Ász: Ki a jó intézménygazda?

Az önkormányzatok és az önkormányzati társulások által nyújtott szolgáltatások – például bölcsődei és óvodai ellátás, gyermekétkeztetés, a betegek és idősek gondozása, a közművelődési intézmények, könyvtárak működtetése, a járóbeteg ellátás – helyi lakosok széles körét érintik, mivel alapvető és lényeges társadalmi igényeket elégítenek ki. Bár a szakmai feladatellátás sokszínű, a kontrollok kiépítése, a pénzügyi és vagyongazdálkodás szabályozása tekintetében ugyanazok az előírások vonatkoznak a különböző intézményekre. Az Állami Számvevőszék 2021. évben egyidejűleg monitorozta 3932 önkormányzati intézmény integritásának állapotát, és már az ellenőrzés időszakában támogatást nyújtott a szervezetek integritásának megerősítésében, növelve ezzel a szervezetek ellenállóképességét a korrupcióval szemben. Az ellenőrzési tapasztalatokat összegezve az Állami Számvevőszék szakértői elemzésükben arra a következtetésre jutottak, hogy az integritás kontrollok terén jobban teljesítő önkormányzatok - jó gazda módjára - pozitívan befolyásolták intézményeiket.

Ász: Ki a jó intézménygazda?

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény tág teret ad a helyi önkormányzatoknak a feladataik, a közszolgáltatások legkülönbözőbb formákban történő ellátására. A helyi önkormányzatok, valamint a társulások által irányított intézmények szerteágazó közszolgáltatásokat nyújtanak, amelyek működtetése közvetlenül érinti a társadalom valamennyi rétegét és hatással van a szolgáltatást igénybe vevő állampolgárok életére.

Az ÁSZ folyamatosan figyelemmel kíséri és ellenőrzi az önkormányzati alrendszert. Ennek keretében 2020-ban összesen 3197 önkormányzat és a gazdálkodási feladataikat ellátó 1284 hivatal integritását, továbbá 2021-ben 3932 olyan intézmény integritását ellenőrizte, amelyek önkormányzat, vagy társulás irányítása alá tartoztak. Az intézményi ellenőrzés lefolytatásával párhuzamosan az ÁSZ támogatást nyújtott az intézményvezetőknek az integritás további fejlesztése és a kockázatok csökkentése érdekében.


Az intézmények integritási kontroll szintje és az intézményt irányító szerv típusa között összefüggés áll fenn, mutatnak rá az ÁSZ szakértői az elemzésükben. A transzparens működés és gazdálkodás szempontjából egyes lényeges dokumentumok hiánya miatt az önkormányzatok által irányított intézmények 80 %-nál, illetve a társulások által irányított intézmények 96%-nál a csalás és korrupció elleni védettség nem volt biztosított. Az ÁSZ tanácsadó tevékenységét követően az önkormányzatok intézményei 78%-ra, míg a társulások intézményei 90%-ra csökkentették az összesített hibaarányt. A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a társulás kevésbé eredményesen képes ellátni - jó gazda módjára - az irányító szervi feladatát.

Az elemzés feltárja azt is, hogy a legalacsonyabb kockázati csoportba tartozó önkormányzatok integritás kontrolljainak kiépítettsége pozitív hatással van az általuk irányított intézmény integritás kontrolljainak kiépítésére. Ugyancsak pozitív hatása van annak, ha az intézményeknél az integrált kockázatkezelés szabályozási környezete biztosított, mivel ezeknél az intézményeknél a pénzügyi és gazdálkodási szabályozás kialakítása is nagyobb arányban szabályozott.

Korrekció jöhet az “elszabadult” ingatlanpiacon

Újépítésű-áron kínált panelek, 4 millió forintot is elérő újépítésű négyzetméterárak, visszaeső hitelezés és elbizonytalanodó vevők jellemzik most a XIII. kerületi ingatlanpiacot, ahol akár árcsökkenés sem kizárt a szakértő szerint.
2022. 05. 25. 16:00
Megosztás:

Minden ötödik munkavállaló váltana egy éven belül a magasabb fizetés reményében

A PwC globális felmérésében megkérdezett munkavállalók közül minden ötödik dolgozó nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg munkahelyet vált a következő 12 hónapban. Több mint egyharmaduk tervezi, hogy fizetésemelést kér, az anyagi elismerés mellett azonban a munkahelyi kiteljesedést is ugyanolyan fontosnak tartják. A PwC 44 ország több mint 52 000 munkavállalója körében végzett kutatásából - mely során 500 fős magyar mintát is vizsgáltak - az is kiderül, hogy a hazai munkavállalók mindössze 33%-a elégedett a munkájával, míg globális szinten ez az arány 71%.
2022. 05. 25. 14:30
Megosztás:

Az Allianz 2022. évi globális biztosítási jelentése: meghatározó évtized

Fellendülés: globális szinten a biztosítási díjak 5,1 százalékkal, azaz több mint 200 milliárd euróval nőttek 2021-ben Visszaesés: a 2022-ben várható növekedés mindössze 4,8 százalék, miközben a globális infláció 6,2 százalék. Kilátások: a társadalmi, politikai és gazdasági változások miatt növekvő kockázatok évi 4,8 százalékos díjbevétel-növekedést eredményezhetnek a következő évtizedben. Kétszámjegyű növekedés: a magyar biztosítási piac előretört 2021-ben, a díjbevételek több mint 10 százalékkal emelkedtek
2022. 05. 25. 14:00
Megosztás:

Mi mozgatja a részvény és devizapiacokat?

Piaci összefoglalónkban a Magyar Bankholding elemzői hátterét olvashatják a részvény és devizapiacok alakulásának háttereként.
2022. 05. 25. 13:30
Megosztás:

Oroszországnak más megoldást kell találni a kamatfizetésre

Az amerikai kormány nem hosszabbította meg a türelmi időszakot, ami eddig lehetővé tette, hogy Oroszország amerikai bankokon keresztül fizesse ki a kötvényei utáni kamatot.
2022. 05. 25. 13:03
Megosztás:

ÁSZ: Jó alapok a biztonsághoz

Nem túlzás, hogy áram nélkül megállna az élet. Felsorolni is lehetetlen, hogy a létünkhöz szükséges dolgok és szolgáltatások milyen tömegét működteti az elektromosság, amelyhez az igények majdnem felét hazánkban az atomenergia fedezi. Ráadásul, ahogy a szén, gáz, olaj környezetvédelmi és politikai okokból egyre inkább visszaszorul, úgy nő az egyéb források, köztük a nukleáris energiatermelés jelentősége. Mivel pedig az atomerőművi munkánál, beleértve az atomhulladék kezelését, elhelyezését is, aligha van nagyobb szakszerűséget és precizitást követelő tevékenység, a nukleáris létesítmények és a radioaktívhulladék-tárolókat érintő hatósági ellenőrzési feladatok ellátása, valamint a Nukleáris Pénzügyi alap kezelése és felhasználása is ugyanilyen szabályszerűséget kíván meg. Ennek megfelelően az Állami Számvevőszék az érintett szervezeteknél ellenőrizte a feladatellátás, illetve a pénzügyi folyamatok szabályozottságát. Most, amikor a szomszédunkban háború dúl, különösen fontos még a biztonságérzetünkhöz is a jó hír, hogy az ellenőrzés pozitív eredménnyel zárult.
2022. 05. 25. 12:00
Megosztás:

Újabb MRP javadalmazási politikát indított az AutoWallis

Az AutoWallis elindította harmadik, céleléréshez kötött, a stratégiai céljait támogató javadalmazási politikáját a Munkavállalói Résztulajdonosi Program (MRP) keretében. A kétéves javadalmazási program célja, hogy a csoport meghatározott vezetői és munkavállalói körét még jobban ösztönözze, és érdekeltté tegye a stratégiai célok elérésében.
2022. 05. 25. 11:30
Megosztás:

AccorInvest - új kommunikációs és közkapcsolati alelnök: Laurent Turpault

Laurent Turpault májusban csatlakozott az AccorInvesthez kommunikációs és közkapcsolati alelnökként. Az új pozíció létrehozása összhangban áll a csoport átalakítási stratégiájával. Az új vezető elsődleges feladata az AccorInvest hírnevének és imázsának erősítése a vállalat üzleti partnerei, a közszféra, illetve a munkavállalók körében abban a 27 országban, ahol a cég működik. A párbeszéd révén jobban érthetővé válik az AccorInvest egyedülálló üzleti modellje szállodatulajdonosként és -üzemeltetőként, munkáltatói márkája, illetve növekedési céljai.
2022. 05. 25. 11:00
Megosztás:

K&H: Az ember a kulcs, nem az ötlet

A hazai startup világban is megtalálhatók már az angyalbefektetők, a vállalkozások nagy része azonban még nem mindig tudja pontosan, hogyan és mikor lehet alkalmas arra, hogy tőkét kapjon tőlük a szintlépéshez. A Start it @K&H ezért a hazai angyalbefektetői szféra két közismert alakját látta vendégül, hogy tapasztalataikon keresztül mutassák be a kezdő vállalkozóknak az ilyen típusú forrásbevonás sajátosságait.
2022. 05. 25. 10:30
Megosztás:

Elindult az azonnali fizetés az egyik hazai élelmiszerláncnál

Az azonnali fizetési rendszer 2020-as bevezetése óta minden adott, hogy a korszerű, a gazdaság egésze számára előnyös módszer a boltok kasszazónáiban is elterjedjen, ez a folyamat azonban eddig meglehetősen lassan haladt. A kereskedelmi informatika vezető hazai vállalatának, a Laurelnek most friss fejlesztéseivel sikerült lebontania több, a technológia népszerűségének útjában álló akadályt. A május 31-i szakmai, innovációs konferenciájára készülő cég QR-kódon alapuló megoldása a nagy itthoni retailláncok közül elsőként a CBA Príma egyik budapesti üzletében debütált a napokban.
2022. 05. 25. 10:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Erősödéssel kezdték a napot a főbb európai értékpapírpiacok szerdán.
2022. 05. 25. 09:30
Megosztás:

HiQ Connect a startup rendezvények új dimenziója

Igen, kellenek startupok és befektetők. Kellenek kerekasztal beszélgetések hiteles és releváns szereplőkkel. De ilyenről hallottunk már, részt vettünk hasonlón. Akkor mi hiányzik még? A HiQ Connect a startup rendezvények egy új dimenzióját hozza el Budapestre.
2022. 05. 25. 09:00
Megosztás:

A konzervipar kilátásait is rontják a piaci bizonytalanságok

Jelentősen rontják a konzervipar kilátásait az évtizedek óta nem tapasztalt piaci bizonytalanságok - derül ki a Fruitveb - Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet honlapján kedden közzétett összefoglalóból.
2022. 05. 25. 08:30
Megosztás:

Tovább gyorsult a bérkiáramlás

Márciusban felgyorsult a keresetek növekedési üteme, és a vállalkozások nem rendszeres kifizetésekkel prémiumokkal jutalmakkal is igyekeznek megtartani a munkaerőt. Az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint a reálkeresetek emelkedéséből táplálkozó fogyasztás az egész évben segíteni fogja a gazdasági növekedést.
2022. 05. 25. 08:00
Megosztás:

75 új helyszínen alakítanak ki Mol Bubi gyűjtőállomást

A közeljövőben 75 új helyszínen alakítanak ki Mol Bubi gyűjtőállomást, ezért társadalmi egyeztetést indítottak, hogy felmérjék, hol van a legnagyobb igény a közbringa-szolgáltatásra - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-vel.
2022. 05. 25. 07:00
Megosztás:

Visszatér a Nautica Magyarországra

Visszatér Magyarországra a népszerű amerika vízi és vitorlás sportmárka. A Nautica már több mint 65 országban elérhető, és az elmúlt 35 év alatt a legismertebb brandek közé nőtte ki magát. 291 nemzetközi márkaboltja van és több mint 1400 boltban árulják ruházatukat.
2022. 05. 25. 06:00
Megosztás:

300 informatikai munkahelyet hoz Magyarországra az ALDI

Folytatja dinamikus bővülését, és megduplázza létszámát Magyarországon az ALDI informatikai szolgáltatásokat végző leányvállalata, az ALDI International IT Services Kft. A vállalat 300 olyan informatikai munkahelyet hoz létre itthon, amelyek jó része otthonról is ellátható feladatokból áll, így immáron az egész ország területéről várják otthoni (Home office) munkavégzéssel pályázók jelentkezését. A budapesti és a pécsi szolgáltató központját is bővíti a cég, a több nyelven beszélő pályakezdők mellett szoftverfejlesztők és SAP-szakemberek számára is számos álláslehetőség nyílik az ALDI-nál.
2022. 05. 25. 05:30
Megosztás:

Új FAO platform az agrárium strukturális változásairól

Új eszköz áll rendelkezésre a döntéshozók és kutatók számára: a FAOSTAT, a világ vezető mezőgazdasági adatbázisa, melyet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) kezel, fontos új funkcióval bővült, ami könnyebb összehasonlítást tesz lehetővé az agrárium strukturális változásai esetében.
2022. 05. 25. 05:00
Megosztás:

Az osztrák nyugdíjat könnyebb megszerezni? Miben más a magyar nyugdíjrendszertől?

Ausztriában ma milyen feltételekkel kaphat valaki öregségi nyugdíjat? Mennyiben különbözik az osztrák nyugdíjkorhatár urak és hölgyek esetében? Hogyan, mi elvek szerint számolják ki Ausztriában az öregségi nyugdíját egy nyugdíjba vonulónak? Milyen feltételekkel lehet nyugdíj mellett tovább dolgozni Ausztriában? Van-e minimálnyugdíj Ausztriában? A számos feltett kérdésre adja meg a választ az Osztrák Pénzügyek elnevezésű (magyar nyelvű) pénzügyi portál szakmai anyaga (osztrakpenzugyek.hu), melyből most cikkünkben idézünk.
2022. 05. 25. 04:01
Megosztás:

Újabb Patriot rakétákat szerez be Lengyelország

Lengyelország újabb Patriot-rakétaütegeket szerez be - jelentette be Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter kedden a Twitter közösségi honlapján, hozzátéve, hogy hat üteg beszerzésére írt alá ajánlattételi felhívást.
2022. 05. 25. 03:30
Megosztás: