Bankmonitor: szétszakadt a mezőny a független pénzügyi közvetítők piacán

A közzétett nettó árbevételek alapján a hazai független pénzügyi közvetítők versenyét 2022-ben toronymagasan a Bankmonitor nyerte, jelentősen maga mögött hagyva a piaci szereplők középmezőnyét. Mindez jól mutatja, hogy az elmúlt években jelentősen átalakultak a közvetítőkkel kapcsolatos elvárások mind az ügyfelek, mind a pénzügyi intézmények részéről.

Bankmonitor: szétszakadt a mezőny a független pénzügyi közvetítők piacán

A 2022-es év vegyesen alakult a magyarországi hitelpiacon, mert bár éves összevetésben a lakossági hitelállomány 6,3 százalékkal, míg a vállalati hitelállomány 14 százalékkal nőtt, az új hitelek kihelyezése az utolsó negyedvére már jelentősen visszaesett a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint.

A teljes vállalati szegmensben például 14 százalékos, míg a kkv hitelek esetében 38 százalékos volt a visszaesés az utolsó három hónapban az előző év azonos időszakához képest. A negyedik negyedéves lakossági hitelkibocsátás éves összevetésben 34 százalékkal csökkent, a legnagyobb visszaesés ezen belül a lakáshiteleknél volt tapasztalható, amiért az NHP Zöld Otthon Program (ZOP) indulása miatti magas bázis, a hitelkamatok emelkedése és a visszaeső lakáspiaci tranzakciószám együttesen felelős.

A babaváró hitelek szerződéskötései bár 7 százalékkal meghaladták az előző év azonos időszaki kibocsátást, ám ez nagyrészt annak volt köszönhető, hogy a program eredetileg meghirdetett 2022. decemberi lezárása jelentős előrehozott keresletet generált, így az utolsó hónapban 70 milliárd forint összegben kötöttek babaváró szerződést a bankok.   

A fentiek miatt a 2022-es év komoly kihívás elé állította a független pénzügyi közvetítőket, a változó környezetben azok voltak képesek sikereseket elérni, akik széles termékkört kínálnak, nem pedig egyetlen területre koncentrálnak, valamint magas szintű szolgáltatást képesek nyújtani mind az ügyfelek, mind a bankok és a biztosítók irányába.

Az ügyfelek számára mind fontosabb ugyanis, hogy megtalálják a számukra elérhető legkedvezőbb pénzügyi termékeket a piacon, legyen szó lakáshitelről, személyi kölcsönről, bankszámláról, nyugdíj- és életbiztosításról vagy akár vállalati finanszírozásról.

A pénzügyi közvetítők munkája azonban azért is fontos, mert rajtuk keresztül olyan ügyfelek érkeznek a bankokhoz és a biztosítókhoz, akik már átestek egyfajta előszűrésen, valamint tájékozottak az adott termékkörrel kapcsolatos igénylési folyamatokat és elvárásokat illetően.

Sándorfi Balázs, a Bankmonitor ügyvezető alapítója elmondása szerint cégük sikere legfőképpen annak köszönhető, hogy többet nyújtanak a pénzügyi termékek összehasonlításánál. „Segítünk megtalálni az érdeklődőknek a céljaik eléréséhez a legjobb pénzügyi megoldásokat. Minden ember, minden élethelyzet más, éppen ezért ugyanazon célhoz sok esetben teljesen más út vezethet.”

A Bankmonitor éppen ezért nem egyszerűen csak a pénzügyi termékek összehasonlítását kínálja, hanem több száz fős szakértői hálózatával segíti az ügyfeleket a céljukhoz leginkább illeszkedő pénzügyi megoldások kiválasztásában. Egy pénzügyi közvetítőtől azonban ma már azt is elvárják az ügyfelek, hogy a pénzügyi termékek igényléséhez is segítséget nyújtson, legyen szó lakossági hitelről, bankszámláról, biztosításról, vagy valamilyen vállalati finanszírozásról.

A Bankmonitor szakértőinek munkáját fejlett informatikai rendszer támogatja, ami lehetővé teszi, hogy könnyebben megtalálják ügyfeleik számára a legkedvezőbb pénzügyi termékeket, így jóval több időt fordíthatnak a valós igények megértésére, megoldására. Ez azért is nagyon fontos, mert a magyar támogatási rendszer meglehetősen összetett, így a lakásvásárlók sok esetben a vissza nem térítendő támogatások, kedvezményes és piaci hitelek kombinációjával tudják megvalósítani lakáscéljukat.

Mennyibe kerül 1 köbméter lakossági földgáz most tényleg?

Ha a gázszámlánkra pillantunk, akkor sokunknak elmegy az életkedve is, mert nem értjük, hogyan lesz egy köbméter elfogyasztott földgázból korrigált mennyiség és azt pedig már végképp nem értjük, hogy a végén miért kell mégis MJ (megajoule) árat fizetnünk? Mitől függ a gáz fűtőértéke? És a legfontosabb kérdés: hány forintba kerül egy köbméter lakossági gáz jelenleg? Most végre Ön is megtudhatja!
2023. 12. 02. 02:00
Megosztás:

Felemás termeléscsökkentési döntés az OPEC ülésen, az olaj maradt a korábbi alacsonyabb árszinten

A nyersolaj árjegyzése a tegnapi, napközbeni alacsonyabb szinten maradt ma reggel.
2023. 12. 02. 01:00
Megosztás:

Mesterséges Intelligencia kriptót keresel? Ezeket nézd!

A mesterséges intelligencia, vagy röviden MI vagy AI 2023-ban fénysebességgel hódította meg a világot. Az új technológiával lehetővé vált, hogy hatalmas mennyiségű adatot akár másodpercek alatt fel lehessen dolgozni.
2023. 12. 02. 00:01
Megosztás:

Nőtt a gazdaság teljesítménye

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2023 harmadik negyedévében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 0,9 százalékkal nőtt az előző negyedévhez mérten - erősítette meg pénteken második becslésével a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 12. 01. 23:00
Megosztás:

Fejlesztési támogatást nyert el Füzesgyarmat

Egymilliárd forintból valósíthat meg hat fejlesztést a Békés vármegyei Füzesgyarmat - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2023. 12. 01. 22:00
Megosztás:

Leszállítja első Cybertruck-jait a Tesla

Hosszú várakozás és körülbelül kétévnyi folyamatos csúszás után úgy tűnik, hogy megkezdődhet a Tesla Cybertruck leszállítása a vásárlóknak.
2023. 12. 01. 21:00
Megosztás:

Vegyesen változott a forint péntek estére

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 01. 20:00
Megosztás:

Visszaesett a cseh gazdaság a harmadik negyedévben

Éves összehasonlításban 0,7 százalékkal gyengült a cseh gazdaság a harmadik negyedévben - derül ki a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pénteken nyilvánosságra hozott felülvizsgált becsléséből. Ez sorban már a harmadik negyedév, amelyben visszaesett a cseh gazdaság.
2023. 12. 01. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 12. 01. 19:00
Megosztás:

Szerény emelkedéssel zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 132,56 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 58 010,99 ponton zárt pénteken.
2023. 12. 01. 18:30
Megosztás:

Megbírságolták a K&H Biztosító Zrt.-t

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt - jelentette be pénteki közleményében a felügyeleti hatóság.
2023. 12. 01. 18:00
Megosztás:

Hűtőhasználati útmutatót készített a Nébih a pazarlás csökkentésére

Hűtőhasználati útmutatót állított össze karácsonyra a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjában, hogy segítsen az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában - számolt be a hivatal pénteki közleményében.
2023. 12. 01. 17:30
Megosztás:

Három kulcsfontosságú abroncstechnológia, ami szükséges az elektromos átálláshoz

A Goodyear minden új és jelenlegi gumiabroncsát úgy optimalizálja, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtson ne csak a belső égésű motorral (ICE) hajtott járműveken, hanem az elektromos autókon is. Ezt az alkalmasságot a gyártó az új Goodyer EV-Ready logó bevezetésével teszi még inkább egyértelművé.
2023. 12. 01. 17:00
Megosztás:

A kormány köszönetét fejezi ki a magyar vállalkozásoknak

A kormány a Magyar Vállalkozók Napján köszönetét és elismerését fejezi ki a magyar vállalkozások teljesítménye előtt, hiszen a vállalkozások adják a magyar gazdaság gerincét és tartópillérét - fogalmazott pénteki közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
2023. 12. 01. 16:30
Megosztás:

Karácsony előtt is érdemes használni az Árfigyelőt

Pénzt és időt spórolhatnak a családok a karácsonyi nagybevásárlások során az online Árfigyelő használatával - hívja fel a figyelmet pénteki közleményében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).
2023. 12. 01. 16:00
Megosztás:

Drága vagy olcsó az S&P500? – Magnificent Seven II.

A nagy házak egyre-másra jönnek elő az S&P500 jövő évi teljesítményére vonatkozó várakozásaikkal.
2023. 12. 01. 15:30
Megosztás:

Újabb rekordra nőtt a 4iG árbevétele

Ismét erős negyedévet zárt az infokommunikációs 4iG-csoport, a cég az első háromnegyedévben rekordösszegű árbevételt és EBITDA-t ért el, az adózott eredmény azonban mínusz 6,4 milliárd forint volt, az egy évvel korábbi mínusz 11,7 milliárd után.
2023. 12. 01. 15:00
Megosztás:

Száznál is több adventi programmal készültek a Tourinformok

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) felhívására 41 Tourinform iroda csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelyben a négy adventi hétvégén 114 programmal várják az érdeklődőket - közölte az MTÜ pénteken az MTI-vel.
2023. 12. 01. 14:30
Megosztás:

Nőtt az AutoWallis árbevétele és nyeresége

Az AutoWallis Nyrt. több mint egyharmadával növelte árbevételét és nyereségét az első három negyedévben, mindkét mutató szeptember végére meghaladta a 2022-es egész éves értéket - tájékoztatott a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön. Közölték: jövő év első felében felfelé módosíthatják a 2025-re kitűzött tervszámokat.
2023. 12. 01. 14:00
Megosztás:

Csökkent a Duna House Group negyedéves árbevétele

A Duna House Group harmadik negyedévi árbevétele 7,1 milliárd forint volt, 15 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a menedzsment a legtöbb piacán javulásra számít jövőre.
2023. 12. 01. 13:30
Megosztás: