Bevallás előtt: az adóalap- és kockázatcsökkentés ideje

Közeleg a társasági adó, iparűzési adó és innovációs járulék bevallásának május 31-i határideje. Ilyenkor a gazdasági társaságoknak érdemes kerülniük a bevallásokhoz szükséges kalkulációk rutinszerű összeállítását – figyelmeztet a Mazars nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat. Számos részlet rejthet ugyanis adókockázatokat, és ami talán ennél is fontosabb: a megszokásból összeállított bevallás jelentős többletköltségeket eredményezhet. Az adóalap-csökkentő tételek alapos felmérése komoly cash flow előnyt teremthet.

Bevallás előtt: az adóalap- és kockázatcsökkentés ideje

Nem csak azoknak a vállalkozásoknak érdemes elmélyülniük a társasági adó rendszerében, amelyeknél a 2022-es eredmény alapján jelentős adófizetési kötelezettségek keletkeznek. A részletszabályok sokféle adóalap-csökkentő kedvezményt tartalmaznak, amelyek segítségével akár jelentős adómegtakarítás érhető el – jelezte dr. H. Nagy Dániel, a Mazars Kft. partnere, aki szerint a társaságnak a kapott osztalékok, adományok is segíthetik az adóalap-csökkentést. Ezeknél azonban jelentősebb tételek is felmerülhetnek. Egyéb, nem minden évben előforduló gazdasági eseményeknél (például bírságok, elengedett követelésekkel kapcsolatos dokumentált ráfordítások) nagyon körültekintően kell eljárni.

„Nem evidens mindenki számára, hogy akár az adózás előtti nyereséggel megegyező mértékben is lehet fejlesztési tartalékot képezni, ezen a címen pedig akár nullára is csökkenthető az adóalap. Igaz, ez csak átmeneti kedvezmény, hiszen a későbbiekben már nem számolható el értékcsökkenés a teljes egészében fejlesztési tartalék terhére beszerzett eszközökre, de az előrehozott értékcsökkenés elszámolásának lehetősége komoly cash flow előnyt eredményezhet” – hívta fel a figyelmet dr. H. Nagy Dániel.

Az adóalap-csökkentő lehetőségek sora hosszú, de a Mazars Kft. szakértője kiemelte ezek közül a kutatás-fejlesztéshez, a jogdíjból származó nyereséghez, illetve a start-up vállalkozásokba történt befektetésekhez kapcsolódó kedvezményeket. A megváltozott munkaképességűek és szakképzési munkaszerződés keretében tanulók foglalkoztatásának, az elektromos töltőállomás és a műemléki ingatlan karbantartásához kapcsolódó adóalap-csökkentő tételek szintén figyelmet érdemelnek. Illetve olyan új elemek is megjelentek a rendszerben, mint a munkavállalók részére biztosított kerékpárok felmerült költségei, amelyek – a cégautó fenntartásához hasonlóan – elismert költségnek minősülnek.

A Mazars szakértője emlékeztetett arra, hogy – megfelelő nyilvántartás vezetésével – a fizetési határidőt követő 365 napon belül ki nem egyenlített követelések értékének 20 százaléka szintén levonható az adóalapból. „Ez akkor is így van, ha még nem igazolható ezek behajthatatlanságának ténye a társasági adó szempontjából. Így már a számviteli leírást megelőzően elszámolhatókká válnak a kétes követelések” – jelezte dr. H. Nagy Dániel, aki külön felhívta a figyelmet arra is, hogy ha a társaság év közben az adóelőlegekre tekintettel még nem rendelkezett az adójáról – például látványcsapatsport támogatására –, az éves adóbevallásában ezt még megteheti, így az adóról rendelkezésre tekintettel adójóváírásra is jogosulttá válik.

A bevallásokat megelőző kalkulációknál nem csupán az adóalapot érintő kedvezményekre érdemes figyelni, de a szabályozás változásaira is: 2022-től a kisvállalkozások esetén 50 millió forintra, középvállalkozásoknál pedig 100 millió forintra csökkent a fejlesztési adókedvezmény beruházási értékhatára. A Mazars Kft. szakértője szerint az adókockázatok elkerülésére is most van lehetőség. „Érdemes áttekinteni, hogy a kapcsolt ügyletek esetén elkészültek-e a transzferár-dokumentációk, és felkészült-e a társaság a transzferár-korrekciókkal kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére. Fontos feltérképezni, hogy a taoalap csökkentésére felhasznált, elhatárolt veszteség esetén a cég rendelkezik-e az ezt alátámasztó elhatároltveszteség-analitikával egy esetleges adóellenőrzés esetére, amikor a főkönyvi adatokból nem követhető nyomon a veszteségállomány” – mutatott rá egy újabb kritikus pontra a nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat partnere.

A szakértő a helyi iparűzési adó bevallásánál is fontosnak tartja a kockázatokat csökkentő lehetőségek megismerését. Az adóhatóság szigorúan vizsgálja például a közvetített szolgáltatások és az alvállalkozói teljesítések érvényesítését a hipaalapban. 500 millió forint feletti nettó árbevétel esetén pedig érdemes felmérni a – figyelembe vehető összeget csökkentő – sávos levonhatósági szabályt. Fontos felmérni, hogy számításba vettek-e minden telephelyet a hipaalap megosztása során, illetve hogy az eszközérték meghatározásánál az adótörvény szerinti értékcsökkenéssel kalkuláltak-e. Dr. H. Nagy Dániel külön felhívta a figyelmet az innovációs járulék bevallásánál arra, hogy a kis- és középvállalkozásoknak figyelembe kell venniük a kapcsolódó és a partnervállalkozások adatait is. Ezek megfelelő besorolása sok fejtörést okozhat. Fontos kiemelni, hogy el kell készíteni az első elszámoló innovációs járulék adóbevallását a külföldi székhelyű vállalkozások telephelyeire, a fióktelepekre is.

Mennyibe kerül 1 köbméter lakossági földgáz most tényleg?

Ha a gázszámlánkra pillantunk, akkor sokunknak elmegy az életkedve is, mert nem értjük, hogyan lesz egy köbméter elfogyasztott földgázból korrigált mennyiség és azt pedig már végképp nem értjük, hogy a végén miért kell mégis MJ (megajoule) árat fizetnünk? Mitől függ a gáz fűtőértéke? És a legfontosabb kérdés: hány forintba kerül egy köbméter lakossági gáz jelenleg? Most végre Ön is megtudhatja!
2023. 12. 02. 02:00
Megosztás:

Felemás termeléscsökkentési döntés az OPEC ülésen, az olaj maradt a korábbi alacsonyabb árszinten

A nyersolaj árjegyzése a tegnapi, napközbeni alacsonyabb szinten maradt ma reggel.
2023. 12. 02. 01:00
Megosztás:

Mesterséges Intelligencia kriptót keresel? Ezeket nézd!

A mesterséges intelligencia, vagy röviden MI vagy AI 2023-ban fénysebességgel hódította meg a világot. Az új technológiával lehetővé vált, hogy hatalmas mennyiségű adatot akár másodpercek alatt fel lehessen dolgozni.
2023. 12. 02. 00:01
Megosztás:

Nőtt a gazdaság teljesítménye

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2023 harmadik negyedévében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 0,9 százalékkal nőtt az előző negyedévhez mérten - erősítette meg pénteken második becslésével a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 12. 01. 23:00
Megosztás:

Fejlesztési támogatást nyert el Füzesgyarmat

Egymilliárd forintból valósíthat meg hat fejlesztést a Békés vármegyei Füzesgyarmat - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2023. 12. 01. 22:00
Megosztás:

Leszállítja első Cybertruck-jait a Tesla

Hosszú várakozás és körülbelül kétévnyi folyamatos csúszás után úgy tűnik, hogy megkezdődhet a Tesla Cybertruck leszállítása a vásárlóknak.
2023. 12. 01. 21:00
Megosztás:

Vegyesen változott a forint péntek estére

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 01. 20:00
Megosztás:

Visszaesett a cseh gazdaság a harmadik negyedévben

Éves összehasonlításban 0,7 százalékkal gyengült a cseh gazdaság a harmadik negyedévben - derül ki a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pénteken nyilvánosságra hozott felülvizsgált becsléséből. Ez sorban már a harmadik negyedév, amelyben visszaesett a cseh gazdaság.
2023. 12. 01. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 12. 01. 19:00
Megosztás:

Szerény emelkedéssel zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 132,56 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 58 010,99 ponton zárt pénteken.
2023. 12. 01. 18:30
Megosztás:

Megbírságolták a K&H Biztosító Zrt.-t

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt - jelentette be pénteki közleményében a felügyeleti hatóság.
2023. 12. 01. 18:00
Megosztás:

Hűtőhasználati útmutatót készített a Nébih a pazarlás csökkentésére

Hűtőhasználati útmutatót állított össze karácsonyra a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjában, hogy segítsen az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában - számolt be a hivatal pénteki közleményében.
2023. 12. 01. 17:30
Megosztás:

Három kulcsfontosságú abroncstechnológia, ami szükséges az elektromos átálláshoz

A Goodyear minden új és jelenlegi gumiabroncsát úgy optimalizálja, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtson ne csak a belső égésű motorral (ICE) hajtott járműveken, hanem az elektromos autókon is. Ezt az alkalmasságot a gyártó az új Goodyer EV-Ready logó bevezetésével teszi még inkább egyértelművé.
2023. 12. 01. 17:00
Megosztás:

A kormány köszönetét fejezi ki a magyar vállalkozásoknak

A kormány a Magyar Vállalkozók Napján köszönetét és elismerését fejezi ki a magyar vállalkozások teljesítménye előtt, hiszen a vállalkozások adják a magyar gazdaság gerincét és tartópillérét - fogalmazott pénteki közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
2023. 12. 01. 16:30
Megosztás:

Karácsony előtt is érdemes használni az Árfigyelőt

Pénzt és időt spórolhatnak a családok a karácsonyi nagybevásárlások során az online Árfigyelő használatával - hívja fel a figyelmet pénteki közleményében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).
2023. 12. 01. 16:00
Megosztás:

Drága vagy olcsó az S&P500? – Magnificent Seven II.

A nagy házak egyre-másra jönnek elő az S&P500 jövő évi teljesítményére vonatkozó várakozásaikkal.
2023. 12. 01. 15:30
Megosztás:

Újabb rekordra nőtt a 4iG árbevétele

Ismét erős negyedévet zárt az infokommunikációs 4iG-csoport, a cég az első háromnegyedévben rekordösszegű árbevételt és EBITDA-t ért el, az adózott eredmény azonban mínusz 6,4 milliárd forint volt, az egy évvel korábbi mínusz 11,7 milliárd után.
2023. 12. 01. 15:00
Megosztás:

Száznál is több adventi programmal készültek a Tourinformok

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) felhívására 41 Tourinform iroda csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelyben a négy adventi hétvégén 114 programmal várják az érdeklődőket - közölte az MTÜ pénteken az MTI-vel.
2023. 12. 01. 14:30
Megosztás:

Nőtt az AutoWallis árbevétele és nyeresége

Az AutoWallis Nyrt. több mint egyharmadával növelte árbevételét és nyereségét az első három negyedévben, mindkét mutató szeptember végére meghaladta a 2022-es egész éves értéket - tájékoztatott a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön. Közölték: jövő év első felében felfelé módosíthatják a 2025-re kitűzött tervszámokat.
2023. 12. 01. 14:00
Megosztás:

Csökkent a Duna House Group negyedéves árbevétele

A Duna House Group harmadik negyedévi árbevétele 7,1 milliárd forint volt, 15 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a menedzsment a legtöbb piacán javulásra számít jövőre.
2023. 12. 01. 13:30
Megosztás: