartalmaz - olvashatjuk az Orvostovábbképző Szemle Online kiadásában (https://otszonline.hu/).
2024. 09. 09. 02:00
Megosztás:

Így fog kinézni a megújult magyar felsőoktatás

Versenyképesség, identitásőrzés és erősítő közösségépítés; ezek azok az elvek, amelyek köré szervezik a megújult magyar felsőoktatást a Kárpát-medencében - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára vasárnap a Debreceni Egyetem (DE) tanévnyitó ünnepségén.
2024. 09. 09. 01:00
Megosztás:

Honnan tudja egy fogadóiroda hamarabb egy meccs eredményét, mint az élő TV közvetítés?

Hogyan lehet az, hogy egy élő sportmérkőzés (pl. tenisz meccs, focimeccs stb.) televízíós (élő) közvetítése kb. 15-20 másodperces késésben van egy fogadóiroda online oldalán lévő eredményhez képest? Mi okozza ezt a jelentős eltérést? Honnan van az online sportfogadás oldalnak ennyivel frissebb (élő) adata?
2024. 09. 09. 00:30
Megosztás:

A Pepe Unchained ICO-ja elérte a 12 millió dollárt, most a legjobb beszállni?

A kriptovaluta árak nemrégi zuhanásának dacára a nagybefektetők, azaz más néven a kriptobálnak igen nagy előszeretettel vásárolnak érméket kedvezményes áron.
2024. 09. 09. 00:01
Megosztás:

Az agrártárca kiemelten segíti az erdőtüzek utáni helyreállítást

Az agrártárca kiemelten segíti az erdőtüzek utáni helyreállítást; 10 milliárd forint keretösszegű helyreállítási pályázat segíti azokat a gazdálkodókat, akiknek erdőtűz, aszály vagy valamilyen biológiai károsító pusztította el az erdőállományát - mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért és földügyekért felelős államtitkára a tárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint vasárnap a Vas vármegyei Csöngén, ahol negyedik napja több százan dolgoznak az idei év legnagyobb szabadtéri tűzesetének eloltásán.
2024. 09. 08. 23:00
Megosztás:

15 fokos lehűléssel, lecsap az ősz a jövő héten Magyarországon

Esővel, széllel és lehűléssel kezdődik a jövő hét, majd szerdán már ismét sok napsütés várható. A hét második felében kiadós esőre kell számítani, sokfelé lesz erős a szél és a legmelegebb órákban is mindössze 20 Celsius-fok körül alakul a hőmérséklet - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2024. 09. 08. 22:00
Megosztás:

Magyarország a díszvendége az egyik leghíresebb kínai gazdasági vásárnak

Hsziamen városában tartják a napokban Kína egyik legnagyobb és leghíresebb nemzetközi gazdasági vásárát, amelyen Magyarország díszvendégként vesz részt, miután Hszi Csin-ping kínai elnök budapesti látogatásán személyesen kérte fel erre hazánkat - mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára megnyitó beszédében a helyszínen vasárnap a tárca tájékoztatása szerint.
2024. 09. 08. 21:00
Megosztás: