Az elektromos gépkocsik javítása drágább, mint a belsőégésű gépkocsiké

A javítási előírások miatt költségesebb az elektromos gépkocsik baleseti javítása. Több a baleseteket és tűzeseteket követő utólagos költség. Az elektromos gépkocsiknál nem magasabb a tűzkockázat

Az elektromos gépkocsik javítása  drágább, mint a belsőégésű gépkocsiké

Gyors ütemben növekszik a közúti forgalomban közlekedő elektromos gépkocsik  száma. 2021. júliusában 40 százalékkal kevesebb új benzines gépkocsit helyeztek  forgalomba Németországban, mint 2020. júliusában, míg a dízelautók esetében 48  százalékos visszaesés volt megfigyelhető. Az elektromos járművek és a hálózatról  tölthető hibridek már az év első hét hónapjában átvették az új gépkocsik piacának  csaknem egynegyedét. De vajon mekkora az elektromos járművek biztosítási  kockázata?

2021. szeptember 22-én Ismaningben a 9. Allianz Motor Day eseményen mutatta be  az Allianz Technológiai Központ (AZT) legfrissebb tanulmányát a baleseti és tűzkár  kockázatokkal kapcsolatos kártapasztalatokról. A vizsgálatok során az elektromos  töltőcsatlakozóval rendelkező, jelentős elektromos hatótávolságú járműveket ért  károkat elemezték a 2018. és 2020. közötti időszakban. „Az elektromos gépkocsik  külsőre alig különböznek a hagyományos meghajtású járművektől. Az akkumulátor  miatt azonban nehezebbek és általában merevebb szerkezetűek is. Az akkumulátort  baleset esetén a lehető legjobban védeni kell a sérülésekkel szemben. Ezért az  elektromos gépkocsik kialakítása a külső karosszéria lemezek alatt eltér a  hagyományos meghajtású járművekétől” – magyarázta Carsten Reinkemeyer, az  AZT biztonsági kutatásokkal foglalkozó részlegének igazgatója az Allianz  eseményén.

A felügyelőbizottság elnöke: Oliver Bäte.

Igazgatóság: Dr. Klaus-Peter Röhler, elnök; Katja de la Viña, Bernd Heinemann, Andreas  Kanning, Nina Klingspor, Frank Sommerfeld, Renate Wagner, Dr. Andreas Wimmer. Cím: Königinstraße 28, 80802 München, a társaság székhelye: München Cégbíróság: Amtsgericht München (Müncheni Járásbíróság), cégjegyzékszám 158878 Felügyeleti szerv: Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (Pénzügyi  Szolgáltatásokat Felügyelő Szövetségi Hivatal, BaFin), Bonn

Forgalmi adó: Közösségi adószám: DE 814 580 981 (a pénzügyi és biztosítási  szolgáltatások az általános forgalmi adóról szóló német törvény (UstG)/a közös  hozzáadottértékadó-rendszerről szóló 2006/112/EK irányelv értelmében HÉA-mentességet  élveznek.)

A tanulmány főbb eredményei

A károk tekintetében az elektromos gépkocsik alapvetően nem térnek el a  hagyományos meghajtású járművektől. A baleseti károk javításában ugyanakkor egyértelműen különböznek, mivel az elektromos gépkocsik javítására vonatkozó  szabványok és gyártói előírások eltérőek. Például gyorsan eljuthatunk a totálkárig, amennyiben a gyártói előírások megszabják, hogy az akkumulátort kötelező  leselejtezni a légzsák kinyílásának esetén. Még egy nyest által megrágott nagyfeszültségű kábel javítása sem megoldott jelenleg. Ez jelentősen növeli a  kárköltségeket. A javításhoz szükséges kábelkészlet akár 7000 euróba is kerülhet.  Van azonban más megoldás: egyes gépjárműgyártók cserélhető védőburkolatot  használnak. Ez akár 97 százalékkal is csökkentheti a javítási költségeket.

Az utólagos költségek miatt drágábbak a károk

Az AZT tanulmánya arra a fontos tényre is rávilágított, hogy a súlyosan károsodott  elektromos járművek tulajdonosai a javítási költségeken túl további kiadásokkal is  szembesülhetnek. Elviekben elektromos gépkocsit csak olyan szerviz javíthat, amely  minősítéssel rendelkezik a gyújtószikra-mentes nagyfeszültségű járművek  javítására. Ha a gyújtószikra-mentesség a károsodás mértéke miatt nem  garantálható – és ez a helyzet a károk viszonylag kisebb, de annál költségesebb  része esetén –, akkor a szerviz személyzetének képzettsége nem elegendő. A  kártapasztalataink alapján az ilyen késedelmek a kárrendezésben meghosszabbítják  a javítási időt. „Mindez nem felel meg az ügyfél-elégedettségi előírásainknak. A  gyártóknak szabványosított megoldásokat kell kialakítaniuk” – jelentette ki  Reinkemeyer. A hagyományos meghajtású járművek baleseti kárainak javításához  képest az is eltér, hogy az akkumulátor még akkor is nagy mennyiségű energiát  tárol, ha maga a rendszer már nem működőképes, így a tűzvédelmi óvintézkedések  további költségekhez vezetnek.

Nincs járulékos tűzkockázat elektromos gépkocsik esetén

Németországban évente mintegy 15 ezer kigyulladt járműről érkezik bejelentés.  Ebből az elektromos gépkocsik aránya még egy százaléknál is jelentősen kevesebb.  „Vizsgálatunk során még mindig nem látunk magasabb tűzkár valószínűséget elektromos járművek esetében a hagyományos benzines, illetve dízelhajtású  járművekhez képest” – mondja Reinkemeyer.

Megvette a magyarországi DIGI-t a 4iG

Lezárult a DIGI márciusban indított átvilágítása és szerződéskötési folyamata, melynek eredményeként végleges megállapodást kötött a 4iG Nyrt. a román RCS & RDS csoporttal a médiakonszern magyarországi érdekeltségeinek megvásárlásáról – tette közzé a tőkepiaci társaság a Budapesti Értéktőzsdén. A tranzakció lezárásával, illetve az elmúlt egy évben az infokommunikációs szektorban végrehajtott akvizícióival a 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép, miközben a cégcsoport meghatározó pozíciókat építhet ki a nyugat-balkáni távközlési piacon is.
2021. 11. 30. 09:30
Megosztás:

Eséssel indulhat a kereskedés a tőzsdén az elemző szerint

Nagyobb eséssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden, mivel az új koronavírus-variánssal kapcsolatos kockázatok rontják a nemzetközi befektetői hangulatot - írta Józsa Bence, az Equilor Befektetési Zrt. junior elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában.
2021. 11. 30. 09:00
Megosztás:

Bővíti együttműködését a PTE és a Körber Hungária Gépgyártó Kft.

Gyakorlatorientált és szemléletformáló kurzusokat, valamint munkaerőpiaci ismereteket nyújtó tréningeket szervez a jövőben a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hallgatói számára a Körber Hungária Gépgyártó Kft. - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.
2021. 11. 30. 08:30
Megosztás:

Növekedett a kínai feldolgozóipar teljesítménye

Enyhén növekedett a kínai feldolgozóipar teljesítménye novemberben az energiaellátási problémák enyhülését és a nyersanyagárak egy részének mérséklődését követően.
2021. 11. 30. 08:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora reggel a bankközi piacon hétfő estéhez képest.
2021. 11. 30. 07:30
Megosztás:

Zajlik a Putyin-Biden virtuális csúcs előkészítése

Előrehaladott szakaszban van a virtuális csúcs gyakorlati előkészítése Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök között - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak hétfőn Moszkvában.
2021. 11. 30. 07:00
Megosztás:

Növeli a katonák létszámát a kórházakban a Magyar Honvédség

A Magyar Honvédség tovább növeli a katonák létszámát a kórházakban, hogy a meghosszabbított oltási akcióhéten segítsenek a koronavírus-járvány elleni védekezésben - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfőn az MTI-vel.
2021. 11. 30. 06:30
Megosztás:

Növelte árbevételét a Duna House csoport

A Duna House (DH) csoport konszolidált árbevétele 2021. harmadik negyedévében 3,8 milliárd forint volt, ami az előző év azonos időszakához képest 72 százalékos növekedés - közölte a társaság hétfőn a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2021. 11. 30. 06:00
Megosztás:

Tízéves mélyponton a német autóexport

A beszállítói fennakadások és a félvezető alkatrészek hiánya miatt jelentős mértékben, tíz évvel korábbi szintjére esett vissza a harmadik negyedévben Németország autóexportja.
2021. 11. 30. 05:30
Megosztás:

Ismét Magdalena Anderssont választották kormányfővé Svédországban

Ismét Magdalena Anderssont választotta miniszterelnökké Svédországban a parlament hétfőn, így hivatalosan is ő lehet az első nő a kormány élén az ország történetében.
2021. 11. 30. 05:00
Megosztás:

Mennyibe kerül a lakossági gáz köbmétere most pontosan Magyarországon?

Nyakunkon a tél és nagy mínuszok, így mindannyian kénytelenek voltunk beindítani a fűtést a lakásokban, házakban. Hazánkban magasan a gáz alapú fűtés a legelterjedtebb, hiszen a háztartások közel 60%-a földgázzal oldja meg lakása fűtését. Ezért nagyon nem mindegy, hogy a pénztárcánkra egy milyen hatással van, azaz, hogy mennyibe kerül a gáz 1 köbmétere jelenleg? A Magyarország területén lévő közel 3200 településéből nagyságrendileg 2600 van "bekapcsolva" a földgáz hálózatba, így elmondható, hogy az ország kellően jól lefedett gázvezeték rendszerrel. Cikkünk végén egy gáz-ár kalkulátort is találsz.
2021. 11. 30. 04:01
Megosztás:

Masterplast elemzés

Hátrányba kerültek a vevők a Masterplast árfolyamán, tegnap elhagyta 4300 forintos támaszát ugyanis a korábbi sláger részvény és a 4140-es szinten zárt a papír. A technikai képben így nagy a változás és a korábbi zászló alakzat megtört, ami a bikák malmára hajtotta volna a vizet. Amennyiben nem sikerül fordítani a napokban a kurzusnál, úgy a júniusi mélypontokra, 3700 forintra is lenézhetnek az eladók a következő időszakban.
2021. 11. 30. 04:00
Megosztás:

Richter elemzés

Alulteljesített tegnap a Richter árfolyama és a korábbi napok emelkedése után 3 tizedes mínuszban zárt a grafikon, amely elenyészőnek tekinthető, ám járt pluszban is a kurzus hétfőn. Egyelőre tapogatóznak a kereskedők, a kezdeti pánik az új szupervariáns által viszont láthatóan alábbhagyott a börzéken és itthon is emelkedett a BUX. A Richter számára továbbra is a 8400-as szint és a 100-as mozgóátlag a legfontosabb pillér.
2021. 11. 30. 04:00
Megosztás:

MOL elemzés

Újra a 2500 forintos szint alatt zárt a MOL grafikonja, amely így ismét a 100-as mozgóátlag kitartását tesztelheti le a mai napon. Visszatért korábbi oldalazó trendjéhez a MOL, melyből leginkább a csütörtöki OPEC találkozó rángarhatja ki az árfolyamot. Hírek tekintetében a mai napon leginkább a kínai BMI és az európai inflációs becslés mozgathatja meg a grafikonokat, de a MOL számára sok babér 2500 forint alatt aligha terem, szüksége lesz a vevőknek az ellenállásra.
2021. 11. 30. 04:00
Megosztás:

OTP elemzés

Az OTP árfolyama húzta magával tegnap a BUX teljesítményét, a bankpapír ugyanis 3.5 százalékkal került feljebb és lendült vissza a korábbi 18 000 forintos forntvonal közelébe. Annak ellenére, hogy a német inflációs mérések további árdragulást mutattak ki, ezzel nyomást helyzve az EKB-ra a részvénypiacok korrigáltak múlt pénteki eséseik után tegnap. A mai napon a kínai BMI adat adhatja meg az alaphangot és erre tehet rá egy lapáttal az EU-s inflációs mérés, az OTP számár nincs újdonság, ami a technikai képet illeti, továbbra is 17 000 és 18 000 között sávozik a papír.
2021. 11. 30. 04:00
Megosztás:

A magyar akkumulátoripari képzés fejlesztéséről írtak alá megállapodást

A magyar akkumulátoripari képzés fejlesztéséről írt alá megállapodást Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az EIT InnoEnergy vezérigazgatójával, Diego Pavíával hétfőn Budapesten.
2021. 11. 30. 03:30
Megosztás:

Házaló csalók élnek vissza a Jónak lenni jó! nevével

Ismeretlenek a közmédia adománygyűjtő műsorára hivatkozva lakásokba csöngetnek be és kérnek támogatást a Regőczi Alapítvány számára - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) az MTI-vel hétfőn. Tudatták azt is, az MTVA az ügyben megteszi a szükséges jogi lépéseket.
2021. 11. 30. 03:00
Megosztás:

Hatalmas hitelszerződést írt alá A Mol Group Finance Zrt.

A Mol garanciavállalása mellett a Mol Group Finance Zrt. ("FinCo") hitelfelvevőként 575 millió euró rulírozó hitelszerződést írt alá hétfőn - közölte a Mol a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2021. 11. 30. 02:30
Megosztás:

Egymilliárd adag vakcinát ajánlott fel Kína Afrikának

Kína egymilliárd adag koronavírus elleni vakcinát ajánlott fel Afrikának a járvány elleni küzdelemhez - derült ki Hszi Csin-ping kínai elnök hétfői beszédéből, amelyet videókapcsolaton keresztül mondott el a Kína és Afrika együttműködéséről Dakarban rendezett fórum résztvevőinek.
2021. 11. 30. 02:00
Megosztás:

Csehországban is megjelent omikron

Egyre súlyosbodik a koronavírus-járvány Csehországban, a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették az új vírusmutáció, az omikron megjelenését is - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján hétfőn nyilvánosságra hozott adatokból.
2021. 11. 30. 01:30
Megosztás: