Az EVE Power csúcstechnológiás gyárat épít Debrecenben

Az EVE Power 2023 májusában jelentette be Debrecenben, hogy az iparág csúcsát jelentő üzemet létesít az Észak-nyugati Gazdasági Övezetben. A BMW Group Debrecen gyár beszállítójaként hengeres akkumulátorcellákat gyártanak majd az elektromos autók új generációja számára. A környezettudatos, hatékony termelés az EVE Power új gyárának sarokköve.

Az EVE Power által előállított akkumulátorcellák energiasűrűsége 20%-kal magasabb lesz, így 30 százalékkal tudják növelni az elektromos járművek hatótávolságát és 30%-kal csökkenteni a töltési időt.

A tavaly májusi bejelentést követően a mélyalapozási és földmunka engedélyt 2023 októberében kapta meg a cég, a cölöpözés pedig 2024 júliusában kezdődött meg. Az EVE Power a terveknek megfelelően halad a projekttel és benyújtotta kérelmét az egységes környezethasználati engedély (IPPC) megszerzése érdekében a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalhoz. 

A vállalat technológiai szennyvíz tekintetében Debrecen legszigorúbb szennyvíz-kibocsátási szabványainak kíván megfelelni. Az EVE Power elkötelezett, hogy szürkevizet használ a termeléséhez szükséges víz többségének fedezésére és korszerű szennyvíz-újrahasznosító rendszert alakít ki, így a szennyvizet újra fel tudja használni a technológiai folyamatokban, például azokban a létesítményekben, amelyekben zárt rendszerben a kibocsátott gázt kezeli. Ezek az intézkedések mind azt a célt szolgálják, hogy az üzem hatékonyabbá tegye erőforrás-felhasználását. 

Az olyan iparágakban, mint az e-mobilitás, ma már az üzleti sikerek alapját képezik a gyár környezettudatos törekvései és a működés hatékonysága is.  Ez természetesen a teljes ellátási láncra vonatkozik, ezért az EVE Power intelligens épületfelügyeleti- és energiamenedzsment-rendszert telepít gyárában, amely digitálisan optimalizálja az energiafelhasználást annak érdekében, hogy megelőzze az energiaveszteséget. Ezzel párhuzamosan alacsony energiafelhasználású folyamatokat alakítanak ki, például a kompresszorok, füstgázok hőveszteségének visszanyerése révén. Ez a működés csúcstechnológiás eszközöket igényel, ezért az EVE Power magas hatékonyságú motorokat, transzformátorokat és frekvenciaváltókat fog telepíteni. Emellett az EVE Power saját napelemparkot épít, hogy csökkentse a hálózatról felvett áram mennyiségét. 

Kiemelten fontos a hatékony vízgazdálkodás is, ezért az EVE Power körforgásos rendszert épít ki az üzemen belül a külső vízforrások használatának csökkentése érdekében. A gyár a hűtőtornyokból származó, illetve megtisztított vizet is visszavezeti a termelésbe, ezzel pedig jelentősen hatékonyabbá teszi vízgazdálkodását. 

2024 augusztusában az EVE Power szándéknyilatkozatot írt alá a Debreceni Egyetemmel és a Wuhan Egyetemmel, amely értelmében közös lítium-ion akkumulátor kutatási programok indításának lehetőségét vizsgálják meg. A partneri kapcsolat célja többek között, hogy gyakorlati tapasztalatokkal támogassák a diákok K+F projektjeit, emellett pedig egyedülálló gyakornoki lehetőséget nyújtsanak például a vegyész-, fizikus- és mérnökhallgatók számára. 

"Ma a környezettudatos, hatékony termelés már alapvető egy csúcstechnológiás gyárban és mi elkötelezettek vagyunk, hogy debreceni üzemünket ennek szellemében építsük fel” - mondta Alexander Holden, az EVE Power szenior alelnöke. „Már alig várjuk, hogy együtt dolgozhassunk a helyi közösséggel és partnereinkkel, hogy innovatív gondolkodásunkkal új lehetőségeket kínáljunk a teljes régió számára.” 

Az EVE csoport létrehozta az ún. Fenntarthatósági Bizottságát is azzal a céllal, hogy szakemberei már a menedzsment szintjén olyan módszereket alakítsanak ki, amelyek előtérbe helyezik a környezeti és társadalmi fenntartható fejlődést. A vállalat és minden alkalmazottja betartja az „EVE Üzleti és Magatartási Kódexét”, amely magában foglalja a törvények és rendeletek, az üzleti etika és az átláthatóság minden aspektusát.

Az EVE Power elindította az új kollégák toborzását és összesen több mint 1000 munkatárs felvételét tervezik, elsődlegesen a magyar munkavállalókra fókuszálva. A cég már 2023-ban megkezdte az új munkatársak alkalmazását és fokozatosan, a feladatok függvényében tölti fel kapacitásait. A tervek szerint 2024-ben 60, 2025-ben mintegy 100, 2026-ban több mint 550, 2027-ben pedig közel 300 új kolléga felvételével számolnak. 

A Wizz Air növeli a Brassó-Budapest járat gyakoriságát az év végi ünnepek alatt

A Wizz Air légitársaság növeli a Brassó és Budapest között közlekedő járatának gyakoriságát az év végi ünnepek alatt – írta hétfőn a brassói nemzetközi repülőtér közlése alapján a Maszol.ro.
2024. 10. 28. 18:00
Megosztás:

Jelentősen csökkent az őzállomány Békés vármegyében

Békés vármegye erdeiben korábban 20-25 ezer őzet tartottak nyilván, az elmúlt három évben azonban a törzsállomány mintegy egyharmada eltűnt. A vadászok egyelőre nem tudják, mi áll a jelenség hátterében - mondta a Magyar Vadászkamara Békés Vármegyei Területi Szervezetének elnöke hétfőn az MTI-nek.
2024. 10. 28. 17:00
Megosztás:

Javulhatnak a munkakörülmények a hazai munkahelyeken

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) újabb szolgáltatással bővíti a munkabiztonsági szaktevékenységet végző munkavédelmi szakemberek önkéntes, országos adatbázisát, ami támogatja a munkáltatókat a számukra legkedvezőbb munkavédelmi szolgáltató kiválasztásában - közölte az NGM hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 28. 16:30
Megosztás:

Az MFB és az MVM Optimum egyedülálló zöld támogatási programot indít a vállalkozások energiaköltségeinek csökkentéséért

Az MFB és az MVM Optimum egyedülálló zöld támogatási programot indít a vállalkozások energiaköltségeinek csökkentéséért.
2024. 10. 28. 16:00
Megosztás:

VV ECMO – Új távlatok a légútsebészetben

Nagy érdeklődés övezte az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben (OKPI) 2024. október 24-25. között megrendezett két napos nemzetközi szimpóziumot, amely többek között a VV ECMO légútsebészetben alkalmazott legújabb eredményeit mutatta be. A szakmai rendezvényen a hazai és külföldi szakértők tapasztalatait osztották meg, különös figyelmet fordítva az ECMO technológia klinikai alkalmazásának új távlataira.
2024. 10. 28. 15:00
Megosztás:

Új üzletágvezetők a KPMG-nél

Átalakult vezetőséggel vág neki az új pénzügyi évnek Magyarország egyik első globális és univerzális tanácsadó cége, a KPMG. A 35 évvel ezelőtt, a BIG4-ok között a hazai piacon elsőként megjelent cég célja, hogy az egyre összetettebb gazdasági környezetben is jól működő, hatékony üzleti megoldásokkal támogassa ügyfeleit.
2024. 10. 28. 14:30
Megosztás:

A Turbina lesz Budapest legújabb nemzetközi filmfesztiváljának egyik központja

Október 29. és november 3. között kerül megrendezésre a BIFF - Budapest International Film Festival, ami a világ legfrissebb és legizgalmasabb fesztiválfilm-kínálatát hozza el a fővárosba. A 19 nemzetközi filmes válogatás mellett indítanak szakmai programot is a szervezők, október 31-től látogatható a BIFF HUB a Turbinában, emellett egy fotókiállításnak és a nyitóbulinak is a nyolcadik kerületi komplexum ad helyet.
2024. 10. 28. 14:00
Megosztás:

Új eszközzel segíti Kína a bankok likviditását

A kínai jegybank új eszközzel bővíti monetáris politikai eszköztárát, hogy jobban szabályozhassa a pénzügyi rendszer likviditását.
2024. 10. 28. 13:30
Megosztás:

Bekövetkezett Japánban az, amire senki nem számított

Japán új kihívások elé néz a vasárnap megtartott parlamenti alsóházi választásokat követően.
2024. 10. 28. 13:00
Megosztás:

Környezetbarát hangszigetelés

A lakóépületek, lakások szigetelése egyre fontosabb része a felújítási munkáknak. A hőszigetelés mellett a hangszigetelés is nagyobb hangsúlyt kap.
2024. 10. 28. 12:30
Megosztás:

Véget értek az őszi írásbeli érettségik

Befejeződtek pénteken az október-novemberi érettségi vizsgaidőszak írásbeli vizsgái: tíz vizsganapon 202 intézményben 22 409 diák vizsgázott - közölte az Oktatási Hivatal hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 28. 12:00
Megosztás:

3,5 százalékra csökken a Széchenyi Kártya program beruházási hiteleinek kamata

A kormány 3,5 százalékra csökkenti a Széchenyi Kártya Program beruházási típusú hiteleinek kamatát november 1-jétől az eddigi 5 százalékról - közölte Szabados Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára a tárca hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
2024. 10. 28. 11:30
Megosztás:

A Bitcoin felemelkedése: Hogyan segíthet a CryptoKeying magasabb hozamok elérésében

Hagyományosan a felhőalapú technológia jelentős számítási kapacitást és speciális hardvert igényel, így a korai bányászok komoly kihívásokkal néztek szembe: magas villanyszámlák, intenzív hagyományos hardverek és jelentős erőforrásigény a technikai eszközök beszerzéséhez és a komplex beállítások kezeléséhez. Azonban a CryptoKeying felhőbányászati technológiája megváltoztatta ezt a helyzetet, kényelmesebb és egyszerűbb módot biztosítva azok számára, akik részt szeretnének venni a bányászati műveletekben.
2024. 10. 28. 11:13
Megosztás:

Egymilliárd forintból épül kerékpárút Zalaegerszeg és Teskánd között

Egymilliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból épül kerékpárút Zalaegerszeg és Teskánd között - tájékoztatta Zala Vármegye Önkormányzata az MTI-t.
2024. 10. 28. 11:00
Megosztás:

Mire számíthatnak ma a befektetők?

Emelkedtek hétfőn az ázsiai piacok, mivel az izraeli-iráni konfliktus miatti aggodalmakat enyhítette a vártnál kevésbé súlyos izraeli támadás, míg a japán részvények a megnövekedett politikai bizonytalanság miatt emelkedtek.
2024. 10. 28. 10:30
Megosztás:

Stagnált a tengerentúli piac pénteken, a lomha Dow-t a technológiaszektor ellensúlyozta

Vegyes képet festettek az amerikai piacok pénteken.
2024. 10. 28. 10:00
Megosztás:

Stagnáltak a nyugat-európai piacok a negatív hét utolsó napján, a vártnál nagyobb mértékben javult a német gazdasági hangulat, felülteljesítő volt a BUX

Oldalmozgással fejezték be a hetet a tőzsdék egy különösen negatív hét után. A pénteki napon a Stoxx 600 stagnált, a DAX kismértékben emelkedett, míg a CAC40 és az FTSE100 kismértékben csökkentek.
2024. 10. 28. 09:30
Megosztás:

Csak a használt lakások vásárlói pörgetik a hitelpiacot

A használt lakások vásárlásához felvett kölcsönök húzták ki a gödörből a hitelezést az idén. Új ingatlanokra csak a tavalyihoz képest vettek fel valamivel több hitelt, építkezni, felújítani pedig még az előző évi mélypontnál is kevesebben akartak jelzálogkölcsönből. Egyelőre a lakáshitelek kiváltása is csak keveseket vonz, hiába lehetne vele milliókat spórolni - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 10. 28. 09:00
Megosztás:

Vegyesen mozgott a forint árfolyama

Vegyesen mozgott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a péntek esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 10. 28. 08:30
Megosztás:

New Yorkban, a Madison Square Gardenben tartott választási nagygyűlést Donald Trump

New York városának kiemelt rendezvényközpontjában, a világ egyik legismertebb csarnokában, a Madison Square Gardenben tartott választási gyűlést Donald Trump volt amerikai elnök vasárnap.
2024. 10. 28. 08:00
Megosztás: