BÉT Legek 2022: Kiderült kik voltak a tavalyi évben a tőzsde legjobbjai

A több mint két évtizedes tradíciót folytatva idén is megrendezte a Budapesti Értéktőzsde a BÉT Legeket, amelynek keretében a tavalyi évben kiemelkedő teljesítményt nyújtó tőkepiaci szereplők részesültek elismerésben. A díjak odaítélésével és az ünnepélyes rendezvénnyel a Budapesti Értéktőzsde a hazai tőkepiaci ökoszisztéma fejlődése előtt kíván tisztelegni. A nagyszabású gálaeseményen Patai Mihály, a Budapesti Értéktőzsde elnökének köszöntőjét követően Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára is előadást tartott.

BÉT Legek 2022: Kiderült kik voltak a tavalyi évben a tőzsde legjobbjai

Február 23-án került megrendezésre a hazai pénzügyi- és tőkepiaci világ egyik legrangosabb díjátadó eseménye, a BÉT Legek. A BÉT ezúttal összesen 24 kategóriában díjazta a jelölteket. A győztesek mezőnye a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a Tőzsdei Tanácsadó Testület tagjaiból álló szakmai zsűri véleménye és a tőzsdei szereplők piaci teljesítménye nyomán alakult ki. Az év hazairészvény-kereskedési platformja ezúttal is a felhasználók online leadott szavazatai alapján került kiválasztásra.

Dr. Patai Mihály elnöki köszöntőjét követően Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár gratulált a díjazottaknak, majd ’Családtámogatások pénzügyi szempontú megközelítése’ címmel tartott előadást.

„Családpolitikánk három legfontosabb pillére továbbra is a családok anyagi biztonságának megteremtése, a döntési szabadság támogatása és a születések számának növelése egyebek mellett a családtámogatások pénzügyi szempontú megközelítésén keresztül. A hazai háztartások megtakarítása közel megháromszorozódott az elmúlt évben, így kiemelten dolgozunk azon, hogy a családok tudatosan fektessék be megtakarításaikat.” – hangzott el Hornung Ágnes, családokért felelős államtitkár előadásában.

„A hazai tőkepiac fejlődését, erejét mutatja, hogy a Budapesti Értéktőzsde kibocsátóinak aktivitása 2022-ben, a számos külső kihívás ellenére sem csökkent, legyen szó a szabályozott piacról, a középvállalati platformunkról, vagy a kötvényszegmensről. Fontos eredményt jelent a BÉT számára emellett az is, hogy a kereskedés volumene meghaladta az előző évek átlagát. Mindezek a sikerek elismerést érdemelnek, amelynek, tradicionális módon a BÉT Legek ad teret” – nyilatkozta Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója az idei BÉT Legek gálaeseménnyel kapcsolatban.

Az egyik legnagyobb érdeklődést övező elismerést, az Év befektetési szolgáltatója díjat idén az OTP Bank Nyrt. vehette át. A bank emellett kibocsátóként is eredményes volt, hiszen a Kibocsátói transzparencia díjat és Az év legnagyobb forgalmat elért részvénykibocsátója címet is elnyerte. Utóbbi kategóriában a MOL Nyrt.-t előzte meg, amely így a második legnagyobb forgalmat elért részvénykibocsátó lett, a bronzérmet pedig a Richter Gedeon Nyrt. vihette haza.

A Budapesti Értéktőzsde a tavalyi évhez képest 6 új kategóriában hirdetett nyertest. Az Év legnagyobb új részvénybevezetése címet a 2022-ben a Prémium kategóriában megjelent Vienna Insurance Group AG vihette haza, az Év elemző műhelyének pedig a Concorde Értékpapír Zrt. bizonyult.

A tőkeemelések kapcsán immár 3 különböző díjat ítélt oda a zsűri: Az év legnagyobb fúzióval megvalósuló alaptőke-emelése elismerést a MKB Bank Nyrt., Az év zártkörű alaptőke-emelése díjat a 4iG Nyrt., Az év nyilvános alaptőke-emelése címet pedig a Masterplast Nyrt. nyerte el.

A BÉT középvállalati piacához, az Xtendhez kapcsolódóan új kategóriát képviselt az Az év kijelölt tanácsadója a BÉT Xtend piacon cím, amellyel a Navigator Investments Nyrt. gazdagodott. A BÉT Xtend különdíjat a Gloster Infokommunikációs Nyrt.-nek ítélte oda a szakmai zsűri, míg Az év kibocsátója a BÉT Xtend piacon elismerést a NAP Nyrt. kapta meg.

A társadalmi szerepvállalással kapcsolatos, szintén jelentős presztízzsel bíró díjak is gazdára találtak – a Felelősségvállalás, fenntarthatóság, felelős vállalatirányítási díjat az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt., a Befektetői tudatosság terjesztéséért járó díjat pedig a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe szerezte meg.

Az év legnagyobb forgalmú részvénykereskedő cége kategóriában a WOOD & Company győzedelmeskedett, a dobogó második fokára a Concorde Értékpapír Zrt. léphetett fel, a harmadik helyért járó díjat pedig az Erste Befektetési Zrt. vehette át. Az év legnagyobb forgalmú határidős részvénykereskedő cége címet az Erste Befektetési Zrt.-nek, Az év legnagyobb forgalmú határidős devizakereskedő cége elismerést a Raiffeisen Bank Zrt.-nek ítélték oda. A tavalyi év során bevezetett Hosszú távú árfolyam emelkedést elérő vállalatnak járó elismerést ezúttal a 4iG Nyrt. érdemelte ki.

A szakmai zsűri helyett Az év hazairészvény-kereskedési platformja kategóriában szereplő szervezetekre idén is a közönség szavazhatott, online formában. Az előző évekhez hasonlóan ismételten a KBC Securities online kereskedési rendszerére adták le a legtöbb voksot.

Az MI terjedésével emberek tömegei veszíthetik el az állásukat

A mesterséges intelligencia már most is fontos szerepet játszik az élet szinte minden területén, térhódítása várhatóan még nagyobb méreteket ölt majd az elkövetkezendő években. Ez a dinamikus fejlődés megállíthatatlan, tudatosan azonban előnyt kovácsolhatunk a technológiából. A rugalmasság és a gyors válaszreakció jelenthet megoldást mindazok számára, akiknek munkáját kiváltja majd az MI.
2023. 05. 29. 04:00
Megosztás:

Özvegyi nyugdíj 2023-tól törvényesen - Meddig kaphatja valaki az özvegyi nyugdíjat?

Az özvegyi nyugdíj Magyarországon azoknak a házastársaknak jár, akiknek az egyik fél elhunyt, és a házasság időtartama alatt legalább egyikük ellátásra jogosult volt a társadalombiztosítási rendszerben. Az özvegyi nyugdíj a megmaradt házastársnak az elhunyt házastárs által a nyugdíjbiztosításba befizetett járulékokból számított összeg, amely az elhunyt házastárs halálát követően a megmaradt házastárs számára folyósításra kerül. Kinek jár az özvegyi nyugdíj és meddig folyósítják az özvegyi nyugdíjat a hatályos szabályozás szerint? A kérdésekre a választ az ado.hu szakmai portál blogbejegyzése alapján ismerjük meg.
2023. 05. 29. 02:00
Megosztás:

Informatikai probléma miatt nő a várakozás a határátkelőhelyeken és a repülőtéren

nformatikai rendszerprobléma merült fel vasárnap 22 óra 53 perctől több közúti határátkelőhelyen és a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a probléma miatt megnövekedett várakozási idővel kell számolni - ismerteti a police.hu
2023. 05. 29. 00:01
Megosztás:

Darázs irtása a ház körül, házi módszerek darázs ellen és darázscsapda készítése

Darázs elleni szerek házilag. Darázsirtó és risztó módszerek. Hogyan lehet házilag darázscsapdát készíteni? A darazsak jelenléte körül a ház körül kellemetlenséget és potenciális veszélyt jelenthet. Íme néhány módszer, amelyek segíthetnek a darazsak elűzésében:
2023. 05. 28. 22:00
Megosztás:

Ipari, beruházási, külkereskedelmi adatok érkeznek a napokban

Több statisztikai jelentés várható a jövő héten, közöttük az ipari termelői árak, a beruházásokról szóló és a külkereskedelmi statisztika.
2023. 05. 28. 21:00
Megosztás:

Június 24-én rendezik meg a Múzeumok éjszakáját

Június 24-én, szombaton rendezik meg a Múzeumok éjszakáját, amelynek kiemelt helyszíne az idén Veszprém lesz - közölték a szervezők az MTI-vel.
2023. 05. 28. 20:00
Megosztás:

Magyar futók nyerték a 111 kilométeres hegyi ultramaratont

Klucsár Marcell nyerte a 111,1 kilométeres Salomon Ultra-Trail Hungary ultratávú terepfutó versenyt vasárnap, a győztes 11 óra 39 perc 58 másodperc alatt teljesítette a távot, melyet 4182 méteres szintkülönbség, a Pilis és a Visegrádi-hegység csúcsai nehezítettek.
2023. 05. 28. 19:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 05. 28. 18:05
Megosztás:

A Velencei-tónál indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja

Június 30-án indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja, amely a többi közt operagálával, koncertekkel, csónakos és kerékpáros túrával, családi nappal, főzőversennyel várja az érdeklődőket a Velencei-tónál, majd Tiszafüreden és a Balatonnál - közölték a szervezők az MTI-vel.
2023. 05. 28. 17:00
Megosztás:

Ilyen időnk lesz a jövő héten

A jövő héten is kora nyárias idő várható sok napsütéssel, gomolyfelhőkkel és 25 Celsius-fok körüli maximumokkal. Kedden többfelé, a hét többi napján elszórtan lehet zápor, zivatar - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2023. 05. 28. 16:00
Megosztás:

Már ötvenezer beteg kapott ellátást az új ügyeleti rendszerben

Pünkösdre átlépte az 50 ezret az Országos Mentőszolgálat új alapellátási ügyeleti rendszerében ellátott betegek száma - közölte a mentőszolgálat szóvivője vasárnap az MTI-vel.
2023. 05. 28. 15:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 2,12 százalékos, 985,96 pontos emelkedéssel 47 573,35 ponton fejezte be a hetet.
2023. 05. 28. 14:00
Megosztás:

Újabb 5 évre Takács Géza lett a Vetőmag Szövetség elnöke

Takács Géza maradt a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. A testület vezető tisztségére 2007-ben kinevezett agrárszakember 2028-ig látja el az elnöki teendőket. A szövetség alelnökei Cs. Nagy István, Mátrai Tibor és dr. Vida Gyula lettek.
2023. 05. 28. 13:00
Megosztás:

Az EU megállapodást kötött a BioNTech-Pfizer vállalattal az oltóanyagok szállításáról

Az Európai Bizottság a tagállamokkal együtt és azok nevében megállapodást között a BioNTech és a Pfizer gyógyszeripari vállalatokkal a koronavírus elleni vakcinák jövőbeli szállításának feltételeiről - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
2023. 05. 28. 12:00
Megosztás:

Ma tartják a török elnökválasztás második fordulóját

Ma tartják Törökországban a köztársaságielnök-választás második fordulóját, amelyen Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő államfő és a fő ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu mérkőzik meg egymással.
2023. 05. 28. 11:00
Megosztás:

Hamis mosószereket kínált egy webáruház

Hamis mosószereket kínált vevőinek egy webáruház, az ellenőrök próbavásárlással buktatták le a csalókat - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2023. 05. 28. 10:00
Megosztás:

Nőtt az élelmiszeripari beruházások összértéke

Az élelmiszeripari beruházások összértéke az előzetes adatok alapján 9 százalékkal nőtt tavaly 2021-hez viszonyítva - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) pénteken közzétett jelentésében.
2023. 05. 28. 09:00
Megosztás:

Hogyan kávézik a magyar?

Tavaly a teljes magyarországi kávépiac értéke meghaladta a 77 milliárd forintot, ezen belül a kapszulás kávékra 19 milliárd forintot költöttek a vásárlók, ami 9 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A koffeinmentes kávék forgalma értékben 2 százalék volt, volumenben pedig egy százalékát adják a teljes kávépiacnak, mégis elmondható, hogy a kávéfogyasztók több mint harmada rendszeresen fogyaszt koffeinmentes kávét.
2023. 05. 28. 08:00
Megosztás:

Áprilisban ennyi volt a foglalkoztatottak száma

Áprilisban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 710 ezer volt, 29 ezerrel több, mint egy éve. A február-áprilisi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 14 ezerrel több, 4 millió 698 ezer volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 05. 28. 07:00
Megosztás:

Spanyolországban helyhatósági választásokat tartanak

Helyhatósági választásokat tartanak Spanyolországban vasárnap, több mint nyolcezer település, továbbá tizenkét autonóm régió (tartomány) vezetéséről dönt mintegy 35,5 millió szavazásra jogosult.
2023. 05. 28. 06:00
Megosztás: