Az összefogás és regionális építkezés fontosságát hangoztatták az Erdélyi Gazdasági Fórum szónokai

A háború okozta válságra az összefogás, a kreativitás és a regionális építkezés jelenthet kiutat - hangoztatták szombaton Marosvásárhelyen az erdélyi magyar vállalkozók együttműködésének erősítését szolgáló, második alkalommal megrendezett Erdélyi Gazdasági Fórum megnyitójának szónokai.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, a bukaresti kormány miniszterelnök-helyettese úgy értékelte: a "regionálisnak tűnő" orosz-ukrán háború alapjaiban rengette meg Európa gazdaságát, ebben a helyzetben pedig az állami intézményeknek be kell avatkozniuk a piaci folyamatokba polgáraik és a vállalkozások védelmében. Azt valószínűsítette, hogy a gazdaság egy esetleges tűzszünet esetén sem fog visszaállni a régi kerékvágásba, a globális láncok ugyanis szétbomlottak, így valószínű, hogy a gazdaság a következő években regionálisan fog újraépülni.

Egy válság mindig lehetőségeket is jelent azoknak, akik innovatívan, rugalmasan tudnak gondolkozni: ezeket a lehetőséget kell megkeresniük, ugyanakkor ezzel kapcsolatos tudásukat, tapasztalataikat meg is kell osztaniuk egymással a Kárpát-medencei magyar vállalkozóknak és politikusoknak - mutatott rá a bukaresti kormány miniszterelnök-helyettese.

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár köszöntő beszédében felidézte: a február 24-én kirobbant háború és az erre adott európai válaszok akkor lehetetlenítették el Európa gazdasági fejlődését, amikor Magyarországon, Romániában és az egész régióban hihetetlenül magas szintre emelkedett a gazdasági fejlődés, gyors ütemben csökkent a munkanélküliség, emelkedtek a bérek, és a közép-európai térség vált Európa fejlődésének motorjává. Leszögezte: a válságra adott válasz nem lehet más, mint az összefogás megtartása, az "egymásba kapaszkodás".

A nemzetpolitikai államtitkár szerint a magyar nemzet egy gondoskodó közösséggé vált, és a gazdaságfejlesztést is a nemzetpolitika eszközévé tette, hozzájárulva szülőföld - a Kárpát-medence - megtartóvá tételéhez. Az államtitkárság 2016 óta rendszeresen megszervezi (többnyire Mezőkövesden) a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozók Találkozóját, immár regionális vállalkozói fórumokat is rendez, támogatja a szakképzést, sikeres mentorprogramokat indított - sorolta.

Potápi Árpád János rámutatott: a több milliárd forintos, vállalkozók tízezreit bevonó nagy gazdaságfejlesztési programokat a magyar kormány a Külgazdasági és Külügyminisztériumon keresztül valósította meg, de a nemzetpolitika számára legalább annyira fontos az is, hogy a támogatott vállalkozók kezét "utána se eressze el". "Számunkra a legfontosabb, hogy közösségbe szervezzük őket, hálózatokat építsünk, ezeket a hálózatokat fűzzük össze az egyes régiókban, például Erdélyben, és utána ezeket a régiókat is tudjuk összekapcsolni" - mondta az államtitkár. Potápi Árpád János szerint az Erdélyi Gazdasági Fórum is a vállalkozói kapcsolati háló továbbépítését, a magyar nemzeti közösség megerősítését szolgálja.

A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága az erdélyi gazdaságfejlesztési programot lebonyolító Pro Economica Alapítvánnyal közösen, a Design Terminal partnerségével szervezte meg a második szakmai találkozót az erdélyi magyar vállalkozók számára Marosvásárhelyen a történelmi belvárosban épült Studium HUB közösségi központ és inkubátorház konferenciaközpontjában.

Farkas Dániel lett a Fidelitas elnöke

A Fidelitas XIX. tisztújító kongresszusa Farkas Dánielt választotta meg elnöknek szombaton - közölte a szervezet a közösségi oldalán.
2022. 12. 04. 00:05
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 48. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 12. 03. 23:00
Megosztás:

Már októberben padlót fogott a lakossági hitelezés

Közel a felére esett vissza a lakáshiteleknél az új szerződések összege az előző évihez képest, és már a személyi kölcsönök iránt is csökkent a kereslet. A babaváró hitel pedig még soha nem teljesített ilyen rosszul. Az átlagos hitelköltség mutató közben októberben már a 10 százalékot is meghaladta a lakáscélú kölcsönöknél – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.
2022. 12. 03. 21:00
Megosztás:

Hétfőtől újabb pótlóbuszok indulnak a fogaskerekű helyett

Újabb pótlóbuszok indulnak a fogaskerekű helyett december 5-től - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 20:00
Megosztás:

Átadták Rábapatona és Koroncó bekötő útjait

Átadták szombaton a Rábapatonát és Koroncót a 85-ös főúttal összekötő, több mint 7 kilométer hosszon felújított útszakaszt, amely 1,8 milliárd forint ráfordításával készült el a Magyar falu program keretében.
2022. 12. 03. 19:00
Megosztás:

Megnyílt családok előtt a Magyar Állami Operaház királyi páholya

Megnyílt családok előtt a Magyar Állami Operaház mindenkori államfőnek fenntartott királyi páholya szombaton - tájékoztatta az intézmény közleményben az MTI-t.
2022. 12. 03. 17:05
Megosztás:

Folyamatos a tűzifa szállítása a szociális tüzelőanyag program keretében

A szociális tüzelőanyag program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 16:00
Megosztás:

Két alkalommal is lesz MVM Karácsonyi Koncert a Zeneakadémián

A nagy érdeklődésre való tekintettel két alkalommal is lesz MVM Karácsonyi Koncert december 18-án a Zeneakadémia Nagytermében: az esti hangversenyre már november közepén elkeltek a jegyek, ezért a koncert rendezői délelőtt 11 órára újabb koncertet hirdettek meg, melyet kicsit megváltoztatott műsorral, egy részben, szünet nélkül rendeznek meg - közölték a szervezők szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 15:00
Megosztás:

A középkori lovagok világába kalauzolja a gyerekeket a pomázi befogadó játszótér

Várvédő kapitányok, hős lovagok és hercegnők bőrébe bújhatnak a gyerekek azon a pomázi akadálymentes játszótéren, amit a nemzeti lottótársaság „A játék összeköt!” játszótérépítési programjának részeként valósított meg. A 21. befogadó játszótéren olyan kombinált játékelemek kaptak helyet, amelyeket az ép és fogyatékossággal élő gyerekek is kipróbálhatnak, a közös játékon keresztül pedig elfogadóbb és befogadóbb felnőttekké válhatnak.
2022. 12. 03. 13:00
Megosztás:

Fuss a 10 millióért, már csak 2 heted maradt!

A Babaváró hitel 2023-as folytatásáról már döntött a kormány, ám az erről szóló rendelet egyelőre nem jelent meg, a konstrukció jövőbeni támogatási és jogosultsági feltételei pedig még változhatnak január 1-től. Annyi biztos csak egyelőre, hogy Babaváró hitel szerződés a jelenlegi feltételekkel 2022. december 31-ig köthető, ám aki ezt tervezi, annak nagyon sietnie kell.
2022. 12. 03. 12:00
Megosztás:

BÉT és Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara együttműködés

Együttműködési megállapodást kötött pénteken a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT). A közös projektek célja, hogy olyan támogatást nyújtsanak a hazai kis- és középvállalatoknak, amely segítségével azok eredményesen tudnak megfelelni a fenntartható vállalati működés követelményeinek.
2022. 12. 03. 11:00
Megosztás:

Miért van ennyi készpénz a magyarok zsebében?

Karácsonyi vásárokra leginkább a fiatalok járnak, az a korosztály, amely a legnyitottabb az elektronikus fizetési megoldásokra. Ezeken a rendezvényeken azonban minden korcsoportra jellemző, hogy bár szívesen vásárolnának kártyával, mégis hordanak maguknál készpénzt, mert tartanak attól, hogy nem lesz lehetőségük mással fizetni.
2022. 12. 03. 10:00
Megosztás:

Negatívra rontotta a litván államadós-osztályzat kilátását az S&P

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról a hosszú és rövid futamú litván államadósság-kötelezettségek elsőrendű, "A plusz/A-1" osztályzatának ilátását az S&P Global Ratings.
2022. 12. 03. 09:00
Megosztás:

Jövőre valószínűleg csökken a világkereskedelmi forgalom

Londoni pénzügyi elemzők legfrissebb előrejelzése szerint várhatóan csökken 2023-ban a világkereskedelmi áruforgalom értéke, elsősorban az amerikai és az európai import valószínűsíthető visszaesése miatt.
2022. 12. 03. 08:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2022. 12. 03. 07:00
Megosztás:

A Wagner-csoportot is a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára vette az Egyesült Államok

Anthony Blinken közleménye szerint az intézkedések azokra a kormányokra és nem állami szereplőkre vonatkoznak, amelyek megsértik az Egyesült Államok kongresszusa által 1998-ban elfogadott nemzetközi vallásszabadság törvény (International Religious Freedom Act) előírásait, és zaklatnak, fenyegetnek, bebörtönöznek, vagy akár meggyilkolnak egyéneket a hitük miatt.
2022. 12. 03. 06:00
Megosztás:

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
2022. 12. 03. 05:00
Megosztás:

Akinek készpénze vagy bankbetéte van, ezzel a döntéssel most hatalmasat veszít!

A magyar háztartások megtakarításainak nagy része teljesen védtelen jelenleg, ők csak idén 3000 milliárdot buknak a becslések szerint. Felülvizsgálatra szorulhat a megtakarítás szó klasszikus pénzügyi definíciója is.
2022. 12. 03. 04:00
Megosztás:

A Mol csaknem 500 benzinkutat üzemeltet majd Lengyelországban

A jelenleg még Slovnaft Polska márkanév alatt működő töltőállomásokkal együtt a Mol csoport csaknem 500 töltőállomáson nyújt majd kiskereskedelmi szolgáltatásokat Lengyelországban - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.
2022. 12. 03. 02:00
Megosztás:

Októberben az Apple uralta a kínai okostelefon-piac 25 százalékát

A kínai okostelefon-piacon 25 százalékra növelte részesedését az amerikai Apple cég októberben az iPhone 14 erőteljes eladásainak köszönhetően, azaz októberben minden negyedik Kínában eladott készülék iPhone volt - áll a Counterpoint Research piackutató cég honlapjára pénteken felkerült jelentésben.
2022. 12. 03. 01:00
Megosztás: