Áramlik vissza a pénz az ingatlanpiacra: újra megjelentek a befektetők Zuglóban

Az elmúlt néhány évben erőteljesen csökkent a befektetők száma Budapesten, de a trend az utóbbi hónapokban fordulni látszik. Ez is közrejátszik abban, hogy erős most a kereslet, miközben a kínálat továbbra is gyengélkedik. A Balla Ingatlan a piaci igényekre reagálva új, nagyobb ingatlanirodát nyitott a XIV. kerületben, hogy így kerüljön még közelebb az ingatlanvásárlókhoz és -eladókhoz.

Áramlik vissza a pénz az ingatlanpiacra: újra megjelentek a befektetők Zuglóban

“Érezhetően áramlik vissza a pénz az ingatlanpiacra az állampapírokból” - hívta fel a figyelmet Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. irodájának szakmai vezetője, aki elmondása szerint már a sokadik olyan érdeklődővel találkozott az elmúlt hetekben, akik az ingatlanpiac mellett döntöttek az államkötvények helyett.

Hiszen a magasra kúszó infláció elviszi azt a korábban jónak tűnő kamatot, ami miatt évekig megfeledkeztek a befektetők ingatlanpiacról. Ez azt jelenti, hogy míg az állampapírok esetében leginkább csak stagnál a pénzük, addig egy ingatlanba befektetve a legalább éves 3-5 százalékos áremelkedés mellett még a bérbeadási hozammal is számolni lehet - magyarázta a szakértő.

A befektetők számára egyébként a korábban is keresett panellakások, illetve kisebb és közepes téglaépítésű lakások - 60-70 négyzetméteres alapterületig bezárólag - jelentik a célpontot. Ezek jellemzően egy-háromszobás ingatlanok, melyeket könnyen bérbe tudnak adni, minimum 130-150 ezer forintos havidíjért.

Jellemzően a jó állapotú, lehetőleg felújított lakásokat keresik a kiadásra vásárló befektetők - jegyezte meg a szakértő. A felújítással foglalkozó befektetők viszont most nehezebb helyzetben vannak, hiszen egyrészt nehéz olcsó, felújítandó ingatlanokat találni, másrészt az építőanyagárak és a munkadíjak drasztikus növekedése is nehézséget okoz számukra.

Ami az értékesítési árakat illeti, tovább emelkedtek az elmúlt hónapokban, így a panelek esetében 2022 elején már 30-35 milliós átlagértékről beszélhetünk Zuglóban, míg téglalakásoknál 35-40 milliós árakkal találkozhatnak a vevők. A túlárazottság persze változatlanul jelen van, és átlagosan mintegy 10-20 százalékra tehető, ami a kisebb lakásoknál 3-4 milliós ártöbbletet jelent. Ennél komolyabb túlárazásokkal is lehet találkozni, de az ilyen nagyon túlárazott lakásokra nem nagyon mutatkozik kereslet - tette hozzá Sebestyén Tamás.

Mindeközben persze a családi házak piaca sem süllyedt el, a XVI. kerületben kifejezetten élénk érdeklődést tapasztalnak az ingatlanközvetítők a kertes házak iránt. Itt is az jellemző, hogy jelentős az igény a családi házakra, viszont kicsi a kínálat. Így aztán nem csak a felújított, szép állapotú házak adhatók el könnyen - ahol fel kell készülniük a vevőknek a 100 milliónál induló árakra -, hanem a telkek, sőt az erősen felújítandó ingatlanok is.

Ez az élénk kereslet is hozzájárul ahhoz, hogy a Balla Ingatlan - mely már több mint 15 éve jelen van Zuglóban - egy még frekventáltabb helyszínt keresett magának. Ennek eredményeként nyitottak most egy nagyméretű, exkluzív kirakati felülettel rendelkező, 50 négyzetméteres kiszolgálóhelyiségű irodát a Sugár Üzletközpont földszintjén.

“Ez egy tökéletes elhelyezkedésű iroda lett. Mondhatni a kerület legismertebb, legrégebben működő üzletközpontjába költöztünk, ahol számos szolgáltatás és kereskedelmi egység miatt összpontosulnak az emberek a lehető legforgalmasabb helyszínen” - tette hozzá Sebestyén Tamás, aki azt is megjegyezte, hogy várakozásaik szerint az új iroda révén egyrészt könnyebben ki tudják szolgálni az ügyféligényeket, másrészt még több embert tudnak megszólítani.

Minden akadály elhárult a Paks II. beruházás megvalósítása elől

Minden akadály elhárult a Paks II. beruházás megvalósítása elől az elmúlt évek előkészítése, engedélyeztetése révén, és minden feltétel adott ahhoz, hogy az építkezés megfelelő ütemben haladjon - hangsúlyozta Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója pénteken a Paks II. atomerőmű területén tartott sajtótájékoztatón, miután Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával megnézték az építkezést.
2023. 09. 23. 23:00
Megosztás:

A Magyar falu programban a jövőben is írnak ki pályázatot önkéntes tűzoltó egyesületek számára

A Magyar falu program részeként működő Falusi civil alapban a jövőben is írnak ki pályázatot önkéntes tűzoltó egyesületek számára, a korábbihoz hasonló nagyságrendben - mondta a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa szombat délután a Győr-Moson-Sopron vármegyei Szil községben, ahol átadták a Szili Önkéntes Tűzoltó Egyesület által megvásárolt gépjárműfecskendőt.
2023. 09. 23. 22:00
Megosztás:

Halfesztivált tartanak Siófokon

Halkülönlegességekkel, koncertekkel és családi programokkal is várják az érdeklődőket az október 6. és 8. között sorra kerülő Siófoki Halfesztiválon.
2023. 09. 23. 21:00
Megosztás:

Nyílt napot tart a MÁV-Volán-csoport

Pályaorientációs nyílt napot tart a MÁV-Volán-csoport a Magyar Vasúttörténeti Parkban szerdán - tudatták a szervezők a MÁV honlapján.
2023. 09. 23. 20:00
Megosztás:

Újra megrendezik Nyíregyházán az Őszi Meseegyetemet

A tavalyi év után újra megrendezi Nyíregyházán az Őszi Meseegyetem elnevezésű programsorozatot a Magyar Népmeséért Alapítvány és a Nyíregyházi Egyetem Óvó- és Tanítóképző Intézete csütörtökön.
2023. 09. 23. 19:00
Megosztás:

Megszűnik a tűzgyújtási tilalom

Az őszi esőzések miatt vasárnaptól megszűnik az országos tűzgyújtási tilalom - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján szombaton.
2023. 09. 23. 18:00
Megosztás:

Kifutottak első útjukra a Bahart új hajói

Újabb fontos mérföldkőhöz érkeztek a balatoni fejlesztések azzal, hogy kifutottak első útjukra a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) új hajói, amelyek új minőséget hoznak a balatoni közlekedésbe - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pénteken Siófokon az új hajók sajtónyilvános megtekintésén.
2023. 09. 23. 17:00
Megosztás:

Vasárnap rendezik a 18. NATO-futást

Az Európai Sporthét #BEACTIVE kampánya és a Budapest 150 éves programsorozat keretein belül vasárnap 18. alkalommal kerül sor a NATO-futásra, amely Buda legszebb részein vezeti végig a résztvevőket.
2023. 09. 23. 16:00
Megosztás:

Több utcát aszfaltoznak uniós támogatásból Mezőhegyesen

Csaknem 200 millió forintból aszfaltoznak le öt utcát a Békés vármegyei Mezőhegyesen - közölte az önkormányzat.
2023. 09. 23. 15:00
Megosztás:

Stratégiai partnerséget köt Kína és Szíria

Hszi Csin-ping kínai elnök pénteken Hangcsouban találkozott Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, ahol a két ország vezetője a találkozót követően közösen jelentette be, hogy stratégiai partnerséggé fogják fejleszteni kapcsolatukat - jelentette a CCTV kínai állami média.
2023. 09. 23. 13:00
Megosztás:

Az első Köztéri Kortárs Művészeti Biennálé egy hónapon keresztül várja látogatóit

Péntektől egy hónapon át várja izgalmas kortárs alkotásokkal, programokkal és közösségi élményekkel Budapest első Köztéri Kortárs Művészeti Biennáléja, a Flaszter a közönséget.
2023. 09. 23. 12:00
Megosztás:

Befejeződött a szóló autóbuszok cseréje Debrecenben

Befejeződött a szóló autóbuszok cseréje Debrecenben, a gyártó Inter Tan-Ker Zrt. mind a 69 járművet leszállította, és átadta az üzemeltető DKV Debreceni Közlekedési Zrt.-nek - jelentette be Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester az utolsó tíz Mercedes-Benz Conecto autóbusz átadásán pénteken.
2023. 09. 23. 11:00
Megosztás:

Rekordmennyiségű pályázat érkezett az Európai Mobilitási Hét programjaira

Minden korábbinál több, 206 pályázatot nyújtottak be települések az Európai Mobilitási Hét programjaira - közölte a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pénteken az MTI-vel.
2023. 09. 23. 10:00
Megosztás:

Uniós forrásokra pályázik Békéscsaba

Több uniós pályázat beadásáról is határozott csütörtöki ülésén a békéscsabai közgyűlés, többet közülük romániai partnerrel közösen adnak be. Az egyik pályázat megnyerése "felhelyezheti Békéscsabát a hazai hidrogénstratégia szereplőinek térképére" - hangzott el az ülésen.
2023. 09. 23. 09:00
Megosztás:

Mi lesz a brit gazdasággal?

Jelentős visszaeséssel csaknem háromévi mélypontra süllyedtek a brit gazdaság aktivitási mérőszámai, elsősorban a szolgáltatási szektor gyengülő teljesítménye miatt. Szakértők szerint az új mutatók recessziót valószínűsítenek.
2023. 09. 23. 08:00
Megosztás:

Lassan nyolcvanezer zöld rendszámos jármű közlekedik hazánkban

Magyarországon már csaknem 80 000 zöld rendszámos jármű közlekedik, amelyek a teljes gépjárműállomány kevesebb mint 2 százalékát adják, a forgalomban viszont a környezetkímélő járművek felülreprezentáltak - közölte a Magyar Elektromobilitás Egyesület (Elmob) pénteken, az autómentes napon az MTI-vel.
2023. 09. 23. 07:00
Megosztás:

Így lehet kriptóval passzív jutalomhoz jutni

Hosszú utat tettek meg a kriptopénzek a Bitcoin megjelenése óta. Míg kezdetben a Bitcoin bányászatával egy szűk, kiváltságos réteg szerezhetett jutalmakat, mára lehetségessé vált, hogy mindössze az érmék birtoklásával passzív jutalomhoz tudjunk jutni.
2023. 09. 23. 06:00
Megosztás:

Újabb kínai befektetésekről tárgyalt Varga Mihály

Magyarország a kínai befektetések egyik kiemelt célpontjává vált az elmúlt években, amely a következő évek gazdasági teljesítményét is növeli - jelentette ki Varga Mihály, miután a Kína legnagyobb vállalatcsoportjai közé tartozó China Merchants Group, a Sinotrans, valamint a Cecz Csoport vezetőit fogadta.
2023. 09. 23. 05:00
Megosztás:

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a vasúti közlekedésben

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a vasúti biztonság érdekében szeptember 25-től október 2-ig - közölte az Ország Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata pénteken a rendőrség honlapján.
2023. 09. 23. 04:00
Megosztás:

Németországban rekordmértékben csökkentek a lakásárak

Rekordmértékben csökkentek a lakásárak Németországban az idei második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közölt adatai szerint.
2023. 09. 23. 03:00
Megosztás: