Az EU számára fontos kéne legyen az új iparágak és a versenyképesség megerősítése

Az évente Davosban megrendezett Világgazdasági Fórum célja a világ legbefolyásosabb politikusai, üzletemberei, tudósai közötti párbeszéd ösztönzése többek között a globális gazdasági és környezeti problémákról, a geopolitikai, valamint politikai aggályokról.

Az EU számára fontos kéne legyen az új iparágak és a versenyképesség megerősítése

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint a 2024-es Fórum pénteki napján részt vett és beszédet mondott Nagy Márton, nemzetgazdasági miniszter, aki beszédében a világgazdasági környezet átfogó értékelése mellett az új gazdasági trendekről, az új iparágakra való átállás dinamikájáról és az ezekhez történő alkalmazkodásról osztotta meg gondolatait.

Nagy Márton kifejtette, hogy a világgazdaságban jelentős strukturális változások zajlanak, amelyben Európa lassan alkalmazkodik az új trendekhez, miközben az ázsiai országok, különösen Kína, rendkívül jól reagáltak a közelmúlt globális kihívásaira, azok leküzdésére és saját gazdaságaik megerősítésére. Hozzátette, hogy ezek az államok mind belföldön, mind pedig a globális térben minden eszközt felhasználtak versenyképességük növelésére. Ezzel szemben az Európai Unió a kibontakozó globális támogatási versenyre rossz választ adhat azzal, hogy a maastrichti kritériumokhoz való visszatérést szorgalmazza, ami erősen rontja a fellendülő növekedést, miközben versenyhátrányt okoz az uniós tagállamoknak.

Nagy Márton felidézte, hogy a Nemzetközi Valutaalap szerint az USA és Kína GDP arányos költségvetési hiánya 7-8 százalék között alakulhat az elkövetkező 5 évben, miközben az EU-ban ugyanez 2-3 százalék között marad. Mindez azt jelenti, hogy az USA és Kína összesen a következő 5 évben a GDP 20-25 százalékánál több pénzt áramoltat a gazdaságába, mint az EU.

A nemzetgazdasági miniszter véleménye szerint a 2024-től élesedő gazdasági kormányzás szabályaival szemben a költségvetési források minél nagyobb részét kellene versenyképesség növelésére, az új iparágak fejlesztésére fordítani. Az átmenetileg magasabb költségvetési hiányok nem okoznának egyensúlytalanságot, hiszen ez az EU gazdasági növekedésének helyreállítását és erősítését célozná.

Nagy Márton kiemelte: Magyarország megtanulta, hogy tartós gazdasági fejlődést és békét a kölcsönös tiszteleten alapuló nemzetközi kapcsolatok hozhatnak. Éppen ezért Magyarország célja a jövőben is az marad, hogy kihasználva kedvező földrajzi adottságait, a keleti és nyugati gazdaságok és technológiák találkozási pontja legyen.

A miniszter kitért arra is hogy a magyar miniszterelnök keleti nyitás politikája sikeres, Magyarországon a keleti országok közvetlen befektetéseinek aránya 2010-hez képest 10 százalékról 34 százalékra emelkedett.

Ez a kormányzati stratégia három okból is előnyös a nemzetgazdaság számára. Először is a magyar export a GDP 100 százalékára emelkedhet 2030-ig, miközben megduplázódik a jelenleg 100 milliárd eurót kitevő külföldi működőtőke befektetés (FDI) állomány. Másodsorban a beáramló FDI multiplikátor hatása is előnyös, hiszen a horizontális és vertikális integráción keresztül egyrészt fokozza a kutatás-fejlesztési tevékenységet az egyetemekkel történő együttműködéssel, továbbá megerősíti a hazai vállalkozásokat az ellátási láncokba történő bekapcsolással és az abban történő egyre magasabb pozíció elérésével. Harmadsorban a logisztikai lehetőségek bővülése is figyelemre méltó, amely révén az ágazat teljesítménye a GDP 5 százalékáról 10 százalékra emelkedhet 2030-ig.

A tárcavezető kiemelte, hogy Magyarország saját stratégiát alkalmaz, így egyfajta híd szerepre törekszik. Ezt példázza a hazai járműipar fejlődése is, hiszen hazánkban a nyugati és keleti cégek együttes részvételével zajlik az elektromos jármű ökoszisztéma teljes ellátási láncának kiépülése. Magyarországon egymásra találnak az olyan német autógyártók, mint például az Audi és az olyan kínai akkumulátorgyártók, mint például a CATL. Ráadásul a kínai elektromos járműgyártók, mint a BYD, Magyarországon indítja el első uniós gyártását is - jegyezte meg.

Nagy Márton végül hangsúlyozta, hogy Magyarország mindent megtesz a versenyképesség növelése érdekében. Így az Európai Uniónak is sürgősen lépéseket kell tennie új iparának és versenyképességének megerősítésére, ahelyett, hogy a 30 évvel ezelőtti fiskális, pénzügyi kritériumokhoz való visszatérést szorgalmazza - ismertette az NGM közleménye.

Többet költünk MI-re

A Deloitte előrejelzése szerint a generatív mesterséges intelligenciára vonatkozó vállalati kiadások 30 százalékkal emelkednek az idén a 2023-as 16 milliárd dolláros becsült értékről.
2024. 02. 27. 11:00
Megosztás:

Kedvezett az előző év a REGIO számára

A REGIO Játékkereskedelmi Kft. 21,421 milliárd forint forgalmat bonyolított le tavaly a 110 milliárd forintra tehető teljes játékpiacon.
2024. 02. 27. 10:30
Megosztás:

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 02. 27. 10:00
Megosztás:

A Manta Network (MANTA) partnerkapcsolatot kötött a Beoble-lel, a Pyth Network (PYTH) szövetséget kötött a Yolo Games-szel, a KangaMoon (KANG) pedig 50%-kal emelkedett

Ahogy forrósodik a hangulat a kriptó-térben, számos kriptóhálózat és ökoszisztéma jelentős stratégiai szövetségeket köt. Ilyen szövetség például most a Manta Network (MANTA) együttműködése a Beoble-lel a közösségi élmény fokozása érdekében. További érdekes fejlemény, hogy a Pyth Network (PYTH) is integrálódott a Yolo Games-szel a pontosabb piaci előrejelzésekért. Közben a KangaMoon (KANG) történelmi pillanatokra készül a globális meme-coin szektort felborítva. Egyedi jellemzőivel a KangaMoon útja a csúcs felé indult.
2024. 02. 27. 09:45
Megosztás:

Folytatódhat a bizonytalan mozgás a tőzsdén

Folytatódhat a bizonytalan mozgás a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 02. 27. 09:30
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben kedden reggel a hétfő kora esti szintekhez képest a bankközi devizapiacon.
2024. 02. 27. 09:00
Megosztás:

A Helium (HNT) 179,4%-kal emelkedik, a Flare (FLR) 22,5%-kal nő, a Meme Moguls (MGLS) pedig 90%-os ROI-t ad, és akár 100x-es kriptó lehetsára nő

A Helium (HNT) 179,4%-os árfolyamnövekedést mutat idén (YTD), ami jelentős érdeklődést váltott ki azok körében, akik diverzifikálni szeretnék portfoliójukat. Ráadásul a Flare (FLR) kriptó is mutatott egy hatalmas, 80,6%-os emelkedést az elmúlt 30 napban egyedül, ami óriási ugrásnak számít. Mindeközben a Meme Moguls (MGLS) 100-szoros ROI-t ígér, mivel a projekt hamarosan elindul, hiszen az előértékesítésének hatodik szakaszánál tart. Ma áttekintjük mindegyik projektet, hogy lássuk, milyen potenciál van benük, és megvizsgáljuk, hogy melyik kriptovaluta nyújthatja a legjelentősebb ROI-t.
2024. 02. 27. 08:45
Megosztás:

Vegyesen mozogtak az indexek az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden.
2024. 02. 27. 08:30
Megosztás:

Egy Solana (SOL) milliomos, aki elsők között fektetett Render (RNDR) tokenbe, most ezt jósolja a következő 100x-os kriptónak

Egy Solana (SOL) milliomos, aki híres a korábbi okos befektetéséről a Render (RNDR) érmébe, most egy új token, a Pullix (PLX) felé fordította figyelmét. Fontos megjegyezni, hogy ez az új token a sikeres előértékesítés utolsó fázisában van, így a korai befektetők kedvezményesen juthatnak hozzá a tokenekhez a következő hónapban esedékes nyilvános start előtt. Nézzük meg, miért lehet, hogy ez a milliomos valami nagy dolgot vár a Pullix (PLX) esetében.
2024. 02. 27. 08:17
Megosztás:

Saját áramot használ a Magyar Suzuki

A Suzuki esztergomi gyárában saját napelemparkot adtak át, a közel 800 millió forintos beruházás a vállalat éves energiaszükségletének 6-7 százalékát fedezi - közölte a cég kommunikációs vezetője hétfőn az MTI-vel.
2024. 02. 27. 08:00
Megosztás:

A Hungary Helps Program Csádban tevékenykedik

A Hungary Helps Csádban nyújtott segítségéről beszélt Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfő reggel.
2024. 02. 27. 07:30
Megosztás:

Újra átadta a Budapesti Értéktőzsde a rangos Kochmeister díjat

Az egyesült államokbeli CFA Institute és a Befektetési Szakértők Magyarországi Egyesülete (CFA Society Hungary) ismét megrendezte hagyományos, egyetemisták körében meghirdetett, angol nyelvű részvényelemzési versenyét. A több mint két évtizedes múltra visszatekintő vetélkedő keretében az első két helyezett a Budapesti Értéktőzsde patinás elismerésével, a 2004 óta átadásra kerülő Kochmeister-díjjal gazdagodott, valamint a győztes csapat kvalifikálta magát a március hónapban megrendezendő régiós elődöntőre, melyet siker esetén a régiós középdöntő követheti. Emellett a BÉT az első két helyezettet összesen 500 000 forint pénzjutalommal díjazta.
2024. 02. 27. 06:30
Megosztás:

Az emelkedő fizetések tehetik megfizethetőbbé a folyamatosan dráguló albérleteket

Ahogy a lakáspiaci forgalmat, az albérletpiacot is befolyásolja a fizetések, ezen belül a reálbérek alakulása. Az fővárosi kerületekre, Budapest egészére és a vármegyeszékhelyeknek helyet adó járásokra vonatkozó fizetési adatok és lakbérek aránya alapján nagyon komoly különbségek vannak az országban - derül ki az ingatlan.com saját adatain és a KSH kereseti statisztikáin alapuló készült friss elemzéséből, amely több mint 14 ezer kiadó lakóingatlan-hirdetés bérleti díját vette figyelembe.
2024. 02. 27. 06:00
Megosztás:

Babaváró hitel-boom lesz 2024-ben

Nagyot mentett az életkori szigorítás miatt előrehozott igénylések száma a babaváró 2023-as piacán. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint ugyanakkor 2024. eleje 3 okból is egész biztosan a legnépszerűbb családtámogatási termékről fog szólni.
2024. 02. 27. 05:30
Megosztás:

Lakásbiztosítási kampány: kulcsszerepben a független alkuszok

Hivatalosan pénteken veszi kezdetét az első lakásbiztosítási kampány, melynek keretében gyakorlatilag minden lakástulajdonos felülvizsgálhatja jelenlegi lakásbiztosítását. A koncentrált figyelem hatására akár több százezer lakásbiztosítást is lecserélhetnek az ügyfelek. A kampányban kiemelt szerep jut a független alkuszoknak: az eddig jellemző 20 százalék helyett márciusban a lakásbiztosítási szerződések akár 50 százalékát is a biztosítások összehasonlítását lehetővé tevő közvetítőkön keresztül kötik majd – jelzi előre a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).
2024. 02. 27. 05:00
Megosztás:

Nyugdíj pénztár tag vagy? Akkor ennek örülni fogsz!

Húsz százalék fölötti átlagos hozam, rekord összegű befizetés és kifizetés - ez a nyugdíjpénztárak 2023-as mérlege. A reálhozam megvolt, a tagság viszont egyre csak öregszik - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 02. 27. 04:30
Megosztás:

Hogyan bonthatók fel az egyházi esküvők? Elmondjuk!

Az egyházi házasságok felbonthatóságáról szól szikkünk: a statisztikák szerint a szentségi házasságok stabilabb lábakon állnak és kisebb eséllyel futnak zátonyra.
2024. 02. 27. 03:00
Megosztás:

Vállalati adatokon tanított generatív mesterséges intelligencia: a jövő útja a cégeknek

A nyilvános adatokon tanított AI modellek esetében mára egyértelművé vált, hogy nemcsak segíteni képesek a vállalatokat, hanem használatuk számos kockázatot is jelenthet azokra nézve. Ennek elkerülése érdekében, valamint a produktivitás javítása, a költségek optimalizálása és a komplex információk megértése céljából egyre többen saját adataikat használva tanítják a generatív mesterséges intelligenciát – derül ki a Deloitte TMT Predictions 2024 kutatásából.
2024. 02. 27. 02:30
Megosztás:

Az egészséges nyugdíjas éveknek ne legyen része a megélhetési munka!

Még mindig jelentős az időskorú munkavállalók aránya Magyarországon. Hogyan lehetne elkerülni azt, hogy a nyugdíjas korúak dolgozni legyenek kénytelenek a tisztes megélhetés érdekében?
2024. 02. 27. 02:00
Megosztás:

Dobhatod ki a COVID teszteket! Nem érdemes már csináltatni többet

Csúcsokat döntöget az influenza vírus, az RSV, már előzte a COVID-ot mégis gyakran halljuk, hogy ma már nem érdemes tesztelni, mert mindegyik vírusfertőzés lefolyása ugyanolyan. Miért nem helyes ez az álláspont? Hogy kerül a képbe a Streptococcus baktérium? Miért NEM érdemes mostanság COVID-teszteket használni? Erről lesz szó az alábbi háttéranyagban.
2024. 02. 27. 01:00
Megosztás: