Belvárosi ingatlanokat adna el Szombathely önkormányzata

Belvárosi ingatlanokat adna el Szombathely ellenzéki többségű önkormányzata, amely idei költségvetésében több mint 666 millió forint "vagyongazdálkodási bevételt" irányzott elő. A Fidesz közgyűlési frakciója szerint nem megfontolt gazdálkodás, hanem vagyonfelélés zajlik.

Belvárosi ingatlanokat adna el Szombathely önkormányzata

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester úgy fogalmazott: az önkormányzatnak a város működőképességének megőrzése érdekében minden lehető forrást mozgósítania kell, a vagyonértékesítés csak egy az alkalmazott eszközök közül, szavai szerint ha a központi költségvetésből megfelelő támogatás érkezik, "menet közben is leállítják" az értékesítést.

Illés Károly (Fidesz) frakcióvezető viszont úgy fogalmazott: "a családi ezüst már elfogyott, most az aranyat adják el", amivel nem értenek egyet, ezért nem szavazták meg az előterjesztést.

A szombathelyi közgyűlés csütörtöki ülésén döntöttek arról is, hogy az önkormányzat ingyenesen több mint 10 ezer négyzetméteres területet biztosít a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia új kézilabda-csarnokának építéséhez, amelynek tervezéséhez a Magyar Kézilabda Szövetség határozata szerint 89,6 millió forint már rendelkezésre áll.

Elhangzott, hogy az önkormányzat saját forrásaiból nem tudja vállalni a csarnok felépítésének és fenntartásának költségeit, a milliárdos nagyságrendűre becsült beruházás forrásai egyelőre nem ismertek, a terület felajánlásával a város csupán azt fejezte ki, hogy nem kívánja útját állni a fejlesztésnek. A kézilabda egyesület viszont bízik a TAO-bevételekben, és központi költségvetési támogatásban. A Fidesz frakció nem vett részt a szavazásban.

A közgyűlésen bejelentették, hogy Geszler Mária Kossuth-díjas keramikus a városnak adományozza életművének egy részét, a 45 darab nagyméretű porcelán faliképből és szoborból álló gyűjteményből a Szombathelyi Képtárban rendeznek be állandó kiállítást.

A közgyűlésen elfogadott előterjesztés szerint április 17-én kezdheti meg működését Szombathely legújabb, 660 millió forintos támogatással felépült 48 férőhelyes bölcsődéje. A Városligeti Bölcsőde berendezéséhez az önkormányzat 8,9 millió forinttal járult hozzá, az új létesítmény alapító okiratát már készítik.

Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Növekvő forgalom mellett emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 47 869,61 ponton zárt pénteken, 296,26 ponttal, 0,62 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2023. 06. 04. 10:00
Megosztás:

Átadták az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjait

Átadták az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia (OTIO) díjait szombaton a fővárosban. A két napon át a Budapesti Műszaki Egyetemen lezajlott döntő résztvevői közül tíz pályaművet ismertek el.
2023. 06. 04. 08:00
Megosztás:

Rekordösszeg az agrárium fejlesztésére

A Vidékfejlesztési Programban megítélt támogatások kifizetéséhez kapcsolódóan a magyar költségvetés az idén 750 milliárd forintot biztosít, amelyből 386 milliárd forint már megérkezett az érintettekhez - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.
2023. 06. 04. 07:00
Megosztás:

Erdogan harmadszor is letette az államfői esküt

Az újraválasztott török elnök, Recep Tayyip Erdogan szombaton letette az államfői esküt a török parlamentben, és ezzel megkezdődött harmadik elnöki ciklusa.
2023. 06. 04. 06:00
Megosztás:

Ingyen ételt és italt kínáló automatákat telepítettek Japánban

Földrengés és tájfun esetén ingyenes ételt kínáló automatákat helyeztek üzembe a természeti katasztrófákra való felkészülés jegyében Akóban, Japán egyik természeti csapások által fokozottan veszélyeztetett területén fekvő tengerparti városában - írta a Mainicsi Simbun japán napilap beszámolója alapján a The Guardian című brit lap.
2023. 06. 04. 05:00
Megosztás:

Mennyi a diákmunkások órabére?

A Prohuman Diákmunka iskolaszövetkezet szerint a diákmunkás átlagos órabérek 1700 és 2000 forint között alakulnak az idén, de a kiemelt területeken akár 4000 forintot is lehet keresni.
2023. 06. 04. 04:00
Megosztás:

Pozitív változást hozhat az új építészetről szóló törvény

Az új, magyar építészetről szóló törvény a budapesti agglomeráció élhetőségét is szolgálja. Erről tárgyalt az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) részéről Lánszki Regő építészeti államtitkár az érintett térség polgármestereivel a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács aktuális ülésén, ahol bemutatta a készülő törvénytervezetet - közölte a minisztérium pénteken az MTI-vel.
2023. 06. 04. 03:00
Megosztás:

Nagyon erős UV-B sugárzás várható vasárnap az ország nagy részén

Nagyon erős UV-B sugárzás várható vasárnap az ország nagy részén - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton.
2023. 06. 04. 01:00
Megosztás:

Kínában járt a CIA igazgatója

Titkos látogatást tett Kínában az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója - írta amerikai kormányforrásokat idézve a szombati Financial Times.
2023. 06. 04. 00:01
Megosztás:

Veszprém autóbuszokkal segíti a kárpátaljai önkormányzatokat és intézményeket

Átadták a kárpátaljai kedvezményezetteknek a Veszprém városa által humanitárius segélyként felajánlott 14 darab használt, de jó műszaki állapotú városi autóbuszflotta utolsó, 4 járműből álló tételét.
2023. 06. 03. 23:00
Megosztás:

Mi az EPR? Extended Producer Responsibility fogalma és az Európai Uniós szabályozás

Az EPR (Extended Producer Responsibility), vagyis a Kibővített Termelői Felelősség egy környezetvédelmi elv, amely a termelőkre helyezi a felelősséget a termékek teljes életciklusának környezeti hatásaiért. Az EPR célja, hogy ösztönözze a termelőket a termékek környezetbarát tervezésére, a hulladék minimalizálására és a hulladék újrahasznosítására vagy megfelelő kezelésére.
2023. 06. 03. 22:00
Megosztás:

Nőtt a francia ipari termelés

Áprilisban a vártnál nagyobb mértékben nőtt a francia ipari termelés az előző havihoz képest a francia statisztikai hivatal, az INSEE pénteki jelentése szerint.
2023. 06. 03. 21:00
Megosztás:

Átadták a Király Sportlétesítmény újabb fejlesztéseit Szombathelyen

Átadták a szombathelyi Király Sportlétesítmény több mint 4,2 milliárd forintos költségvetési forrásból megvalósult fejlesztéseit, melyek során megújult és két újabb, az UEFA-előírásoknak megfelelő élőfüves pályával, valamint két edzőterülettel bővült az eddigi pályarendszer. Felépült egy háromszintes, 1800 négyzetméter alapterületű bentlakásos sportdiagnosztikai és rekreációs központ, továbbá egy 1300 négyzetméter alapterületű, irodákat és öltözőket is magában foglaló épület is.
2023. 06. 03. 20:00
Megosztás:

Júliustól a szennyező fizeti a hulladék kezelési költségét

Az államtitkár rámutatott: ez a gyártókat arra ösztönzi, hogy kevesebb hulladékot képezzenek, több legyen az újrahasznosított termék és csomagolóanyag, illetve környezetbarát anyagokat használjanak. A környezetszennyező termékek gyártói által fizetendő díjat megállapító rendelet a Magyar Közlöny június 2-i számában jelent meg.
2023. 06. 03. 19:00
Megosztás:

Jól sportoló fiatalokat díjazott a sportállamtitkárság

Díjátadó ünnepség keretében jutalmazta a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága az iskolában és a sportban is kiemelkedő eredményeket elérő diákokat a Stefánia Palotában pénteken.
2023. 06. 03. 18:00
Megosztás:

Javította a Mol osztályzati kilátását a Fitch Ratings

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról a Mol hosszú lejáratú adósság-kötelezettségeinek osztályzatára érvényes kilátást pénteken a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő egyidejűleg megerősítette a magyar olaj- és földgázipari cég befektetési ajánlású, "BBB mínusz" szintű besorolását.
2023. 06. 03. 17:00
Megosztás:

Bukarestből Székelyföldre utazott a magánlátogatáson Romániában tartózkodó brit uralkodó

Bukaresti "félhivatalos" programja után péntek este megérkezett székelyföldi birtokára, Zalánpatakra III. Károly brit uralkodó - közölte az erdélyi Krónika hírportál szombaton.
2023. 06. 03. 16:00
Megosztás:

Korszerűsítik a járóbeteg-szakellátást Makón és Hódmezővásárhelyen

Uniós támogatással, csaknem 300 millió forintból korszerűsítik a járóbeteg-szakellátást a makói és a hódmezővásárhelyi kórházban - tájékoztatta a Hódmezővásárhelyi-Makói Egészségügyi Ellátó Központ az MTI-t.
2023. 06. 03. 15:00
Megosztás:

Vissza minősítette Fehéroroszországot a Moody's

A lehetséges legrosszabb, gyakorlatilag államcsődöt jelző besorolási szintre minősítette vissza Fehéroroszországot a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal indokolta a lépést, hogy Fehéroroszország egyoldalúan saját valutájára denominálta át devizakötelezettségeinek törlesztését, és a Moody's minősítési módszertana szerint ez törlesztési csődnek felel meg.
2023. 06. 03. 14:00
Megosztás:

Beerősítettek a nyugdíjas évekre készülő magyarok

Rákapcsoltak a jövő nyugdíjasai, legalábbis a K&H legfrissebb adatai erre utalnak. Az idei első negyedévben ugyanis a tavalyi év ugyanezen időszakához képes 73 százalékkal nőtt az állami támogatással - adóvisszatérítéssel igénybe vehető - nyugdíjbiztosítási szerződések száma. A magyarok egyre korábban döntenek az öngondoskodásról, a nyugdíjbiztosítással rendelkezők átlagéletkora 2020 óta két évvel, alig több mint 41 évre csökkent.
2023. 06. 03. 13:00
Megosztás: