Az életkorral nő a rezsitudatosság - Vásárlói motivációkutatást végzett az Atenor Hungary

Alacsony fenntartási költségek, jó adottságú környék és zöld környezet jellemzi leginkább az ideális otthont – mutat rá egy friss kutatás, amely a lakásvásárlók megváltozott döntési szempontjait térképezte fel. A vevői motivációk változása is jelzi, hogy folyamatosan erősödhet a kereslet a korszerű új építésű lakások iránt. Legtudatosabbak az 55 év felettiek.

Az életkorral nő a rezsitudatosság - Vásárlói motivációkutatást végzett az Atenor Hungary

A zöldövezeti, jó elhelyezkedésű és kis rezsijű, korszerű lakások felértékelődését tükrözi a magyar lakáspiacon a belga Atenor csoport friss piackutatása, amiben az új és használt lakás választása melletti érveket, illetve az ingatlanvásárlás legmeghatározóbb tényezőit mérték fel. A több mint félezer fő körében végzett kutatás apropóját a XI. kerületi Kánai-tó partján épülő 900 lakásos LAKE11 Home & Park lakópark adja, amelynek kivitelezése a megváltozott piaci viszonyok közepette is tervszerűen, lendületesen halad. Olyannyira, hogy a 11 hónappal ezelőtt tartott alapkőletétel után májusban elérték a kivitelezők az első ütem épületeinek legmagasabb pontját, 2024 második felében pedig már a lakások átadása következhet.

Mindeközben tagadhatatlan, hogy a lakáspiaci kereslet csökkenése az új lakások szegmensében is érezhető, aminek hatására – a legújabb ágazati riportok tanúsága szerint – idén már nem indultak új projektek. Az Atenor Hungary Kft. azonban nem fékezett, mert a Kánai-tó menti új lakások a megváltozott piaci körülmények ellenére, sőt, éppen amiatt egyre piacképesebbek. 

A friss vásárlói motivációkutatásból kiderült, hogy a rezsikérdés jelenleg sokkal nagyobb jelentőséggel bír az idősebbek körében, akik már reálisan számolhatnak fix bevételekkel. Mindenekelőtt az 55 év felettiek és még nagyobb arányban a legidősebb korcsoport, a 65 felettiek tudatosak, akik a nyugdíjaskor pénzügyi mozgásteréhez alakítva igyekeznek minimalizálni a várható lakásfenntartási költségeiket.

A felmérésben több mint 65 százalékban nők vettek részt, a teljes válaszadói csoport 58 százalékát 55 év feletti potenciális vásárlók, 34 százalékban 65 éves vagy annál is idősebbek alkották. 

Összességében elmondható, hogy az energiatakarékos, fenntartható lakóépületek stabil vásárlói körét adhatják a jövőben a korábbi életterüket racionalizálni igyekvő 55 év felettiek, akik már nem nevelnek gyereket, ezért szívesen költöznek a jelenleginél kisebb lakásba is. Az új épületek mellett szóló érv, hogy azok felújítására és korszerűsítésére sem kell hosszú ideig költeni, így nemcsak a jelenlegi, hanem a jövőbeli kiadások is jóval mérsékeltebbek, mint a használt lakások nagy többségében. 

A kötelezőnél jóval magasabb, AA energetikai besorolású, gáz nélkül üzemelő, 100 százalékban geotermikus energiát használó hőszivattyúkkal fűtött és hűtött lakásokat választók számára ezek a jól kalkulálható szempontok adott esetben felülírják még a vételárat is. A belga ingatlanfejlesztő kutatása szerint ugyanis a használt lakás mellett elsősorban a vételár a döntő, az új épületek energiahatékonysága és a jól tervezett környezet viszont növekvő jelentőségű, és egyre többek számára elsődleges érv.

A lakásvásárlásban a rezsi és az ár mellett mind az új, mind a használt lakások esetén a legfontosabb döntési szempontok között szerepel most a szűkebb-tágabb környezet, (19 százalék) az elhelyezkedés, a közlekedés, a jó infrastruktúra (37 százalék). * Az aktív korúak és a gyereket nevelők számára az óvodák, iskolák, munkahelyek közelsége, és valamennyi korosztály számára a bevásárlási, szórakozási lehetőségek, és mindenekelőtt a minél zöldebb, barátságosabb, élhetőbb, egészségesebb lokáció – derül ki a felméréséből.

A bérbeadhatóság és az értékállóság kérdése a fentiekkel szoros összefüggésben ugyancsak a top döntési szempontok közé iratkozott fel, jelezve, hogy az ingatlanvásárlás befektetési kérdés is. Bár a befektetők aránya a szűkülő lakáspiacon egyre jelentősebb, a vevők többsége még most is saját részre vásárol, vagyis élhető, kellemes otthont keres. Ennek megfelelően az egyik legfontosabb döntést befolyásoló tényező a lakás és a környék hangulata (10 százalék), hogy el tudja magát ott képzelni a vásárló mint leendő lakó. Érdekes, hogy ez még a fizetési ütemezésnél is fontosabb a többség számára, bár a részletfizetés szabályai is elöl szerepelnek a sorban. 

Az Atenor rendhagyó módon nem 20 százalékos, hanem mindössze 10 százalékos első részletfizetéssel vitte piacra a LAKE11 projektet, amivel a vásárlói bizalom erősítéséhez is hozzájárul. A tőkeerős belga cég a magyar lakáspiacon a LAKE11 lakóparkkal teszi le névjegyét, a budapesti irodapiacon már számos sikeres projektet vitt véghez, a lakáspiacon pedig világszerte több ezer lakás fejlesztéséről ismert.

*A kutatásban több szempontot egyszerre is meg lehetett jelölni.

Még egy hétig lehet pályázni családbarát munkahelyek kialakítására

Július 1-jéig lehet jelentkezni a családbarát munkahelyek kialakítására kiírt pályázatra - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
2024. 06. 23. 23:00
Megosztás:

Államháztartási, idegenforgalmi, ipari és foglalkoztatási adatok jelennek meg jövő héten

Jövő hétfőn a Pénzügyminisztérium (PM) részletes tájékoztatót tesz közzé az államháztartás központi alrendszerének május végi helyzetéről, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken a foglalkoztatás és munkanélküliség, az ipari termelői árak, valamint a turisztikai szálláshelyek fogalmának májusi adatait közli.
2024. 06. 23. 22:00
Megosztás:

Meghatározó szerepünk lesz a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában

Magyarország meghatározó szerepet kap a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában, mivel most Sanghaj mellett Budapest rendezi az új, modern, úgynevezett városi sportágak kvalifikációs versenyeit az idei párizsi ötkarikás játékokra - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.
2024. 06. 23. 21:00
Megosztás:

A hatos lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 23. 20:00
Megosztás:

Társadalmi felelősség és milliárdos megtakarítások – Értéket teremt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Évente közel kétszázmilliárd forintot fizetnek be a hazai vállalkozások rehabilitációs hozzájárulásként az államkasszába, mivel a foglalkoztatottak között a megváltozott munkaképességű alkalmazottak aránya nem éri el az öt százalékot. Becslések szerint ez a csoport akár százezres tartalékot is jelenthet a magyar munkaerőpiacnak. Az ezen munkavállalók munkába állításához szükséges jól átgondolt stratégia kidolgozásához és megvalósításához a legtöbb vállalat jelenleg nem tud megfelelő szakembert allokálni, ezért érdemes külsős szakértő vagy HR szolgáltató támogatását bevonni.
2024. 06. 23. 19:00
Megosztás:

Van igény rá, de még mindig kevesen értik az egészségpénztárat

Mostanra lezajlottak az egészségpénztárak küldöttközgyűlései, elfogadták az előző évi beszámolókat. Az egészségpénztárak taglétszáma és az általuk kezelt vagyon továbbra is növekszik, de a lakosság nagy része még mindig veszni hagyja az akár 150 ezer forint állami támogatást. A BiztosDöntés.hu arra keresi a választ, hogy miért van ez így.
2024. 06. 23. 18:00
Megosztás:

Különleges naperőmű kezdte el működését Környén

Üzembe helyezték az első hazai, ipari naperőművet, amelynek termelése automatikusan, a pillanatnyi igények szerint finomhangolható.
2024. 06. 23. 17:00
Megosztás:

Atomenergetikai együttműködésről tárgyalt a Roszatom vezetője Vietnámban

Alekszej Lihacsov, a Roszatom állami atomenergetikai vállalat vezérigazgatója Vlagyimir Putyin orosz elnök vietnámi látogatása alkalmából találkozott Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnökkel, akit tájékoztatott az orosz közreműködéssel megvalósuló Nukleáris Tudományos és Technológiai Központ tervéről és az atomenergia terén folytatott együttműködés újraindításának kilátásairól, valamint a kétoldalú együttműködés más területeiről.
2024. 06. 23. 16:00
Megosztás:

Közel 60%-os árbevétel növekedést ért el tavaly az online fizetési megoldásokat kínáló Barion

Már több mint 15 országban szolgálja ki e-kereskedelmi partnereit az adatvezérelt fizetési megoldásokra specializálódott Barion.
2024. 06. 23. 15:00
Megosztás:

Tudatosabban tervezik vagyoni viszonyaikat a házasságra készülők

A családi vagyon egy része is múlhat egy házassági vagyonjogi szerződésen.
2024. 06. 23. 14:00
Megosztás:

Végleg velünk marad a kamatjövedelmek után fizetendő szocho!

2023. július elseje óta a kamatjövedelmek után a 15%-os személyi jövedelemadó (szja) mellett 13% szociális hozzájárulási adót (szocho) is kell fizetni. Eredetileg ez a veszélyhelyzet idejére volt csak érvényes, a Bankmonitor szakértői azonban kiszúrtak egy jogszabályváltozást, ami alapján nagyon úgy tűnik, véglegesen velünk marad a sarc.
2024. 06. 23. 13:00
Megosztás:

Az ingatlanfejlesztések modernizálásában működik együtt a Kopaszi Gát és a CETIN Hungary

Együttműködési megállapodást kötött a lakossági és az üzleti ingatlanokat fejlesztő Kopaszi Gát Zrt. és a független, integrált telekommunikációs infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary.
2024. 06. 23. 12:00
Megosztás:

Billegő helyzetben kell fenntarthatóvá válniuk a magyar kkv-knak

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára kulcsfontosságú, hogy már most megkezdjék a felkészülést az ESG-törvény (E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek) előírásainak teljesítésére. A szabályozás nem csupán új kötelezettségeket hoz, hanem jelentős lehetőségeket is kínál a fenntarthatóság és a versenyképesség növelésében. Az Erste ESG-indexszel és tanácsadással fogja segíteni kkv-ügyfeleit, hogy könnyebben tudjanak eleget tenni a jogszabályi előírásoknak.
2024. 06. 23. 11:00
Megosztás:

Napokon belül lejár a NIS2 regisztráció határideje - sok céget érhet kellemetlen meglepetés

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.
2024. 06. 23. 10:00
Megosztás:

Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Növekvő forgalomban emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX pénteken történelmi csúcson, 70 378,92 ponton zárt, 842,36 ponttal, 1,21 százalékkal magasabban mint egy héttel korábban.
2024. 06. 23. 09:00
Megosztás:

A kisgyermekes szülők érdekében indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.
2024. 06. 23. 08:00
Megosztás:

Továbbra is a szomszédos országok átlaga alatt maradtak az üzemanyagárak

Az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlagárai alatt maradtak, a családok védelme érdekében a kormány továbbra is folyamatosan nyomon követi az árak alakulását - erősítette meg pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 06. 23. 07:00
Megosztás:

Kriptó forró percek: Az ETH felszállásra készül, az MTAUR forró üldözésében!

Az Ethereum (ETH) egy jelentős áttörés küszöbén áll, annak ellenére, hogy az utóbbi időben stagnált az árfolyama. Pozitív szabályozási fejlemények, beleértve az SEC döntését, miszerint nem indítanak eljárást az Ethereum (ETH) ellen, valamint a Spot ETH tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) közelgő indulása, megalapozták a növekedés lehetőségét. Ezek a tényezők várhatóan jelentős intézményi tőkét vonzanak az Ethereum (ETH) ökoszisztémájába, ami az árfolyam emelkedését eredményezheti. Az elemzők egyre optimistábbak, és azt jósolják, hogy az Ethereum (ETH) az elkövetkező hónapokban elérheti a 10.000 dollárt, amit a bálna aktivitás növekedése és a befektetői kitartás is hajt.
2024. 06. 23. 06:00
Megosztás:

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kelet-közép-európai régióban elsőként csatlakozott a CASI nemzetközi szervezethez, amelynek célja, hogy világszerte kellő létszámban legyenek szakértői a fenntartható befektetéseknek - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 23. 05:00
Megosztás:

A Solana ETF vírusként terjed, az Algotech 9,2 millió dolláros előértékesítése történelmet ír, és a Robinhood kiterjeszti kriptoambícióit

A kriptovaluták világa gyorsan változik, ami az ipar növekvő érettségét és szélesebb körű elfogadását mutatja a legújabb fejlemények révén.
2024. 06. 23. 04:00
Megosztás: