Az OTP Bank is csatlakozik a kamatplafonhoz - mit is jelent ez pontosan?

Magyarország legnagyobb pénzintézete, az OTP Bank is csatlakozni fog az önkéntes kamatplafonhoz, így a bank lakáshiteleinek THM értéke október 9-től nem haladhatja meg a 8,5 százalékot – tudta meg a Bankmonitor. Előreláthatóan számos más bank csatlakozik majd a kezdeményezéshez.

Az OTP Bank is csatlakozik a kamatplafonhoz - mit is jelent ez pontosan?

Az OTP Bank is csatlakozik a Gazdaságfejlesztési Minisztérium által bejelentett önkéntes kamatplafonhoz, ezért a bank lakáshiteleinek THM-értéke október 9-től nem haladhatja meg a 8,5 százalékot – tudta meg a Bankmonitor a pénzintézettől. Ez igaz a már folyamatban lévő igénylésekre is, ugyanis jövő hétfőtől már nem lehet ennél kedvezőtlenebb feltételekkel szerződést kötni a pénzintézetnél.

Ez a lépés komoly pénzügyi előnyt jelenthet a bank ügyfelei számára. A konkrét megtakarítást négy élethelyzeten keresztül mutatnánk meg:

1.  példa:

Valaki 50 millió forintért használt lakás vásárolna, amihez 20 millió forint összegű, végig fix kamatú hitelt venne fel 20 éves futamidőre, a nettó jövedelme pedig 500 ezer forint.

A Bankmonitor hitelkalkulátor szerint ő jelenleg 9,87 százalékos THM-mel tudna ilyen hitelt igényelni az OTP Banknál, aminek a törlesztőrészlete 191 285 forint lenne. Ezzel szemben 8,5 százalékos éves hitelköltség mellett a havi törlesztő 173 565 forint lenne. ami 9,26 százalékos kiadáscsökkenést jelent.

2. példa:

Valaki 70 millió forintért vásárolna új építésű lakást, amihez 30 millió forint összegű, végig fix kamatozású, 20 éves futamidejű hitelre lenne szüksége, az igazolt nettó jövedelme pedig 600 ezer forint.

A Bankmonitor kalkulátora szerint a pénzintézet ilyen hitelt jelenleg 10,44 százalékos THM-mel kínál, ennek törlesztőrészlete pedig 298 306 forint lenne. Ehhez képest 8,5 százalékos THM mellett a havi kiadás már csupán 250 347 forint lenne, ami 12,72 százalékos csökkenés.

3.  példa:

Egy család 120 millió forintért használt lakást vásárolna, amire 80 millió forint 20 éves futamidejű, fix kamatú hitelre lenne szükségük. A család igazolt nettó jövedelme 2 millió forint.

A Bankmonitor szerint jelenleg a pénzintézet ilyen hitelt jelenleg 8,62 százalékos THM-mel kínál, aminél a törlesztőrészlet 700 347 forint lenne. 8,5 százalékos THM mellett a havi kiadás már csupán 694 259 forint lenne. A kamatplafon miatti pénzügyi előny itt mindössze 0,87 százalék lenne.

4. példa:

Egy másik család 40 millió forintért használt lakást vásárolna, melyhez 10 millió forint összegű, végig fix kamatú, 20 éves futamidejű hitelre lenne szükségük. A család igazolt nettó jövedelme 350 ezer forint.

A Bankmonitor jelzáloghitel kalkulátor szerint jelenleg a pénzintézet ilyen hitelt 11,15 százalékos THM mellett kínál, aminél a törlesztőrészlet 104 242 forint lenne. 8,5 százalékos THM mellett a havi kiadás már csupán 86 782 forint lenne, vagyis a család kiadása kiadása 16,75 százalékkal mérséklődne. (A számítás során a Bankmonitor szakértői azzal az egyszerűsítéssel éltek, hogy a teljes hitelköltség kamatként jelenik meg.)

Látható, hogy a kamatplafon hatása nagy mértékben függ az élethelyzettől, hiszen magas hitelösszeg és jövedelem esetén az OTP ajánlata már most is megközelíti a 8,5 százalékos plafont, így itt a törlesztőrészlet kevesebb, mint 1 százalékkal mérséklődne.

Az átlagos ügyfelek esetében a hatás már jóval nagyobb, a törlesztő 10 százalékkal is mérséklődhet, míg az alacsony jövedelmű hiteligénylők számára a változás miatt 15 százalékot meghaladó mértékben is csökkenhet a havi hitelköltség.

Hétfőtől jönnek az új árak, a pontos részletek azonban a bank hirdetményeiből derülnek csak ki. Éppen ezért érdemes az OTP Bank és a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor oldalát folyamatosan szemmel tartani, az utóbbi ugyanis a friss banki hirdetmények alapján számol.

Azt ki kell hangsúlyozni, hogy egyes magas jövedelmű ügyfelek már most is kaphatnak a kamatplafonnál kedvezőbb feltételekkel lakáshitelt bizonyos bankoktól. Éppen ezért érdemes a kamatplafon ellenére is kalkulálni, megnézni melyik banki ajánlat a legkedvezőbb számunkra.

Csökkenéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

A romló nemzetközi befektetői hangulat miatt a negatív tartományban várható a nyitás a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csötörtökön az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2023. 12. 07. 09:00
Megosztás:

Pénteken 14 helyszínen várják az önkénteseket a MÁV-Volán csoport véradónapján

Pénteken 14 helyszínen várják az önkénteseket a MÁV-Volán csoport véradónapján.
2023. 12. 07. 08:30
Megosztás:

Csütörtök reggelre gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 07. 08:00
Megosztás:

Az év végéig ingyenesen rendezhetik még vitás ügyeiket a vállalkozások a budapesti békéltető testületnél

Már csak néhány hetük maradt azoknak az egyéni vállalkozóknak és cégeknek, akik a békéltető testületek bevonásával intéznék a más vállalkozással szemben kialakult vitás ügyeiket. Ezért a budapesti békéltető testülethez személyesen ügyfélszolgálat időben, online formában pedig december 31-ig benyújthatóak a panaszok. 2024. január 1-jétől ugyanis a békéltető testületekhez már csak magánszemélyek nyújthatnak be kérelmeket egy jogszabály-módosítás folyományaként. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által működtetett Budapesti Békéltető Testület jelenleg azon dolgozik, hogy a vállalkozásoknak továbbra is legyen lehetőségük békéltető testülethez fordulni.
2023. 12. 07. 07:30
Megosztás:

Hiába rohadt drága, mégis tovább nőtt a személyi kölcsönök népszerűsége

A szabadon felhasználható személyi kölcsönök népszerűségének erősödését jelzi, hogy a megelőző év azonos időszakával összevetve megugrott az igénylések száma 2023 első kilenc hónapjában. Az OTP Bank saját statisztikái szerint 2022-höz képest különösen a harmadik negyedévben következett be jelentős, a folyósított hitelek számában 25, összegében pedig ennél is nagyobb, 31 százalékos növekedés, ami egyfajta trendfordulóra is utal. Míg a korábbi években jellemzően a márciustól májusig terjedő időszakban futott fel az igénylések száma, majd júniustól fokozatosan mérséklődni kezdett az érdeklődés, addig idén a csúcspont augusztusra tolódott, és csak szeptemberben indult el a visszaesés. Ugyan a személyi kölcsönök népszerűsége növekedett, azonban még mindig sok a tévhit a szabadon felhasználható hitelekkel kapcsolatban.
2023. 12. 07. 07:00
Megosztás:

Tíz év alatt eltűnt a magyar bankfiókok több mint fele

Az idén kilenc hónap alatt 65 bankfiókot zártak be, már csupán 1445 egység van az országban. Tíz éve még bőven 3 ezer fölött volt a fiókok száma. A dolgozók számát azonban nem csökkentik a pénzintézetek, mert az online bankolás ad más munkát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2023. 12. 07. 06:30
Megosztás:

10%-os önrésszel is vehetnek ingatlant 2024-től a fiatalok

Várhatóan könnyebben juthatnak hozzá első otthonukhoz a fiatalok, ez a lépés pedig a garzonlakások piacán hozhat nagyobb élénkülést - derül ki az ingatlan.com és a money.hu elemzéséből, amely ismerteti, hogy jelenleg mennyiért kínálják eladásra a fiatalok számára első lakásának leginkább megfelelő garzonokat Budapesten és a vármegyeszékhelyeken.
2023. 12. 07. 06:00
Megosztás:

Bankmonitor: bődületes rekordot döntött a PMÁP az utolsó pillanatban!

Múlt héten véget ért egy korszak, mostantól másfél évig nem vásárolható az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír. Van ugyan új PMÁP-sorozat, de az első 1,5 évben fix kamatot fizet, és rövid távon jóval kedvezőtlenebb megtérüléssel kecsegtet. Ennek következtében hatalmas összegek mozdultak meg az utolsó napokban: a befektetők igyekeztek lecsapni a hamarosan megszűnő lehetőségre.
2023. 12. 07. 05:30
Megosztás:

Az építőipari kontármunka ellen küzd az év nagyvállalati vezetője

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője, kapta a "Leader of the Year" díjat a nagyvállalati kategóriában. A több, mint három évtizede vezetőként dolgozó szakember filozófiája szerint, a legfontosabb érték az ember, a valódi győzelem csakis csapatban érhető el. Bár zöldfülű vezetőként még nem így gondolta.
2023. 12. 07. 05:00
Megosztás:

Valóban szívesen látják a nőket a műszaki szakmában?

A vezetők kevésbé ismerik el a nők munkáját a műszaki-technológiai szektorban, és a férfi munkatársak véleménye is nehezíti előre jutásukat – legalábbis ezt gondolja egy reprezentatív kutatásban a megkérdezettek többsége. A válaszadók jelentős része szerint ugyanakkor a szakmában a nők is befuthatnak olyan karriert és kereshetnek is annyit, mint a férfiak.
2023. 12. 07. 04:30
Megosztás:

Zárva lesz a legtöbb SPAR-üzlet december 24-én

A karácsonyi ünnepekre való nyugodt, békés odafigyelés érdekében a SPAR Magyarország december 24-én az INTERSPAR-okat és egyes bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketeket kivéve zárva tartja saját üzemeltetésű üzleteinek jelentős részét.
2023. 12. 07. 04:00
Megosztás:

Megtiltaná a kormány a kereskedést állatokkal a vásárokon

Az Agrárminisztérium a civil állatvédők javaslatára szigorítana a törvényeken és megtiltaná bizonyos állatokkal való kereskedelmet a vásárokon, piacokon. Miről is van szó pontosan?
2023. 12. 07. 03:00
Megosztás:

Figyelem!! Mindenki gázóráját megnézik 5 napon belül - mi a célja a gázóra ellenőrzésnek?

Nem elég leolvasni és megadni a gáz-mérőállást vagy épp lefotózni és beküldeni az MVM-nek a gázóra fotóját. Jönni fognak és mindenki gázóráját megnézik, leellenőrzik annak állapotát és állást. Mi áll a nagyszabású ellenőrzés hátterében?
2023. 12. 07. 02:01
Megosztás:

A külföldi és a belföldi vendégéjszakák is emelkedtek októberben

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint októberben tavalyhoz képest 7%-kal több, 1,3 millió turista kapcsolódott ki a hazai szálláshelyeken. A külföldi vendégéjszakák száma 9%-kal haladta meg az előző évit. Budapest után a legtöbb vendégéjszakát a fürdővárosokban és a legnépszerűbb vidéki konferenciahelyszíneken töltötték. A legkedveltebb turisztikai térség pedig a Balaton és a Mátra-Bükk volt.
2023. 12. 07. 01:30
Megosztás:

A Roszatom is megháromszorozná globálisan az atomerőművi kapacitásokat 2050-ig

A Roszatom állami vállalat a Nukleáris Világszövetség (WNA) meghívására csatlakozott a Net Zero Nuclear Industry Pledge nemzetközi kezdeményezéshez, amelynek célja a globális nukleáris ipari kapacitás megháromszorozása 2050-ig. A nukleáris iparág vezetőinek kezdeményezése kiemeli a nukleáris ipar kulcsszerepét a tiszta, alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamosenergia-termelésben és a klímaváltozás elleni küzdelemben.
2023. 12. 07. 01:00
Megosztás:

Az arany értékét követve 700,000 dollár lehet hamarosan a Bitcoin

A közismert kriptoelemző, Adam Back friss elemzésében úgy vélekedik, a BTC értéke rövidesen elképesztő szinteket érhet el.
2023. 12. 07. 00:01
Megosztás:

Év végéig ingyenes vitarendezést biztosít a Budapesti Békéltető Testület

Év végéig még ingyenesen rendezhetik a vitás ügyeket a Budapesti Békéltető Testületnél a cégek és az egyéni vállalkozók, jövőre ugyanis már csak magánszemélyek nyújthatnak be kérelmet - közölte a testületet működtető Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szerdán az MTI-vel.
2023. 12. 06. 23:30
Megosztás:

Kecskeméten új naperőmű épült

Az MVM csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. új naperőművet épített Kecskeméten, a 9,7 milliárd forintos beruházást 41 százalékban európai uniós támogatásból, 59 százalékban saját forrásból finanszírozta a társaság - tájékoztatta az MVM szerdán az MTI-t.
2023. 12. 06. 23:00
Megosztás:

Vasárnaptól több szakaszon módosul a vonatpótló autóbuszok menetrendje

Vasárnaptól a jobb csatlakozások érdekében országszerte több szakaszon módosul a vonatpótló autóbuszok menetrendje - olvasható a MÁV honlapjának szerdai közleményében.
2023. 12. 06. 22:30
Megosztás:

Tovább javultak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai

Idén az első fél évében tapasztalt erősödés után a harmadik negyedévben tovább javultak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai, az állattartók kedvezőbb helyzete húzza az ágazatot - közölte az MBH Bank szerdán az MTI-vel.
2023. 12. 06. 22:00
Megosztás: