Átadták a Xanga Seria Kft. új munkásszállóját Nyíregyházán

Átadták Nyíregyházán a Xanga Seria Kft. új, kétszáz férőhelyes munkásszállóját, amely másfél milliárd forintból, mintegy 50 százalékos magyar állami támogatással épült meg.

Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára köszöntőjében elmondta: 2017-től kezdődően indultak munkásszállók építését elősegítő programok. Hat év alatt hatvanegy szálló megépítése vált lehetővé, ezzel nagyságrendileg mintegy 8500 férőhely jön létre Magyarországon. Az államtitkár azt mondta, jelenleg is vannak folyamatban hasonló beruházások összesen mintegy 24 milliárd forint értékben.

A nyíregyházi az országban a huszonnyolcadik, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében pedig a negyedik munkásszálló, és további kettő vár átadásra a következő időszakban - ismertette, hozzátéve, hogy a vármegyében megvalósuló hat projekt összesen több mint nyolcszáz férőhelyet biztosít majd. Erre azért van szükség, mert Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében van elérhető munkaerő, és az elmúlt néhány évben megvalósították azt, hogy a beruházások olyan térségekbe érkezzenek, "ahol a munkás kéz rendelkezésre áll" - mondta Czomba Sándor. Kiemelte: a kormányzat  szinte hetente jelent be a keleti régióba érkező beruházásokat, ezért Nyíregyházának is fel kell készülnie arra, hogy a legnagyobb kihívás a következő időszakban a megfelelő humán erőforrás megtalálása lesz.  Szükség lesz a mobilitási problémák enyhítésére, olyan szálláslehetőségek biztosításával mint a Nyíregyházán átadott munkásszálló, hiszen lesznek olyanok munkavállalók is akik nagyobb távolságból érkeznek a különböző munkahelyekre - jegyezte meg.

Czomba Sándor jelezte: a magyar kormány gondolkodik a következő időszakban is kissé átalakított, modernizált újabb projekt indításában, és amennyiben anyagi forrásaik lehetővé teszik, ezt meg is fogják tenni.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármester köszöntőjében elmondta, 2019-ben elindítottak egy gazdaságfejlesztési programot, melynek célja, hogy a város akkor 130 hektáros ipari parkjához további 640 hektárt vásároljanak. Hozzátette, ebből 550 hektár már megvettek, 100 hektárt pedig eladtak. A program lényege, hogy a városban színvonalas új munkahelyek jöjjenek létre, mert szeretnének minden nyíregyházi munkavállalónak, kiemelten a fiataloknak lehetőséget biztosítani - jelentette ki a polgármester.

Arra is kitért, hogy az eladott 100 hektárra két befektetőjük van: a dél-koreai W-Scope, amely 1200 és a német Boysen 400 új munkahelyet fog megnyitni 2025-től. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzat számára a lakhatás is kiemelt feladat, ezért 2018-ban elindították a Nyíregyháza hazavár programot, amelyben a kormány támogatása mellett,az önkormányzat további segítséget nyújt az első lakáshoz jutó fiatal házasoknak.

Herdon István, a Xanga cégcsoport vezérigazgatója elmondta, a társaság tevékenysége két évtizedig elsősorban Debrecenre fókuszált, azonban az elmúlt években a nyíregyházi önkormányzattal való jó kapcsolatuk miatt a befektetési célterületek nyíregyházi kibővítése mellett döntöttek. Kiemelte, a jövő befektetéseihez szükséges pénzügyi források hosszútávú biztosítása érdekében 2019-ben a Xanga csoport az MFB Invest Zrt.-vel és Nyíregyháza Önkormányzatával közösen létrehozta a Nyíregyházi Iparfejlesztési Alapot, amely - kapcsolódva a vármegyeszékhely gazdaságfejlesztési stratégiájához - több jelentős beruházást készít majd elő és hajt végre, támogatva a városban a munkahelyteremtést, a nemzetközi magas hozzáadott értéket előállító cégek betelepülését, gyorsítva a technológiai transzfer folyamatokat.

Fejlesztéseik első projektje a kedden átadott munkásszálló, amelyben minden szoba saját fürdőszobával, televízióval, klímával és hűtővel rendelkezik - mondta a vezérigazgató. Hozzátette, a fejlesztésnél fontos szempont volt a környezettudatosság, ezért az épület hűtését és fűtését hőszivattyús rendszer biztosítja. Az épület kivitelezője a Dryvit Profil Kft. volt, a projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiírt "Munkásszállások kialakítása" elnevezésű központi munkaerőpiaci program keretében támogatásban részesült és annak segítségével valósult meg - ismertette a vezérigazgató.

Mennyi lenne az Ön nyugdíja, ha a Kormány nem törli el a svájci indexálást? Kiszámoltuk!

Jól vagy rosszul jártak a magyar nyugdíjasok, mikor a Kormány a nyugdíjak számításakor a svájci indexálást megszüntette? Mennyi lenne most a nyugdíj, ha nem nyúltak voltak bele a számítási képletbe? Erre a kérdésre adunk választ cikkünkben.
2024. 06. 23. 01:00
Megosztás:

Ezért a 3 kutyás kriptóért megőrülnek most a befektetők

Az idei év kétségtelenül legnagyobb sztárjai a mém érmék, azon belül pedig a kutyás érmék a legkapósabbak. Van is miből válogatni, de leginkább három olyan érme található jelenleg a piacon, amelynek egyáltalán nem lehet ellenállni, ha a portfólió színesítéséről van szó. Az elkötelezett befektetők mindig keresik a lehetőségeket, és a technológiai fejlődésnek köszönhetően mindig van egy újabb és valamiben többet tudó érme a kínálatban.
2024. 06. 23. 00:01
Megosztás:

Több mint ezer gyermek pályaválasztását támogatta a Felzárkózó Települések Program

Ötven hátrányos helyzetű kistelepülés iskoláiban több mint ezer hetedikes és nyolcadikos gyermek pályaválasztásához nyújtott támogatást a Felzárkózó Települések Program a most zárult, 2023/24-es tanévben, hogy a leszakadó térségekből érkező gyerekek középiskolai lemorzsolódását csökkentsék - közölték a program koordinátorai pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 22. 23:00
Megosztás:

Lassult az euróövezet gazdasági aktivitásának a növekedése júniusban

A várt mérsékelt gyorsulás helyett jelentősen lassult az euróövezet feldolgozóipari, szolgáltatóipari és kompozit beszerzésimenedzser-indexének a növekedése júniusban - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének pénteken ismertetett előzetes értékeléséből.
2024. 06. 22. 22:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél 3 milliárdot az Ötös Lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 22. 21:00
Megosztás:

Öntözésfejlesztési projekteket támogató döntések születtek

A mezőgazdasági termelés biztonságának fenntartásában, a magas hozzáadott értékű növényi kultúrák termesztésében az öntözés fejlesztése meghatározó jelentőségűvé vált a megváltozott klimatikus viszonyok között. Az Agrárminisztérium több mint száz újabb gazdálkodói öntözésfejlesztési projekthez biztosít most forrást - jelentette be pénteki, az MTI-nek eljuttatott közleményében Nagy István agrárminiszter.
2024. 06. 22. 20:00
Megosztás:

Gyérebb termésre számítanak idén a meggytermesztők

A szélsőséges tavaszi időjárás miatt az átlagosnál kisebb meggytermés várható, az alacsonyabb hozamok ugyanakkor nem csak a magyarországi ültetvényekre jellemzőek, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) várakozásai szerint a magyar meggy kedvező pozícióba kerülhet az európai piacon - összegezte véleményét pénteki elemzésében a két szakmai szervezet.
2024. 06. 22. 19:00
Megosztás:

Áprilisban nőtt az átlagkereset és a reálbér is

A célzott és hatékony kormányzati intézkedések visszaszorították az inflációt, amely áprilisban 3,7 százalékos volt. Ennek, valamint a 15 százalékos minimálbér és 10 százalékos garantált bérminimum emelésnek köszönhetően 2023. szeptembere óta, azaz 8 hónapja töretlenül emelkednek a reálbérek, áprilisban 9,5 százalékkal nőtt a fizetések vásárlóereje - értékelte pénteki közleményében a legfrissebb adatokat Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.
2024. 06. 22. 18:00
Megosztás:

Májusban háromhavi csúcson volt az éves infláció Japánban

Japánban 2,8 százalékra, háromhavi csúcsra nőtt az éves infláció májusban az áprilisi 2,5 százalékról a pénteken ismertetett kormányzati adatok szerint.
2024. 06. 22. 17:00
Megosztás:

A bruttó átlagkereset áprilisban meghaladta az egy évvel korábbit

2024. áprilisában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 645 300, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 444 000 forint volt. A bruttó átlagkereset 13,5, a nettó átlagkereset 13,4, a reálkereset pedig 9,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal(KSH).
2024. 06. 22. 16:00
Megosztás:

Az IMF szerint az eurózóna inflációja 2025 második felében tér vissza a 2 százalékos célhoz

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint az eurózóna inflációja 2025. második felében valószínűleg visszatér az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos céljához - áll a washingtoni központú szervezet honlapján.
2024. 06. 22. 15:00
Megosztás:

Az élhetőséget nem csupán az anyagi jólét határozza meg

Egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye, ezen kívül fontos az emberi kapcsolatok minősége és az élettel szembeni, megfelelően megfogalmazott elvárások - jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Veszprém Televízióban adott interjúban.
2024. 06. 22. 14:00
Megosztás:

A kormány tovább kívánja növelni a már jelenleg is rekordmagas foglalkoztatási arányt

Magyarországon ma a foglalkoztatás 75 százalékos szinten van, hiszen 2010 óta egymillió munkahelyet sikerült teremteni, de a kormány célja, hogy ezt a rekordarányt a következő években még magasabbra, egészen 85 százalékra emelje - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.
2024. 06. 22. 13:00
Megosztás:

A magyar szakképzés a világ legjobbjai közé tartozik

A magyar szakképzés a világ legjobbjai közé tartozik, a magyar modell működik - hangsúlyozta Hankó Balázs leendő kulturális és innovációs miniszter csütörtökön a SzakmaSztár Fesztivál emléklap átadó ünnepségen, a Parlamentben.
2024. 06. 22. 12:00
Megosztás:

Májusban csökkent az Egyesült Államokban a kiadott építési engedélyek száma

Az Egyesült Államokban a kiadott építési engedélyek és a megkezdett lakóingatlan-építések száma egyaránt csaknem négyéves mélypontra csökkent májusban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau csütörtöki jelentése alapján.
2024. 06. 22. 11:00
Megosztás:

Az EU tizenötmillió euró humanitárius segélyt küld a mianmari menekülteknek

Mivel a nem szűnő katonai konfliktus tovább növeli a humanitárius szükségleteket Mianmarban, az Európai Unió további tizenötmillió eurót (mintegy hatmilliárd forint) bocsát az országban élő rászorulók, valamint a szomszédos államokba menekültek, köztük a Bangladesben menedékre lelt rohingják megsegítésére - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.
2024. 06. 22. 10:00
Megosztás:

A kormány az év végéig meghosszabbítja a lakossági kamatstopot

A kormány megvédi a családokat, 2024. végéig meghosszabbítja a lakossági kamatstopot - jelentette be csütörtöki közleményében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.
2024. 06. 22. 09:00
Megosztás:

A német gazdaság enyhén nő a második negyedévben

A Bundesbank várakozásai szerint Németország gazdasága a folyó második negyedévben valószínűleg szerény mértékben bővül - derült ki a német központi bank (Bundesbank) havi rendszeres jelentésének csütörtökön közzétett, legfrissebb számából.
2024. 06. 22. 08:00
Megosztás:

Lemaradtál a SOL rallyjáról? Szállj be az MTAUR 2024-es nyári előértékesítési pumpájába!

A Solana (SOL) küzd a jelenlegi kriptovaluta piacon, értéke az Etherhez képest 35%-kal esett az elmúlt hónapban, elérve a március óta legalacsonyabb szintjét. Ezt a változást az Ether ETF-ek iránti fokozott érdeklődés hajtja, ami elvonja a befektetéseket az altcoinoktól, mint például a Solana (SOL). A technikai mutatók medve jellegűek, mivel a Solana (SOL) kulcsfontosságú támasz-szintek alá esett.
2024. 06. 22. 07:27
Megosztás:

Az amerikai lakáspiaci index tovább romlott júniusban

Júniusban második hónapja romlott és hathavi mélypontra esett az amerikai építőipari cégek NAHB/Wells Fargo lakáspiaci bizalmi indexe.
2024. 06. 22. 07:00
Megosztás: