Az európai autóipar Európa növekedésének és jólétének egyik sarokköve

Az európai autóipar Európa növekedésének és jólétének egyik sarokköve a feldolgozóipari foglalkoztatás több mint 10 százalékát adja, az EU a világ második legnagyobb gépjárműgyártója Kína mögött, jelentősen megelőzve az Egyesült Államokat - hangsúlyozta Valdis Dombrovskis uniós biztos kedden Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén.

Az uniós autóipart érintő válságról szóló plenáris vitában a biztos kifejtette, hogy az autóipar mélyreható átalakuláson megy keresztül, és a globális verseny is változik.

A hagyományos belsőégésű motoros értéklánc a zéró kibocsátás és a digitalizáció irányába alakul át, a kereslet a harmadik piacok felé tolódik - mondta, hozzátéve: az EU-ban az autóeladás a koronavírus-járvány előtti szint alatt van, miközben Kína vált a legnagyobb piaccá.

Emlékeztetett: az EU keretet határozott meg a zéró kibocsátású járművekre való áttérésre, a cél, hogy 2035-re már csak ilyenek kerüljenek piacra. Hozzátette: ez a cél biztonságot teremtett a gyártók és a befektetők számára, és elegendő időt biztosítottak a tisztességes átállásra.

Valdis Dombrovskis felhívta a figyelmet arra, hogy az elektromos autókhoz használt töltőállomások eloszlása nem egyenletes az EU-ban, ezért sürgősen ki kell terjeszteni az infrastruktúrát, hogy az elektromos járművek elterjedésének ugrásszerű növekedését az unió összes tagállamában támogatni lehessen.
Rámutatott arra, hogy globális verseny folyik a nettó zéró kibocsátást generáló technológiáért, és leszögezte: Európa nem engedheti meg magának, hogy lemaradjon, és elveszítse versenyelőnyét.

A biztos hozzátette, hogy a strukturális váltás nehézségeket okoz, számos tényező befolyásolja az európai autógyártók versenyképességét, például az, hogy a gyártási költségek körülbelül 30 százalékkal magasabbak, mint Kínában.

Kitért arra, hogy az egyenlő versenyfeltételek biztosítására az EU megkezdte a Kínából importált elektromos járművekre vonatkozó részletes szubvencióellenes vizsgálatot, és ideiglenes vámokat vetett ki ki.A kereskedelemvédelmi intézkedések célja nem a piacok lezárása, hanem a tisztességes verseny helyreállítása - hangsúlyozta Valdis Dombrovskis.

Gyürk András fideszes EP-képviselő úgy fogalmazott: az európai autóipar válságban van, csökkennek az eladások, egyre több a leépítés. Szerinte "ez a lesújtó eredménye az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság ötéves tevékenységének. Az üres viták ideje ezért lejárt, most cselekvésre van szükség".

Mint mondta, az autóipar az európai gazdaság sarokköve, ezért meg kell hallgatni az iparági szervezetek javaslatait, mert talán még nincs késő a klímacélok felülvizsgálatára és ésszerűsítésére.

Véleménye szerint az eddigi brüsszeli lépések már komoly sebet ejtettek az európai versenyképességen, miközben az elektromos átállás is jelentős kihívások elé állítja a gyártókat és az európai országokat.

"Ezért elfogadhatatlan, hogy az uniós bürokraták büntetővámok bevezetésével tovább rombolják az iparág esélyeit" - fogalmazott.

Gyürk András szerint nagyon fontos megőrizni autóipari munkahelyeket, ennek érdekében főképpen az adminisztratív terhek csökkentésére, az infrastruktúra fejlesztésére, valamint célzott lakossági és ipari támogatási programokra van szükség.

"Ezek teljes körű megvalósításához megfontolandó a magyar elnökség által készített javaslatcsomag. Európában 13 millió, csak Magyarországon 500 ezer polgár dolgozik az autóiparhoz kapcsolódó munkakörökben" - emlékeztetett a képviselő.

Lakos Eszter, a Tisza Párt EP-képviselője kiemelte: Európának nyitottnak kell maradnia a Kínával való együttműködésre, azonban ez nem növelheti túlzottan a gazdasági kitettséget.

"A nemzeti szuverenitást büszkén védő magyar kormány ezzel szemben európai cégek helyett a kínai autó- és akkumulátorgyárak óriás beruházásait támogatja. Ezek a gyárak az európai versenytársakhoz képest gyakran rosszabb munkakörülményeket biztosítanak, helyi helyett főként ázsiai munkaerőt alkalmaznak, továbbá szélsőségesen terhelik a környezetünket" - fogalmazott.

Úgy vélte, ezek a "zöldmezősnek nevezett" beruházások értékes mezőgazdasági földeket vonnak el a termeléstől, ami miatt a helyi gazdák érdekei is sérülnek. A képviselő szerint a BYD kínai cég új magyar autógyára kiskaput biztosít a kínai elektromos autókra kivetett európai importvám megkerülésére.Lakos Eszter szerint "ez a gazdaságpolitika az 1000 milliárd forint körüli beruházási támogatások ellenére kudarcot vallott: az akkumulátorgyártás 2024 nyarára egy év alatt 32 százalékot esett".

A politikus hansgúlyozta: a "környezetszennyező és gazdaságilag nem hatékony kínai gyárak" helyett olyan beruházásokat kell támogatni, amelyek a hazai autóipar hozzáadott értékét növelik és minőségi munkahelyeket hoznak létre.

"Kérem az Európai Bizottságot a rendelkezésére álló eszközökkel ellenőrizze a vonatkozó környezetvédelmi előírások betartását, a fenntartható fejlődést érdekében Európában és Magyarországon" - mondta.

Lemondott a Pécsi Tudományegyetemet fenntartó alapítvány vezetője

Bejelentette lemondását Bódis József, a Pécsi Tudományegyetemet (PTE) fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke a testület keddi ülésén - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel, jelezve: a kuratórium tudomásul vette a döntést.
2024. 10. 09. 08:00
Megosztás:

Kína átmeneti dömpingellenes intézkedéseket vezet be az unióból importált borpárlatokra

A kínai kereskedelmi minisztérium kedden ideiglenes dömpingellenes intézkedéseket jelentett be az Európai Unióból származó borpárlatokra, azt követően, hogy az EU-tagállamok múlt pénteken megszavazták a Kínában gyártott elektromos autókra kivetendő büntetővámot.
2024. 10. 09. 07:30
Megosztás:

A BNB és XRP nyereségeit előnyben részesíted, amikor az IntelMarkets (INTL) révén akár 75-szörös nyereséget is elérhetsz? A szakértő szerint ez az új mesterséges intelligencia alapú érme kihagyhatatlan lehetőség

Míg a vezető altcoinok, mint a Binance Coin (BNB) és a Ripple (XRP) népszerűek, növekedési potenciáljuk korlátozott nagy piaci méretük miatt.
2024. 10. 09. 07:00
Megosztás:

Elindul a MATE első Európán kívüli képzése

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Azerbajdzsánban nyitja meg első Európán kívüli képzési helyét - közölte a MATE kedden az MTI-vel.
2024. 10. 09. 06:30
Megosztás:

Lemondott a Pécsi Tudományegyetemet fenntartó alapítvány vezetője

Bejelentette lemondását Bódis József, a Pécsi Tudományegyetemet (PTE) fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke a testület keddi ülésén - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel, jelezve: a kuratórium tudomásul vette a döntést.
2024. 10. 09. 06:00
Megosztás:

Nem az Airbnb-k jelentik a komoly problémát a belső kerületek lakóinak

Először készült Magyarországon átfogó, reprezentatív felmérés a rövid távú lakáskiadás megítéléséről, hatásairól és az esetleges szabályozások szükségességéről. A Medián által készített közvélemény kutatás kifejezetten azon belső kerületek (V., VI., VII., VIII. és IX.) lakosságát kérdezte, ahol airbnb lakások számottevő mértékben vannak jelen. Ezen belül a VI. kerület – ahol nemrég szavazás zajlott az airbnb betiltásáról –, önállóan is elemezhető almintával külön fókuszt kapott.
2024. 10. 09. 05:00
Megosztás:

Elindul a MATE első Európán kívüli képzése

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Azerbajdzsánban nyitja meg első Európán kívüli képzési helyét - közölte a MATE kedden az MTI-vel.
2024. 10. 09. 04:30
Megosztás:

Ezek a hibák vezetnek a vállalkozók kiégéséhez – és így kerülheted el őket

A vállalkozói burnout, vagyis a kiégés, gyakran kíséri a cégvezetők mindennapjait. Sok tulajdonos vállalkozó napi 12-14 órát dolgozik, és homályos elképzelései vannak arról, merre tart a cége, hol szeretne tartani néhány év múlva, és hogyan lehetne cégvezetőként elérni azt a nyugodtabb, kiszámíthatóbb életet, amiről sokan álmodnak. Pedig ez nem is olyan nehéz.
2024. 10. 09. 04:00
Megosztás:

A STRT Holding az idén a magyarországi startup befektetések 66 százalékában vett részt

A STRT Holding az idén folytatta növekedési stratégiáját, így befektetőként részt vett a magyarországi startup befektetések 66 százalékában, ezek főként az üzleti szoftver, az egészségügyi technológiai (MedTech) és a mesterséges intelligencia (AI) szektorokban valósultak meg - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 10. 09. 03:30
Megosztás:

Ezek a legnépszerűbb nagycsaládos 7-9 üléses autók Magyarországon

A magyar piac egészét hirdetésszámban és megtekintésben lefedő Használtautó.hu szakértője kiderítette, melyek a legnépszerűbb, 7-9 üléses használt autók. A nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával vett, 3 éves elidegenítési tilalommal terhelt modellek egyértelműen megjelentek a másodpiacon, de tavaly óta jelentősen csökkent irántuk az érdeklődés.
2024. 10. 09. 03:00
Megosztás:

Hajnali 3 és 5 között mindig felébredsz? Ez egy égi jel is lehet!

Sokan tapasztalják, hogy az éjszaka egy bizonyos pontján, különösen hajnali 3 és 5 óra között, felébrednek, és gyakran nehézséget okoz visszaaludniuk. Ez a jelenség sokféle okból következhet be, és az alábbiakban részletesen megvizsgáljuk a lehetséges fizikai, pszichológiai, környezeti és spirituális tényezőket.
2024. 10. 09. 02:00
Megosztás:

Költözni vagy hosszabbítani? – Hogyan gondolkoznak most a bérlők?

Terveznek-e a hazai irodabérlők költözést? Miben változtatta meg a munkavállalói igényeket a hibrid munkavégzés? Melyek a generációs különbségek kozta kihívások? Mennyire fontosak az ESG-szempontok a bérlők számára? Ezekre keresték a választ az AmCham Workspace and Facilities Management bizottsága (WFM) őszi első ülésének vendégelőadói, Kalaus Valter, MRICS, a Newmark VLK ügyvezető partnere és Babus Gábor, a Deloitte Legal Göndöcz és Társai ügyvéde, az Ingatlan- és építési jog csapat vezetője.
2024. 10. 09. 01:30
Megosztás:

Hogyan kaphat egy magyar ember német nyugdíjat? Mi kell a németországi nyugdíjhoz és mennyi a német nyugdíj korhatár?

Ha valaha is dolgoztál Németországban, vagy tervezed, hogy ott vállalsz munkát, akkor érdemes megismerkedned a német nyugdíjrendszerrel. Tudtad, hogy akár mindkét országból, Magyarországról és Németországból is kaphatsz nyugdíjat egyszerre? Cikkünk bemutatja, milyen feltételeknek kell megfelelned ahhoz, hogy jogosult legyél a német nyugdíjra, hogyan működik az igénylés folyamata, mennyi a németországi nyugdíjkorhatár és mire érdemes figyelni, ha külföldi bankszámlára szeretnéd utaltatni az összeget.
2024. 10. 09. 01:00
Megosztás:

A Notcoin és a Hamster Kombat után ez a token is felrobban? A Memebet Token előértékesítés új mérföldkőhöz érkezett

Azt már megszokhattuk, hogy mindig van legalább egy új kripto játék projekt, ami izgalommal tölti el a befektetőket.
2024. 10. 09. 00:01
Megosztás:

Erősödik a magyar-szerb adóügyi együttműködés

Stratégiai jelentőségű Szerbia és Magyarország együttműködése, annak fejlesztése, a gazdasági kapcsolatok erősítése - hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyi államtitkára a tárca közleménye szerint, miután aláírta Kerekes Józseffel, a szerb Pénzügyminisztérium államtitkárával a két ország közötti, a kettős adóztatást elkerülő egyezmény módosítását.
2024. 10. 08. 23:30
Megosztás:

Szeged élen jár a tisztán elektromos közösségi közlekedésben

Szeged élen jár a tisztán elektromos közösségi közlekedésben – jelentette ki Mészáros Virág, a HUMDA Zrt. vezérigazgatója kedden.
2024. 10. 08. 23:00
Megosztás:

A Crypto.com beperelte az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletét (SEC)

A Crypto.com beperelte az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletét (SEC) kedden, azt állítva, hogy a szövetségi ügynökség túllépi hatáskörét azzal, hogy szabályozza a kriptovaluta iparágat - számolt be a <a href="https://kriptotarca.hu/" target="_blank">KriptoTárca.hu kriptovaluta hírek portál</a>.
2024. 10. 08. 22:30
Megosztás:

Augusztusban nőtt a német feldolgozóipari termelés

Augusztusban az elemzők által vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt a német feldolgozóipari termelés az előző havihoz képest elsősorban az autóipari termelés jóvoltából, a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden közzétett jelentése szerint.
2024. 10. 08. 21:30
Megosztás:

Gyűjtés indult a kórházban hagyott újszülöttek javára

Jelentette be Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője keddi, online sajtótájékoztatóján.
2024. 10. 08. 21:00
Megosztás:

Az HBO az állítja, hogy leleplezte a Bitcoin legnagyobb rejtélyét - tudja, hogy ki Satoshi Nakamoto

A Bitcoin 2009-es létrehozása óta senkinek sem sikerült kiderítenie alapítójának, Satoshi Nakamotónak a kilétét. Most, 2024-ben, egy új HBO-dokumentumfilm azt állítja, hogy ezt megtette egy olyan rendező segítségével, aki korábban már foglalkozott lehetetlennek tűnő témákkal.
2024. 10. 08. 20:30
Megosztás: