Az évtized végére megtöbbszöröződhet a CT és MR készülékek száma

Miközben a környező országokban már a közgyógyellátást is forradalmasítják a modern képalkotó berendezések, addig Magyarországon még mindig kiváltságosnak számít az, aki CT vagy MR felvétellel kaphat diagnózist. Pedig a piacon egyre jobb áron érhetők el ezek a készülékek, ráadásul a kínált szolgáltatások köre is ugrásszerűen bővül. Az orvoshiány tompításához ugyanúgy hozzájárulhatnak ezek a berendezések, mint a népbetegségek kiszűréséhez és a kedvezőtlen statisztikák visszaszorításához.

Az évtized végére megtöbbszöröződhet a CT és MR készülékek száma

 2022 utolsó napjaiban egy mesterséges intelligencia alapú chatrobot tartotta lázban a világot. Immár mindenki számára világos, hogy a mesterséges intelligencia számos területen hoz forradalmi innovációkat. Nem lesz ez másként az egészségügyben sem, ahol a nagy mennyiségű adat és kép MI-vel támogatott feldolgozásával ugrásszerűen nő a pontosság, a hatékonyság, jelentős terhet véve le a szakorvosok válláról.

A szó szoros értelmében a leginkább szemmel látható fejlődés a képalkotó eljárások területén mutatkozik. A hétköznapi ember számára meglepő lehet, hogy mire képesek a legújabb gépek. „A 2022-ben bemutatott legújabb multifunkciós modellek beállítástól és szoftveres felkészültségtől függően egyaránt tudják az idegrendszeri és csontrendszeri vizsgálatoktól a keringési rendellenességek feltárásán át a külső beavatkozás nélküli kolonoszkópiáig mindenféle testtáj, szerv, és szövet alacsony dózisú, körkörös röntgensugaras vizsgálatát, minden eddiginél gyorsabb és pontosabb felvételek készítésével” – érzékelteti az elérhető színvonalat Lányi Péter a Humantech Solution Zrt. vezető mérnöke, a hazai piacon új belépőnek számító United Imaging Healthcare márka magyarországi partnere. A United Imaging Healthcare világviszonylatban az egyik legdinamikusabban fejlődő amerikai-kínai vegyesvállalat, mely mesterséges intelligenciával integrált képalkotó-diagnosztikai eszközök fejlesztésével foglalkozik.

Bár úgy tűnhetett, hogy az elmúlt években a fejlettséget a lélegeztetőgépek számában mérték a világon, a valódi áttörést és a teljes egészségügy tekintetében számottevő fejlődést mégis a radiológiai, képalkotó berendezések elterjedése jelentette. Miközben 2011-ben 73 bejegyzett CT berendezés működött az országban, 2021-ben már elérte a 100-at. Ez a növekedés azonban messze elmarad a környező országokban tapasztalható mértékektől: míg Magyarországon csak minden 106 228-adik lakosra jut egy ilyen készülék, addig Szlovénia, Szlovákia és Horvátország esetében ez a szám 50 és 60 ezer között szór! Ráadásul – talán összefüggésben azzal, hogy az eszközleltárokat a pandémia idején szigorúbban kezelték– 2019-ről 2020-ra a magyarországi készülékpark még enyhén csökkent is. Összehasonlításképpen: a United Imaging Healthcare 2020-as európai piacra lépése óta csak Közép-Kelet-Európában közel 100 db teljesen új, csúcskategóriás CT, MR, digitális röntgen és mammográf berendezést helyezett üzembe.

Még szomorúbb lehet azonban a helyzet, ha a valóban elvégzett CT vizsgálatok arányát nézzük. Ugyanis a berendezések átlagéletkora, és ezzel összefüggésben a kihasználtsága sokkal rosszabb lehet a környező országok átlagainál. A magyar készülékek jelentős része ugyanis olyan állami intézményekben van, ahol egyszerre teljesítenek ügyeleti kórházi ambuláns feladatokat, és előjegyzés alapján történő kiszolgálást. Márpedig ez a tapasztalatok szerint sokkal alacsonyabb hatásfokot eredményez, a sok terven kívüli átállás miatt, mint például várakozás a baleset során megsérült páciens vizsgálathoz való felkészítésére, vagy utólagosan a gép takarítása miatt. Márpedig ezek súlyos percek, amiket a gép üzemen kívül tölt, nem is beszélve a karbantartás, vagy műszaki hiba miatti állásról. Nem feltétlenül jobb egyelőre a helyzet a magánklinikákon sem: legtöbb helyen ugyanis használt, de felújított nyugati gépek üzemelnek, amik bizony ugyancsak igénylik a törődést.

Pedig a beruházások megtérülése nagyban múlik azon, hogy a vizsgálatokért befolyó összegek fedezik-e a lízingdíjakat, a személyzeti költségeket, és a beruházás egyéb járulékos ráfordításait. Ugyanis, amiként a fapados légitársaságok esetében is kulcsfontosságú a kihasználtság, és mindent megtesznek, hogy csökkenjen a fordulóidő és nőjön a telítettség, ugyanígy igyekeznek a klinikák is maximálisan kihasználni a gépeiket minden műszakban.

A feltörekvő gyártók támogatják is a CT-t és MR-t üzemeltető klinikákat ezen törekvéseikben. „A legújabb generációs készülékek az előjegyzésre érkező pácienshez önműködően állítják be a gépet előre, ezzel 5-10 perceket is spórolva akár egy vizsgálatra szánt időből. Míg az egyik vendég felöltözik, és a másik levetkőzik, addig a gép a digitális beutaló alapján felkészül, „átáll”, hogy úgy és oda feküdhessen a páciens, ahogy a szükséges radiológiai felvételhez az elő van írva” – meséli Laczi János, a Humantech Solution Zrt. applikációs szakembere. Ezekkel a modern készülékekkel ugyanis a test bármely tájáról, különböző szögből, különböző rétegsűrűségű és felbontású képeket tudnak készíteni, ráadásul a hagyományos tüdőszűrős röntgengépek sugárterhelésének töredékével.

Hogy ezeké a berendezéseké a jövő, az senki számára sem kérdés az egészségügyben. Ráadásul ezek a gépek egyre önállóbbak, a működtetésükhöz nem szükséges radiológus szakszemélyzet, csak operátor, míg a leleteket kiértékelő szakorvosok akár távmunkában is végezhetik a folyamatosan több klinikáról is beérkező képek elemzését. Sajnos a statisztika azt mutatja, hogy a munkájukra nagyon is szükség van, és akár a többszöröse is megtérülne a társadalom számára. Például az emésztőszervi szűrővizsgálatok során manapság már a székletminták 7-8%-a utal olyan kóros elváltozásra, ami figyelmet, vagy akár beavatkozást igényel. A CT-vel végezhető kolonoszkópiás eljárás nemcsak sokkal gyorsabb, sokkal kényelmesebb és sokkal komfortosabb, hanem a megtérülése akár emberéletekben is mérhető.

Ezek ismeretében nem csoda, hogy a DataBridge piackutató elemzése szerint az európai CT piac átlagosan évi 5,8%-kal fog nőni, a 2021-es 2,1 milliárd dolláros éves forgalomról 2028-ig 3,1 milliárd dollárra. Ezzel párhuzamosan a műszaki és informatikai cikkekre jellemző áralakulás lesz megfigyelhető a szektorban: évről évre egyre többet tudnak ezek a gépek, miközben már nem nő az áruk. A növekedést csupán a chiphiány hátráltathatja, bár a Humantech Solution Zrt. elmondása szerint az általuk forgalmazott United Imaging Healthcare készülékeit ez pont nem fenyegeti: prioritást élveznek a kiszolgálásban mind az új gépek, mind a karbantartás tekintetében. Egyébként is sokkal intenzívebb a piacfejlesztés a távol-keleti gyártók esetében, mint a némileg elkényelmesedő – és persze ellátási lánc problémákkal küszködő – nyugat-európaiaknál. A szakértők szerint a helyzet némileg hasonlatos a dél-koreai autómárkák felfutásához: néhány év alatt műszakilag beérték, vagy akár meg is előzték versenytársaikat, a márkáik iránti bizalmat pedig a megbízhatósággal, a nagyon magas alapfelszereltséggel, és a versenytársakénál sokkal kedvezőbb árakkal érve el. Például az említett United Imaging Healthcare új készülékei alig drágábbak a sokat futott nyugati használt gépeknél, miközben az alapfelszereltség része számos olyan szoftveres kiegészítő, mellyel különböző, például népbetegségekhez kapcsolódó szűrővizsgálatok is végezhetők, holott ilyeneket általában külön díjért szoktak a nyugati gyártók utólagosan értékesíteni. A beruházások finanszírozásánál is számít, hogy egyértelműen kedvezőbbek az új készülékek lízingfelfeltételei.

A nemzetközi technológiai trendek begyűrűzése mellett a magyar magánegészségügyi boom lehet a hazai növekedés fő motorja. „Itthon még luxusnak számít a fizetős CT vagy MR vizsgálat. Pedig egy szakszerűen elkészített és kiértékelt felvétel egy porckorongsérvről nem drágább, mint néhány óra egy csontkovácsnál, aki akár ronthat is a beteg állapotán valódi diagnózis hiányában” – mondja Belcsug Angéla, a keszthelyi Várkert Klinika tulajdonosa. A közgyógyellátásban kapható várólistás vizsgálatok kivárásáig a munkaképességben, közérzetben való visszaesés ugyan nem számszerűsíthető mértékű veszteség, de biztosan jócskán meghaladja egy szakszerű és gyors digitális diagnózis árát.

A Várkert Klinika 2022-ben cserélte le régi CT-jét egy új, United Imaging márkájú készülékre. „A megrendeléstől az üzembehelyezésig valamivel több mint két hónap telt el, ráadásul teljeskörű kivitelezést, garanciális háttértámogatást, betanítást és magyar nyelvű kezelőfelületeket tudott biztosítani a beszállító.” Az új készülékük 50%-kal gyorsabb, mint a korábban használt, sokkal alacsonyabb sugárdózissal is kiváló felvételeket készít, melyeket mesterséges intelligenciával támogatott szoftveres eljárásokkal még pontosabban dolgoz ki a készülék. „Mindez persze elsősorban a radiológusainkat villanyozza fel, de például a virtuális kolonoszkópia, ami behatoló műszer nélkül képes a beleket vizsgálni, vagy az alacsony dózisú mellkasfelvétel, ami covidon átesett betegek javulásának rendszeres ellenőrzését teszi lehetővé, ezek már a páciensek számára is érthetően jó hírek” – meséli Belcsug Angéla.

A Fed becsült kamatcsúcsa csak egy „puha érték”

Tegnap Jerome Powellé volt a főszerep, aki a Fed egy héttel ezelőtti kamatdöntő ülése óta először szólalt meg.
2023. 02. 08. 11:00
Megosztás:

Téveszmék, és tévhitek a téligumikról, melyeket soha nem szabad megfogadnunk, ha biztonságosan szeretnénk közlekedni

Nagyon sok téveszmét, és tévhitet lehet olvasni a különböző felületeken a téli gumikkal kapcsolatban, melyek sok veszélyt tartogatnak számunkra, ezért jobb őket eloszlatni, megelőzve a veszélyes balesetek kialakulását. Ahogy ősszel elkezd lehűlni a hőmérséklet, egyből elkezdenek innen-onnan előszivárogni a téli gumiabroncsokkal kapcsolatos tévhitek, melyek főleg arról szólnak, hogy felesleges a téli gumikat használni, vagy hogy csak akkor kell felszerelni azokat, ha már fagypont alatti hőmérséklet van odakint.
2023. 02. 08. 10:30
Megosztás:

Pozitív kezdés a főbb európai értékpapírpiacokon

Emelkedéssel indult a kereskedés szerdán a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 02. 08. 10:00
Megosztás:

Használtautó-horror: minden második autónak vannak rejtett hibái

Bár szinte minden országban gyakoriak a visszaélések a használtautó-piacon, a legnagyobb gond mégis Közép- és Kelet-Európában mutatkozik, ahol számtalan nyugatról importált járművet kínálnak eladásra. Ezeknél az autóknál nagyobb a kockázata, hogy visszapörgetik a kilométerórát, eltitkolják a rejtett hibákat, vagy a félrevezetések egyéb formáját alkalmazzák. A magyarországi járműkereskedők meglehetősen komplex problémára keresik a megoldást: hogyan kerüljék el, hogy rossz állapotú autókhoz jussanak
2023. 02. 08. 09:30
Megosztás:

Durva szélvihar csapott le az ingatlanokra

Országszerte komoly károkat okozott a szombati rendkívül erős szél - közölte a K&H. Összesen több mint 1000 lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett a hétfői nap végéig és még további igények várhatóak a héten.
2023. 02. 08. 09:00
Megosztás:

Washington tízmilliárd dollár értékű fegyvereladást hagyott jóvá Lengyelország számára

Az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta rakétarendszerek eladását legfeljebb 10 milliárd dollár (mintegy 3700 milliárd forint) értékben Lengyelország számára - jelentette be az amerikai védelmi minisztérium kedden.
2023. 02. 08. 08:30
Megosztás:

Erősödött szerda reggelre a forint

Erősödött szerda reggelre a forint előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben; 0,5 százalékkal az euró, 0,8 százalékkal a dollár és 0,6 százalékkal a svájci frank ellenében.
2023. 02. 08. 08:00
Megosztás:

Spanyolországban megszüntették a maszkviselési kötelezettséget a tömegközlekedési eszközökön

A spanyol kormány keddi döntése értelmében több mint harminc hónap után megszűnik a maszkviselési kötelezettség a tömegközlekedési eszközökön.
2023. 02. 08. 07:00
Megosztás:

Az afrikai élelmiszerválság Európa biztonságát fenyegeti

Az afrikai élelmiszerválság Európa biztonságát fenyegeti - hangoztatta Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti (EP-) képviselője az EP fejlesztési bizottságának az afrikai élelmiszerválságról szóló ülésén.
2023. 02. 08. 06:30
Megosztás:

Minden rekordot megdöntött a hazai ipari ingatlanpiac 2022-ben

A szakember a közelmúltbeli javulás ellenére még mindig mérsékelt recessziót valószínűsít, ami a befektetési kedven is érzékelhető. A teljes európai befektetési forgalom 2022-ben közel 20 százalékkal csökkent az előző évhez képest, leginkább az utolsó negyedév drámai (60 százalékos) zuhanása miatt.
2023. 02. 08. 06:00
Megosztás:

Recessziós kockázatok és a hekkerek miatt aggódhatnak leginkább a bankvezetők

Az informatikai rendszerek sebezhetősége és az ügyfelek hitelképessége miatt aggódnak leginkább a pénzintézetek kockázatkezelői – derül ki az EY és az Institute of International Finance legfrissebb, 30 ország 88 bankjának részvételével készült nemzetközi felmérésből.
2023. 02. 08. 05:30
Megosztás:

Kell-e félnie a NAV-tól a külföldi bankszámlák tulajdonosainak?

Azok közül, akik külföldi bankszámlán tartanak vagyonokat vagy realizálnak jövedelmet, sokan kaptak mostanában invitálást a NAV-tól egy támogató eljárásra. Egy NAV meghívó sosem kellemes, még akkor sem, ha a támogatás a célja. Vagy nincs mitől félni? A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője segít megválaszolni a kérdéseket.
2023. 02. 08. 05:00
Megosztás:

Ebbe fektetnek a vállalatok 2023-ban: a technológián és az ellátási láncon a fókusz

A gazdasági ellenszéllel szembesülve a vállalatok óvatosan állnak a beruházásokhoz. Ugyanakkor a vállalkozások 43%-a tervezi, hogy növeli az ellátási láncra irányuló beruházásokat, míg 39%-uk a technológiai beruházásokat kívánja növelni.
2023. 02. 08. 04:05
Megosztás:

Brutálisan megnőttek a bérek az autóipari beszállítóknál: nagy a verseny a szektoron belül

Egy átlagos autóipari dolgozó szakképesítés nélkül akár nettó 300 ezer forintot is kereshet Magyarországon a belépés után, ami különféle adókedvezményekkel, családi támogatásokkal meghaladhatja az 500 ezer forintot is. A nehéz gazdasági helyzet miatt a cégek fizetésemeléssekkel, és egyéb juttatásokkal próbálják megtartani a munkaerőt. Sütő Péter, a Lépés Magazin kiadója és munkaügyi kapcsolattartója arról beszélt, a helyzetet jól szemlélteti, hogy a munkáltatók rengeteg pénzt költenek álláshirdetésekre.
2023. 02. 08. 03:30
Megosztás:

A nyugdíjasok a rezsiváltozás legnagyobb vesztesei - a Kádár-kockában lakók jól járnak

A gáz és az elektromos áram árának emelkedésére azonnal megnőtt a kínálat a régebbi építésű, nagy alapterületű és belmagasságú házak hirdetései között, miközben az újlakások iránti kereslet érezhetően emelkedett. Miért járt jól az, aki Kádár-kockában lakik?
2023. 02. 08. 03:00
Megosztás:

A Közép-Kelet európai régió legnagyobb virtuális filmstúdióját építi fel Fóton a Visual Europe Group

A Közép-Kelet európai régió legnagyobb virtuális filmstúdióját építi fel a fóti HelloParks területén a Visual Europe Group. A 11 millió euró értékű, 2024 első negyedévére elkészülő beruházás, mely részeként raktár központ is épül, a világ legnagyobb filmes produkcióit, streamingszolgáltatóit csábíthatja Magyarországra, a virtuális stúdió technológia ugyanis a globális filmgyártás jelenlegi legmodernebb és legnagyobb tempóban fejlődő szegmense. A megoldás lényege, hogy a jelenet hátterében nem valódi díszletet, hanem LED falak alkotta képeket használnak. Így nagyságrendekkel csökkenthető a produkciók utazási és szállítási költsége, valamint ökológiai lábnyoma. A beruházás tovább erősítheti Magyarország szerepét a globális filmiparban. Az elmúlt években Budapest lett Európa legnagyobb filmgyártó bázisa London után, a magyar filmipar bevétele pedig csúcsot döntött 2022-ben: a regisztrált összköltés meghaladta a 250 milliárd forintot.
2023. 02. 08. 02:30
Megosztás:

Romániában a lakások alig egy ötödére kötöttek kötelező biztosítást

Romániában 1,85 millió lakásra, vagyis a lakások alig húsz százalékára kötötték meg a tulajdonosok a törvény által előírt kötelező biztosítást, ennek ellenére senkit sem bírságoltak meg a mulasztásért, mert a polgármesterek nem akarják magukra haragítani a szavazókat - írta kedden a Hotnews.ro hírportál.
2023. 02. 08. 02:00
Megosztás:

Megugrott a repülőgépjárat-törlésekkel és az automatákból vásárolt jegyekkel kapcsolatos panaszok száma a Budapesti Békéltető Testületnél

Több mint 4000 ügyben hozott döntést tavaly a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által működtetett Budapesti Békéltető Testület (BBT). Az érdemi ügyek háromnegyedében a jogviták a fogyasztók és a vállalkozások számára egyaránt kedvezően, mindkét fél megelégedésére zárultak.
2023. 02. 08. 01:30
Megosztás:

Trendek a logisztikában: mikroteljesítési központok, IoT, 5G és integrált, automatizált megoldások

A korona-vírus járvány okozta rendelkezések felgyorsították az online vásárlás felé való átállást megváltoztatva ezzel a vásárlási szokásokat. Az online értékesítés növekedése az intralogisztikai és raktári műveletek felfutását eredményezte. Nemzetközi és hazai viszonylatot nézve is egyre több vállalkozás ismeri fel, hogy sikerének kulcsa a belső termelési és elosztási folyamatok optimalizálásában, vagyis az intralogisztikában, és annak automatizálásában rejlik. De milyen kihívásokkal szembesül a logisztikai iparág, és milyen trendek várhatóak? A QLM piaci körképe.
2023. 02. 08. 01:00
Megosztás:

Jön a digitális font?

Digitális font meghonosításáról kezdett nyilvános konzultációt kedden a Bank of England és a brit pénzügyminisztérium.
2023. 02. 08. 00:30
Megosztás: