ÁSZ: Dinamikus növekedés és egyensúly

A magyar gazdaság dinamikus növekedésére a külső egyensúly megőrzése, sőt javulása mellett kerülhetett sor, emelik ki a 2021. II. félévi költségvetési és gazdasági folyamatokat értékelő elemzésükben az ÁSZ szakértői. A koronavírus-járvány utáni újraindítását ösztönző intézkedések hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar gazdaság visszaállhasson a korábbi növekedési pályára. Mindezt úgy, hogy az Alaptörvényben előírt államadósság-csökkentés követelményei is teljesültek. Az ÁSZ elemzése rámutat arra, hogy a GDP-arányos államadósság csökkenése javítja az államadósság 2022 évi finanszírozhatóságát.

ÁSZ: Dinamikus növekedés és egyensúly

A központi költségvetésről szóló törvény végrehajtásának helyzetét a Költségvetési Tanács (KT) félévente értékeli. Az ÁSZ törvényi kötelezettsége, hogy elemzéssel támogassa a KT-t. Az ÁSZ elemzése hozzájárul a KT megalapozott véleményének kialakításában.

A 2021 évi költségvetés folyamatokat a járvány elleni védekezés és a gazdaság újraindulásának ösztönzése határozta meg alapvetően. Ennek érdekében 2021 tavaszán a költségvetési törvény módosítására került sor. A módosított törvény az államadósságmutató 2021 év végi értékét a GDP 79,9%-ban határozta meg. Az államadósságmutató az előirányzottnál jobban, 76,8%-ra csökkent, GDP dinamikus 7,1%-os növekedésének köszönhetően. Az államadósságszabály teljesült.

A dinamikus gazdasági növekedéshez olyan intézkedések járultak hozzá, mint a működőtőke-befektetések és a hazai vállalkozások beruházásainak ösztönzése, lakásépítések és felújítások támogatása, a hitelmoratórium részleges fenntartása, a rezsicsökkentés megőrzése, a válság negatív hatásainak enyhítésére 2020-ban bevezetett adó- és járulékkedvezmények többségének megtartása, emelik ki az ÁSZ elemzői. A gazdasági növekedésnek és a foglalkoztatottság bővülésének köszönhetően a költségvetés adóbevételei a tervezettet meghaladó mértékben emelkedtek, amihez hozzájárult az inflációnak előre jelzettnél gyorsabb emelkedése is.

A gazdasági növekedéshez – egy kivétellel – minden nemzetgazdasági ág hozzájárult. Kiemelkedő mértékű volt az építőipar, és az átlagot meghaladó az ipar és – többek között – az egészségügyi és szociális ellátások növekedése. A külkereskedelmi egyenleg a fogyasztás és az állóeszköz felhalmozás jelentős növekedése mellett is javult. Magyarország Helyreállítási Tervét az illetékes uniós intézmény 2021-ben nem hagyta jóvá, így a költségvetési törvényben előirányzott 326 Mrd forint előleg folyósítására sem került sor az Európai Bizottság részéről.

A központi alrendszer a 2021 évet a tervezettnél magasabb pénzforgalmi hiánnyal zárta. Az ÁSZ elemzés rámutat, hogy a kiadások növekedésének hátterében elsősorban a járványügyi védekezéshez szükséges többletkiadások, illetve a negatív gazdasági hatásokat ellensúlyozó intézkedések, a foglalkoztatást ösztönző, valamint munkahelymegtartást célzó programokhoz kapcsolódó kiadások állnak. A hiányt számottevően növelte az uniós bevételek jelentős elmaradása is. Az uniós bevételek az uniós programokra kifizetett kiadások különbözetére a magyar költségvetésnek 637,3 Mrd Ft összegű forrást kellett - megelőlegeznie, ami a tervezett különbözetnek mintegy hétszeresét tette ki.

A magas pénzforgalmi hiány ellenére kormányzati szektor uniós módszertan szerint számított hiánya a költségvetési törvényben rögzítetthez (GDP 7,5%) képest kevesebb, a GDP 6,8%-a lett.

Az állattenyésztők is jelentős segítséget kapnak a kihívások leküzdéséhez

Az elmúlt csaknem két és fél évben az állattenyésztési ágazatot komoly kihívások érték, a koronavírus mellett a takarmány- és energiaárak emelkedése, valamint a munkaerőhiány is nehéz helyzetbe hozta a gazdálkodókat. Az Agrárminisztérium a kihívások leküzdése érdekében számos szakpolitikai intézkedést hozott - mutatott rá a minisztérium pénteki közleménye szerint Juhász Anikó, az Agrárminisztérium (AM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a 31. Farmer Expón Debrecenben.
2022. 08. 20. 07:00
Megosztás:

OPUS TIGÁZ: csak indokolt költségeket tartalmaznak a díjak

Az OPUS TIGÁZ Zrt.-t a gázszolgáltatás díjából csak az indokolt költségek alapján megállapított rendszerhasználati díjak illetik meg, amelynek mértékét a hatóság a rendszeres eszköz- és költség-felülvizsgálat alapján állapítja meg - közölte az gázelosztói engedéllyel rendelkező társaság pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 20. 06:00
Megosztás:

A BRFK válasza a traktoros tüntetési szándékra

A rendőrség ismét megtiltotta, hogy augusztus 20-ától traktorokkal foglalják el többek között a fővárosi ünnepi helyszíneket, rakpartokat és a Duna-hidakat.
2022. 08. 20. 05:00
Megosztás:

Csalás a lottósorsoláson - lebuktak az élő húzáson a kamerák előtt - VIDEÓ

Nincs olyan hét, hogy ne vádolnák meg csalással bármely lottótársaságot azok a játékosok, akiknek épp az adott héten valahogy nem húzták ki a nyerőszámait. Számos internetes fórumon találunk ezzel kapcsolatos bejegyzéseket, összeesküvés elméleteket. Cikkünkben most az egyik legnyilvánvalóbb csalást mutatjuk meg, ami ráadásul a TV kamerák előtt történt.
2022. 08. 20. 04:01
Megosztás:

Rengeteg szemetet termelt a Sziget fesztivál

Annyi szemetet szállítottak el a Sziget fesztivál területéről a Budapesti Közművek munkatársai, mint amennyi egy kisebb budapesti kerületben egy hét alatt keletkezik.
2022. 08. 20. 03:00
Megosztás:

Eddig elegendőek Csehország gáztartalékai

Csehország gáztartalékai 11 hónapra elegendőek, ha a tél a korábbi évek átlagának megfelelő lesz - közölte Zbynek Stanjura pénzügyminiszter pénteken Prágában, sajtótájékoztatón.
2022. 08. 20. 02:00
Megosztás:

Folytatódik a kisbenzinkutak támogatása

A kormány a kisbenzinkutak további megsegítésére 18,5 milliárd forintot különített el, péntektől megnyílt az igénylés lehetősége az elektronikus felületen, a pályázók már augusztusban hozzájuthatnak a támogatáshoz - közölte az Agrárminisztérium pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 20. 01:00
Megosztás:

Alacsonyabb dózisban is hatékony az Imvanex oltóanyag

Az Imvanex nevű, himlő elleni oltóanyag kisebb mennyiségben, intradermálisan, vagyis bőrbe beadva elegendő antitestet termel a majomhimlő ellen - közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken.
2022. 08. 20. 00:01
Megosztás:

Zivatarveszélyre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Zivatarveszély miatt országos figyelmeztetéseket adott ki szombatra, augusztus 20-ára az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2022. 08. 19. 23:00
Megosztás:

Németországban rekordszintű volt a termelői áremelkedés júliusban

Németországban soha nem látott mértékben emelkedtek a termelői árak júliusban éves összevetésben.
2022. 08. 19. 22:00
Megosztás:

A németek 70 százaléka spórol az energiával

Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
2022. 08. 19. 21:00
Megosztás:

Nyári pangás jellemezte a tőzsdét

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 109 pontos, 0,25 százalékos csökkenéssel, 42 990,47 ponton zárt pénteken.
2022. 08. 19. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint pénteken

Erősödéssel zárta a hét utolsó kereskedési napját a forint a főbb devizákkal szemben.
2022. 08. 19. 19:00
Megosztás:

Európa legkedvezőbb feltételeivel igényelhetők a diákhitel támogatások

Óriási az érdeklődés a valaha volt legnépszerűbb termék, a Diákhitel Plusz iránt, melyet még szeptember 30-ig igényelhetnek a hallgatók. A Diákhitel Plusz egy szabad felhasználású, teljesen kamatmentes termék, mely egyszeri, 500 ezer forintot jelent az igénylőnek.
2022. 08. 19. 18:00
Megosztás:

Veszélyes étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nébih

Komoly egészségkárosodást is okozhat a GentleManus elnevezésű, férfiaknak szánt étrend-kiegészítő tiltott gyógyszerhatóanyag-tartalma miatt, ezért a terméket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kivonta a forgalomból és visszahívta a fogyasztóktól - közölte a Nébih a honlapján pénteken.
2022. 08. 19. 17:00
Megosztás:

Legyen egységes repohár visszaváltási rendszer, a vendégek a leadott repoharak után kapják vissza a pénzüket!

A repohár visszaváltásával kapcsolatos visszásságok piaci önszabályozó megoldását, vagyis a rendszer racionális, egységes és valóban fenntartható átalakítását javasolja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Zöld Követ Egyesület. Javaslatuk fontos része, hogy a repoharat választó vendégek visszakapják annak ellenértékét.
2022. 08. 19. 16:00
Megosztás:

Melyik bank drágított leginkább a lakáshitel kamatokon az elmúlt évben?

Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.huadataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
2022. 08. 19. 15:00
Megosztás:

Kezd szétesni a fogyasztói bizalom az Egyesült Királyságban

Rekord mélypontjára esett a fogyasztói bizalom az Egyesült Királyságban a júliusi felmérés alapján.
2022. 08. 19. 14:00
Megosztás:

A nyersanyagárak miatt ismét túllőtt a célon a japán infláció

Japánban 2,4%-ra emelkedett júliusban az infláció a júniusi 2,2% után. A növekedés mintegy felét az energiaköltségek tették ki.
2022. 08. 19. 13:00
Megosztás:

A mai gazdasági adatok is elszomorítóak

A briteknél 40 éves mélypontra esett a fogyasztói bizalom a -44 pontos értékével a júniusi -41 pontot követően. Egyre csúnyábban fest a szigetország gazdasága.
2022. 08. 19. 12:00
Megosztás: