Az Allianz környezetbarát javításokat szorgalmaz

Az Allianz 10. alkalommal szervezte meg Allianz Motor Day nevű rendezvényét. Az esemény egyik fő megállapítása, hogy ha 2 százalékponttal növeljük a környezetbarát autójavítások arányát, Európa-szerte évente 30 000 tonnával csökkenthetjük a CO2-kibocsátást. A biztosító fenntarthatósági előírások bevezetését sürgeti az autószerelő műhelyeknél. Az Allianz 2023 elején elindít egy új, páneurópai platformot az elektromobilitás témájához kapcsolódó információkkal, termékekkel és szolgáltatásokkal. A platformot először Németországban vezetik be.

Az Allianz környezetbarát javításokat szorgalmaz

Az Allianz 10. alkalommal tartotta meg Allianz Motor Day nevű rendezvényét, amelynek keretében többek között azt a kérdést is körüljárták, hogy mennyire lehet fenntartható a gépjármű-biztosítás ágazata.

Az Allianz által szervezett nemzetközi eseményen folytatott eszmecserék középpontjában az állt, hogy miként lehetne a termékek és a szolgáltatások területén egyaránt előmozdítani az elektromobilitást a dekarbonizáció egyik alapvető lépéseként. Emellett arról is szó esett, miként lehetne csökkenteni a CO2-kibocsátást fenntartható kárrendezéssel.

Javítás alkatrészcsere helyett

Az Allianz egyértelmű javaslattal állt elő: „A gépjármű-biztosítás terén a fenntartható kárrendezés számos olyan tényezőt foglal magában, amellyel jelentősen csökkenthető a CO2-kibocsátás” – fejtette ki Klaus-Peter Roehler, az Allianz SE németországi, svájci, közép- és kelet-európai biztosítási üzletágáért, valamint a vállalat Global P&C Retail és SMC, illetve Global Claims üzletágáért felelős igazgatósági tagja. „Ebből a szempontból az a legfontosabb, hogy új alkatrészek használata helyett éljünk a megfelelő javítási lehetőségekkel.”

Az ütközésekből eredő káresemények többsége kis- vagy közepes mértékű sérüléssel jár, amely elsősorban a gépjárművek külső részét érinti. Ezek a károk különféle környezetbarát módszerekkel javíthatók. Az új alkatrészek gyártásának jóval nagyobb a szén-dioxid-lábnyoma, mint a javításé. „Noha ezeket a javítási lehetőségeket már sok esetben használjuk, úgy gondoljuk, hogy jelentős fejlődést lehetne még elérni ezen a téren.

Ha a biztosítók évente akár csak két százalékponttal növelnék Európában a javítások arányát, szakértőink szerint közel 30 000 tonnányi CO2-kibocsátást kerülhetnénk el, ami nagyjából 5100 háztartás éves energiafogyasztásának felel meg” – magyarázta Roehler. „Ezért javasoljuk azt, hogy a jövőben növeljük a környezetbarát javítások arányát.”

„Fenntartható műhely” tanúsítvány

A fenntarthatóbb kárrendezés másik alaptényezője lehetne az európai piacokon működő műhelyek fenntarthatósági kritériumoknak megfelelő szabványos tanúsítványrendszerének bevezetése. „Az Allianz a gépjárműipar egyéb érdekelt feleivel együtt egységes előírásokat szeretne kialakítani Európában” – fejtette ki Roehler. „Csak így tudjuk tudatosan beépíteni a fenntarthatósági kritériumok betartását a műhelyválasztás folyamatába.”

A cél: az elektromos gépjárművek váljanak tömegesen elérhetővé a lakosság számára

Az éghajlatváltozás megfékezéséről szóló uniós jogszabály kimondja, hogy Európának 2050-re klímasemlegessé kell válnia, 2030-ra pedig legalább 55 százalékos csökkenést kell elérnie az üvegházhatásúgáz-kibocsátás terén az 1990-ben mért szintekhez képest.

Az ENSZ által életre hívott Net Zero Insurance Alliance (Biztosítók szövetsége a nulla nettó szén-dioxid-kibocsátásért) – röviden NZIA – nevű társulás tevékenységei ehhez az általános kibocsátáscsökkentéshez járulnak hozzá. Az Allianz már egészen korán szorgalmazott lépéseket ezen a területen, és 2021 nyarán az NZIA egyik társalapítója lett, célul tűzve ki  a biztosítási portfóliók dekarbonizációjának előmozdítását.

„Átfogó megközelítést dolgoztunk ki a fenntartható mobilitás témájával kapcsolatban. Egy biztos: fenntartható mobilitás és az elektromos közlekedés következetes bővítése nélkül az EU nem fogja tudni elérni ezeket a nagyratörő célkitűzéseket” – szögezte le Roehler.

„Csak úgy tehetjük tömegesen hozzáférhetővé az elektromos mobilitást a lakosság számára, ha a piac összes szereplője ügyfélbarát megoldásokat alakít ki. Ide tartoznak többek között a versenyképes árak, a töltési infrastruktúra gyorsabb és szélesebb körű kiépítése, valamint az elektromos gépjárművekhez kapcsolódó hasznos szolgáltatások.”

„Bár az elektromos autók iránti kereslet Magyarországon is folyamatosan nő, a villanyautózás a legtöbbeknek még továbbra is jelentős életmódváltással jár. Az eddig hozzánk elért visszajelzések alapján a töltőhálózat sűrűségén túl jellemzően a töltők adott időpontban való elérhetősége, a töltési idő hossza, a gyorstöltés akkumulátorkapacitásra gyakorolt esetleges hatásai, illetve az áramdíj a legfontosabb félelmek az elektromos autókkal kapcsolatban” – teszi hozzá a téma hazai vonatkozásait Antalffy Dániel, az Allianz Hungária Zrt. szenior termékmenedzsere.

„Szerencsére a piac növekedésével együtt egyre jobban  fejlődik az infrastruktúra Magyarországon is, ahol tavaly év végén már csaknem 2000 nyilvános töltőberendezés működött kétszer annyi töltőponttal.[1]”

Elektromos gépjárművekre szakosodott platform fogja megkönnyíteni az ügyfelek fenntartható mobilitással kapcsolatos döntéseit

Az Allianz elismert szakértőkkel és márkákkal működik együtt egy kimondottan elektromos gépjárművekkel foglalkozó digitális platform kialakításán. A platform széles körű információkat szolgáltat az ügyfeleknek az elektromobilitás témájában, és egy válogatott termékekből és szolgáltatásokból álló piacteret biztosít számukra az elektromos gépjárművekhez kapcsolódóan. Információkat nyújt többek között a biztosítási fedezetekkel és a töltőállomásokkal kapcsolatban, valamint olyan szolgáltatásokat kínál, mint az akkumulátor-vizsgálat a használt elektromos gépjárművek megvásárlása/értékesítése előtt, vagy a wallbox fali töltők beszerelését helyszíni ellenőrzéssel.

Ezenkívül a felületen egy kedvező feltételekkel kibocsátott töltőkártya is megvásárolható, és kimondottan elektromos gépjárművekhez kialakított biztosítási termékek is elérhetőek. A platform 2023 elején lesz üzemkész, és először Németországban tudják majd igénybe venni az ügyfelek. A következő évben az Allianz Partners számos más piacon is tervezi a felület bevezetését.

„Az ügyfelek az Allianz platformján széles körű, elektromobilitáshoz kapcsolódó információkat, termékeket és szolgáltatásokat találnak egyetlen felületen. Ezzel az a célunk, hogy segítsünk nekik letenni a voksukat a fenntartható mobilitás mellett” – magyarázta Roehler.

Kétmilliárd forint uniós forrás érkezett Békés megyébe

Csaknem kétmilliárd forint fejlesztési forrást nyert el több Békés megyei település az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretéből - tájékoztatta csütörtökön közleményben az MTI-t a Békés Megyei Önkormányzat.
2022. 12. 04. 22:00
Megosztás:

Rezsitámogatást ad Kecskemét önkormányzata a rászorulóknak

Települési támogatást nyújt Kecskemét önkormányzata a lakossági átlagfogyasztást meghaladó gáz- vagy villanyáram költségeinek enyhítésére a rászorulóknak - tájékoztatta a település polgármestere az MTI-t csütörtökön.
2022. 12. 04. 21:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 48. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 12. 04. 20:00
Megosztás:

Idén új helyszínen várja az adományokat a Mikulásgyár

Idén új helyszínen, az V. kerületben, a Városháza Parkban lévő Szolidaritás parkjában nyitotta meg kapuit az ország egyik legnagyobb karitatív akciója, a Mikulásgyár, ahol december 22-ig várják az ajándékokat- közölte a Mikulásgyár Alapítvány az MTI-vel vasárnap.
2022. 12. 04. 19:00
Megosztás:

A cseh Nano Energies Magyarországon is beindítja virtuális erőművi szolgáltatásait

A vállalkozások Európa-szerte küzdenek a magas villamosenergia-árakkal. A válságból kivezető út lehet a cseh Nano Energies által kínált rugalmassági aggregáció, amely az áramfogyasztás és -termelés intelligens irányításával az energiaköltségek 10-30 százalékos csökkentését is lehetővé teszi. Emellett erősíti a villamosenergia-hálózat stabilitását, és optimalizálja a megújuló energiatermelés hálózatba visszatáplálását. Magyarország már a negyedik ország, ahol a cég jelen van.
2022. 12. 04. 18:00
Megosztás:

Sajószentpéteren veszélyes a levegő minősége

Északkeleten romlott a levegő minősége a magas szállópor-koncentráció miatt, Sajószentpéteren már veszélyes a levegő minősége - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adataiból.
2022. 12. 04. 17:00
Megosztás:

A Twitter ismét felfüggesztette Kanye West fiókját

A Twitter ismét felfüggesztette a Ye művésznéven szereplő, korábban Kanye Westként ismert rapper fiókját, a közösségi médium erőszakra való felhívásra vonatkozó szabályának megsértése miatt.
2022. 12. 04. 16:00
Megosztás:

Hantai Simon alkotásaiból nyílik kamarakiállítás Pécsen

A száz éve született Hantai Simon festőművész munkáiból nyílik kamarakiállítás a pécsi Modern Magyar Képtárban december 7-én - közölte a szervező Janus Pannonius Múzeum (JPM) az MTI-vel.
2022. 12. 04. 15:00
Megosztás:

Ipari, inflációs, kiskereskedelmi és külkereskedelmi adatok a jövő héten

A jövő héten jelenik meg a novemberi inflációs adat, az októberi ipari termelésről szóló statisztika, valamint a külkereskedelmi forgalom októberi statisztikája.
2022. 12. 04. 14:00
Megosztás:

A következő évek meghatározzák Európa biztonságának jövőjét

A következő néhány év fogja meghatározni a Kínai Népköztársasággal való versengés kereteit és fogja kialakítani Európa biztonságának jövőjét is - jelentette ki az amerikai védelmi miniszter a Reagan Nemzeti Védelmi Fórum nyitóelőadásában szombaton Kaliforniában, megjegyezve, hogy az Egyesült Államok új Nemzeti Védelmi Stratégiája a Kínával való versenyt helyezi az első helyre.
2022. 12. 04. 13:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomra számít az ünnepek előtt a Grand Tokaj

Az ünnepek előtt emelkedő forgalomra számít, hosszabb távon pedig stabil nyereséget remél a Grand Tokaj, Tokaj-Hegyalja  legjelentősebb bortermelője.
2022. 12. 04. 12:00
Megosztás:

Luxus lehet 2023-ban a lakáshitel?

A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (teljes hiteldíj-mutató) értéke eléri majd a 12 százalékot, ami jelentősen magasabb a Bankmonitor által becsült jelenlegi szintnél. Amennyiben beválik a Jegybank prognózisa, akkor egy 20 millió forintos, 20 évre felvett lakáshitelre havi 31 ezer forinttal kell majd többet törleszteni, ami teljes visszafizetésben mintegy 7,5 millió forint plusz költséget jelent.
2022. 12. 04. 11:00
Megosztás:

Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Növekvő forgalomban emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 45 804,29 ponton zárt pénteken, 88,96 ponttal, 0,19 százalékkal magasabban, mint egy hete.
2022. 12. 04. 10:00
Megosztás:

Újabb óvodaépület újul meg Szegeden

Uniós támogatással, 350 millió forintból korszerűsítik a szegedi Felsővárosi óvodát, a tervek szerint a jövő év közepére befejeződő beruházásnak köszönhetően akár 60 százalékkal is csökkenhet az intézmény energiafelhasználása - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2022. 12. 04. 08:00
Megosztás:

Újraindul az Uránia olasz vetítéssorozata

A száz éve született Vittorio Gassmanra emlékezve, a világhírű olasz színész egyik legnépszerűbb filmjével, A nő illatával kezdődik az Itáliai utazás című vetítéssorozat újabb évada december 6-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A 2023 júniusáig kéthetente jelentkező válogatásban tizennégy olasz film szerepel.
2022. 12. 04. 07:00
Megosztás:

Az okosjátékok használata is járhat biztonsági kockázatokkal

Az okoseszközök működtetése is rejthet adatvédelmi kockázatokat az ESET tanulmánya szerint, ezért a társaság kiberbiztonsági szakértői azt ajánlják, hogy például okosjátékok vásárlása előtt a személyes adatok, a magánélet védelme, és a gyerekek biztonsága érdekében a felhasználók tájékozódjanak, biztonságos-e a kiválasztott eszköz otthoni használata.
2022. 12. 04. 06:00
Megosztás:

Az EU és a G7 országok megállapodtak az orosz olaj árplafonjáról

Az Európai Unió és a G7-csoport megállapodott az orosz kőolaj hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról, miután az EU-tagországok a tagállami kormányokat tömörítő Tanácsban jóváhagyták az intézkedés unión belüli végrehajtását - közölte az Európai Bizottság szombaton.
2022. 12. 04. 05:00
Megosztás:

A 6-os lottó sorsolást várod? Kár! Kidobhatod a szelvényt már most a kukába

A hazai állami nyereményjátékok közül a lottó a legkedveltebb hosszú évtizedek óta. A lottójátékok között jelentős különbség van abban, hogy milyen esélyünk van megnyerni a fődíjat. Mert ugye az összes lottó úgy van kitalálva, hogy csak a főnyereménnyel lehet igazán komoly pénzt nyerni, a többi, az csak népámítás, semmi, nudli.
2022. 12. 04. 04:00
Megosztás:

Magáncsődöt jelentett Alex Jones amerikai médiaszemélyiség

Magáncsődöt jelentett Alex Jones amerikai médiaszemélyiség, akit a bíróság valótlan állítása miatt csaknem másfél milliárd dollár kártérítés kifizetésére kötelezett.
2022. 12. 04. 03:00
Megosztás:

A szokásosnál melegebb volt az idei november

A szokásosnál melegebb és átlagosan csapadékos volt az idei november - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a közösségi oldalán.
2022. 12. 04. 02:00
Megosztás: