Az intézményi befektetők a legnagyobb nyertesei az azonnali Bitcoin ETF-ek megjelenésének

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) 11 Bitcoin ETF bejegyzését hagyta jóvá 2024 januárjában. A döntés hatalmas előrelépésnek számít abban a folyamatban, amely során a digitális pénzügyi eszközök beépülnek a jelenleg legelfogadottabbnak tartott, hagyományos pénzügyi eszközök világába. Az új azonnali Bitcoin ETF-ekkel lehetővé válik a Bitcoinnal történő kereskedés a hagyományos tőzsdéken is.

A tőzsdén kereskedett alapok, vagyis ETF-ek, olyan befektetési eszközök, amelyekkel nyomon követhető egy, az alapok mögött álló pénzügyi eszköz, vagy eszközcsoport pénzügyi teljesítménye – tulajdonképpen valósidejű árképzéssel könnyítik meg a tőzsdei kereskedést. A határidős ETF-ekkel ellentétben – amelyek az eszközeik értékét olyan szerződésekre alapítják, amelyek egy adott kriptovaluta jövőbeli árára spekulálnak – az azonnal ETF-ek közvetlenül a mögöttes eszközbe fektetnek be, így közvetlenül lekövetik annak piaci mozgását.

Az, hogy az Egyesült Államokban jóváhagyták az azonnal Bitcoin ETF-ek bejegyzését, hatalmas előrelépést jelent a kriptoeszközök elfogadottsága szempontjából, hiszen a világ legnagyobb gazdaságában válik lehetővé a hagyományos piacokon kereskedő egyéni és szakmai befektetők számára, hogy Bitcoinba fektessék a pénzüket. Az azonnali ETF egyedülálló módon egyesíti az ismert ETF-ek előnyeit a kriptovaluták izgalmas, ugyanakkor kimondottan kockázatosnak vélt világával. 

A SEC 2024 januárjában az alábbi azonnali Bitcoin ETF-ek bejegyzését hagyta jóvá: ARK 21 Shares Bitcoin ETF (NYSE:ARKB); Bitwise Bitcoin ETF (NYSE:BITB); Blackrock’s iShares Bitcoin Trust (NASDAQ:IBIT); Fidelity Wise Origin Bitcoin Trust (NYSE:FBTC); Franklin Bitcoin ETF (NYSE:EZBC); Grayscale Bitcoin Trust (NYSE:GBTC); Hashdex Bitcoin ETF (NYSEARCA:DEFI); Invesco Galaxy Bitcoin ETF (NYSE:BTCO); Valkyrie Bitcoin Fund (NASDAQ:BRRR); VanEck Bitcoin Trust (NYSE:HODL); WisdomTree Bitcoin Fund (NYSE:BTCW).

Bitcoin ETF-ek bizonyos országokban már korábban is működtek, de az, hogy ezek mostantól az Egyesült Államokban is szabad utat kaptak, hatalmas lendületet ad annak, hogy a hagyományos pénzügyi szférából érkező befektetők is meglássák a lehetőséget a kriptoeszközökben. Ezek az ETF-ek az intézményi befektetők számára olyan előnyöket biztosítanak, mint például a portfólióbővítés, a kockázatmegosztás, a tulajdonszerzés nélküli kereskedés és a transzparens, valósidejű árazás lehetőségét, illetve a bevetett pénzügyi rendszerekkel való kompatibilitás megteremtését.

Nagyobb piaci aktivitás közvetlen tulajdon nélkül

Az azonnali Bitcoin ETF-ek egyik legnagyobb előnye az, hogy új befektetések előtt nyitja meg az utat azáltal, hogy lehetővé teszi, hogy a befektetőknek ne kelljen közvetlenül Bitcoint birtokolniuk az ármozgást közvetlenül lekövető kereskedéshez. Ez az olyan intézményi befektetők esetében lehet igazán lényeges szempont, mint a vagyonkezelők és a privátbanki szolgáltatásokat nyújtó alapok, amelyek a digitális pénzügyi eszközök világába belépve vélhetően a passzív befektetési stratégiát részesítik előnyben. Vagyis az azonnali Bitcoin ETF egy olyan szegmens előtt nyitja meg a kapukat, amely mindeddig a befektetési politikájából eredő korlátok miatt maradt inkább távol ettől a piactól. A változás lényeges befolyással lehet a vagyonkezelők és intézményi befektetők piaci magatartására és részvételére a kriptopiacon, hiszen az Egyesült Államok pénzügyi piacát – amelynek tagjai most potenciális befektetőkké váltak – 6 billió dollárra becsülik. 

Kockázatmegosztás a befektetési portfolión belül

Tekintve, hogy a Bitcoin ármozgásai kevéssé követik az olyan hagyományos pénzügyi eszközök teljesítményét, mint a részvények és a kötvények, az azonnal Bitcoin ETF-ek vonzó perspektívát kínálhatnak az intézményi befektetőknek, hiszen kriptoeszközökkel egészíthetik ki meglévő befektetési portfóliójukat, így ellensúlyozva a hagyományos piacok ingadozásait. A kockázatok mérséklése pedig növelheti a portfoliójuk eredményességét.

Transzparens árak

Azzal, hogy valósidőben képesek követni a Bitcoin árváltozásait, az azonnali ETF-ek lehetőséget nyújtanak a befektetőknek arra is, hogy a kereskedés ideje alatt pontosan nyomon követhessék a befektetéseik értékét, megtérülését. Ez megfelel a kriptopiaci szemléletnek, amely szerint a befektetési döntéseket időben és a szükséges információk birtokában érdemes meghozni. Ezen kívül, a befektetők jobb rálátást szerezhetnek a likviditást érintő piaci folyamatokra, amivel elvben a piaci volatilitás is mérsékelhető.

Hatósági felügyelet

Az, hogy a SEC jóváhagyta a felsorolt Bitcoint ETF-ek bejegyzését, olyan intézményi befektetők számára is vonzóvá tette a kriptobefektetéseket, amelyek a hagyományos tőzsdék (New York-i Értéktőzsde (NYSE) és Nasdaq) szigorú szabályai szerinti működéshez vannak hozzászokva. Ilyen formán, az azonnali Bitcoin ETF-ek hídszerepet töltenek be a hagyományos pénzügyi piacok és a digitális pénzügyi eszközök innovatív világa között. Ez ugyancsak hozzájárul ahhoz, hogy még több intézményi befektető jelenjen meg a kriptopiacon, ami még több tőkét vonz a piacra és még kiegyensúlyozottabbá teszi annak működését.

Tovább bővülhet a kriptopiac

A hagyományos pénzügyi eszközök és a virágzó digitális pénzügyi eszközök világainak összekapcsolásával, az azonnali ETF-ek a főbb piacokon elősegítik egy befogadóbb, diverzifikáltabb és érettebb globális pénzügyi ökoszisztéma kialakulását. Minél érettebb a digitális eszközök piaca, annál több intézményi befektetőt képes megnyerni, ami nagyobb likviditást eredményez, a piac pedig még több megbízást képes befogadni (nő a piaci mélység). A nagyobb likviditás viszont stabilabb árazáshoz és mérséklődő volatilitáshoz vezet, ezáltal hosszú távon a befektetők még szélesebb köre számára teheti vonzóvá a piacot.

Az azonnali Bitcoin ETF-ek engedélyezése az Egyesült Államokban a kriptoeszközök növekvő érettségét és egyre szélesebb körű elfogadottságát bizonyítja, ami a befektetők – különösképpen az intézményi befektetők – számára bír erős üzenettel. A változás a bővülő intézményi jelenlétnek veti meg az alapjait, lehetőséget teremt arra, hogy további kriptoeszközökre alapuló ETF-ek jelenjenek meg, így például már több határidős és azonnali Ethereum ETF megalapítása van kilátásban. Izgalmas hónapok elé néz a kriptopiac, hiszen az intézményi befektetők megélénkülő aktivitására lehet számítani 2024-ben.

Egy igazi horoszkóp ami a rossz híreket is megjósolja!

Horoszkópunk rendhagyó módon nem kizárólag a jó dolgokra fókuszál, hanem megmutatja az élet árnyoldalait is és rámutat a problémákra, gondokra és az élet szomorúbb kilátásaira is. Csak akkor olvasd el, ha kellően bátor vagy!
2024. 02. 22. 01:00
Megosztás:

Mire költenének idén a magyarok?

A magyarok 63 százalékának vannak olyan céljai az idei évre, amihez nagyobb anyagi forrás szükséges, a legtöbbet utazásra adnák ki, és a lakásfelújítás is sokaknak fontos cél - derült ki a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatásából.
2024. 02. 22. 00:30
Megosztás:

Csontváry festménnyel nyílik meg az ingyenes Róma - Budapest kiállítás a Virág Judit Galériában

Óriási meglepetés: Csontváry Kosztka Tivadar felbecsülhetetlen értékű, a nagyközönség által régóta nem látott, Holdtölte Taorminában című festményét is kiállítja a Virág Judit Galéria a február 22-én nyíló, ingyenes, Róma - Budapest tárlatán.
2024. 02. 22. 00:05
Megosztás:

Át kell formálni az étkezési szokásainkat

Az étkezési kultúra megváltoztatása segítheti a fenntarthatóságot a WWF legfrissebb, Közép-Európában végzett felmérése szerint.
2024. 02. 21. 23:30
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a Skandináv lottón!

A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a február 21-én megtartott 8. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 02. 21. 23:00
Megosztás:

Nagyon gyenge évet zárt Kelet-Közép Európa ingatlanpiaca

A 2008-as válság óta a leggyengébb évét zárta Kelet-Közép Európa ingatlanpiaca: az ingatlan tranzakciók volumene tavaly az első három negyedévben 3,2 milliárd dollárt ért el, ez mindössze a 2022-es egész évi forgalom 30 százaléka - ez derült ki a KPMG 10 országot felölelő Property Landing Barometer kutatásból.
2024. 02. 21. 22:30
Megosztás:

Kevesli a hatósági munkaügyi ellenőrzést a Magyar Szakszervezeti Szövetség

Kevésnek tartja a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) a hatósági munkaügyi ellenőrzések gyakoriságát, és érdemi változást sürget.
2024. 02. 21. 22:00
Megosztás:

2900 milliárd forintot kap a magyar agrárium - kik élveznek most előnyt?

Megkezdődött a vidékfejlesztési- és agrárpályázatok kiírása előtti társadalmi egyeztetés, így egy-egy részlet még változhat, de már most látszik, hogy összességében mintegy 2900 milliárd forint juthat a hazai mezőgazdaságnak 2027-ig. A nagyon különböző célú és formájú pályázatok egyik közös vonása, hogy többségükben kiemelt figyelmet kapnak az ökológiai szempontok, így az ökogazdálkodást, vagy csak a fenntarthatóság emelt kritériumait vállaló pályázók jelentős előnyöket élveznek majd.
2024. 02. 21. 21:30
Megosztás:

Megjelent a Mazars és a Mergermarket közös Közép- és Kelet-Európa 2023-24. évi M&A jelentése

A KKE-régió érettségét mutatja, hogy 2023-ban nem rendült meg a globális kihívások hatására, sőt az M&A ügyletek száma és összértéke meghaladta a járvány előtti időszak szintjét – áll a Mazars és a Mergermarket közös idei jelentésében. Magyarországon 21 százalékos csökkenés figyelhető meg azonban, és a legnagyobb magyarországi tranzakciók mögött továbbra is az állam áll. A magyar gazdaságban a magánegészségügy és az informatikai szektor emelkedik ki, valamint a megújuló energiaforrások is egyre nagyobb érdeklődést váltanak ki a külföldi befektetők körében.
2024. 02. 21. 21:00
Megosztás:

Kezdetét vette a TwinEU

Elindult az Európai Unió innovációs keretrendszerének egyik legnagyobb projektje, a TwinEU, amelynek célja, hogy kidolgozza az európai villamosenergia-rendszer digitális másának koncepcióját; a konzorciumban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) kiemelt szerepet játszik - tájékoztatta az egyetem kedden az MTI-t.
2024. 02. 21. 20:30
Megosztás:

Megállítható-e a képzett munkaerő külföldre áramlása?

A brain drain, magyarul az „agyelszívás” a magasan képzett munkavállalók elvándorlását jelenti egy szerényebb megélhetést adó, alacsonyabb fejlettségű országból egy fejlettebb, magasabb életszínvonalat biztosító országba. Így humán tőkéjüket (tudásukat, képességeiket, kreativitásukat) immáron egy másik gazdaságban kamatoztatják, serkentve ezzel a fogadó ország gazdaságát. Magyarországon a magasan képzettek elvándorlási rátája jelenleg közel 7%.
2024. 02. 21. 20:00
Megosztás:

Kevéssé változott szerdán a forint árfolyama

Vegyesen alakult, csekély mértékben változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest szerdán a bankközi piacon.
2024. 02. 21. 19:30
Megosztás:

Többségében nyereséggel zártak az európai indexek

A európai indexek vegyesen, többségükben nyereséggel zártak szerdán.
2024. 02. 21. 19:00
Megosztás:

Ismét történelmi rekordon zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 403,23 pontos, 0,61 százalékos emelkedéssel 66 344,17 ponton, újabb történelmi rekordon zárt szerdán.
2024. 02. 21. 18:30
Megosztás:

Nyoma van a lengyel gazdák mozgolódásának

Közlekedési nehézségeket okoztak kedden Lengyelország-szerte az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán áruk behozatala ellen tiltakozó gazdák közúti blokádjai, az egyik ukrán határátkelőn a tüntetők ukrán gabonát eresztettek ki egy tehervonat vagonjaiból - közölte a Polsat News hírtelevízió.
2024. 02. 21. 18:00
Megosztás:

Nem hagyják esni a hatóságok a kínai tőzsdét, ismét közbeléptek a részvénypiacokon Kínában

Ismét közbeléptek a kínai hatóságok, hogy növeljék a kínai részvénypiacba vetett bizalmat.
2024. 02. 21. 17:30
Megosztás:

Folytatódik a párizsi balhé

Folytatódott az Eiffel-torony dolgozóinak sztrájkja kedden, Párizs legismertebb turistalátványossága az egymást követő második napon nem nyitott ki.
2024. 02. 21. 17:00
Megosztás:

Négyen kikerültek az EU feketelistájáról

Az Európai Unió illetékes tanácsa felülvizsgálta és frissítette az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékét, a Bahama-szigeteket, Belize-t, a Seychelle-szigeteket, valamint a Turks- és Caicos-szigeteket törölte onnan, így a lista 12 szereplősre apadt.
2024. 02. 21. 16:30
Megosztás:

A TLE reménykedik a változásban

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) álláspontja szerint az év elején életbe lépett átalakított családtámogatási rendszer - csok plusz, megemelt falusi csok és babaváró kölcsön - akkor tudja mérsékelni a lakáspiaci visszaesést, ha kiszámítható módon, hosszú távon fennmarad.
2024. 02. 21. 16:00
Megosztás:

Szigorítottak a románok

Romániában nagy többséggel megszavazta a képviselőház kedden azt a törvénytervezetet, amely betiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára.
2024. 02. 21. 15:30
Megosztás: