Átadták az Áldozatsegítő Központot Békéscsabán

Átadták az Áldozatsegítő Központot Békéscsabán csütörtökön.

Átadták az Áldozatsegítő Központot Békéscsabán

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, 2010 óta dolgozik azon a kormány, hogy a bajba jutottak a lehető legszélesebb körű segítségnyújtást kapják "mind a jogszabályok szintjén, mind a gyakorlatban".

2017-ben adták át az első áldozatsegítő központot Budapesten, 2025-ig valamennyi vármegyében szeretnék a hálózatot kialakítani, 14-ben "már jelen vagyunk" - tette hozzá.

Mostantól a Békés vármegyében élők is magasabb színvonalú állami szolgáltatáshoz férhetnek hozzá - jegyezte meg. Kifejtette, 130-nál több országos és helyi, civil és egyházi szervezettel és egyesülettel dolgoznak együtt; együttműködnek több egyetemmel, segítséget nyújtanak a szakemberképzésben. Állami nagyvállalatokkal is kapcsolatot építenek ki annak érdekében, hogy minél többen tudjanak arról: "van segítség a legnagyobb bajban is".

Répássy Róbert elmondta, az utóbbi években az online bűncselekmények száma nőtt meg, ezen a téren a legfontosabb a tájékoztatás, ezért a nemzeti bankkal és a bankszövetséggel közösen részt vesznek az úgynevezett Kiberpajzs programban; de vannak fogyasztóvédelemmel foglalkozó kollégáik is.

Takács Árpád Békés vármegyei főispán úgy fogalmazott, az áldozatsegítéssel az "emberarcú, empatikus állam" mutatkozik meg. E téren a legfontosabb feladatnak a prevenciót nevezte, mint mondta, a jövőben közös felvilágosító kampányokat szerveznek a partnerekkel közösen. Elmondta, a gyámügyi és igazságügyi főosztály 2020-ban 91; 2021-ben 49; tavaly 57 ember részére nyújtott azonnali pénzügyi segítséget. Ez a feladat marad a kormányhivatalban - jegyezte meg.

Herczeg Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő kifejtette, Békés vármegyében valamennyi bűncselekménytípust viszonylag alacsony számban követik el, de a "csicskáztatásnak" és a szexuális visszaélésnek vannak áldozatai ott is. Úgy fogalmazott, az áldozatsegítés a gondoskodáspolitika része.

Vörös Ferenc megyei rendőrfőkapitány elmondta, évek óta foglalkozik a rendőrség az áldozatsegítéssel: áldozatvédelmi referenseket neveztek ki; érzékenyítő tréningeket, lakossági fórumokat, bűnmegelőzési kitelepüléseket tartanak. A Gál Ferenc Egyetem szarvasi pedagógiai karán oktatják a társadalmi biztonság-prevenció elnevezésű tantárgyat.

Vörös Ferenc megjegyezte, tapasztalatai szerint elsősorban azok az áldozatok jelennek meg a rendszerben, akiket valamilyen anyagi kár ért.

Békéscsabán tavaly novemberben Varga Judit igazságügyi miniszter adta át a rendőrség épületében kialakított áldozatsegítő pontot. Az új központot a rendőrséghez közel, egy négy helyiségből álló irodában alakítottak ki, amely három munkatársat foglalkoztat - mondta Szilágyi Zsuzsanna, a központ koordinátora.

Vörös Ferenc az MTI-nek elmondta, támogatják, hogy a rendőrségen tovább működjön a segítő pont, hiszen náluk amúgy is megjelennek az áldozatok.

A megnyitó végén az Igazságügyi Minisztérium számos civil szervezettel együttműködési megállapodást írt alá, ezek az áldozatvédelmi központ munkáját is segítik a jövőben. Így a Békés megyei Polgárőrök Egyesületével, az Egyensúly AE Egyesülettel (amely hírlevélben 1200 megyei egyesületet tájékoztat majd a központban folyó munkáról); az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálattal, a Baly Hermina Mentálhigiénés Alapítvánnyal és a Békés megyei Nők Egyesületével.

Jó sok új autót vásároltak a horvátok

Horvátországban az első öt hónapban 26 584 új személygépkocsit adtak el, 44,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban - közölte a horvát belügyminisztérium a Promocija Plus intézet adataira hivatkozva hétfőn.
2023. 06. 06. 05:00
Megosztás:

Metrófesztivált szerveznek a megújult M3-as metró ünneplésére

Föld alatti fesztivált rendeznek annak megünneplésére, hogy újra jár az M3-as metró: június 15-én és 16-án a felújított állomásokon koncertekkel, színházi produkciókkal, kiállítással, stand-up comedyvel, aluljáró-játszótérrel is várják a budapestieket és a fővárosba látogatókat.
2023. 06. 06. 04:30
Megosztás:

Jogviták – Nem szeretünk békésen megegyezni, pedig milliárdok múlnának rajta

Hiába terjedtek el az alternatív vitarendezési megoldások Magyarországon, a peres ügyekhez viszonyított arányuk messze elmarad az angolszász vagy a nyugati-európai átlagtól. Pedig a mediáció nyomán kötött egyezség időigénye és költsége negyede-ötöde, mint a pereskedésé, és a közvetítői eljárások több mint fele megállapodással zárul – derült ki a mediáció jelenét és jövőjét vizsgáló konferencián.
2023. 06. 06. 04:00
Megosztás:

133 ezer egységes kérelmet nyújtottak be a gazdálkodók

A gazdálkodók 133 303 egységes kérelmet nyújtottak be hétfőig, ebből 95 987 darabot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak segítségével - közölte a NAK hétfőn az MTI-vel.
2023. 06. 06. 03:30
Megosztás:

Sporttehetségeket támogat a Mol-Új Európa Alapítvány

Hetvenöt millió forintos keretösszeget különített el a hazai és nemzetközi sportversenyen kiemelkedő teljesítményt nyújtó 10-17 éves tanulók, általános és középiskolás diákok támogatására a Mol-Új Európa Alapítvány, melyhez július 16-ig lehet benyújtani a pályázatokat.
2023. 06. 06. 03:00
Megosztás:

Kevés a nyugdíja? Így lehet igényelni 8000 Ft havi nyugdíj-emelést

Mi az a méltányossági nyugdíj, mit kell tudni róla? Pontosan mi áll a méltányossági nyugdíj 2023-as jogszabályi hátterében? Mint általában a jogszabályok, a méltányossági nyugdíjak egyes szabályai is változtak 2023-ban. Érdemes ismerni a pontos szabályokat, mert akár havi max. 8.000 Ft-ot is kérelmezhetünk méltányossági emelésként. Hogyan lehet élni ezzel a lehetőséggel? Ki igényelheti és mekkora nyugdíj esetén tudunk élni a lehetőséggel? Cikkünkben az ado.hu szakmai portál útmutatásai alapján részletesen körüljárjuk a témát.
2023. 06. 06. 02:00
Megosztás:

Áprilisban csökkentek a termelői árak az euróövezetben

Az euróövezetben csökkentek a termelői árak áprilisban az előző havihoz képest az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfői jelentése alapján.
2023. 06. 06. 01:30
Megosztás:

Orbán Viktor az ázsiai befektetési bank elnökével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban tárgyalt az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank (AIIB) vezetőjével - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.
2023. 06. 06. 01:00
Megosztás:

Újabb jelentős élelmiszer áremelés jöhet Magyarországon a fizetendő EPR díjak miatt

Az elmúlt évek során a termékek, így az élelmiszerek csomagolásával kapcsolatos környezetvédelmi problémák orvoslása és az újrahasznosítás hatékonyságának növelése érdekében, egy uniós irányelv útmutatása alapján az összes tagállamban, így Magyarországon is bevezetésre kerül az úgynevezett kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR).
2023. 06. 06. 00:01
Megosztás:

Újrahasznosított papír új életben

Sok más nyomda mellett a budapesti <a href="https://profinyomda.hu/" target="_blank">Profi Nyomda</a> is fontosnak tartja az újrahasznosított papírok használatát, mivel a fenntarthatóság egyre fontosabbá válik minden iparágban, és a nyomdaipar sem kivétel. Ahhoz, hogy csökkentsük a környezetre gyakorolt hatásunkat, fontos, hogy olyan anyagokat és folyamatokat válasszunk, amelyek kímélik a természeti erőforrásokat. Az újrahasznosított papír egy kiemelkedő lehetőség, amely lehetővé teszi számunkra, hogy minőségi nyomdai termékeket készítsünk, miközben csökkentjük az új papír előállításával járó negatív hatásokat.
2023. 06. 05. 23:30
Megosztás:

Kijevbe utazik a pápa békeküldötte

Kijevbe utazik Matteo Zuppi bíboros, aki Ferenc pápa békeküldöttnek nevezett ki, hogy megpróbálja előmozdítani az ukrajnai háború politikai rendezését - jelentette be a Vatikán hétfői közleményében.
2023. 06. 05. 23:00
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

Gyengüléssel zártak hétfőn a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 06. 05. 22:30
Megosztás:

Hamarosan megkezdődnek a paksi bővítés újabb előkészítő munkálatai

Hamarosan megindulnak a paksi bővítés újabb fontos előkészítő munkálatai, a módosított szerződéses keretrendszer biztosítja a gyorsabb előrehaladást a biztonsági szabályok teljes körű tiszteletben tartása mellett - jelentette be a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.
2023. 06. 05. 22:00
Megosztás:

GFM-államtitkár a vállalati kötvények és a befektetési alapok újraszabályozásáról

A 2023-as tavaszi parlamenti ülésszak végével, készülve az őszi törvénykezési munkára, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) pénzügyi szabályozási területe - összhangban az uniós pénzügyi szabályozási stratégiával - a vállalati kötvények és a befektetési alapok vonatkozásában új szabályozási koncepciót dolgoz ki - fogalmazta meg a GFM hétfői közleményében Túri Anikó közigazgatási államtitkár.
2023. 06. 05. 21:30
Megosztás:

Június 11-től Kincses Áron lesz a KSH elnöke

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke június 11-től Kincses Áron lesz, aki Vukovich Gabriella helyét veszi át - közölte a hivatal hétfőn az MTI-vel.
2023. 06. 05. 21:00
Megosztás:

Nőtt a bruttó kereset, csökkent a reálbér Csehországban

Éves összehasonlításban az első negyedévben 8,6 százalékkal 41 265 koronára (646 210 forint) emelkedett a bruttó havi kereset Csehországban. A reálbérek éves csökkenése így 6,7 százalékos lett - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal hétfőn Prágában.
2023. 06. 05. 20:30
Megosztás:

A FÉSZ egyeztetne a kormánnyal a kiterjesztett gyártói felelősségi díjról

A július 1-jétől érvénybe lépő kiterjesztett gyártói felelősségi díj és annak magas tételei miatt sürgős egyeztetést javasol a kormánnyal a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSZ) - közölte a FÉSZ hétfőn az MTI-vel.
2023. 06. 05. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint hétfő estére

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 06. 05. 19:30
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2023. 06. 05. 19:00
Megosztás:

A Mol és az OTP részvényei húzták a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 248,32 pontos, 0,52 százalékos emelkedéssel, 48 117,93 ponton zárt hétfőn.
2023. 06. 05. 18:30
Megosztás: