ÁSZ: Dinamikus növekedés és egyensúly

A magyar gazdaság dinamikus növekedésére a külső egyensúly megőrzése, sőt javulása mellett kerülhetett sor, emelik ki a 2021. II. félévi költségvetési és gazdasági folyamatokat értékelő elemzésükben az ÁSZ szakértői. A koronavírus-járvány utáni újraindítását ösztönző intézkedések hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar gazdaság visszaállhasson a korábbi növekedési pályára. Mindezt úgy, hogy az Alaptörvényben előírt államadósság-csökkentés követelményei is teljesültek. Az ÁSZ elemzése rámutat arra, hogy a GDP-arányos államadósság csökkenése javítja az államadósság 2022 évi finanszírozhatóságát.

ÁSZ: Dinamikus növekedés és egyensúly

A központi költségvetésről szóló törvény végrehajtásának helyzetét a Költségvetési Tanács (KT) félévente értékeli. Az ÁSZ törvényi kötelezettsége, hogy elemzéssel támogassa a KT-t. Az ÁSZ elemzése hozzájárul a KT megalapozott véleményének kialakításában.

A 2021 évi költségvetés folyamatokat a járvány elleni védekezés és a gazdaság újraindulásának ösztönzése határozta meg alapvetően. Ennek érdekében 2021 tavaszán a költségvetési törvény módosítására került sor. A módosított törvény az államadósságmutató 2021 év végi értékét a GDP 79,9%-ban határozta meg. Az államadósságmutató az előirányzottnál jobban, 76,8%-ra csökkent, GDP dinamikus 7,1%-os növekedésének köszönhetően. Az államadósságszabály teljesült.

A dinamikus gazdasági növekedéshez olyan intézkedések járultak hozzá, mint a működőtőke-befektetések és a hazai vállalkozások beruházásainak ösztönzése, lakásépítések és felújítások támogatása, a hitelmoratórium részleges fenntartása, a rezsicsökkentés megőrzése, a válság negatív hatásainak enyhítésére 2020-ban bevezetett adó- és járulékkedvezmények többségének megtartása, emelik ki az ÁSZ elemzői. A gazdasági növekedésnek és a foglalkoztatottság bővülésének köszönhetően a költségvetés adóbevételei a tervezettet meghaladó mértékben emelkedtek, amihez hozzájárult az inflációnak előre jelzettnél gyorsabb emelkedése is.

A gazdasági növekedéshez – egy kivétellel – minden nemzetgazdasági ág hozzájárult. Kiemelkedő mértékű volt az építőipar, és az átlagot meghaladó az ipar és – többek között – az egészségügyi és szociális ellátások növekedése. A külkereskedelmi egyenleg a fogyasztás és az állóeszköz felhalmozás jelentős növekedése mellett is javult. Magyarország Helyreállítási Tervét az illetékes uniós intézmény 2021-ben nem hagyta jóvá, így a költségvetési törvényben előirányzott 326 Mrd forint előleg folyósítására sem került sor az Európai Bizottság részéről.

A központi alrendszer a 2021 évet a tervezettnél magasabb pénzforgalmi hiánnyal zárta. Az ÁSZ elemzés rámutat, hogy a kiadások növekedésének hátterében elsősorban a járványügyi védekezéshez szükséges többletkiadások, illetve a negatív gazdasági hatásokat ellensúlyozó intézkedések, a foglalkoztatást ösztönző, valamint munkahelymegtartást célzó programokhoz kapcsolódó kiadások állnak. A hiányt számottevően növelte az uniós bevételek jelentős elmaradása is. Az uniós bevételek az uniós programokra kifizetett kiadások különbözetére a magyar költségvetésnek 637,3 Mrd Ft összegű forrást kellett - megelőlegeznie, ami a tervezett különbözetnek mintegy hétszeresét tette ki.

A magas pénzforgalmi hiány ellenére kormányzati szektor uniós módszertan szerint számított hiánya a költségvetési törvényben rögzítetthez (GDP 7,5%) képest kevesebb, a GDP 6,8%-a lett.

A PBOC lazított, de a bankok még nem léptek

Kissé váratlanul változatlanul hagyták az egy- és ötéves referencia kamataikat a kínai bankok.
2023. 03. 20. 14:00
Megosztás:

Összefogtak a jegybankok - mekkora a baj a bankszektorban?

Az amerikai jegybank nehéz helyzetben van a szerdai kamatdöntő ülése előtt, mivel az infláció elleni törekvések mellett a bankszektor nehézségeit is figyelembe kell vennie. A betétkivonások negatívan hatnak a bankok hitelnyújtási képességére, a további szigorítás súlyosbítaná ezt, a kamatemelés felfüggesztése viszont az inflációnak kedvezne.
2023. 03. 20. 13:30
Megosztás:

Médiatorta 2022 - how költenek a legtöbbet hirdetésre a médiában?

A sajtó megtartotta helyét a médiatortában, 2022-ben a teljes sajtópiaci bevétel 112,185 milliárd Ft. A kiadók a megnövekedett költségek ellensúlyozása érdekében áremelésekkel stabilizálták bevételeiket. A nyomtatott sajtó minimális - , az inflációt alulmúló növekedéssel ugyan - de megőrizte az előző évben elért eredményeit, melyre hatással voltak a parlamenti választások és a tarifaemelések is.
2023. 03. 20. 13:00
Megosztás:

Lakberendezési ötletek a tapéta kiválasztásához

A tapéta egy időre szinte feledésbe merült, a legtöbben inkább festették a falakat, de újra nagy népszerűségnek örvend a lakberendezési trendekben. Egy tökéletes tapéta kiválasztásával új arculatot, gyönyörű dizájnt adhatunk otthonunknak. 
2023. 03. 20. 12:30
Megosztás:

Hogyan pályázzunk esélyesen egy állásra?

Álláskeresőként lehetőségünk van több helyre is pályázatot benyújtani, annak függvényében, hogy mik az igényeink, a végzettségünk, tapasztalataink és képességeink. Nem előnyös egy-két munkáltatóra koncentrálni, ha képbe kerül több lehetőség is, hiszen nem tudhatjuk, hány ember közül fogják kiválasztani a jövőbeni dolgozójukat.
2023. 03. 20. 12:00
Megosztás:

Így vásárolja meg a csődbe ment svájci Credit Suisse bankot a másik svájci UBS

Már legalább szerda óta tartottak a tárgyalások a UBS és a Credit Suisse között, de az események a hétvégén gyorsultak fel igazán. Ennek eredményeként tegnap este bejelentették, hogy a UBS 3 milliárd svájci frankért felvásárolja a Credit Suisse részvényeit.
2023. 03. 20. 11:30
Megosztás:

Ma van a boldogság nemzetközi napja - De ki törődik a boldogtalanokkal?

A magyarok 64%-át már az utazás tervezése is boldoggá teszi – derül ki a Kiwi.com felméréséből, amit a boldogság világnapja alkalmából publikáltak. A régióban vizsgált országokhoz hasonlóan mi is a tengerparton éljük át a legnagyobb boldogságot, de minket sokkal inkább feldob egy végigtombolt koncert, mint egy fine dining élmény.
2023. 03. 20. 11:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 03. 20. 10:30
Megosztás:

Keddtől csütörtökig módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések

Keddtől csütörtökig egy alkalommal módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések - közölte az Oktatási Hivatal (OH) hétfőn az MTI-vel.
2023. 03. 20. 10:00
Megosztás:

Már nem éri meg helyben fagyit készíteni a cukrászdáknak

Az energiaválság és az infláció együttes erővel kényszerítette térdre a teljes vendéglátóipart, a nehéz gazdasági helyzet elől pedig a cukrászdák sem tudtak menekülni. Helyben fagylaltot készíteni ma már rizikós vállalkozás, és egyre többen ismerik fel, hogy külső forrásból jóval költséghatékonyabb fagylaltot árulni, ráadásul így a szolgáltatás minőségén is nagyságrendekkel lehet javítani. Mindeközben a vásárlók is egyre tudatosabbá válnak, a drágulás miatt joggal várják el, hogy minőségi termékeket fogyasszanak.
2023. 03. 20. 09:30
Megosztás:

Gyengült kissé a forint hétfő reggelre

Gyengült kissé a forint a hét végén a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 03. 20. 09:00
Megosztás:

Az internet sötét oldalától a magyar cégek sincsenek biztonságban

Több száz millió ember használja az internetet minden nap szerte a világon. A legnagyobb információs megosztó rendszerként alapjaiban változtatta meg életünket. Mégis meglepően keveset tudunk annak valós méretéről és ritkábban emlegetett részéről, a Dark Webről. Milyen hatással lehetnek ezek a magyarországi vállalatokra és azok informatikai rendszereire?
2023. 03. 20. 08:30
Megosztás:

Kissé gyengült a forint reggelre

Gyengült kissé a forint a hét végén a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 03. 20. 08:00
Megosztás:

Csúcsra emelkedett a megkezdett lakóingatlan-építések száma az Egyesült Államokban

Februárban öthavi csúcsra nőtt a kiadott lakásépítési engedélyek és a megkezdett lakóingatlan-építések száma az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau csütörtöki jelentése alapján.
2023. 03. 20. 07:00
Megosztás:

Háromnapos könnyűzenei fesztivált tartanak a Fishing on Orfű szervezői

Népszerű fellépőkkel, fiatal tehetségekkel rendeznek háromezer látogató részére fesztivált a júniusi - már teltházas - Fishing on Orfű (FOO) szervezői augusztus 17. és 19. között az anyafesztivál helyszínén. A Happy Fisherman Campre (HFC) március 22-től lehet jegyeket váltani - tájékoztatta a rendezvény sajtófőnöke csütörtökön az MTI-t.
2023. 03. 20. 06:00
Megosztás:

Csökkent a várható élettartam Európában

Tovább csökkent a születéskor várható élettartam az Európai Unióban; 2021-ben az előző évhez képest kis mértékben, 0,3 évvel csökkent, 80,4-ról 80,1 évre esett vissza, ami feltehetően a halálozási arány koronavírus-járvány miatt bekövetkezett növekedésével van összefüggésben - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön.
2023. 03. 20. 05:00
Megosztás:

Olcsó tengerparti nyaralások Európában - Hová érdemes utazni, ahol olcsó az élet?

Számos helyet lehet találni Európában, ahol az élet olcsóbb, és ahol a tengerparti nyaralás is megfizethető lehet. Íme néhány lehetőség: olcsó bulgáriai nyaralási tippek, olcsó román tengerparti nyaralási tippek, Horvátországi olcsó nyaralási leherőségek és helyszínek.
2023. 03. 20. 04:00
Megosztás:

Folytatódik a napos, tavaszias idő

Napos, tavaszias idő várható a héten: folytatódik a felmelegedés, megszűnnek a hajnali fagyok és pénteken akár 22 Celsius-fok is lehet a legmelegebb órákban. Péntektől felhősebb időre kell készülni, szórványosan előfordulhat eső, záporeső és megélénkül a nyugati szél, de továbbra is 20 fok közelében várhatók a maximumok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez vasárnap eljuttatott középtávú előrejelzéséből.
2023. 03. 20. 03:00
Megosztás:

1973-1993 között születettél? Ezért vagy alkoholfüggő!

Az alkoholfogyasztás okai nagyon változatosak lehetnek, és az egyén egyedi élethelyzetétől és körülményeitől függnek. Azonban az alkoholfogyasztás sok esetben az életkor előrehaladtával növekvő stressz, nyomás, szorongás és érzelmi nehézségek kezelésének egyik módja lehet. Különösen sújtja ez a 30-50 éves férfi korosztályt. Van kiút? Mi a megoldás?
2023. 03. 20. 02:00
Megosztás:

Hatalmas emelkedést mértek a mobilfizetéseknél

Nagyon népszerűek az okostelefonos fizetési megoldások, 2022-ben az egy évvel korábbinak a többszörösére nőtt a tranzakciók száma és az azokhoz köthető forgalom - derül ki a K&H összeállításából.
2023. 03. 20. 01:00
Megosztás: