Annyira fogynak a hitelfelvevők, hogy már az átlagadós is VIP kamatot kap

A jegybank statisztikáit a piaci adatokkal összevetve úgy látszik, hogy már az átlagadósok kisebb kamaton vehetnek fel lakáshitelt, mint a legjobb adósoknak meghirdetett standard kamat. Az egyre fogyó számú ügyfelekéért folyó versenyben ugyanis a bankok egyedi kamatkedvezményekkel segítik azt, hogy olyan törlesztőrészlet jöjjön ki, ami mellett még létrejöhet a kölcsönügylet.

Annyira fogynak a hitelfelvevők, hogy már az átlagadós is VIP kamatot kap

A top-ajánlatok alatt a lakáshitel átlagkamat

Valami alaposan megváltozott a magyar lakáshitel piacon – vették észre a money.hu szakértői. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint idén júniusában egy 10 évre fix törlesztőrészletet biztosító kölcsönt a bankok 6,42 százalékos átlagos kamatszint mellett folyósítottak ügyfeleiknek. Mindez annak fényében furcsa, hogy a money.hu lakáshitelkalkulátorában az előző hónap, azaz 2022 május végén a legjobb, standard kedvezményeket figyelembe vevő ajánlat kamatszintje ennél magasabb, 6,54 százalék volt. Ha a június végi, 6,8 százalékos top ajánlattal vetjük össze a jegybank tényeken alapuló átlagadatát akkor a különbség még szembetűnőbb. A banki lakáshitel kamatemelések meglódulásakor, tavaly novemberben a folyósított hitelek akkori 4,14 százalékos átlagkamata még 60 bázisponttal múlta felül az október végi top-kamat szintet.

A folyósított hitelek átlagkamatának a meghirdetett szintek alá bukása a money.hu szakértői szerint azt jelzi, hogy a hazai bankok az az infláció és az eddigi kamatemelések miatt egyre csökkenő lakáshitel keresletet igyekeznek fenntartani. Mindennek fontos eszköze, hogy a bankok a kölcsön iránt érdeklődő ügyfelek számára egyre több meghirdetett vagy egyedi kamatkedvezményt adnak a kölcsön felvételekor.

Egyre kevesebb ügyfélért egyre komolyabb harc zajlik

A bankok lépése érthető. A kamatemelkedésnek köszönhetően nem pusztán a törlesztőrészlet emelkedés elrettentő hatása a gond, hanem az is, hogy az ügyfelek egyre nagyobb része szembesül azzal, hogy a havi igazolt jövedelme a jegybanki hitelfék szabályok miatt egyszerűen nem elegendő a kívánt összeg felvételére. Vagy csökkenteni kell az igényelt összeget, vagy adóstársat kell bevonni a hitelügyletbe.

A másik megoldást a banki ajánlatok összehasonlítása és a(z egyedi) kamatkedvezmények kimaxolása jelentheti. Ezekkel akár havonta tízezer forintot is meghaladó törlesztőrészletet lehet megspórolni. A money.hu szakértői szerint a leginkább az ügyfélre szabott kedvezmények elérésében sokat segíthetnek a tanácsadók, akik jól ismerik a banki kamatkedvezményeket és azok esetleges buktatóit is.

Tompítanak a jegybankon, de emelik a kamatokat a bankok

Mindezek ellenére a kamatok emelkedése a következő hetekben felgyorsulhat, hiszen az MNB június-júliusi kamatemeléseinek köszönhetően az irányadó kamat a május végi 6,45 százalékról mára 10,75 százalékra emelkedett. A bankok akkor is komoly mértékben kell, hogy drágítsák a kölcsöneiket, ha jól látható, hogy – saját üzleti érdekük, a hitelezés fenntartása érdekében - számottevően tompítják a jegybanki kamatemelések hatásait.

A money.hu kalkulátora szerint a jelenleg a 10 éves fix törlesztést kínáló 20 évre felvett, 20 milliós hitel esetében az UniCredit Bank kínálja a legjobb kamatot. A 6,94 százalékon elérhető (THM 7,28%) kölcsön július közepéhez képest, amikor az MKB adta a legjobb ajánlatot, 30 bázispontos emelkedést jelent. Ez azt jelenti, hogy a legjobb standard ajánlat a két héttel ezelőtti szintnél csak havi 5 ezer forinttal magasabb, 155 600 forintos törlesztőrészlettel érhető el. A hitel teljes futamideje alatt visszafizetendő összeg pedig közel 700 000 forinttal, 37,4 millió forintra emelkedett.

Ugyanakkor jól látható, hogy az irányadó kamat 430 bázispontos emelkedésének csak negyede, 115 bázispont az, amennyivel a banki top-ajánlatok kamata emelkedett május végéhez képest. Miután viszont a szakértők szerint ősz előtt nem várható az infláció megtorpanása, hétről-hétre más bankok nyúlnak hozzá kamataikhoz.

Visszafogott emelések

A hátunk mögött hagyott héten épp azok a bankok emelték a kamataikat, akik a legjobb ajánlatok listáján egyébként szerepelnek – ám a money.hu statisztikáiból látszik, hogy az emelésekkel sem árazták ki magukat a top-ajánlati listákról.

Augusztus elsejével a Magyar Bankholding tagbankjai, az MKB és a Takarékbank emeltek. A kamatemelés mértéke 5 éves kamatperiódus mellett 19 bázispont, 10 évre, illetve a futamidő végéig fix törlesztés esetén pedig 0,25 százalékpont volt. A legkedvezőbb kamat a két bankban 7,24 százalék lett – ehhez legalább 24 millió forintos kölcsön igénylésére van szükség a legkedvezőbb kamatszint mellett.

Az UniCredit Bank a hónap elején nem kamatot emelt, hanem kedvezményt csökkentett. Augusztus 1-től a partnerein (így a money.hu tanácsadóin) keresztül közvetített hitelek esetében 60-ról 20 bázispontra csökkentette a kamatkedvezmény mértékét. Augusztus 15-től ugyanakkor már a kamatain is szigorít majd a bank. A 10 éves kamatperiódusú hitelek és a 6-10 évig terjedő végig fix kölcsönök esetében 15 bázispont lesz az emelés mértéke. A 11-18 éves futamidőre állandó törlesztőrészlettel kölcsönt felvevők kamata 0,5 százalékponttal emelkedik. Ugyanakkor a 19-20 évig állandó havi törlesztést fizetni akarók kamatszintje mindössze 10 bázisponttal emelkedik majd. partnerkedvezménnyel és hitelfedezeti biztosítással a 10 éves kamatciklussal bíró konstrukciók kamata 6,89 százalék lesz.

Élettársad van nem házastársad? Akkor most kapaszkodhatsz!

Még mindig sokan nincsenek tisztában az élettársak vagyonjogi viszonyaival (pedig becslések szerint megközelítőleg egymillió magyar ember él ebben a formában jelenleg), olyannyira, hogy egy friss MOKK-kutatás szerint az élettársi közösségben élő emberek töredéke tudja csak, hogy milyen jogi szabályok vonatkoznak rájuk. Cikkünkből most minden kiderül!
2022. 09. 28. 04:01
Megosztás:

Mi mindent érdemes tudni a kompresszorokról?

A kompresszor olyan eszköz, amely lehetővé teszi, hogy a levegőt vagy más gázokat a légköri nyomásnál magasabb nyomásra sűrítsük. Ennek során pedig összenyomja a légkörből vett levegőt és növeli annak nyomását. A kompresszorokat számos különböző iparágban használják, például az autóiparban, a vegyiparban, a textiliparban, az élelmiszeriparban, az energiaiparban, az egészségügyben, de még az üvegiparban is. Emellett a ház körül vagy utazásnál is nagy hasznukat vehetjük. Lássuk, mi mindent érdemes tudni ezekről a szerkezetekről!
2022. 09. 28. 03:00
Megosztás:

Meglepő lépés az MNB-től

A Monetáris Tanács szeptemberi kamatdöntő ülésén további 125 bázisponttal emelte az alapkamatot, 13 százalékra. Egyúttal jelezték azt is, hogy ezzel a határozott lépéssel véget ért a tavaly nyár óta tartó kamatemelési ciklus.
2022. 09. 28. 02:30
Megosztás:

Egy hét alatt több mint ötszáz intézkedés vezetés közbeni mobilozás miatt

Egy hét alatt több mint ötszáz esetben kellett intézkedniük a rendőröknek vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata miatt - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata kedden a rendőrség honlapján.
2022. 09. 28. 02:00
Megosztás:

Az erdőtüzek előrejelzését és megfékezését segítheti az SZTE geográfusainak kutatása

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) geográfusai évek óta dolgoznak egy olyan módszer fejlesztésén, amely hatékonyabbá teheti a kialakult erdőtüzek elleni védekezést, és segítheti azok előfordulásának előrejelzését is - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.
2022. 09. 28. 01:30
Megosztás:

A hagyományos villanykörték lecserélésére indul program Romániában

Romániában költségvetési forrásokból ösztönzik a hagyományos villanykörték energiatakarékos LED-es izzókra cserélését: a támogatási programot kedden fogadta el a Környezetvédelmi Alap igazgatósága.
2022. 09. 28. 01:00
Megosztás:

Romániában 37 százalékkal nőtt a biztosítási piac

Romániában 37 százalékkal, 8,76 milliárd lejre nőtt a biztosítási piac az idei első fél évben a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte kedden a román biztosítási felügyelet.
2022. 09. 28. 00:05
Megosztás:

Vegyesen zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Vegyesen zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2022. 09. 27. 23:30
Megosztás:

John Williams és Bob Iger tiszteletbeli lovagi címet kapott II. Erzsébettől

John Williams, a Star Wars zeneszerzője és Bob Iger, a Walt Disney vállalat volt elnöke is szerepel II. Erzsébet utolsó kitüntetési listáján - írta kedden a BBC News.
2022. 09. 27. 23:30
Megosztás:

Megugrott az eladott új lakások száma az USA-ban

Az Egyesült Államokban 28,8 százalékkal nőtt az új lakások eladása augusztusban az előző hónaphoz képest, így az egész évre kivetített értékesítési darabszám 685 ezer volt - közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium. A mutató 2020 júniusa óta legnagyobb mértékben nőtt.
2022. 09. 27. 22:30
Megosztás:

A cirok a jövő fontos takarmánynövénye lehet

A kukorica részleges kiváltására lehet alkalmas a szemescirok takarmánynövényként, hiszen rosszabb termőterületeken és aszályos években is kedvező hozamokra képes, ez a termésbiztonság pedig felértékelődő szempont minden gazdálkodónak - hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyen a cirok jövőben betöltött szerepéről, felhasználási lehetőségeiről esett szó. Az eseményről az Agrárminisztérium (AM) közleményben tájékoztatta az MTI-t kedden.
2022. 09. 27. 22:00
Megosztás:

Megoszlanak az elemzői vélemények a kamatemelési ciklus lezárásáról

Az MTI-nek nyilatkozó elemzők egyöntetűen meglepőnek nevezték a 125 bázispontos jegybanki alapkamat-emelés mértékét, a kamatemelési ciklus leállításáról azonban megoszlottak a vélemények.
2022. 09. 27. 21:30
Megosztás:

Spanyolországban több mint 15 százalékkal drágult a fogyasztói kosár

Spanyolországban átlagosan 15,2 százalékkal drágult a háztartások által leginkább vásárolt termékeket tartalmazó fogyasztói kosár egy év alatt, amelynek mértékére nem volt példa az elmúlt 34 évben - állapította meg az egyik legjelentősebb fogyasztóvédelmi szakmai szervezet, az OCU kedden közzétett szokásos éves jelentésében.
2022. 09. 27. 21:00
Megosztás:

Jóváhagyta a szlovák parlament Finnország és Svédország NATO-csatlakozását

Nagy többséggel jóváhagyta a szlovák parlament kedden Finnország és Svédország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét.
2022. 09. 27. 20:30
Megosztás:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint kedden este reggelhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
2022. 09. 27. 20:00
Megosztás:

Nagy az érdeklődés a kormány tűzifaprogramja iránt

Jelenleg 800 brigád, több mint 3000 fakitermelő és csaknem 1000 erdészeti munkagép dolgozik az igények mielőbbi teljesítésén a Tűzifaprogramban - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter a szaktárca keddi közleménye szerint.
2022. 09. 27. 19:30
Megosztás:

Mínuszban zártak a nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden.
2022. 09. 27. 19:00
Megosztás:

Az OTP húzta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 20,17 pontos, 0,05 százalékos emelkedéssel, 38 549,03 ponton zárt kedden.
2022. 09. 27. 18:30
Megosztás:

Feloldják a tűzgyújtási tilalmat

Feloldja a tűzgyújtási tilalmat a hatóság szerdától Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében is, ezzel Magyarország teljes területén megszűnik a korlátozás - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.
2022. 09. 27. 18:00
Megosztás:

Kilencmilliárd euróval nőhet a magyar GDP 2025-ig a digitalizáció felgyorsításával

2025-ig akár kilencmilliárd euróval is nőhet a magyar GDP, ha sikerül felgyorsítani a digitalizációt, valamint az intelligens megoldások bevezetését a településeken és a vállalkozásokban – hangzott el a Huawei Innovation Day 2022 nemzetközi konferencián, ahol a kormányzati, iparági és akadémiai szféra több mint 250 képviselője gyűlt össze megvitatni a digitális és zöld Európa útját. Olyan, az 5G hálózatra, a mesterséges intelligenciára és robotikára épülő nemzetközi innovációk mutatkoztak be Budapesten, amelyek teljes iparágak átalakulására vannak hatással. A technológia nemcsak az ipar, hanem az energiaátmenet hajtómotorjává is vált, digitális technológiák nélkül ugyanis nem érhető el a zéró kibocsátás célkitűzése.
2022. 09. 27. 17:00
Megosztás: