Befektetés a jövőbe - hogyan vehetjük rá a fiatalokat az öngondoskodásra?

Hazánkban is egyre égetőbb kérdéssé válik a lakosság megtakarítási hajlandósága, hiszen a népesség öregedésével egyre nehezebben tartható fenn nyugdíjrendszerünk, miközben a magyarok csupán ötöde tesz félre idős korára. Ezért is különösen fontos, hogy a közel 2 milliós Y generáció, vagyis a fiatal felnőttek mihamarabb gondoskodni kezdjenek későbbi anyagi biztonságukról. A Generali Biztosító kutatása szerint a korosztály pénzügyi döntéseit egyszerre befolyásolják az élethelyzetbeli változások, a megélhetés feltételei és a rendelkezésre álló pénzügyi termékek, a szolgáltatóknál pedig a nyílt kommunikációt, a rugalmas megoldásokat és a bizalmi kapcsolatot keresik.

Befektetés a jövőbe -  hogyan vehetjük rá a fiatalokat az öngondoskodásra?

Egyre „forróbb” téma az öngondoskodás kérdése, hiszen 2020-ban már minden ötödik magyar 65 évnél idősebb volt, 2040-re pedig minden harmadik hazai lakos lesz ebben az életkorban, ami rendkívüli terhet ró a nyugdíjrendszerre. Bármennyire is messzinek tűnik azonban ez az életszakasz a mai fiatal felnőttek számára, nagyban meghatározza az előttük és utánuk járó generációk jövőjét az, hogy mikor és mennyit fektetnek saját nyugdíjas éveikbe. A mai Y generáció a hazai lakosság csaknem ötödét teszi ki, így az X-esek után a legnépesebb nemzedékként vannak jelen a munkaerőpiacon, tehát komoly gazdasági erővel rendelkeznek. A Generali kutatása az Y-osokat kérdezte arról, hogyan látják saját pénzügyeiket, mi alapján hozzák meg ehhez kapcsolódó döntéseiket és hogyan vonhatnánk be őket minél hamarabb az öngondoskodásba – mindannyiunk érdekében.

Buli, tanulás, család, munka – a sokszínű generáció

Habár hajlamosak vagyunk felületes sztereotípiák és tapasztalatok alapján megítélni az 1982 és 1995 között született korosztályt, nagyon is változatos képet mutat ez a generáció. Az valóban általános jelenségnek tűnik, hogy a felnőtté válás időszaka jelentősen megnyúlik: ennek, valamint a pénzügyekkel kapcsolatos hiányos edukációnak tudható be, hogy az Y-osok gyakran később önállósodnak anyagi szempontból, és amikor ez megtörténik, akkor is sokat nyom a latba a szülők véleménye, illetve az általuk hozott pénzügyi döntések. Sok esetben összecsúsznak a tanulmányok, a munka és a családalapítás, és az azonos korú fiatalok gyakran egészen más életszakaszban járnak: van, aki 30 évesen még a szüleivel él, mások pedig már saját ingatlanukban nevelik gyermekeiket. Úgy tűnik tehát, hogy hiba lenne általánosítani a generációt pénzügyi attitűdjei kapcsán.

„A kutatásunk megmutatta, hogy minden tekintetben tévedés homogén csoportként kezelni az Y-osokat. Ha szeretnénk őket megszólítani és ráébreszteni őket, mekkora jelentősége van a jövőjük szempontjából az öngondoskodásnak, leginkább az adott élethelyzetükhöz alakítható, rugalmas pénzügyi termékeket kell kínálnunk nekik. Emellett sokkal hangsúlyosabb pénzügyi edukációra és világos kommunikációra lenne szükség, ez közös érdekünk” – mondja Schaub Erika, a kutatást készítő Generali személybiztosításokért felelős igazgatósági tagja.

Rövid távon az ár, hosszabb távon a bizalom a nyerő

A megfelelően rugalmas pénzügyi termékek és az egyes élethelyzetekhez szabott megoldások mellett a megkérdezett fiatalok szerint az anyagi körülmények és a bérszínvonal az egyik legmeghatározóbb tényező a megtakarításoknál. A válaszadók szerint akkor jutnak el az Y-osok az öngondoskodás gondolatához és kezdenek el a jövőjükbe fektetni, amikor úgy érzik, kellő számú tételt kipipáltak a bakancslistájukon: szeretnek utazni, elektronikai cikkekre és kütyükre költeni. A kisebb értékű pénzügyi termékeknél, biztosításoknál az ár dominál, azonban mikor nagyobb pénzügyi kötöttségeket vállalnak, akkor a bizalom, a nyílt kommunikáció és a személyes kapcsolat számít, ezzel tudják leginkább megszólítani és elkötelezni őket a szolgáltatók. Az azonban valóban igaz, hogy sokszor döntenek hirtelen, impulzívan: elegendő akár egyetlen rossz tapasztalat, egy későn megválaszolt email vagy rosszul kezelt panasz, és az Y-osok máris továbbállnak. „Ez számunkra azt jelenti, hogy jól képzett, kezdeményező és személyesen elérhető tanácsadókra van szükségünk, akik megbízható partnerei tudnak lenni a fiataloknak a pénzügyek terén” – teszi hozzá Schaub Erika.

Robotsebészeti eszközzel műthetnek az onkológiai klinikán és a dél-pesti kórházban

Uniós támogatással világszínvonalú robotsebészeti gép beszerzésére nyílt lehetősége az Országos Onkológiai Intézetnek és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetnek - jelentette be az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten.
2021. 10. 19. 14:30
Megosztás:

Csütörtöktől AstraZeneca-vakcinával is oltanak Izraelben

Izraelben csütörtöktől a brit-svéd gyógyszergyártó AstraZeneca vakcinájával is oltanak különleges esetekben - jelentette az izraeli média.
2021. 10. 19. 14:00
Megosztás:

Holnapig még lehet pályázni a KKV-k kapacitásbővítő támogatására

A rendelkezésre álló 13,7 milliárd forintos keretre már közel hatszáz vállalkozás pályázata érkezett be mintegy négyezer fő foglalkoztatására, összesen 13,5 milliárd forint értékben - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a tárca keddi közleménye szerint. Bodó Sándor közölte: a kimagasló érdeklődésre tekintettel a kkv kapacitásbővítés ösztönzése munkaerőpiaci programra október 20-án éjfélig lehet pályázatot benyújtani.
2021. 10. 19. 13:30
Megosztás:

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 10. 19. 13:00
Megosztás:

A tavalyi évhez képest is tovább estek a befektetési célú ingatlanvásárlások

Még a tavalyi átlagos hozamszinttől is elmarad az idei a befektetési célú ingatlanvásárlásoknál a Takarék Index elemzőinek vizsgálata szerint, a legnagyobb hozamot vidéki használt ingatlan vásárlásával lehet elérni.
2021. 10. 19. 12:30
Megosztás:

Felemásan teljesültek az emberek 10 éves pénzügyi várakozásai

A lakosság felének tíz éve sem volt és most sincs megtakarítása, a tíz évvel ezelőtti pénzügyi várakozásaikhoz képest közel ugyanannyi a csalódottak aránya, mint azoké akiknek teljesültek vagy túlteljesültek a tervei - derült ki a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív, kutatásából, amelynek részleteit kedden közölték az MTI-vel.
2021. 10. 19. 12:00
Megosztás:

Kína a NATO jövőbeni biztonságpolitikájának fontos eleme lesz

A NATO főtitkára szerint a szövetség jövőbeni tevékenységének fontos eleme lesz a Kína részéről megnyilvánuló biztonsági fenyegetések elhárítása.
2021. 10. 19. 11:30
Megosztás:

Könnyebb lesz a vállalati korrupció bejelentése egy uniós előírás alapján

Hamarosan minden hazai közép- és nagyvállalatnál lehetővé kell tenni, hogy egy névtelenséget biztosító etikai forródróton keresztül jelenthessék a dolgozók a szabálysértéseket, az Európai Unió idén december 17-ig adott erre időt a több mint 249 főt alkalmazó szervezeteknek - hívta fel a figyelmet az EY tanácsadó közleményében.
2021. 10. 19. 10:30
Megosztás:

Jó volt a Mol Bubik kihasználtsága az elmúlt öt hónapban

A közbringarendszer májusi megújulása óta - öt hónap alatt - már több mint egymillió alkalommal használták a kerékpárokat - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-t.
2021. 10. 19. 10:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Erősödéssel kezdték a keddi kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók.
2021. 10. 19. 09:30
Megosztás:

Növekszik az érdeklődés a gazdijogsi program iránt

Már csaknem 2600-an regisztráltak a felelős állattartást támogató gazdijogsi képzésre - mondta a program hétfői sajtótájékoztatóján Bognár Lajos, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos.
2021. 10. 19. 09:00
Megosztás:

Ötszörösére emelkedett az oltási hajlandóság Romániában, ez áll a háttérben

Romániában több mint ötszörösére emelkedett az oltási hajlandóság az utóbbi egy hónapban, amióta a kormány bejelentette, hogy belföldön is bevezeti az uniós védettségi igazolvány használatát.
2021. 10. 19. 08:30
Megosztás:

Ötvenezer közelében a napi új esetek száma Nagy-Britanniában

A hétfői adatok szerint 50 ezer közelébe - a nyár közepe óta nem mért szintre - emelkedett az újonnan regisztrált koronavírus-fertőződések száma Nagy-Britanniában. A Downing Street szóvivője ugyanakkor közölte, hogy a kormány nem tervezi korlátozások bevezetését.
2021. 10. 19. 08:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedd reggel a bankközi piacon hétfő estéhez képest.
2021. 10. 19. 07:30
Megosztás:

La Palma szigetén több mint húsz intézményben kezdődött meg az oktatás

A vulkánkitörés okozta egy hónapos kényszerszünet után több mint négyezer gyerek számára indult újra az oktatás hétfőn a spanyol Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén.
2021. 10. 19. 07:00
Megosztás:

A Naftohazi gázvállalat kérelmezte részvételét az Északi Áramlat-2 minősítésében

A Naftohaz ukrán állami gázvállalat kérelmet nyújtott be a német szabályozó hatósághoz az Északi Áramlat-2 orosz gázvezeték minősítésében való részvételre - közölte Jurij Vitrenko, a vállalat vezetője hétfői kijevi sajtótájékoztatóján.
2021. 10. 19. 06:30
Megosztás:

107 ezer termelő kapott már az első napon területalapú támogatási előleget

Az előlegfizetés első napján 107 ezer termelő számára mintegy 73 milliárd forint területalapú támogatás (SAPS támogatás) indult meg, keddtől pedig több mint 3000 tejtermelő részére 14 milliárd forint termeléshez kötött tejhasznú tehén támogatás kifizetése kezdődik el - ismertette Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium közleményében, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-hez.
2021. 10. 19. 06:00
Megosztás:

Az EU-ban eddig ennyi Covid-igazolványt állítottak ki

Az Európai Unióban több mint 591 millió példányban állították ki ez idáig a koronavírus-járvány elleni védettséget igazolni hivatott, digitális Covid-igazolványt, négy kontinens 43 országa csatlakozott már az uniós rendszerhez - közölte hétfőn Brüsszelben az Európai Bizottság.
2021. 10. 19. 05:30
Megosztás:

Üzemkész az Északi Áramlat-2 első vezetéke

Befejeződött az Északi Áramlat-2 gázvezetékpár első vezetékének feltöltése, amely így üzemkésszé vált - közölte a projektet irányító Nord Stream 2 AG hétfőn.
2021. 10. 19. 05:00
Megosztás:

Új területre tör be a MediaMarkt

A budapesti Pólus Center MediaMarkt áruházában is elérhetővé vált októbertől az RS Bútor számos terméke. A kísérleti jelleggel kialakított hibrid bemutatóteremben együtt kínálják a konyhabútorokat, s az azokba beépíthető, illetve hozzájuk illeszkedő háztartási gépeket, eszközöket. A kiállított konyhabútorok a beépített vagy azokon elhelyezett műszaki cikkekhez hasonlóan helyben meg is megvásárolhatók.
2021. 10. 19. 04:30
Megosztás: