Átadták a Hungarikum Liget Kárpátia Rendezvényházát

Átadták a Hungarikum Liget, korábbi nevén Lakitelek Népfőiskola tíz éven át tartó fejlesztéssorozatának utolsó beruházását, a tartalékkerettel bruttó 3,417 milliárd forintból megépült Kárpátia Rendezvényházat szombaton.

Átadták a Hungarikum Liget Kárpátia Rendezvényházát

Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára az átadó ünnepségen azt mondta: "az épület az összmagyarság szent ügyét, a Kárpát-hazában élő nemzettársakat hivatott méltó módon szolgálni". Hozzátette, hogy az épület - ahogy a lakiteleki épületegyüttes egésze - képletesen országhatárok felett magasodva hívja, várja vendégeit, tárja szélesre kapuját. Ahol értékmentés, értékőrzés és -teremtés folyik, az a hely értékközpont. Ilyen értékközpont az immár rendezvényházzal kibővült Hungarikum Liget minden eleme - fogalmazott.

Az államtitkár szerint "az épület puszta léte fémjelzi mindazt, amit közösségeink megtartó erejéről és fontosságáról gondolunk".

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki jókívánságait. Üzenetében úgy fogalmazott: "a Lakitelek Népfőiskola és a belőle kivirágzó Hungarikum Liget története közel négy évtizeddel ezelőtt eresztett gyökeret", a Duna-Tisza közén fekvő pusztaságon elindult a népfőiskolai mozgalom, megépültek a különböző rendezvénytermek, sportlétesítmények, éttermek és szálláshelyek. Most pedig a sikertörténet elérkezett újabb fejezetéhez. A Kárpátia Rendezvényház átadásával "végre kiteljesedik ez a példaértékű kezdeményezés" - írta a kormányfő.

A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy az új épület számos izgalmas kulturális és sporteseménynek ad majd otthont, és folytatódni fognak a mára hagyománnyá vált Lakiteleki Focikupák. "Kívánom, hogy a Hungarikum Liget és benne a Kárpátia Rendezvényház minél gyakrabban teljen meg a Kárpát-medence minden tájáról idelátogató honfitársainkkal, akik szellemileg, lelkileg és testileg feltöltődve, élményekkel gazdagodva térhetnek haza. Mindenekelőtt pedig azzal az érzéssel a szívükben, hogy magyarnak lenni jó!" - fogalmazott levelében Orbán Viktor.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola alapítója köszöntőjében felidézte a népfőiskola alapító levelét, amely szerint a helynek a nemzet megtartó erőterévé kell válnia, de ez csak kellő hittel és akarattal, illetve akkor teljesülhet, ha az elmúlt évszázadok emlékei, törekvései beépülnek a népfőiskola munkatársainak küldetésébe, mindennapi munkájába. Az alapító emlékeztetett, hogy a Lakitelek Népfőiskolából indult útjára keleti nyitás gondolata, valamint a hungarikum törekvés is, amelyből később törvény született, hiszen 1993-ban, az akkor átadott Kölcsey Házban tartották meg az első hungarikum konferenciát.

Lezsák Sándor szerint az elmúlt évtizedekben minden egyes kezdeményezéssel, rendezvénnyel és programmal próbálták megtalálni az elmúlt évszázadok népfőiskolai mozgalmának máig tartó és jövőbe mutató üzenetét, jelentését. A ma már Hungarikum Liget nevet viselő komplexumban a nyomda és kiadó, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum, a könyvtár, a helytörténeti gyűjtemény, a Bibliaház, a népfőiskolai hálózat, a filmes műhely, az üvegház és zöldségfeldolgozó, a fúrt kutak, a fürdő és az uszoda, a szálloda, a lovarda, mind-mind egy nagy egység részei, amelyek tökéletesen illeszkedve egymáshoz alkotnak egy egészet. Elengedhetetlen azonban a működéshez a Hungarikum Liget közel 300 munkatársának nap mint nap végzett munkája is - tette hozzá.

Az ünnepségen elhangzott, hogy a népfőiskola felújítási és beruházási munkálatai kiemelt kormányzati támogatással 2013-ban indultak, és a Kárpátia Rendezvényház átadásával fejeződtek be. A 26 hektár területen fekvő Hungarikum Liget felépítésén több mint háromezren dolgoztak. A Hungarikum Liget honlapján olvasható bejegyzés szerint az 1000 fő befogadására alkalmas, 442 ülőhelyes Kárpátia Rendezvényház nem csupán a konferenciák és kulturális rendezvények központja. A kultúrház többek között teret biztosít sportrendezvények lebonyolítására, valamint akár nagyobb koncertek, színházi előadások, találkozók, táncházak megtartására is.

Az ünnepséget a Csík Zenekar és az R-GO együttes koncertje, valamint lovasbemutató zárta.

Ötven Airbus A350-es repülőgépet rendel az Air France-KLM Csoport

A szélestörzsű flotta megújításának felgyorsítása érdekében a korábban leadott megrendelést kiegészítve újabb 50 darab Airbus A350-es repülőgépet rendel az Air France-KLM Csoport. A francia-holland vállalat fogja a legtöbb A350-est üzemeltetni a világon az évtized végére.
2023. 09. 26. 21:00
Megosztás:

Az Európai Bizottság megnövelte a Csehországnak nyújtandó segítséget

Mintegy 2,2 milliárd euróval megnövelte a Csehországnak szánt újjáépítési támogatást az Európai Bizottság - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden Prágában, miután tárgyalásokat folytatott Petr Fiala cseh kormányfővel.
2023. 09. 26. 20:30
Megosztás:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 09. 26. 20:00
Megosztás:

Túlnyomórészt mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Túlnyomórészt gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2023. 09. 26. 19:30
Megosztás:

Egyedi céges hírek segítették a növekedést a BÉT-en

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 214,81 pontos, 0,39 százalékos emelkedéssel, 55 571,74 ponton zárt kedden.
2023. 09. 26. 19:00
Megosztás:

Az Allianz 2023-as Globális Vagyonosodási Jelentése: Vége a mulatságnak

Az Allianz ma tizennegyedik alkalommal jelenteti meg Globális Vagyonosodási Jelentését, amely a háztartások vagyoni és adóssághelyzetét vizsgálja a világ csaknem hatvan országában.
2023. 09. 26. 18:00
Megosztás:

Az MNB összezárta a kamatszinteket

13 százalékra csökkent az effektív kamat. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 100 bázispontos kamatvágással összezárta az effektív kamatot az alapkamattal.
2023. 09. 26. 17:30
Megosztás:

Csökkent a három hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített három hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2023. 09. 26. 17:00
Megosztás:

Goodbye ikerdeficit!?

Ma materializálódott az, amit eddig is sejtettünk. 690 millió eurós többletet mutat a folyó fizetési mérleg a második negyedévben.
2023. 09. 26. 16:30
Megosztás:

A második fél évben visszatérhet a gazdasági növekedés

A második fél évben visszatérhet a magyar gazdaság növekedése - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. Fókuszban a forint szakmai rendezvényén kedden Budapesten.
2023. 09. 26. 16:00
Megosztás:

A miniszterelnök a francia Veolia vállalat vezetőjével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök kedden délelőtt a Karmelita kolostorban fogadta Antoine Frérot-t, a Veolia Environnement igazgatótanácsának elnökét és delegációját - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.
2023. 09. 26. 15:30
Megosztás:

Javult a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolása

Pozitívra javította a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolásának kilátását a Scope Ratings GmbH hitelminősítő - közölte a távközlési szolgáltató kedden az MTI-vel.
2023. 09. 26. 15:00
Megosztás:

A fenntarthatóságról beszélt Áder János

A fenntarthatóság az, amikor csak annyit veszünk el a természettől, amit az pótolni tud, vagy úgy élünk, hogy a jövő generációk szükségleteinek kielégítésére is legyen elegendő erőforrás - mondta Magyarország korábbi köztársasági elnöke, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke kedden, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
2023. 09. 26. 14:30
Megosztás:

A reálkereset-növekedés várható az év végére

Az év végére megfordul a trend, és újra várható a reálkereset növekedése Magyarországon, miután az infláció folyamatosan csökken, a keresetek pedig dinamikus növekedést mutatnak - hangsúlyozta Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2023. 09. 26. 14:00
Megosztás:

Száznál is több autóbusz érkezik az V. Ferihegyi Ikarus Találkozóra

Százhúsz autóbusz, köztük számos oldtimer és ritkaságnak számító jármű érkezik az V. Ferihegyi Ikarus Találkozóra, melynek során élménybuszozás, Ikarus-felvonulás, gördülő kiállítás, különleges motorindítás és számos egyéb program várja a látogatókat szombaton és vasárnap az Aeroparkban.
2023. 09. 26. 13:30
Megosztás:

Felfüggesztésre került egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működése

A helyszíni ellenőrzés során talált súlyos higiéniai problémák miatt felfüggesztették egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működését - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-t.
2023. 09. 26. 13:00
Megosztás:

Az Eötvös park és a Generációk Háza megújult arculattal vár mindenkit Győrben

Megújult Győrben az Eötvös park és a Generációk Művelődési Háza a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból kapott csaknem hatszázmillió forintból, valamint 16,8 millió forint önkormányzati önrészből - közölte a győri önkormányzat az MTI-vel.
2023. 09. 26. 12:30
Megosztás:

Van jobb, mint az állampapír?

Bár az utóbbi időben a lakossági befektetők számára egyértelműen az inflációkövető állampapírok váltak a legnépszerűbb befektetési formává, érdemes látni, hogy a gazdasági helyzet változásával az állampapírok fénye hamar megkophat. Most induló cikksorozatunkban megnézzük, milyen más lehetőségekben érdemes gondolkodnia azoknak, akik közép- és hosszú távon is jó hozamot szeretnének elérni. Elsőként az ETF-alapokat vettük górcső alá.
2023. 09. 26. 12:00
Megosztás:

E-sportfogadás: Az online szerencsejáték fogadások világában való eligazodás

Az e-sportok népszerűségének figyelemre méltó megugrása nemcsak a játékipart alakította át, hanem az online fogadások számára is kiterjedt terepet teremtett.
2023. 09. 26. 11:32
Megosztás:

Csökkent a vállalati vagyonbiztosítások száma

Az első félév végére 186 800 vállalati vagyonbiztosítást kezeltek a hazai biztosítók, 0,6 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.
2023. 09. 26. 11:30
Megosztás: