Annál jobb a brókercégeknek, minél rosszabb mindenki másnak - Nagyon profitáltak a magyar brókercégek a lakosság inflációs félelmeiből

Az első félévet a brókercégek rekordnyereséggel zárták, a 30 milliárd forintot meghaladó profitjuk pedig 75 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Mégpedig annak ellenére, hogy az előző évben elért eredményük is kiemelkedő volt - ez derül ki a Bank360.hu által készített elemzésből. A befektetési vállalkozások ügyfélszámláinak száma tovább növekszik, és még a NYESZ (Nyugdíj-előtakarékossági Számla) is népszerű, mint olyan lehetőség, amellyel az infláció és az adóemelés ellen védekezők is számolhatnak.

Annál jobb a brókercégeknek, minél rosszabb mindenki másnak - Nagyon profitáltak a magyar brókercégek a lakosság inflációs félelmeiből

Annál jobb a brókercégeknek, minél rosszabb mindenki másnak - akár ez a következtetés is levonható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) most közzétett adataiból. A befektetési vállalkozások profitja ugyanis az idén újabb rekordot döntött, az első hat hónapban meghaladta a 30 milliárd forintot, ami 75 százalékkal magasabb a tavalyinál, ami akkor szintén elképesztő rekord volt. 

A brókercégek azon keresnek a legtöbbet, ha az ügyfelek sok értékpapírt vásárolnak és adnak el, ez pedig akkor következik be, ha esnek vagy ingadoznak az árfolyamok. 2022-ben az orosz-ukrán háború és a forint hektikus mozgása hozott sokat a befektetési vállalkozók konyhájára. Az idén a forgalom ehhez képest alacsonyabb lehetett, a fő üzletág, a befektetési szolgáltatási tevékenység eredménye kis mértékben el is maradt a tavalyitól. A pénzügyi műveleteken viszont jóval nagyobb nyereség keletkezett, mint egy éve.

Kisebb a forgalom, bár az állampapír jól megy

Az, hogy az idén a piacok sokkal kiegyensúlyozottabbak, mint 2022-ben, a forgalmi adatokon is látszik. Az ügyfelek megbízásai alapján lebonyolított azonnali tőzsdei forgalom az első hat hónapban majdnem 45 százalékkal esett vissza. A tőzsdén kívüli kereskedésben ugyanakkor 36 százalékos növekedés volt, ami vélhetően az állampapírok és a befektetési alapok iránti keresletnek köszönhető. Mindkét értékpapírt tőzsdén kívüli forgalomban lehet megvásárolni. 

A származtatott ügyletek forgalma is csökkent, mind a tőzsdei, mind a tőzsdén kívüli megbízásoké. A származtatott piacon zajlik egyebek mellett a devizapiaci spekulációk jelentős része, az idén viszont a forint árfolyama sokkal stabilabb volt, mint tavaly. A forgalom csökkenése nem kis részben emiatt következhetett be. 

Sokkal több az ügyfél

Az ügyfelek száma az idén tovább nőtt. Az MNB adatai szerint az első félév végén a befektetési vállalkozásoknál 415 552 értékpapírszámlát vezettek az ügyfelek, ebből több mint 25 ezer nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) volt, a tartós befektetési számlák (TBSZ) száma pedig 110 595 darabra nőtt. Összesen több mint 35 ezer új számlát nyitottak az idén a brókercégeknél, ezek között majdnem 1000 új NYESZ és több mint 10 ezer új TBSZ is volt. 

Az adat azért is érdekes, mert a NYESZ-ek száma évek óta csökken, de a jelek szerint a brókercégek a nyugdíjcélra takarékoskodókat sikeresen győzik meg arról, hogy megéri igénybe venni a “negyedik nyugdíjpillért”, és az ahhoz kapcsolódó adókedvezményeket - hívja fel a figyelmet Herman Bernadett, a Bank360.hu vezető elemzője.

Ilyen adók mellett a NYESZ-t is sikerül eladni

A befektetési vállalkozások ügyfélszámláin június végén 5785,5 milliárd forintnyi vagyon volt, ez kicsivel elmarad az első negyedév végi állománytól. A NYESZ-eket 107 milliárd, a TBSZ-eken 1536 milliárd forintot tartottak az ügyfelek, ez utóbbi történelmi rekordnak számít. 

Az adókedvezménnyel támogatott értékpapírszámlák iránti kereslet nem meglepő, hiszen júliustól újabb sarcot vetett ki az állam a kamatjövedelmekre. A meglévő 15 százalékos személyi jövedelemadó mellett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) is terheli az értékpapírok nyereségét, vagyis a haszon több mint negyedét elviszi az állam.

Vállalati kamatstop - a cégek pénzére is kiterjed a kamatstop

Véget ér a jó világ a vállalatok számára: rájuk is kiterjesztik a betéti kamatstopot, amit 2024. április 1-ig meghosszabbítanak. Így ezentúl a cégek nem tudják a jegybankban parkoltatni magas kamaton a hatalmasra duzzadt betétállományukat - írja bank360.hu.
2023. 12. 09. 19:30
Megosztás:

Egyoldalúság és módszertani hiányosságok a Freedom House legújabb, internetszabadságról szóló jelentésében

A korábbi évekhez hasonló egyoldalúsággal és módszertani hiányosságokkal találkozhatunk az internetszabadság magyarországi állapotát értékelő Freedom on the Net 2023. évi jelentésében – állapítja meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elemzése.
2023. 12. 09. 19:00
Megosztás:

A legjobb pálinkákat díjazták

Minden országnak megvan a maga szeszesitala, gyümölcspárlatot bárhol előállíthatnak, pálinkát azonban csak Magyarországon és magyar gyümölcsből lehet készíteni - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint a tárca élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára Budapesten.
2023. 12. 09. 18:00
Megosztás:

Újabb Sztárbox-epizód miatt indul eljárás az RTL ellen

Az RTL-en november 19-én sugárzott Sztárbox egyes erőszakos, félelemkeltő jelenetei miatt is eljárást indít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület bírságot rótt ki a Petőfi Rádió médiaszolgáltatójára, egyúttal döntött a rádiós médiaszolgáltatási díjak mérsékléséről.
2023. 12. 09. 17:00
Megosztás:

Borúlátók az e-kereskedelmi cégek 41%-a: kisebb karácsonyi forgalomra számítanak, mint tavaly

A reálbérek idei átmeneti visszaesése, a vásárlók rendelkezésére álló szűkebb források a jelek szerint az év végi időszakban is éreztetik a hatásukat. A karácsonyi időszakban fókuszba kerülő termékeket forgalmazó webáruházak 41 százaléka a tavalyi szezonhoz képest alacsonyabb forgalmat vár – 22 százalékuk szerint a visszaesés meghaladja a 20 százalékot is. Növekedést az e-kereskedelmi cégek 32 százaléka vár, miközben 27 százalék a tavalyi szint ismétlődésére számít – derül ki az Olcsóbbat.hu ár-összehasonlító portál gyorsfelmérésében részt vevő közel száz hazai internetes áruház válaszaiból.
2023. 12. 09. 16:00
Megosztás:

A Carlsberg és a Liverpool FC 2034-ig meghosszabbította szponzori együttműködését

A Carlsberg sörmárka és a Liverpool labdarúgócsapat újabb 10 évvel meghosszabbította a már 30 évre visszanyúló, mára ikonikussá vált támogatói megállapodását. Az 1992-ben aláírt partnerség megújításával a Premier League történetének leghosszabb, 42 évet felölelő együttműködése jött létre.
2023. 12. 09. 15:00
Megosztás:

Nem változott a nemzetközi élelmiszerkosár ára novemberben

Stabil maradt a globális terményárakat összesítő mutató novemberben, mivel a gabonafélék alacsonyabb árát a növényi olajok drágulása ellensúlyozta – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közleményében.
2023. 12. 09. 14:00
Megosztás:

Az EU további egy évvel meghosszabbította a Kongó elleni szankciókat

Az Európai Unió egy évvel, 2024. december 12-ig meghosszabbította a Kongói Demokratikus Köztársasággal szemben jelenleg érvényben lévő korlátozó intézkedések hatályát.
2023. 12. 09. 13:00
Megosztás:

A csepeli HÉV vasárnaptól a Szabadkikötő állomáson is megáll

A H7-es, csepeli HÉV vasárnaptól minden időszakban és mindkét irányban megáll a Szabadkikötőnél, ezzel gyakrabban lesz lehetőség HÉV-re szállni abban a megállóban - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.
2023. 12. 09. 12:00
Megosztás:

Szépen javult az amerikai fogyasztói hangulat decemberben

A vártnál jobban emelkedett a Michigan Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe decemberben.
2023. 12. 09. 11:00
Megosztás:

Az online Árfigyelő is hozzájárult az élelmiszer-infláció újabb csökkenéséhez

Az online Árfigyelő is hozzájárult az élelmiszer-infláció újabb csökkenéséhez, amely az elmúlt hónapban éves alapon több mint 3 százalékponttal 7,1 százalékra mérséklődött - tájékoztatta pénteki közleményében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az MTI-t.
2023. 12. 09. 10:00
Megosztás:

Új bankfiókot adott át az MBH Bank Székesfehérváron

Új bankfiókot adott át fiókmodernizációs programjának keretében az MBH Bank pénteken Székesfehérváron - tájékoztatta a pénzintézet az MTI-t közleményben.
2023. 12. 09. 09:00
Megosztás:

Az MVM csoport megvásárolja Magyarország egyik legnagyobb naperőművét

Jelentősen bővíti napelemes erőművi portfólióját az MVM csoport, a december 7-én lezárult tranzakció értelmében a megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. megvásárolja a CMC, a Genertec International csoport tagjának fejlesztésében épült és tulajdonában lévő kaposvári 100 MWe beépített kapacitású napelemes erőművet, amely Magyarország egyik legnagyobb fotovoltaikus erőműve - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.
2023. 12. 09. 08:00
Megosztás:

A 3 legjobb kriptovaluta bányászati platform 2023-ban (otthoni pénzkereset)

A kriptovaluta bányászat forradalmasította azokat a módszereket, ahogyan az emberek pénzt kereshetnek, és a felhőbányászat élen jár ebben az innovációban. Ez a cikk bemutatja a három legjobb felhőbányászati platformot 2023-ra, valós lehetőséget kínálva a pénzszerzésre otthonról.
2023. 12. 09. 07:00
Megosztás:

Zavaros a Volánbusz Zrt. jogértelmezése sztrájkügyben a szakszervezet szerint

A Volánbusznál december 10-11-re sztrájkot hirdető a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) szerint "zavaros" és "abszurd" a munkáltató jogértelmezése a sztrájkkal kapcsolatban.
2023. 12. 09. 06:00
Megosztás:

A kiber- és digitális technológiai kockázatok az üzleti vezetők rémálma

Az üzleti vezetők 37%-a szerint vállalatuk jelentősen kitett a kiberkockázatoknak – ez alig marad el az inflációs kockázatok mögött (39%) – míg a kockázatkezelési vezetők a kiberfenyegetéseket még az inflációnál is magasabbra rangsorolják. Ennek ellenére a megkérdezettek mindössze 10%-a használ fejlett prediktív elemzéseket a kockázatkezelési folyamatok innovációjára - derül ki a PwC 2023-as Global Risk Survey felméréséből, melyben több mint 3 900 üzleti vezető vett részt a kockázatkezelés, a megfelelőség és a belső audit területéről.
2023. 12. 09. 05:00
Megosztás:

Valahol szűkösen, máshol inkább bérelve – így lakunk Európában

Egyre tágasabban lakunk, ez tűnik ki az Eurostat legfrissebb kontinentális áttekintéséből. Míg 2010-ben minden lakóra átlagosan 1 szoba jutott a magyar otthonokban, 2022-ben már 1,6, ami éppen megfelel az uniós átlagnak. Bár a növekedés valós, a mértékét némileg eltúlozza ez az összevetés. Ugyanis, ahogy Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője kalkulál: e növekedés mintegy felét az teheti ki, hogy 2018-ban a hazai statisztikai számbavételt is hozzáigazították az uniós módszertanhoz, s azzal – bizonyos feltételekkel – már a konyhák is szaporítják a szobák számát. E mellett tényleges szobaszám-növekedést is hozhatott például az, hogy a fellendülés idején a vállalkozók alaprajz-optimalizálással is igyekeztek növelni az egységnyi területen felépíthető lakásaik értékét.
2023. 12. 09. 04:00
Megosztás:

Mi a TITKA, hogy nem reped ki a bejgli? Egyszerű módszer, mégsem tudja senki...

A bejgli egy hagyományos kelet-európai sütemény, különösen Magyarországon ismert és kedvelt. A bejgli két fő változata létezik: a diós és a mákos.
2023. 12. 09. 03:30
Megosztás:

Valóban ébredezünk az inflációs sokkból?

A KSH legfrissebb adatai alapján kimondhatjuk, hogy ismét mérföldkőhöz érkeztünk: a hónap elején megtudtuk, hogy októberben már egyszámjegyű, 9,9% lett a fogyasztói áremelkedés mértéke, illetve a napokban kiderült, hogy szeptembertől ismét pozitívra váltott a reálkereset növekedése, 1,7%-kal lett nagyobb a bruttó átlagkereset vásárlóértéke, mint tavaly szeptemberben volt. Az infláció tavaly áprilisban volt legutóbb egyszámjegyű, a reálkereset pedig tavaly szeptember óta volt negatív.
2023. 12. 09. 03:25
Megosztás:

Nyugdíjba készülsz? Akkor kapaszkodj, mert a nyugdíj korhatár így alakul a jövőben!

Mire lehet számítani a nyugdíj korhatárral kapcsolatban hazánkban? Érdemes átvizsgálni a törvényi hátteret, majd szakértői segítséggel nézzük meg a hazai öregségi nyugdíj korhatár emelésével kapcsolatban várható lehetőségeket.
2023. 12. 09. 02:45
Megosztás: