Az üzleti életben is kulcs a csapatjáték

Ahogy az élsportban is egy egész csapat vesz részt a versenyzők felkészülésében, az üzleti életben is szükség van egy megbízható csapatra a sikerekhez – hangsúlyozta Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó az OTP Business Café legutóbbi eseményén. Hozzátette: vállalkozásaiban egyelőre nem ő a számok embere, fontosabbnak érzi, hogy másoknak is átadja élsportolóként szerzett tudását és tapasztalatait.

Az üzleti életben is kulcs a csapatjáték

Az elmúlt időszakban világjárvány, pénzügyi válság, és az orosz-ukrán a háború következményei is nehezítették a magyarországi vállalkozások gazdálkodását - sorolta köszöntőjében Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: ebben a helyzetben csak erős közösségek, erős csapatok lehetnek sikeresek, az eredmények pedig azt igazolják, hogy a hitelintézet és az ügyfelek is kiállták a próbát. „A mikro- és kisvállalkozásoknál az OTP Bank részesedése meghaladja a 26 százalékot, 250 ezer kisvállalkozás veszi igénybe a szolgáltatásait, a kihelyezéseink pedig a nehézségek ellenére idén 10 százalékkal emelkedtek” ­– mutatott rá Kovács Antal.

Makrogazdasági helyzetelemzésében Tardos Gergely, az OTP Bank Elemzési Központjának igazgatója aláhúzta, hogy az előrejelzések szerint az elszabaduló infláció, az emelkedő kamatok, a kormányzati és a jegybanki szigorítások, valamint a várhatóan tartósan magas energiaárak fékezik a gazdasági növekedés tempóját. A kérdés az, hogy lesz-e recesszió a fejlett világban. Ami a hazai helyzetet illeti, az elemző úgy látta, a sokkot és a visszaesést elkerüljük, de a vállalkozásoknak egyre több kihívással kell megküzdeniük a jövőben, ezért Tardos Gergely nagyon óvatos tervezést ajánlott a kkv-k képviselőinek.

„Az OTP Bank a bizonytalan gazdasági környezetben is stabil partnere a vállalkozásoknak, és továbbra is arra törekszik, hogy partnerei biztos pénzügyi háttérrel nézhessenek szembe az új kihívásokkal. A hitelintézet tanácsadói az újratervezésben, a stabil működés megteremtésében, vagy akár a fejlesztésekben is rugalmas megoldásokat kínálnak a vállalkozásoknak, hogy a cégvezetők a legfőbb feladatukra, az üzletre koncentrálhassanak” – mondta az eseményenDancsné Engler Bernadett, az OTP Bank Mikro- és Kisvállalkozói területének vezetője.

Élsport, üzlet és siker

A rendezvény vendége a háromszoros olimpia bajnok úszó, Hosszú Katinka volt, aki az élsport mellett jelenleg három vállalkozásban is érdekelt, és – mint azt a vele folytatott beszélgetésben elmondta – épp a budapesti világbajnokságra készül, így egy háromórás edzés után érkezett az eseményre. Elismerte, hogy vállalkozásai működtetésében még nem számíthatnak rá a mindennapokban, hiszen az úszás köti le az idejét, ezért minden cégében van üzlettársa, csapata, akárcsak a sportban. „Nem szeretek egyedül dolgozni, csapat nélkül nem is lennék sikeres” – jegyezte meg egy kérdésre válaszolva, hozzátéve, hogy 15 éve dolgozik ugyanazzal a masszőrrel. A csapatán nem szeret változtatni, de tisztában van azzal, hogy ez csak egy szép álom, mert mindenkivel megtörténhet, hogy új utakra viszi az élet.

A sport és az üzleti élet között sok a hasonlóság, mindkét területen fontos a célok kijelölése, a tervezés, a napirend összeállítása, sok esetben a feladatok újragondolása, jegyezte meg Hosszú Katinka. Az viszont komoly különbség, hogy az élsportban, az úszásban azonnal érkezik a visszajelzés, a siker, hiszen ott van az óra, ott van az eredmény. Győzelem esetén pedig a mindent elsöprő extázis. Az üzleti életben ez nem ilyen egyértelmű, nincsenek ekkora érzelmi hullámzások, a siker a legtöbbször hosszú távon mérhető. Hosszú Katinka bevallotta, ez az érzés, ez az élmény biztosan hiányzik majd az életéből, miután felhagy a versenyszerű sportolással. „Fogalmam sincs, hogy ezt mivel fogom pótolni, imádok úszni, imádok versenyezni” – mondta, hozzátéve, hogy a sportban mindig céltudatos volt, az üzleti életben pedig szeretné átadni másoknak az ott megszerzett tudást és tapasztalatot.

Az élsportoló a legnagyobb sikernek személyisége folyamatos fejlődését tartotta, hiszen – mint mondta – nagy utat járt be sportolóként és személyesen is. Most még az úszás ad meg neki minden szükséges visszajelzést, az üzlet még nem. Az órát, az időt jól ismeri a medencék világából, a vállalkozásaiban azonban még nem ő az, aki a számokra figyel – ismerte el.

BKV: egységes szakszervezeti állásponttal folytatódtak a bértárgyalások

A BKV munkavállalói oldalát képviselő több szakszervezet egységes javaslattal érkezett a 2023-as bérmegállapodás megkötésére irányuló tárgyalássorozat újabb ülésére, amelyben a szakszervezetek több sávos, százalékos béremelésre tesznek javaslatot - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 09:00
Megosztás:

Erősödött az euróövezeti gazdasági aktivitás

Januárban erősödésnek indult az euróövezet gazdasági aktivitása hat havi lassulás után a londoni S&P Global Market Intelligence piackutató intézet beszerzésimenedzser-indexe (BMI) alapján.
2023. 02. 04. 08:00
Megosztás:

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztés zajlik Pásztó történelmi városmagjában

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztésen dolgoznak a Nógrád vármegyei Pásztón, a történelmi városközpontban található középkori hangulatú "Romkert" területén. Lesz többek között Zsigmond király korát felidéző állandó kiállítás, középkori piac, szerveznek előadásokat és zenei fesztiválokat, megújítják a Csohány Galéria és a Gaál István emlékház épületeit, és rendezvényházat is kialakítanak - tájékoztatta a városháza az MTI-t.
2023. 02. 04. 07:00
Megosztás:

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.
2023. 02. 04. 06:00
Megosztás:

Az Egyesült Államokban a vártnál jóval több új munkahely jött létre januárban

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
2023. 02. 04. 05:00
Megosztás:

Budapest Airport: a forgalom tavaly év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2022-ben 12 205 070 utas fordult meg, az utasforgalom így az év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát - közölte a Budapest Airport pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 03:00
Megosztás:

Több mint 200 kiállítóval nyit a 29. FeHoVa csütörtökön

A 29. FeHoVa kiállítás több mint 200 kiállítóval nyit jövő csütörtökön, és négy napon át lesz nyitva a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban - közölte a Hungexpo pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 02:00
Megosztás:

Megnövekedett hanghatásra kell számítani hétfőtől csütörtökig Szolnokon

Kiképzési feladatokat hajt végre a Magyar Honvédség vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár a jövő hét elején Szolnokon, ezért megnövekedett hanghatásra kell számítani - közölte a szolnoki polgármesteri hivatal pénteken közleményben az MTI-vel.
2023. 02. 04. 01:00
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

A januári növekvő munkanélküliség miatt gyengüléssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 02. 04. 00:01
Megosztás:

Csökkent az orosz szolgáltatóipar teljesítménye januárban

Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
2023. 02. 03. 23:00
Megosztás:

Csökkent januárban a forgalomba helyezett új autók száma Németországban

Januárban csökkent a forgalomba helyezett új autók száma Németországban, ezen belül nőtt a benzinesek száma és részaránya. Kevesebb teljesen elektromos új autót helyeztek forgalomba, a plug-in hibridek száma pedig a felére esett vissza a német szövetségi járműnyilvántartó hivatal, a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) pénteki jelentése alapján.
2023. 02. 03. 22:00
Megosztás:

Megnyílt a Mol első lengyelországi töltőállomása

A Krakkót és Varsót összekötő S7-es gyorsforgalmi út mellett megnyílt pénteken a Mol első lengyelországi töltőállomása - közölte a kurier.plus lengyel hírportál a magyar cég ügyfeleknek címzett közleményére hivatkozva.
2023. 02. 03. 21:00
Megosztás:

Milyen állapotú ingatlant vegyek?

Amikor ingatlanvásárlás előtt állunk, általában úgy kezdjük a keresést, hogy beállítjuk azt a költségkeretet, amit rá tudunk szánni új otthonunk megvételére. Ilyenkor rendkívül széles skálán találkozhatunk ingatlanokkal: az igen elhanyagolttól a viszonylag jó állapotúig. Természetesen az ár jelentősen befolyásolja, hogy milyen állapotú ingatlant kapunk. A kérdés már csak az, hogy ha egy rossz állapotú ingatlant veszek olcsóbban, vajon jobban jövök ki anyagilag?
2023. 02. 03. 20:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai piacok

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 02. 03. 20:00
Megosztás:

A NAV 40 millió forintos adóhiányt állapított meg a cinktömböket papíron utaztató cégnél

Egy cinktömbök körbeszámlázására berendezkedett társaságot fedett fel és negyvenmillió forintos adóhiányt állapított meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Online Számla rendszer adatainak elemzésével - közölte a NAV az MTI-vel pénteken.
2023. 02. 03. 19:30
Megosztás:

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára - közölte Aleksandar Sapic, a szerb főváros polgármestere pénteken.
2023. 02. 03. 19:00
Megosztás:

Nem nagyon bíznak politikusaikban a csehek

Nemigen bíznak politikusaikban a csehek. A bizalmatlanság minden politikus iránt nagyobb arányú, mint a bizalom - derült ki az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet december végén, január elején készített országos felméréséből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában.
2023. 02. 03. 18:30
Megosztás:

Eladói nyomás befolyásolta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 246,96 pontos, 0,54 százalékos csökkenéssel, 45 396,33 ponton zárt pénteken.
2023. 02. 03. 18:00
Megosztás:

Az agrárminiszter is aláírta a földadó ellen indított online petíciót

Az Agrárminisztérium és a kormány, ahogy eddig, a jövőben is a gazdálkodók mellett áll, és elítéli a helyi földadók bevezetésének minden formáját - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.
2023. 02. 03. 17:00
Megosztás:

Új szabályokra kell odafigyelnie a gazdálkodóknak a támogatások érdekében

Az uniós előírásoknak megfelelően a korábbiakhoz képest jelentősebb szerepet kapott az új Közös Agrárpolitikában (KAP) a fenntarthatóság, ugyanakkor a magyar kormány a nemzeti társfinanszírozás mértékének emelésével arra törekedett, hogy egyensúlyba kerüljenek a környezeti és versenyképességi szempontok - mondta az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleménye szerint a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Komáromban tartott fórumon.
2023. 02. 03. 16:32
Megosztás: