Az ingatlanfinanszírozás lehet a zöld átállás katalizátora

Az Európai Unió, az ENSZ és összességében a globális nagypolitika egyértelműen deklarálta, hogy a privát finanszírozó szektornak vezető szerepet szán a fenntartható gazdaságra történő átállás finanszírozásában. A banki finanszírozás, a fenntartható ingatlanok és az ESG kapcsolatáról a DLA Piper Hungary Zöld Ingatlanok podcast sorozat negyedik epizódjában Szege Györggyel, a Magyar Bankholding Zrt. ESG-szakterületének vezetőjével beszélgetett Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási praxis vezetője és Kui Szilárd, local partner, a DLA Piper Hungary ingatlanjogi csoportjának vezetője.

Az ingatlanfinanszírozás lehet a zöld átállás katalizátora

Az a globális törekvés, ami az elmúlt években életre hívta az ESG szemléletet, számtalan bizonytalanságot eredményezett az ingatlanszektorban és több más ágazatban is. Az alapvető nehézséget az jelenti, hogy egyelőre nem áll rendelkezésre egységes keretrendszer arra nézve, hogy mit lehet pontosan zöldnek tekinteni. A megoldáshoz vezető út egyik fontos lépése a 2021 tavaszán kiadott EU Taxonómiarendeletet, amely szabályozói kereteket biztosít a fenntartható befektetésekhez, ezáltal segítséget nyújt elsősorban a pénzügyi intézményeknek, a környezeti és fenntarthatósági szempontból pozitív tevékenységek azonosítására.

„Napjainkban – mind befektetői, mind fogyasztói oldalon – egyre nagyobb az érdeklődés és az igény a zöld ingatlanok iránt. Számos szempontot kell azonban mérlegelni ahhoz, hogy egy ingatlanról el tudjuk dönteni, hogy az valóban zöld-e” – tette hozzá Kui Szilárd, local partner, a DLA Piper Hungary ingatlanjogi csoportjának vezetője.

A fenntartható gazdaságra történő átállás finanszírozása a bankszektor egyik legnagyobb kihívása napjainkban. A banki tőkekihelyezés szerepe és jelentősége az ingatlan, különösen a kereskedelmi ingatlanszektorban megkérdőjelezhetetlen. A hazai adatokat vizsgálva, a vállalatfinanszírozások 40 százaléka kereskedelmi ingatlannal fedezett, ugyanakkor az európai ingatlanállomány 75 százaléka sajnos nem minősül energiahatékonynak.

„A pénzügyi világnak kiemelt szerepe van a fenntartható gazdaságra történő átállást célzó globális akciótervben, mivel az ESG tényezők befektetési döntéshozatalba történő beépítésével a tőkeallokálást képesek a fenntartható eszközök irányába mozdítani” – emelte ki Szege György, a Magyar Bankholding Zrt. ESG-szakterületének vezetője.

Mi lesz a rozsda sorsa?

A fenntartható gazdaságba való átmenet nem valósulhat meg kizárólag új, zöld ingatlanok építésén keresztül, a régi épületek átalakítását is magával kell majd hoznia. A finanszírozási szektor egyik legnagyobb kihívása az egyébként jó lokációval és adottságokkal rendelkező, ám nem klímabarát ingatlanok rekonstrukciójának finanszírozása.

„Becslések szerint a régi ingatlanok ESG-szempontoknak való megfeleltetési költsége Európát tekintve akár 7 billió euróra is tehető, amit nagyságrendileg az elkövetkezendő 25 évre kell elosztani. Ennek a hatalmas összegnek az éves arányos része az európai beruházási tevékenység éves volumenének felel meg, ami hozzávetőleg 300 milliárd euró. Ekkora volumennek a megfinanszírozása minden bizonnyal a bankok feladata lesz” – emelte ki Szege György.

Hogyan mérhető a fenntarthatóság?

Az ESG-elvárások a bankszektort két fundamentális irányból késztetik cselekvésre. Az egyik a szabályozói elvárásoknak való megfelelés, a másik a jelentéstételi kötelezettség. Ahhoz, hogy az utóbbinak eleget lehessen tenni, jó minőségű adatokra van szükség.

Az említett Taxonómiarendelet nemcsak egy piaci zöld osztályozási rendszert foglal magába, hanem jelentési kötelezettséget is szab elsősorban a pénzpiaci szereplők, illetve az NFRD (Non-Financial Reporting Directive) hatálya alá eső vállalatok számára. Ez utóbbiak körét itthon a számviteli törvény rögzíti, a nem pénzügyi kimutatás elkészítésére kötelezett, közérdeklődésre számot tartó gazdálkodó szervezetek meghatározásával. Jelenleg a szabályozás hazánkban a legalább 500 főt foglalkoztató cégekre ír elő jelentéstételi kötelezettséget, de valószínűsíthető, hogy ez a határ rövid időn belül le fog csökkenni 250 főre, majd néhány év múlva el fogunk jutni oda, hogy egy 50 főt foglalkoztató cégnek is ESG-szempontokat magába foglaló jelentést kell készítenie.

„A tagbankok közül az MKB volt az első, aki egy egységes ESG-szabályzatot alkotott, amit terveink szerint kiterjesztünk majd a Bankholding teljes egészére. Az ESG-szemlélet a banki működés során többek között a kockázatkezelés, vállalatirányítás, monitoring, termékfejlesztés, hitelkihelyezés, betétgyűjtés területein jelenik meg, érinti a szabályozó felé való jelentéstételt, illetve megfelelést is” – mondta Szege György.

A pénzügyi szektor mára kialakult fenntarthatósági víziójára nagy hatással volt a Magyar Nemzeti Bank 2020-ban megjelent Zöld Ajánlása, mely az éghajlatváltozással kapcsolatos környezeti kockázatokról, és a környezeti fenntarthatósági szempontok érvényesítéséről nyújtott iránymutatást a hitelintézetek tevékenységeire vonatkozóan.  Ez a tervezet arra ösztönzi a bankokat, hogy vizsgálják meg, mennyire felelnek meg ennek az ajánlásnak, azonosítsák be, hol vannak esetleges elmaradások és készítsenek egy akciótervet a folyamatok fejlesztésére.

„Az jól látszik, hogy a klímaváltozást a felügyeleti intézmények ma már egyértelműen pénzügyi kockázatnak is tekintik. A finanszírozók ESG-stratégiája pedig minden bizonnyal hatással lesz a többi szektorra is, más szereplők tevékenységét és stratégiáját is formálni fogja. Így a bankok egyértelműen a fenntartható gazdaságra történő átállás egyik lényeges katalizátorai lesznek” – összegezte Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási praxisának vezetője.

A lengyel kormány vámot vetne ki a Barátság kőolajvezeték déli ágán érkező olajra 

A lengyel kormány a német kabinetnél lobbizik, hogy a Barátság kőolajvezeték déli ágán lévő finomítók fizessenek vámot a beszállított orosz kőolaj után, mivel ez versenyelőnyhöz juttatja az itt üzemelő cégeket. 
2022. 11. 28. 13:00
Megosztás:

Zavargások Kínában

Kínában tüntetések törtek ki a koronavírus elleni intézkedések miatt. 
2022. 11. 28. 12:30
Megosztás:

Két nagybanknál is szigorodhat a tőkekövetelmény

A Bloomberg értesülései szerint a Deutsche Bank és a BNP Paribas tőkekövetelményét is megemelheti az EKB.
2022. 11. 28. 12:00
Megosztás:

Budapesten tanácskoztak az európai víziközmű szabályozó hatóságok vezetői

A víziközmű-szolgáltatásban bekövetkezett energiaár-emelkedés hatásairól, a települési szennyvíz kezeléséról szóló európai uniós rendelet módosításáról, valamint a tagállami hatóságok által kalkulált vízveszteségi mutatókról egyeztettek az Európai Víziközmű Szabályozók Szervezetének, a WAREG (European Water Regulators) 26. közgyűlésén, Budapesten - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hétfőn az MTI-vel.
2022. 11. 28. 11:30
Megosztás:

7,7 százalékkal nőttek a beruházások a harmadik negyedévében

A harmadik negyedévben 7,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 1,9 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az első három negyedévben 7,7 százalékos volt a beruházások növekedése a múlt év azonos időszakához képest.
2022. 11. 28. 11:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Csökkenéssel indult hétfőn a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon. A Kínában a szigorú járványvédelmi korlátozások ellen fokozódó tüntetések veszteségbe szorították az ázsiai piacokat a globális tőzsdenap kezdetén.
2022. 11. 28. 10:40
Megosztás:

Téli bőrápolás férfiaknak természetes kozmetikumokkal

A férfiak többsége elegánsan nem vesz tudomást a megfelelő mértékű bőrápolás fontosságáról. A legtöbb esetben a borotválkozásban és az azzal kapcsolatos teendőkben merül ki az arcápolás. Pedig a téli időszakban sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a bőr védelmére.
2022. 11. 28. 10:00
Megosztás:

Mindhárom törvény megerősítést nyert a népszavazáson Szlovéniában

Az ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) által kifogásolt mindhárom törvény megerősítést nyert a vasárnap tartott népszavazáson Szlovéniában - közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV).
2022. 11. 28. 09:30
Megosztás:

Négynapos bankszünnapot tart az Erste Bank

Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át, 2022. december 1. 22 óra és december 4. 24.00 óra között, mivel változások lesznek a szolgáltatásaiban - közölte a pénzintézet a honlapján.
2022. 11. 28. 09:00
Megosztás:

Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben.
2022. 11. 28. 08:30
Megosztás:

Javult a lakossági és a vállalati konjunktúraérzet

A lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete kismértékben javult a Századvég Konjunktúrakutató 2022. novemberi felmérése alapján - közölték csütörtökön az MTI-vel
2022. 11. 28. 08:00
Megosztás:

Kihívásokkal teli év elé néz a lízingpiac

A kétszámjegyű kamatkörnyezet, a kamatplafon és különadók miatt kihívásokkal teli év elé néz a lízingpiac - mondta a Magyar Lízingszövetség elnöke csütörtökön, a Budapesten rendezett Lízing Szakmai Napon. Zs. Nagy István szerint 2023-ban a kihelyezett összeg értéke 20 százalékkal eshet az optimista forgatókönyv szerint és folytatódik a finanszírozott eszközök számának csökkenése is.
2022. 11. 28. 07:00
Megosztás:

Az EP befagyasztaná a Magyarországnak szánt uniós forrásokat

Az Európai Parlament (EP) szerint az Európai Bizottság és a magyar kormány által az uniós pénzek felhasználását érintő aggályok eloszlatására javasolt 17 magyar intézkedés nem elegendő az EU pénzügyi érdekeit fenyegető rendszerszintű kockázatok kezeléséhez, még akkor sem, ha teljes mértékben végrehajtják őket, azért azt javasolta, fagyasszák be a Magyarországnak szánt uniós forrásokat.
2022. 11. 28. 06:00
Megosztás:

Elkezdődött Zalaegerszeg legnagyobb közútfejlesztése

Zalaegerszeg észak-déli közlekedésének legfontosabb útvonalát, a Kosztolányi utat korszerűsítik és kétirányúsítják mintegy 1,3 milliárd forintból, ami a zalai megyeszékhely legnagyobb közútfejlesztési munkája - közölte a helyszínen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón a polgármester.
2022. 11. 28. 05:00
Megosztás:

Friss nyugdíjhír! Nyugdíj korhatár előtti ellátás mellett végzett munka szabályai 2023

A korhatár előtti ellátás folyósítása mellett korlátozott összeghatárig lehet keresőtevékenységet folytatni - olvashatjuk az ado.hu szakmai blogjában. Lássuk a részleteket!
2022. 11. 28. 04:01
Megosztás:

Kiemelt jelentőségű a madarakat fenyegető veszélyek mérséklése

A madárpusztulások egyik legfőbb oka a szabadvezetékek mentén történő áramütés vagy ütközés, éppen ezért kiemelt jelentőségű a madarakat fenyegető veszélyek mérséklése, amely számos hazai madárfaj természetvédelmi helyzetén javít - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára csütörtökön Tatán, a 13. MAVIR Madárvédelmi Konferencián, amelyről a szaktárca közleményben tájékoztatta az MTI-t.
2022. 11. 28. 03:00
Megosztás:

A Magyarország 365 fotópályázat képeiből nyitottak kiállítást Debrecenben

A Magyarország 365 fotópályázatra érkezett alkotások közül 130 képet tekinthetnek meg az érdeklődők január 6-ig Debrecen főutcáján - hangzott el a kiállítás megnyitóján csütörtökön.
2022. 11. 28. 02:00
Megosztás:

Energiatakarékosságról döntött Szekszárd

Energiatakarékossági intézkedéseket fogadott el a megnövekedett rezsiköltségek miatt a szekszárdi közgyűlés csütörtökön.
2022. 11. 28. 01:00
Megosztás:

Lassult a nagy internetes cégek fellépése az online gyűlöletbeszéddel szemben

Az internetes felületek működtetéséért felelős vállalatok, hasonlóan a tavalyi arányhoz, 63,3 százalékban távolították el a gyűlöletbeszédet tartalmazó weboldalaikról, ez visszaesést jelent a 2020-as 71 százalékhoz képest - derült ki az Európai Bizottság csütörtökön közzétett, az online gyűlöletbeszéd felszámolását célzó magatartási kódex betartására vonatkozó értékeléséből.
2022. 11. 28. 00:05
Megosztás:

Ausztria és Németország is érdekelt a horvát LNG-kapacitások bővítésében

Horvátország, Ausztria és Németország energetikai együttműködési megállapodásra készül, és közösen lép fel az Európai Bizottságnál a horvát gázvezeték-hálózatát bővítése és a krki LNG-terminál (cseppfolyósítottföldgáz-terminál) kapacitásai növelése érdekében - jelentette ki Andrej Plenkovic horvát kormányfő csütörtökön Omisaljban.
2022. 11. 27. 23:00
Megosztás: