Az előző év a korrekcióé volt a biztosítók, a pénztárak, a tőkepiaci szereplők számára

A korábbi jelentős eszközleértékelődés után a tavalyi a korrekció éve volt a biztosítóknál, pénztáraknál, valamint a tőkepiacokon, és a háztartások bruttó pénzügyi vagyona is jelentősen emelkedett - mondta Szeniczey Gergő, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az előző év a korrekcióé volt a biztosítók, a pénztárak, a tőkepiaci szereplők számára

A jegybank szerdán publikált, a Biztosítási, pénztári, tőkepiaci kockázati és fogyasztóvédelmi jelentését ismertetve elmondta: a biztosítási szektor díjbevétele tavaly (fióktelepekkel együtt) 6,5 százalékkal, 1647 milliárd forintra nőtt, elsősorban a nem-élet ág - casco, kgfb és a vagyonbiztosítások - díjbevételek közel inflációval azonos, 14,5 százalékos emelkedésének köszönhetően. Az élet-ágban - az egyszeri díjak jelentős visszaesése miatt - 6,3 százalékkal estek a díjbevételek.

A növekedés ellenére a nemzetközi összehasonlításban használatos penetráció - a díjak GDP-hez viszonyított aránya - 2 százalékra csökkent, így tovább távolodott az MNB 3 százalékos célértékétől - tette hozzá.

Nagy Koppány, a biztosítási- és pénztárfelügyeleti igazgatóság igazgatója elmondta: a biztosítási pótadó hatása miatt tovább csökkent a biztosítók adózott eredménye. Sajáttőke-arányos nyereségük a 2022-es 9,5 százalékról 5,4 százalékra esett, a szektor tőkemegfelelési mutatója viszont a 2022-es 172 százalékról a szabályozói szint közel duplájára, 195 százalékra nőtt.

Jelentősen nőtt a szektor befektetéseinek értéke, amelyek 79 százaléka hazai eszközökben, elsősorban magyar állampapírban van - mondta.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak által kezelt vagyon tavaly az emelkedő kötvény, állampapír és részvénypiaci hozamok miatt 1939 milliárd forintra nőtt a 2022-es 1596 milliárd forint után, ennek 47 százaléka állampapírban, 16 százaléka külföldi befektetési alapban, 9 százaléka hazai vállalati kötvényben és 8 százaléka hazai részvényben volt.

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál az egyéni befizetéseknek köszönhetően csúcsot ért el a befizetések értéke, amit az adójóváírások is segítettek, ugyanakkor folyamatosan csökken és öregedik a tagság.

Nagy Koppány megjegyezte: a pénztáraknak nem sikerült a fiatalabb generációt megszólítani, sem aktivizálni a passzív tagokat.

Az MNB szerint a hosszútávú működés fenntartásához alapvető és átfogó reformra van szükség és ki kellene szélesíteni a befizetői kört, a munkáltatók nagyobb szerepvállalásával - mondta.

A 16-30 éves korosztály 3,3 százaléka volt pénztárag 2022-ben, szemben a 2002-es mintegy 10 százalékkal, így változás nélkül összeomolhat a rendszer - figyelmeztetett.

A nyugdíjpénztárak 2023-ban kimagasló, 21 százalékos hozamot értek el az előző évi mintegy 7 százalékos veszteség után. Tizenötéves távlatban a 6,99 százalékos éves nominális kamat 2,33 százalékos éves reálkamatot (infláció feletti kamat) jelentett a tagoknak - ismertette az adatokat.

Tavaly a nyugdíjpénztárak működési eredménye is pozitívba fordult, mindkét önkéntes pénztári ág jelentősen növelte működési tartalékszintjét - mondta.

Az egészség- és önsegélyező pénztárak tagsága folyamatosan nő, számuk elérte az 1,12 milliót, meghaladva az önkéntes nyugdíjpénztártagok 1,07 milliós számát.

A tőkepiaci folyamatokra kitérve Bakos Péter főosztályvezető elmondta: négy évi növekedés után a Budapesti Értéktőzsde forgalma csökkent, ugyanakkor a BUX index 38 százalékos emelkedésének köszönhetően a BÉT-en forgó részvények piaci kapitalizációja az év végére megközelítette a 14 900 milliárd forintot.

A befektetési alapkezelők által kezelt vagyon 47,5 százalékos bővüléssel új csúcsra, 19 401 milliárd forintra emelkedett. A befektetési alapok nettó eszközértéke is rekordot döntött, 14 632 milliárd forintos értéke 48,2 százalékkal haladja meg a 2022. évit, amit főként a pénzpiaci és a rövid kötvényalapok hozamemelkedése, illetve a befizetések növekedése magyarázatott.

Ezzel összhangban a befektetési alapkezelők összesített adózott eredménye több mint 50 százalékkal 63,3 milliárdra forintot bővült - tette hozzá.

A korábbi stagnálás után növekedésnek indult a befektetési szolgáltatók által kezelt ügyfélértékpapírok állománya és a vezetett számlák száma is. Az előbbi közel 30 százalékkal 62 654 milliárd forintra, utóbbi 1,932 millióról 2,087 millióra nőtt - ismertette a főosztályvezető.

Nyári szabadságolások: célszerű legalább az időarányos szabadságot kiadni

A vállalatoknak már most célszerű részletesen felmérniük, melyik munkavállalójuk hol tart az idei szabadságkeretének felhasználásában, és nyári időszakban célszerű legalább az időarányos szabadságot kiadniuk. Különösen azokban a szektorokban érdemes erre nagy figyelmet fordítani, ahol a munkaerőhiány miatt fel nem töltött létszámkeretek mellett kell megoldani a működést – figyelmeztet a Trenkwalder.
2024. 07. 15. 15:00
Megosztás:

Lassult a kínai GDP növekedése a második negyedévben

Lassult Kína gazdasági növekedése az idei második negyedévben éves összevetésben, és üteme elmaradt az elemzők által várttól.
2024. 07. 15. 14:00
Megosztás:

A Messer és a Toyota Tsusho a hidrogénmobilitás fejlesztésére közös vállalatot alapít

A "SympH2ony" közös vállalat átfogó megoldásokat kínál a hidrogénüzemű járműflottákra való egyszerű átálláshoz.
2024. 07. 15. 13:00
Megosztás:

Megérkeztek a kötelező biztosítások a rollerekre, akár kilencszázszoros különbségek is lehetnek a díjakban

Valamennyi biztosító, amely ajánl kötelező felelősségbiztosítást (KGFB-t), felkészült a július 16-i rajtra, amikortól már rollerre is kell kötelező felelősségbiztosítást kötni. Ez várhatóan 30-40 ezer rollert érint a Netrisk szerint. A kötelező felelősségbiztosítást nem érdemes kikerülni, részben az alacsony díj, részben pedig az akár többmillió forintos okozott károk miatt. A díjat azonban több tényező is befolyásolhatja, és jelentős különbségek vannak. Nem minden mikromobilitási eszköz érintett a törvénymódosítás szerint, a kötelező biztosítást azokra az eszközökre kell kötni, amelyeknek a tervezési sebessége meghaladja a 25 kilométer per órát, vagy 25 kilogrammnál nehezebbek és a legnagyobb tervezési sebessége meghaladja a 14 kilométer per órát.
2024. 07. 15. 12:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken, a tokiói börzén nem volt kereskedés

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék mutatói hétfőn, amikor nemzeti ünnep miatt nem volt kereskedés a tokiói börzén.
2024. 07. 15. 11:00
Megosztás:

Gyengüléssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn. A londoni FTSE100 index 0,54 százalékkal, a frankfurti DAX index 0,39 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,66 százalékkal gyengült a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 15. 10:00
Megosztás:

Iránykereséssel indulhat a kereskedés

Iránykereséssel indulhat a kereskedés hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az elemző szerint, a BUX 191,4 pontos, 0,27 százalékos emelkedéssel 72 133,07 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 15. 09:00
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 07. 15. 08:00
Megosztás:

A felhőtechnológia több mint hétbillió forintos GDP-növekedést hozhat Magyarországnak

A felhőszolgáltatásokat használó magyar vállalatok egy alkalmazottra jutó éves bevétele közel 2,4 millió forinttal magasabb, mint az ilyen szolgáltatásokat nem használó versenytársaiké. A közelmúltban megjelent "Felhőtechnológiák Magyarországon: Gazdasági hatástanulmány" című, a Deloitte által az IVSZ számára az Amazon Web Services-szel (AWS) partnerségben készített felmérés szerint a felhőhasználat további növekedése évente átlagosan 1,7 - 2,7%-kal járul hozzá a magyar bruttó hazai termékhez (2023-hoz képest), attól függően, hogy a kormány semlegesen vagy támogatóan viszonyul-e a felhőhöz. Ennek a tartománynak a két végpontja közötti különbség 10 év alatt 7000 milliárd forint többlet GDP-t jelent.
2024. 07. 15. 07:00
Megosztás:

149.000 vizsgálatot folytatott le a NAV éves szinten: mennyi lett a bevétele?

A NAV 2023-as évkönyve részletes áttekintést ad az adóhatóság ellenőrzési gyakorlatáról, amelyből a jövőre vonatkozóan is értékes tanulságok szűrhetők le. A Deloitte szakértői a legfontosabb tudnivalókat foglalták össze.
2024. 07. 15. 06:00
Megosztás:

Elkezdte első metanol-üzemanyagú hajójának gyártását a Celebrity Cruises

Megkezdődött a Celebrity Cruises ötödik hajójának építése a díjnyertes Edge sorozatban. A Celebrity Xcel tengerjáró 2025. őszén indul útnak.
2024. 07. 15. 05:00
Megosztás:

Legnagyobb kriptovaluta nyertesek: A Cardano (ADA) és a Shiba Inu (SHIB) az elmúlt héten helyreálltak, de a Rollblock (RBLK) vezeti a mezőnyt

Ahogy az egész kriptovaluta piac helyreáll a legutóbbi árzuhanásból, a befektetők kezdenek olyan érméket keresni, amelyek a legnagyobb potenciális emelkedést mutathatják a fellendülés során. A nagy piaci kapitalizációjú tokenektől és memecoinoktól kezdve egészen az új DeFi és GameFi projektekig, a befektetők izgatottan várják azokat a hozamokat, amelyeket 2024 elején élvezhettek.
2024. 07. 15. 04:00
Megosztás:

Az ország legnagyobb spekulatív ipari ingatlana épül Budapest déli alpiacán

Hamarosan elkészül Magyarország legnagyobb spekulatív ipari ingatlana a HelloParks fejlesztésében. A 60.000 négyzetméteres BigBox típusú AN1 csarnok nyár végétől várja a bérlőket a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtértől mindössze 20 percre található HelloParks Alsónémediben. A 13,5 hektáros területen épülő ipari épület az M0 és M5 autópályák találkozásához közel, Budapest déli alpiacán, logisztika szempontjából az egyik legfrekventáltabb környéken helyezkedik el, így különösen vonzó célpont lehet többek között a Kecskemét-Szeged tengelyen mozgó autóipari beszállítóknak.
2024. 07. 15. 03:00
Megosztás:

Hatalmas pénzeket nyerhetsz Trump merényletével, ha tudod, hogyan kell - megmutatjuk!

A kriptovalutákról más sokan hallottak, de a többség a Bitcoin-nál megragadt. Pedig érdemes tudni, hogy komoly fejlesztések zajlanak a kriptovilág PoliFi szegmensében, olyannyira, hogy aki résen van, hatalmas nyereségeket érhet el nagyon rövid idő alatt olyan szörnyű események kapcsán is, mint például a Donald Trump elnökjelölt elleni fegyveres támadás. Hogyan is működik ez a piac?
2024. 07. 15. 02:00
Megosztás:

Váratlan pénz érkezik 4 csillagjegy számára is a héten! Heti Pénzhoroszkóp

Pénzügyi heti horoszkóp 2024. június 15 -21 időszakra. Megmutatjuk, hogy a csillagok állása szerint melyik lesz a héten a szerencsenapod, mik a szerencseszámaid és a szerencseállatod, ami pénzt is hozhat a házhoz könnyedén. Mindezen túl mutatunk Neked egy izgalmas pénzcsinálási lehetőséget is.
2024. 07. 15. 01:00
Megosztás:

VIDEÓRA vették a hónap tahóját Magyarországon

A belső sávban szabályosan közlekedő Toyotát először kiszorította egy száguldó Mercedes, majd dühösen reagált, amikor egy másik sofőr a veszélyes manővert fényjelzéssel jelezte. A Mercedes hirtelen fékezett és a leállósávban előzött. Videón bemutatva sokkal durvább a szituáció, görgess kicsit lejjebb.
2024. 07. 15. 00:30
Megosztás:

A Hamster Kombat és a Notcoin nagyon mennek, de mutatunk még pár P2E játékot

A Hamster Kombat a legújabb koppintgatós játék a TON-on, amely a brutálisan sikeres, a semmiből 1,6 milliárd dollárra felkapaszkodó Notcoint követi.
2024. 07. 15. 00:01
Megosztás:

Így lesz jó befektetés egy digitális mérleg!

A kereskedelemben és az iparban a pontos mérés elengedhetetlen. Egy megbízható bolti mérleg például nemcsak a vásárlók elégedettségét növeli, de hosszú távon a költséghatékony működéshez is hozzájárul.
2024. 07. 14. 23:00
Megosztás:

Az akciós mézesmadzagok mellett beindult a hitelkamatok emelése

A lakáshitel THM-plafon eltörlése és a banki különadók emelése a korábbinál differenciáltabb kamatváltozásokra sarkallhatja a bankokat Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint. Egyes szegmensekben – ahol a számára jó ügyfelekért versenyezni akar egy-egy pénzintézet – továbbra is lehetnek kamatcsökkentések, ám a többi területen kamatemelésekre kell felkészülnünk a szakértő szerint.
2024. 07. 14. 22:00
Megosztás:

Mennyiért lehet most nyaralót venni?

Nehezebb, de egyáltalán nem lehetetlen dolguk van azoknak, akik most szeretnének venni nyaralót valamelyik kedvelt magyar üdülőhelyen. Az otpotthon.hu ingatlankereső adatai szerint a legtöbb hétvégi házat Siófok és Gárdony környékén hirdetik. A Balaton-parti ingatlanok négyzetméterára a fővároséval vetekszik, a Velencei-tónál és az Orfűi tavaknál olcsóbbak lettek az üdülők tavalyhoz képest.
2024. 07. 14. 21:00
Megosztás: