Az energia legyen zöld, biztosan elérhető, de azért az sem baj, ha olcsó

A magas és volatilis energiaárakra, valamint az egyre növekvő ESG-elvárásokra jelenthet hosszú távon megoldást a társasági villamosenergia-vásárlási megállapodások (cPPA) elterjedése. Célkitűzések szerint 2030-ra akár az 13.000 megawattot is elérheti a hazai PV beépített kapacitás, amiben – a KÁT rendszer lezárulása után – kulcsszerepe lehet a cPPA-knak. A konstrukció széleskörű hazai elterjedéséhez azonban piaci módon kell gondolkodnia a szereplőknek, illetve szükség van arra is, hogy a vállalatok hajlandóak legyenek zöld energiára költeni. A DLA Piper Hungary novemberi Energiaszelet eseményén energetikai szakértők a cPPA szerződésekben rejlő lehetőségeket és a konstrukció európai energetikai piacon betöltött szerepét ismertették.

Az energia legyen zöld, biztosan elérhető, de azért az sem baj, ha olcsó

A magas és volatilis energiaárak, valamint az egyre növekvő ESG-elvárások időszakában talán most minden eddiginél nagyobb szükség van a szakmai együttműködésre és párbeszédre az energiapiaci szereplők között. Ennek érdekében rendezte a DLA Piper Hungary Energiaszelet eseményét november 16-án, amelyen Simon Gábor, a DLA Piper Hungary Energia és beszerzések szakterületi vezetője, Kovaloczy Áron, DLA Piper Business Advisory Kft. ügyvezetője és Györfi-Tóth Péter, a DLA Piper Hungary Finanszírozási, Projektfejlesztési és Restrukturálási csoportvezető partnere mellett Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) Stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese is előadást tartott. Az előadásokat követően pedig panelbeszélgetés keretében Czinege Kornéllal, az MVM Partner vezérigazgatójával és Vásárhelyi Endrével, az ID Energy Group projektfejlesztési vezetőjével járták körbe az aktuális kérdéseket szabályozói, kereskedői és üzemeltetői oldalról egyaránt.

EU-s és hazai energiastratégiai célkitűzés a megújuló energiahordozókon alapú energiatermelés részarányának növelése, amely Magyarországon jellemzően naperőműveken keresztül valósul meg, amelyek száma dinamikusan nőtt az elmúlt évtizedben a KÁT, illetve a Metár rendszernek köszönhetően. Várakozások szerint 2030-ra akár az 13.000 megawattot is elérheti a hazai PV beépített kapacitás, amiben kulcsszerepe lehet a cPPA-knak.

„A cPPA szerződések lehetővé teszik, hogy a vállalkozások megújuló alapú villamos energiát vásárolhassanak a termelőtől előre meghatározott áron, előre meghatározott szerződéses időszak alatt - a rögzített ár pedig kiszámíthatóbb energiaköltséget eredményez a vállalatok számára” – emelte ki Simon Gábor. Nemcsak felhasználói, de termelői oldalról is előnyös konstrukció lehet, hiszen lehetőséget ad a piacra jutás gazdaságos módjára, biztosítja a beruházás megtérülését és lehetővé teszi az erőművi projektek banki finanszírozhatóságát.

„Ugyan ezek a szerződések már régóta jelen vannak a nemzetközi piacon, azonban az elmúlt időszakban lezajlott események egy erőteljes fellendülést tettek lehetővé, napjainkban ugyanis minden eddiginél nagyobb jelentősége van a kiszámíthatóságnak és a fenntarthatóságnak” – mondta el Györfi-Tóth Péter.

Nemzetközi kitekintés

A globális piacon 2021-ben jelentős, 2020-hoz képest közel 25%-os bővülés volt megfigyelhető. Globálisan 31 GW cPPA kapacitás került leszerződésre, ebből közel 9 GW Európában, ahol egyértelműen élen jár Spanyolország, illetve a szélenergiának köszönhetően a skandináv országok.

A cPPA megállapodásokat kihasználó nagyvállalatok aránya nemzetközi szinten évről évre nő, hiszen a villamos energia árak ingadozásaival járó kockázatok csökkentése mellett az ellátásbiztonságot is növeli azzal, hogy közvetlen szerződéses kapcsolatot biztosít egy energiatermelő forráshoz. A fenntartható energiagazdálkodás és a klímavédelmi célok teljesítésében is jelentős szerepe lehet, amely a szervezetek működésében egyre nagyobb prioritást élvez, mind stratégiai, mind üzleti szempontból. A DLA Piper – fenntarthatósági célkitűzéseivel összhangban - a nemzetközi ügyvédi irodák közül először, 2021-ben hosszú távú megújuló energia alapú villamosenergia-vásárlási megállapodást kötött.

„Az európai országok közül a vállalati és közmű PPA-kat egyaránt figyelembe véve Spanyolország jár élen összesen 34 tranzakcióval, illetve közel 4 GW összes szerződött kapacitással, amely a teljes 2021. végéig leszerződött állomány harmadát jelenti. A második legnagyobb volumennel Svédország rendelkezik (2 GW), de a közép-kelet-európai régióban is egyre több megállapodás születik. A régió legaktívabb piaca Lengyelország, ahol 2022-ben eddig 12 megállapodás született összesen 0.5 GW kapacitás vonatkozásában” – tette hozzá Kovaloczy Áron.

cPPA Magyarországon

Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökhelyettesének előadásából kiderült, hogy jelenleg nincs szabályozói akadálya a konstrukció elterjedésének, ugyanakkor a megújulók hálózatra jutását segítő, de a hálózati adottságokat szem előtt tartó csatlakozási kritériumok meghatározása tartogat még kihívásokat. A szakember kiemelte, hogy cPPA megállapodásokat a kisebb szereplők számára is elérhető opcióvá kell tenni és támogatni kell a határkeresztező szerződések alkalmazását is.

Magyarországon már korábban is létezett az a jelenség, miszerint egy ipari ügyfél megállapodik az energiatermelővel abban, hogy a termelő csak az ő céljaira építsen egy erőművet, és azáltal villamosenergiát állítson elő egy előre fixált áron, hosszú távú megállapodás keretében. Ami ehhez képest újdonság, és amire idehaza egyelőre csak kevés példa akad, hogy megújuló energiára vonatkozó vásárlási szerződés jöjjön létre ebben a formában.

Az ország egyik első és legnagyobb cPPA szerződését idén márciusban kötötte meg az ID Energy Group és a baranya megyei Királyegyházán cementgyárat működtető Lafarge. A beruházás keretében megépülő naperőművet az ID Energy Group fogja üzemeltetni és a megállapodás értelmében 15 éven keresztül rögzített áron látja el majd villamos energiával a cementgyárat, amely fogyasztásának harmadát fogja fedezni.

Szabályozási (kiegyenlítő) piac hatékonyabbá tétele

Ha megnézzük a szabályozási piac alakulását az elmúlt években, akkor azt láthatjuk, hogy hazánkban a költségek ötszörösére emelkedtek a szomszédos országokéhoz képest. Igaz Európában már elindult egy, az intraday piacokhoz hasonló, integrációs folyamat a szabályozási piac vonatkozásában, de hazai hatékonyságnövelő intézkedésekre is szükség van ahhoz, hogy árcsökkentő hatást érhessünk el.

„Ez azért is fontos, mert a megújuló energia projektek megtérülése kapcsán a kiegyenlítő energia beszerzéssel kapcsolatos kockázat az egyik talán legjelentősebb, legnehezebben modellezhető és kezelhető kockázat” – tette hozzá Kovaloczy Áron.

Elosztó hálózat korszerűsítése

A hazai megújuló piacon a naperőművek dominálnak, azok száma és beépített kapacitása jelentősen nőtt az elmúlt években, a naperőmű piac a fizikai korlátokra tekintettel túlfűtött lett. Ahhoz, hogy a naperőművek száma a várakozások legyen képes továbbra is bővülni – a fentebb említett szabályozási piac fejlesztése mellett – elengedhetetlen lesz az infrastruktúra megfelelő és hatékony fejlesztése is.

A kereskedő szerepe

A klímaváltozás időszakában a zöld energia egyértelműen prémium terméknek tekinthető, amivel önmagában a fogyasztói igények nem kiegyenlíthetők, a megújuló termelőnek kereskedő partnerre van szüksége ehhez. A kereskedők szerepe kulcsfontosságú, mert ők azok, akik az időjárásfüggő termelők mellett az addicionális villamosenergia beszerzését és a kiegyenlítést végzik.

„Igaz már látunk kezdeményezéseket erre vonatkozóan, de talán a cPPA szerződéses konstrukció komplexitásából ered, hogy még nem terjedt el széles körben hazánkban. A műszaki, piaci szükséglet azonban minden bizonnyal kikényszeríti majd azt a hozzáállást, rugalmasságot a piaci szereplőktől, hogy olyan szerződéseket hozzanak létre, amik a megújulókat piacra juttatják” – foglalta össze Simon Gábor.

Több mint hatvanezer MMK munkahely lehet még a cégeknél

Hozzáadott értéket teremt és üzleti szempontból is előremutató, ha egy vállalat stratégiai szintre emeli a megváltozott munkaképességű (MMK) munkavállalók integrációját a szervezetbe – ez volt az egyik tanulsága a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) A megváltozott munkaképességű munkavállalók hatékony foglalkoztatása című konferenciájának. A kormányzat, a szakma és nagyvállalatok részvételével tartott eseményen az is kiderült, hogy a gazdasági szereplők nyitottságnak és a kormányzati ösztönzőknek köszönhetően 2010-hez képest 140%-kal több MMK munkavállaló talál munkát, miközben még akár 64-65 ezer ilyen típusú munkahely lehet a cégeknél.
2022. 12. 02. 06:00
Megosztás:

Előrelátás is kell a rezsi csökkentéséhez

Látszólag visszazökkentünk a járvány után a régi kerékvágásba, ám mégis új pályán haladunk – ez tűnik ki az uniós polgárok lakhatással kapcsolatos kiadásait bemutató legfrissebb statisztikából. Akár tartós tendenciává is válhat az, hogy a lakhatás költségei mind nagyobb részt szakítanak ki a családi költségvetésből, ez ellen pedig az OTP Ingatlanpont szakértője szerint legtöbbet a lakásállomány tudatos rezsicsökkentő felújításával tehetnénk.
2022. 12. 02. 05:30
Megosztás:

Egyszeri kamatcsökkentés szolgáltatást vezet be az OTP Bank

Az új megoldással az ügyfeleknek lehetőségük lesz arra, hogy a futamidő során egy alkalommal, díjmentesen csökkentsék hitelük kamatát. A hitelintézet számára készült kutatás szerint a lakáshitel felvétellel kapcsolatos döntéshozatal szempontjából az ügyfelek számára a kamat mértéke, a fix kamat ígérete és a türelmi idő a három lefontosabb szempont.
2022. 12. 02. 05:00
Megosztás:

Így lesz a klímafűtésből rémálom! És horror magas számla...

Nem csökkenti a rezsit a klímafűtés, ha nincs karbantartva: a legjobb energiaosztályú klíma is sokat fogyaszt, ha koszos! Mérnöki számítás igazolja, hogy karbantartás nélkül olyan sokat romlik a klímaberendezések hatásfoka, mintha három-négy kategóriával rosszabb berendezést vásároltunk volna.
2022. 12. 02. 04:00
Megosztás:

Adatvédelem, helyreállítás, üzletmenet-folytonosság: új, innovatív szereplő a kiberbiztonsági piacon

A Unisys partnersége lép a többfelhős megoldásokat kínáló Factionnel. A világszerte információtechnológiai szolgáltatásokat nyújtó, Magyarországon is több mint 750 embert foglalkoztató Unisys, valamint a multicloud piacon aktív Faction bejelentette, hogy közösen kínálnak majd teljes körű megoldásokat az adatvédelem, a kiberbiztonsági helyreállítás és az üzletmenet-folytonosság területén. A felek kiemelték, hogy mind helyben telepített rendszerekhez, mind többfelhős környezetben elérhetővé teszik a közös szolgáltatásokat.
2022. 12. 02. 03:30
Megosztás:

Hazatért Rippl-Rónai József majd’ száz éve nem látott remekműve

Két klasszikus magyar remekművet mutatott be a Virág Judit Galéria. Rippl-Rónai József és Vaszary János gyönyörű festményeit majd’ 100 éve nem láthatta a közönség, mindkettő a december 19-i árverésen kerül kalapács alá. Rippl-Rónai A geszti kastély kertjében című képe 1912 körül készült, kikiáltási ára 160 millió forint, becsült értéke pedig 300-400 millió forint, míg Vaszary tengerparti alkotása 65 millió forintról indul és a becsértékét 120-160 millió forint között határozta meg a galéria. A műalkotásokat két hétig a nagyközönség is ingyen megtekintheti a Virág Judit Galéria kiállításán. A klasszikus aukciót megelőzve, december 17-én egy exkluzív, múzeumi kvalitású művekből összeállított kortárs árverést is tart a galéria, amelyen többek között Maurer Dóra, Keserü Ilona, Bak Imre és Nádler István jelentős művei keresik új tulajdonosukat.
2022. 12. 02. 03:00
Megosztás:

Nem hozott jelentős újdonságokat a magyar GDP adatok részletes bontása

Közzétette a KSH ma reggel a harmadik negyedéves GDP adatok részletes bontását. Az előzetes gyorsbecslés adatai nem változtak: a GDP negyedéves összehasonlításban enyhe, 0,4 százalékos visszaesést mutatott, az éves növekedés pedig 4 százalékra lassult a második negyedévben mért 6,5 százalékról.
2022. 12. 02. 02:30
Megosztás:

Visszafogott ünnepi szezonra kell készülniük a kereskedőknek

Idén kevesebbet költhetnek az ünnepek alatt a vásárlók világszerte – derül ki az EY 21.000 fő körében végzett nemzetközi felméréséből. A költségek és a pazarlás visszafogása érdekében nem csak az ajándékok számán, de az ételek mennyiségén is spórolni fognak.
2022. 12. 02. 02:00
Megosztás:

A talaj tápanyag-utánpótlása lesz a hosszú távú jóllétünk kulcsa

A globális népességnövekedés következtében becslések szerint 2050-re akár 70 százalékkal is növelnünk kell az élelmiszertermelést. Ez azt jelenti, hogy a század első felében több élelmiszert fogunk termelni, mint az emberi civilizáció eddigi történelmében. Mind a szántóföldi, mind a kertészeti gazdálkodók szemszögéből ez elsőre pozitív jövőképet festhet, azok azonban, akik szorosabban figyelemmel kísérik a globális mezőgazdasági termelés fejleményeit, tisztában vannak azzal, hogy a lehetőségek egyben számos kihívást is jelentenek.
2022. 12. 02. 01:30
Megosztás:

A Magyar falu program támogatja az energetikai korszerűsítést

A Magyar falu programban a kormány több mint három éve kiemelten támogatja a kistelepülések önkormányzati intézményeinek energetikai korszerűsítését, és ez a jövő évi kiírásokban is meghatározó szerepet kap - mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön a Heves megyei Boconádon.
2022. 12. 02. 01:00
Megosztás:

Jótékonysági gálát rendeztek a Covid-árvák megsegítésére a Nemzeti Múzeumban

Jótékonysági gálát rendeztek a Covid-árvákat segítő Regőczi Alapítvány javára csütörtökön a Magyar Nemzeti Múzeumban.
2022. 12. 02. 00:30
Megosztás:

Ezek a világ két legdrágább városai

Szingapúrban és New Yorkban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) csütörtökön ismertetett éves globális felmérésében (Worldwide Cost of Living, WCOL).
2022. 12. 02. 00:05
Megosztás:

Nemzetközi piacra viszi a Roszatom a Logos orosz ipari szoftvert

A Roszatom az általa fejlesztett Logos matematikai modellező és mérnöki elemző szoftver 2023-ban kilép a nemzetközi piacra. A Logos fejlesztői szerint termékük versenyképes szereplője lesz a számítógépes mérnöki tervezés (CAE) globális piacának.
2022. 12. 01. 23:30
Megosztás:

Új hiányszakma a kutatás-fejlesztésben: kevés a hazai fizikus-mérnök szakember

A fenntartható energia, a mesterséges intelligencia és a kvantumtechnológia csak néhány a jövőnk gazdasági és társadalmi fejlődését meghatározó területek közül, amelyek elképzelhetetlenek a mérnöki és fizikusi tudást ötvöző technológiák nélkül. Hazánkban a kutatás-fejlesztést meghatározóan a vállalati szektor végzi, és a projektek sikerét a globális piaci igények befolyásolják. A hazai munkaerőpiacról azonban nagy számban hiányoznak azok a szakemberek, akik mindennapi munkájuk során a fizikusi és mérnöki szaktudás képesek ötvözni.
2022. 12. 01. 23:00
Megosztás:

Továbbra is félgőzzel megy a Dunai Finomító 

Nő a nyomás a kormányon, hogy az üzemanyag árak befagyasztásának eltörlésével enyhítse az üzemanyagpiacon tapasztalható feszültséget, mivel egyre jelentősebb a hiány országszerte. 
2022. 12. 01. 22:30
Megosztás:

A kisebb kamatemelések hírére emelkedik a nyersolaj ára 

A WTI 80,4, a Brent pedig 86,5 dollár/hordó szinten forgott ma reggel a februári leszállításra, míg az azonnali Ural árjegyzés 66,5 dollár volt. 
2022. 12. 01. 22:00
Megosztás:

Lassul a Salesforce növekedése, lemondott a társ-vezérigazgató 

Tegnap piaczárás után tette közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését a Salesforce.
2022. 12. 01. 21:30
Megosztás:

Powell varázs-szavaira ugrottak az USA tőzsdék - noooormális?!

Elég heves reakcióval válaszoltak az amerikai börzék Powell tegnapi beszédére, amelyben gyakorlatilag megerősítette az eddig gondoltakat.
2022. 12. 01. 21:00
Megosztás:

Gyengült a forint estére

A forint gyengült az euróhoz, a frankhoz és a dollárhoz viszonyítva is csütörtökön kora este a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2022. 12. 01. 20:30
Megosztás:

Piacra lépett az ORLEN Magyarországon

A Grupa LOTOS csoport akvizícióját véglegesítő korrekciós intézkedéseket, valamint a MOL-csoporttal a töltőállomások egy részének átvételéről kötött megállapodást követően az ORLEN-csoport piacra lépett Magyarországon. Az ORLEN a jövőben összesen 143 hazai töltőállomást vesz át. Ebből 79 már most az ORLEN-csoport tulajdonába került, ezek jelenleg LUKOIL márkanév alatt üzemelnek. A teljes arculatváltás várhatóan jövő év márciusáig valósul meg, ennek során a töltőállomások az ORLEN arculati szabványainak és a vállalatcsoport piros-fehér színű dizájnjának megfelelő külsőt kapnak. A fennmaradó 64 töltőállomás átvételére és átnevezésére 2024 közepéig fokozatosan kerül sor. Eközben az ORLEN-csoport Szlovákiában 39 töltőállomást vesz át a MOL-csoporttól, így a vállalat a szomszédos országban összesen 91 töltőállomást fog üzemeltetni 2023-ban. Az ORLEN így mindkét piacon a négy legnagyobb szereplő egyikévé válik.
2022. 12. 01. 20:00
Megosztás: