Átadták az Áldozatsegítő Központot Békéscsabán

Átadták az Áldozatsegítő Központot Békéscsabán csütörtökön.

Átadták az Áldozatsegítő Központot Békéscsabán

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, 2010 óta dolgozik azon a kormány, hogy a bajba jutottak a lehető legszélesebb körű segítségnyújtást kapják "mind a jogszabályok szintjén, mind a gyakorlatban".

2017-ben adták át az első áldozatsegítő központot Budapesten, 2025-ig valamennyi vármegyében szeretnék a hálózatot kialakítani, 14-ben "már jelen vagyunk" - tette hozzá.

Mostantól a Békés vármegyében élők is magasabb színvonalú állami szolgáltatáshoz férhetnek hozzá - jegyezte meg. Kifejtette, 130-nál több országos és helyi, civil és egyházi szervezettel és egyesülettel dolgoznak együtt; együttműködnek több egyetemmel, segítséget nyújtanak a szakemberképzésben. Állami nagyvállalatokkal is kapcsolatot építenek ki annak érdekében, hogy minél többen tudjanak arról: "van segítség a legnagyobb bajban is".

Répássy Róbert elmondta, az utóbbi években az online bűncselekmények száma nőtt meg, ezen a téren a legfontosabb a tájékoztatás, ezért a nemzeti bankkal és a bankszövetséggel közösen részt vesznek az úgynevezett Kiberpajzs programban; de vannak fogyasztóvédelemmel foglalkozó kollégáik is.

Takács Árpád Békés vármegyei főispán úgy fogalmazott, az áldozatsegítéssel az "emberarcú, empatikus állam" mutatkozik meg. E téren a legfontosabb feladatnak a prevenciót nevezte, mint mondta, a jövőben közös felvilágosító kampányokat szerveznek a partnerekkel közösen. Elmondta, a gyámügyi és igazságügyi főosztály 2020-ban 91; 2021-ben 49; tavaly 57 ember részére nyújtott azonnali pénzügyi segítséget. Ez a feladat marad a kormányhivatalban - jegyezte meg.

Herczeg Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő kifejtette, Békés vármegyében valamennyi bűncselekménytípust viszonylag alacsony számban követik el, de a "csicskáztatásnak" és a szexuális visszaélésnek vannak áldozatai ott is. Úgy fogalmazott, az áldozatsegítés a gondoskodáspolitika része.

Vörös Ferenc megyei rendőrfőkapitány elmondta, évek óta foglalkozik a rendőrség az áldozatsegítéssel: áldozatvédelmi referenseket neveztek ki; érzékenyítő tréningeket, lakossági fórumokat, bűnmegelőzési kitelepüléseket tartanak. A Gál Ferenc Egyetem szarvasi pedagógiai karán oktatják a társadalmi biztonság-prevenció elnevezésű tantárgyat.

Vörös Ferenc megjegyezte, tapasztalatai szerint elsősorban azok az áldozatok jelennek meg a rendszerben, akiket valamilyen anyagi kár ért.

Békéscsabán tavaly novemberben Varga Judit igazságügyi miniszter adta át a rendőrség épületében kialakított áldozatsegítő pontot. Az új központot a rendőrséghez közel, egy négy helyiségből álló irodában alakítottak ki, amely három munkatársat foglalkoztat - mondta Szilágyi Zsuzsanna, a központ koordinátora.

Vörös Ferenc az MTI-nek elmondta, támogatják, hogy a rendőrségen tovább működjön a segítő pont, hiszen náluk amúgy is megjelennek az áldozatok.

A megnyitó végén az Igazságügyi Minisztérium számos civil szervezettel együttműködési megállapodást írt alá, ezek az áldozatvédelmi központ munkáját is segítik a jövőben. Így a Békés megyei Polgárőrök Egyesületével, az Egyensúly AE Egyesülettel (amely hírlevélben 1200 megyei egyesületet tájékoztat majd a központban folyó munkáról); az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálattal, a Baly Hermina Mentálhigiénés Alapítvánnyal és a Békés megyei Nők Egyesületével.

Mennyit áramot fogyaszt évente a klíma? Itt a számítás, mutatjuk!

Most kiderül, érdemesebb-e klímával vagy gázzal fűteni. Vajon megéri beruházni egy klímaberendezésbe néhány forró nyári hét miatt? Hasznos-e klímával fűteni vagy ezzel kiegészíteni a fűtést? Számos kérdés merül fel. Bár a klíma energiafogyasztása számos tényezőtől függ, ha gazdaságosan szeretnénk működtetni, érdemes néhány dologra odafigyelni a készülék kiválasztásakor.
2024. 05. 29. 01:00
Megosztás:

Tovább dübörög az AI mánia: a WienerAI előértékesítés 3 millió felett

Képzeld csak el: egy kriptovaluta, amiben egyesül a mesterséges intelligencia (AI) és a mém érme mánia.
2024. 05. 29. 00:01
Megosztás:

Üzbegisztánban új atomerőmű épül

A Roszatom kisteljesítményű moduláris atomerőművet (SMR) épít Üzbegisztánban, az erről szóló szerződést Vlagyimir Putyin orosz elnök üzbegisztáni látogatásakor írta alá a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern mérnöki részlege, az Atomsztrojexport vállalat és az Uzatom, az üzbég kormány alá tartozó atomenergia-ügynökség atomerőmű-építési igazgatósága - közölte a Roszatom kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 23:30
Megosztás:

Erősödő toborzás várható a gyártás, termelés területén

Az elmúlt másfél évben tovább lassult a toborzás a gyártási és termelési szektorban, ez a tendencia pedig egybevág az országos helyzettel: a vállalatok visszafogták a munkaerőfelvételt, helyette sokkal inkább a meglévő munkavállalók megtartására fókuszálnak. Ennek ellenére a szektorban dolgozó szakemberek továbbra is keresettek a munkaerőpiacon – derül ki a Profession Services, a Profession.hu toborzással foglalkozó üzletágának gyártási és termelési szektorra vonatkozó elemzéséből.
2024. 05. 28. 23:00
Megosztás:

Linképítés: tippek kezdőknek és haladóknak

Az off-site keresőoptimalizálás azokat a tevékenységeket, valamint SEO faktorokat foglalja magában, amik az oldalon kívül történnek. Ehhez kapcsolódik a linképítés, amikor a weblapunkra lehetőleg minél több és erősebb külső linket próbálunk meg szerezni. A cél, hogy nagyobb forgalmat generáljanak, több embert tereljenek az oldalra, hitelességet kölcsönözzenek a honlap számára.
2024. 05. 28. 22:30
Megosztás:

Fejlesztés a Wienerberger csornai tetőcserépgyáránál

Fejlesztette csornai tetőcserépgyárát 1,2 milliárd forintból a Wienerberger zRt. leányvállalata - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 22:00
Megosztás:

Az EU komoly támogatást hagyott jóvá egészségügyi fejlesztésekre

Az Európai Bizottság kedden jóváhagyta, hogy hat tagállam, köztük Magyarország legfeljebb egymilliárd euróval támogassa az egészségügyi ágazatban megvalósítani tervezett első közös európai érdeket szolgáló projektet, mely a kutatást, az innovációt és az egészségügyi termékek első ipari bevezetését, valamint a gyógyszerek innovatív gyártási folyamatait támogatja majd.
2024. 05. 28. 21:30
Megosztás:

Ausztria feldolgozóipara a közeljövőben kikerülhet a recesszióból

Májusban mérséklődött az osztrák termelőipar teljesítménycsökkenésének üteme és az új megrendelések készletállományhoz viszonyított aránya alapján a következő negyedévben a feldolgozóipar már növekedési pályára léphet az UniCredit Bank Austria beszerzésimenedzser-indexének alakulása alapján.
2024. 05. 28. 21:00
Megosztás:

Megújul a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+)

Június 3-tól megújult kondíciók mellett vásárolhatják meg a lakossági befektetők a Magyar Állampapír Pluszt (MÁP Plusz), amely ötéves futamideje alatt évi 6,73 százalékos EHM-mel (egységesített értékpapír hozam mutató) kapható; ezzel párhuzamosan kivezetik az Egyéves Magyar Állampapírt (1MÁP) - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 20:30
Megosztás:

Vegyesen változott kedd estére a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben kedden estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 28. 20:00
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2024. 05. 28. 19:30
Megosztás:

Rekord után korrekció volt a tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1256,82 pontos, 1,8 százalékos csökkenéssel, 68 546,85 ponton zárt kedden.
2024. 05. 28. 19:05
Megosztás:

Biztonságosak Európa fürdői

Az európai természetes fürdőhelyek túlnyomó többsége megfelelt az Európai Unió legszigorúbb, kiváló minősítésű bakteriológiai előírásainak, kiváló minősítést tavaly Európa fürdőinek 85,4 százaléka kapott - derült ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) az Európai Bizottság közösen összeállított, 2023-es adatokat rögzítő, kedden közzétett értékeléséből.
2024. 05. 28. 18:30
Megosztás:

Huszonegy magyar kiállító lesz ott Amszterdamban

A kereskedelmi márkák amszterdami kiállításán (World of Private Label - PLMA) 21 magyar kiállító jelenik meg az Agrármarketing Centrum (AMC) 198 négyzetméteres közösségi standján május 28-29-én - közölte az AMC kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 18:00
Megosztás:

Bátrabban lehet nyomni már a gázt Látrány mellett

A 67-es főút Látrány elkerülő szakaszának bővítése keretében átadott több mint 10 kilométeres útszakaszon május 30-tól, rossz időjárási viszonyok esetén május 31-től óránként 90 kilométer helyett 110 kilométer/órával közlekedhetnek az autósok - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 17:30
Megosztás:

A hazai gyógyszeripar fontos high-tech iparág

A magyar gyógyszeripar fontos high-tech iparág, jelentős szerepet tölt be a beruházásokban és az innovációban, a magyar gazdaság számára hatalmas értéket képvisel - hangsúlyozta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden a Nemzetgazdasági Minisztérium(NGM) és a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz) együttműködési megállapodásának aláírásán.
2024. 05. 28. 17:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok kedden.
2024. 05. 28. 16:30
Megosztás:

Törökország fontos partner a klímaváltozás elleni küzdelemben

Törökország erdőtelepítési és erdőkezelési tapasztalatai különösen hasznosak Magyarország számára, mivel olyan klimatikus viszonyok között gazdálkodnak, amelyek az előrejelzések alapján hazánkban is várhatók - mondta az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a török állami erdészeti vezetők magyarországi látogatása alkalmából.
2024. 05. 28. 16:00
Megosztás:

Hárommillióan használják az Egészségablak alkalmazást

Már hárommillió ember használja a teljes egészségügyi dokumentációját tartalmazó Egészségablak elnevezésű mobilalkalmazást - jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti álamtitkára kedden Budapesten.
2024. 05. 28. 15:30
Megosztás:

Az első negyedévben nőtt a horvát GDP

A horvát gazdaság teljesítménye 3,9 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) kedden.
2024. 05. 28. 15:00
Megosztás: