A világ lítium piaca és a lítium tőzsdei árfolyama

Az elmúlt két év egyik legforróbb területe a globális lítium piac volt, ami a covid utáni fellendülésben jelentős löketet kapott. Az európai (LME: London Metal Exchange) lítium-hidroxid jegyzésárak a metrikus tonnánként 15 ezer dolláros 2021-es szintről 2022 év végére 80 ezer dollár fölé emelkedtek.

A világ lítium piaca és a lítium tőzsdei árfolyama

Itt érdemes kiemelni, hogy a nyugati világban csak 2021 júliusa óta van jegyzett piaca a terméknek, de Kínában, ahol a világ színesfém kohászati kapacitásának több mint a fele van, már 2017-től jegyezték a lítium termékeket, elsősorban a lítium-karbonátot.

A kínai lítium-karbonát árak a 2020 végi tonnánkénti 50 ezer jüanról (6900 dollár) 2022 végére 600 ezer jüanra (83.500 dollár) emelkedtek. Azóta mindkét piacon korrekció van, az európai árak a napokban estek tonnánként 40 ezer dollár alá.

A korrekció oka elsősorban a vártnál némileg gyengébb elektromos autó kereslet és a magas árszint. Hozzá kell tenni, hogy a mostani ár még mindig duplája a 2019-es jegyzéseknek.

London Metal Exchange lítium-hidroxid jegyzésárak (USA dollár/tonna)

lítium árak árfolyama

Forrás:

Bloomberg Kínai lítium-karbonát árak (jüan/tonna)

Forrás: tradingeconomics.com

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) nemrég jelentette meg előrejelzését, melyben további növekedésre számít a lítium felhasználásban. Az IEA becslése szerint az energiaátmenethez szükséges fémek piaca már most 320 milliárd dollár értékű és további gyors emelkedés várható.

Egy másik cég, a CMI szerint a globális lítium-ion piac a 2022-es 48,8 milliárd dollárról 2030-ra 184,1 milliárd dollárra nő, ami évi 18,5%-os bővülést jelent. Más elemző cégek hasonló nagyságrendű növekedést várnak.

Három részvényt érdemes kiemelni a nyugati világból, mely sikeres lehet, ha a növekedési tervek megvalósulnak:

- Albemarle (ALB): Az amerikai vegyipari vállalat fő tevékenysége a lítium bányászat és feldolgozás. Mellette brómgyártással és katalizátor anyagok előállításával is foglalkozik a cég.

- Sociedad Quimica y Minera de Chile (SQM): Chile legnagyobb bányászati cége, az Atacama sivatag területén termel lítiumot és más műtrágya alapanyagokat, illetve színesfém kohászattal foglalkozik.

- Lithium Americas (LAC): Az USA-ban és Argentínában működő kanadai vállalat. A GM 650 millió dollárért tulajdonrészt vásárolt a társaságban.

A lítium piac növekedése több tényezőtől is függ: mekkora lesz a kereslet az elektromos autók és az akkumulátorok iránt, milyen mértékben tud nőni a kínálat, illetve milyen helyettesítő termékek lépnek be a piacra.

Az utóbbi esetben érdemes kiemelni a nátrium alapú megoldásokat, amelyek főleg a statikus akkumulátorok esetében jelenthetnek konkurenciát. Ezek az akkumulátorok nehezebbek és kisebb az energiasűrűségük, viszont a magas lítium árak és a kisebb egyéb anyagfelhasználás (kobalt, nikkel) miatt jóval olcsóbban előállíthatók, mint a lítium-ion megoldások.

Meg kell erősíteni a hazai gazdaság szuverenitását

Európa jövője egyenrangú, szuverén tagállamokkal biztosítható, ezért a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy megerősítse a magyar gazdaság szuverenitását. Ebben a munkában az egyik legfontosabb feladat a hazai élelmiszeripar feltámasztása, megerősítése - hangoztatta a pénzügyminiszter kedden Karcagon, a Szatmári Cégcsoporthoz tartozó Kun-Malom Grain Kft. új malomüzemének alapkőletételén.
2024. 05. 21. 18:00
Megosztás:

A mesterséges intelligenciáról szóló rendeletet fogadott el az EU

Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, mely az EU egységes piacán "mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett".
2024. 05. 21. 17:30
Megosztás:

Nukleáris megállapodás jött létre hazánk és Japán között

Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között, a két ország ennek alapján együtt fog működni egyebek mellett a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében is - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Tokióban.
2024. 05. 21. 17:00
Megosztás:

Az arany ára nagyot ugrott, majd tegnap korrigált

A vártnak megfelelő fogyasztói inflációs adat után hétfőn új csúcsot döntött az arany árfolyama, mivel az elősegítheti a Fed döntését a kamatok csökkentéséről.
2024. 05. 21. 16:30
Megosztás:

Megemelték az S&P500 index előrejelzését

Az elmúlt időszakban számos ház emelte meg az S&P500 indexre vonatkozó előrejelzését. Az év végére várt átlagos index érték 5.289 pontra emelkedett a március végén várt 5.117 pontról.
2024. 05. 21. 16:00
Megosztás:

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 21. 15:30
Megosztás:

Csökkent az EU-ban az építőipari termelés márciusban

Éves összehasonlításban nőtt az építőipari termelés az euróövezetben és csökkent az Európai Unióban márciusban - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.
2024. 05. 21. 15:00
Megosztás:

Már nem kell a valutaváltókat megrohanni pénzváltásért

Érdemes kihasználni az erős forintot a nyaralást tervezőknek – a nyári hónapokban rendre gyengülni szokott a magyar fizetőeszköz – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.huszakértője szerint érdemes kihasználni azt, hogy a bankok a Revolut támadására válaszul ma már kedvezményes díj mellett váltanak forintot.
2024. 05. 21. 14:30
Megosztás:

Magasabb nettó-kamatjövedelmet vár a JPMorgan, mégis adták

Megemelte a nettó kamatjövedelemre vonatkozó idei várakozását a JPMorgan, ugyanis a magasabb alapkamat-pálya támogatja a bankok nettó kamatmarzsát.
2024. 05. 21. 14:00
Megosztás:

A kormány támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére

A kormány az agrárszakképzés fejlesztése érdekében 15,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére 19 intézménynek a tavaly meghirdetett Vidékfejlesztési Programban - jelentette be Nagy István agrárminiszter kedden Budapesten, a bemutatóüzemek támogatói okiratainak átadásán.
2024. 05. 21. 13:30
Megosztás:

Elektromos járműveken döcögünk a zöld átállás felé

Geopolitikai feszültségek, lassuló kereslet és szabályozási bizonytalanságok nehezítik a közlekedés elektrifikációja felé vezető utat – állapítja meg járműipari kitekintőjében, a Global Auto Outlookban az Allianz. Miközben az autóiparnak valóban kulcsszerepe van a zöldátállásban, a hagyományos német és amerikai szereplőknek ugyanúgy sokasodó kihívásokkal kell megküzdeniük, mint a trónkövetelő kínaiaknak.
2024. 05. 21. 13:00
Megosztás:

Gyorsult előző hónapban a termelői árak éves csökkenése Németországban

Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden.
2024. 05. 21. 12:30
Megosztás:

Éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
2024. 05. 21. 12:00
Megosztás:

Élénk lehet az idei nyár a nyaralók piacán – néhol még olcsóbban lehet vásárolni, mint tavaly

A nyaralók piacán sokkal nagyobb lett a választék az elmúlt évekhez képest. Több mint 11 ezer eladó lakóingatlan található a nyaralóövezetek part menti településein, ami tavalyhoz képest 8 százalékkal, 2022. májusához képest pedig több 40 százalékkal nagyobb kínálatot jelent.
2024. 05. 21. 11:30
Megosztás:

Csökkent Románia építőipari termelés volumene az első negyedévben

Az első negyedévben 7,1 százalékkal csökkent a romániai építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint - közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS).
2024. 05. 21. 11:00
Megosztás:

Gyengüléssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Mínuszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 05. 21. 10:30
Megosztás:

Gyengültek az ázsiai tőzsdék

Gyengültek az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden.
2024. 05. 21. 10:00
Megosztás:

A DOGE és a PEPE vezetik a listát, mint a legnépszerűbb fogadások, miközben a nyár forrósodni készül. Mi várható az új mémérme, a Raboo számára?

Tekintettel a közelmúltbeli teljesítményükre a kriptovaluta piacon, a befektetők most tömegesen vásárolják a DOGE-t, a PEPE-t és az új előértékesítési tokent, a Raboo-t (RABT), abban a reményben, hogy ezek a nyári hónapokban egy hihetetlen piaci emelkedést vezetnek majd.
2024. 05. 21. 09:30
Megosztás:

Negatív korrekcióval indulhat a kereskedés

Negatív korrekcióval indulhat a keddi kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén. A BUX 766,41 pontos, 1,11 százalékos csökkenéssel, 68 088,24 ponton zárt az előző kereskedési napon, pénteken; a részvénypiac forgalma 14,9 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.
2024. 05. 21. 09:21
Megosztás:

Vegyesen változott a forint árfolyama reggel

Vegyesen mozgott a forint árfolyama kedd reggel a hétfő esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 21. 09:00
Megosztás: