Bitang drága ez a hitel, mégis viszik mint a cukrot – vajon melyik az?

Dörzsölhetik a markukat a bankok: bár csak minimális mértékben csökkentették az elmúlt év során a személyi hitelek kamatait, tavaszra történelmi rekordra futott az ügyfelek által igényelt kölcsönösszeg. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakártője szerint így nincs érdemi nyomás a bankokon vonzó kamatajánlatokra – de azért találni pénztárcabarát kondíciókat is.

Bitang drága ez a hitel, mégis viszik mint a cukrot – vajon melyik az?

Történelmi csúcsra emelkedett a személyi kölcsönök iránti kereslet: 2024 márciusában a hitelintézetektől 56,55 milliárd forint értékben vettek fel személyi hitelt a magyar háztartások. Ez az adat még a „bezzeg évnek” számító 2019 legjobb hónapjának eredményét is felülmúlja: 2019 májusában 55,8 milliárd forint értékű személyi hitel folyósítás történt - emlékeztetett Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Az év első három hónapjában a személyi hitelkihelyezés megközelítette a 162 milliárd forintot, ami 28 százalékkal magasabb, mint a 2019-es év január-márciusi adata és közel 50 százalékkal múlja felül 2022-es szinteket.

Kevesen sokat

Az ügyfelek által felvett összeggel szemben a szerződésszám tekintetében már nem ilyen egyértelmű a helyzet. A megkötött kontraktusok száma márciusban 22 300 volt, ennél tavaly a nyári hónapokban (június és augusztus között minden esetben) több szerződés köttetett, 2019 márciusában pedig közel 27 500 szerződést írtak alá az ügyfelek a bankokkal. A negyedéves adatok szerint 2019-ben 8 ezerrel több kontraktus született, mint az idén március végéig folyósított 65 000 kölcsön. 

Gergely Péter szerint a fentiek alapján látható, hogy a csúcsdöntés jórészt az inflációnak köszönhető. Idén márciusban 1-1 személyi hitel szerződés átlagosan 2,54 millió forintról szólt, 2022 márciusában mindössze 2,11 millió forintos átlagösszeget mutatott ki a statisztika, 2019-ben pedig nem érte el a 2 milliót az átlagos személyi kölcsön szerződések értéke.

Nem érdekes a kamat

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint az egy év alatt több, mint ötödével megugró átlagos hitelösszeg annak fényében is furcsának mondható, hogy az ügyfelek számára – a lakáshitel kamatokkal ellentétben – a személyi kölcsön kamatszintjének változása nem hozott érdemi törlesztőrészlet-csökkenést. Az elmúlt év során a bankok alig csökkentették a személyi kölcsönök kamatát: a tavaly januári 19,46 százalékos csúcshoz képest idén márciusban a folyósított személyi kölcsönök átlagos teljes hiteldíj-mutatója (thm) 18,29 százalék volt. A bankok kevesebb mint 120 bázisponttal csökkentették csak a személyi hitelek thm szintjét – noha ma már nem borzolja 25 százalékos infláció és 18 százalékos irányadó kamat a piacok és természetesen a lakossági idegeit. 

Gergely Péter emlékeztetett: a személyi kölcsönökre a lakáshitelekkel szemben nincs érvényben thm-plafon, ráadásul addig, amíg az ügyfelek ennyire kamatérzéketlenek, a bankokon sincs komoly nyomás a kamatszintek érdemi csökkentésére. 

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a lakáshiteleknél egyértelműen 7 százalék alatti thm-szintek mellett épül fel érdemi hitelkereslet, épp ezért a banki verseny itt koncentrálódik, és így a pénzintézetek a 7,3 százalékos thm-plafon alatt kínálják a jelzáloghiteleiket. Emiatt a tavaly tavaszi 9,29 százalékos thm-maximumtól 260 bázisponttal alacsonyabb, 6,71 százalékos thm mellett helyezték ki a bankok lakáshiteleiket idén márciusban. Mindez azt jelenti, hogy a személyi hitelek és a lakáshitelek közötti kamatkülönbözet történelmi magasságokba emelkedett: nem volt még példa, hogy a két hiteltípus thm-szintjei között 11,58 százalékos legyen az eltérés. 

A dobogóhoz 14 százalék alatti kamat kell

Persze, kedvezőbb ajánlatot azért lehet találni a piacon. A BiztosDöntés.hu hitelkalkulátora szerint a statisztikában átlagként szereplő 2,5 millió forintot 5 éves futamidőre, havi nettó 350 000 forintos jövedelem igazolása mellett jelenleg a CIB Banknál lehet a legkisebb, 12,29 %-os kamaton felvenni (a thm értéke 13,20%). A Raiffeisen személyi kölcsönét 12,99%-os kamattal igényelhetjük (a thm 14,30%) és az UniCredit Fix Kamat személyi kölcsöne 14,10%-os kamattal elérhető (a thm 15,27%).

Bitcoin nem talál lendületre, miközben a kormányok több mint 5 milliárd dollár értékű BTC-t adnak el. Miért emelkedik a DTX Exchange?

Az Egyesült Államok kormánya a legnagyobb Bitcoin-tulajdonos, amelynek értéke 5 milliárd dollár, ami körülbelül 200 000 Bitcoint jelent. Annak ellenére, hogy az állami fellépés fokozódik a kriptoipar ellen, a kincstár 207 189 Bitcoint birtokol, amelynek értéke 5 milliárd dollár, így ez a legnagyobb állami tulajdonban lévő Bitcoin-mennyiség.
2024. 06. 28. 08:20
Megosztás:

A kereskedők elveszítik bizalmukat az XRP és a MATIC iránt az elhúzódó hanyatlás után, az Algotech 75%-ot ugrik

A piaci ingadozások közepette az XRP és a Polygon (MATIC), mindkét meghatározó szereplő jelentős értékvesztést tapasztalt a kereskedők növekvő bizalmatlansága miatt.
2024. 06. 28. 08:10
Megosztás:

Amint a Bitcoin átvészeli az árkorrekciót, ez az új mém érme, a Notcoin riválisa lehet az egyik legjobb altcoin befektetés

A kriptovaluta piac rövid megrázkódtatást tapasztalt, miután a Bitcoin eladások következtében az árfolyam 60 000 dollár alá esett a Mt. Gox hitelezők visszatérítése körüli spekulatív pletykák miatt.
2024. 06. 28. 08:00
Megosztás:

Magyarország, cégvezetéstől eltiltott személyek

A tavalyi és az idei kényszertörlési eljárások meghatározóak lesznek idén a számok alakulásában. Az elmúlt két évben indított jelentős számú felszámolási és kényszertörlési eljárások ellenére 2023-ban alig haladta meg a cégvezetéstől eltiltott személyek száma a 20 ezret. Bár csekély mértékben, de 2023-ban ismét csökkenő tendenciát mutat az újonnan eltiltott magánszemélyek száma, amiben fordulat várható 2024-ben.
2024. 06. 28. 07:30
Megosztás:

Közel 3,4 milliárd forint az eheti Ötöslottó főnyereménye

4 hónapja halmozódik az Ötöslottó főnyereménye, ez alatt az időszak alatt közel 360 játékos vált milliomossá 4 találatával. Amennyiben szombaton valaki egyedül ikszel telitalálatost, az Ötöslottó eddigi történetének hetedik legnagyobb nyereményét kapja meg.
2024. 06. 28. 07:00
Megosztás:

Komoly kihívás itthon tartani a jövő autóipari mérnökeit

A műszaki felsőoktatási képzésben részt vevő hallgatók 79 százaléka itthoni elhelyezkedés esetén legalább nettó 650 ezer forintos kezdőbérre tart igényt. A karrierépítés érdekében 70 százalékuk kész belföldi költözésre, és 63 százalékuk a diploma megszerzését követően külföldi munkakeresést is tervez - derült ki a Trenkwalder és az autopro.huközelmúltban elvégzett felméréséből.
2024. 06. 28. 06:30
Megosztás:

Felülmúlta a várakozásokat a Micron, mégis megütötték

Tegnap tőzsdezárás után tette közzé negyedéves jelentését a Micron.
2024. 06. 28. 06:00
Megosztás:

Nem félünk a farkastól…, avagy nem kell bankcsődtől tartani!

Az idei amerikai banki stressztesztet is sikeresen vitték a bankok. S még egy hipotetikusan súlyos gazdasági helyzetben is a minimum tőkekövetelmény felett maradt a saját tőkéjük.
2024. 06. 28. 05:30
Megosztás:

Projektmenedzsment rendszer magyarul

A magyar nyelvű projektmenedzsment rendszer alapvető követelmény a legtöbb Romániában működő és növekvő vállalat számára, amely ilyen program bevezetését fontolgatja. Még ha a vállalat legtöbb alkalmazottja alapvetően képes is kommunikálni angolul, a készségeik gyakran nem elegendőek ahhoz, hogy az angol legyen az elsődleges nyelv a projektmenedzsment programban. Végül is a hatékony projektkommunikáció az alapja a projekt zökkenőmentes megvalósításának és sikerének.
2024. 06. 28. 05:00
Megosztás:

Indul az Otthonfelújítási program! Siessen!

Jövő hétfőn indul az Otthonfelújítási program, amely az 1990. vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítését támogatja európai uniós forrásból - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
2024. 06. 28. 02:30
Megosztás:

Téli gumi nyáron? Vedd le azonnal az autódról, mert bajba kerülsz!

Sokan gondolják, a téli-nyári gumiabroncscsere egy jól sikerült marketingfogás. Ennél nagyobbat azonban nem is tévedhetnének, hiszen az adott évszakhoz való abroncs használata jelentősen csökkenti a baleset kockázatát.
2024. 06. 28. 02:00
Megosztás:

Változhat a nők 40+ nyugdíjkorhatár 2027-től - Rossz hír sokaknak!

A Nők40 jelenleg kétszeresen is egyedülálló nyugdíjforma Magyarországon: egyrészt ez az egyetlen nyugdíjtípus Magyarországon, amely a korhatár elérése előtt igényelhető, másrészt ez az egyetlen nyugdíjtípus a modern rendszerekben, amelyet nem terhel semmilyen levonás, annak ellenére, hogy a korhatár elérése előtt veszik igénybe. Szóval bátran mondhatjuk: EZ EGY HUNGARIKUM. De meddig maradhat fent ebben a formában?
2024. 06. 28. 01:00
Megosztás:

Intő jel a Bitcoin árfolyam számára – további esés jöhet?

A Bitcoin árfolyama jelentős csökkenést produkált az utóbb időben, olyannyira, hogy már a kereskedők átlagos belépési pontja alatt forog.
2024. 06. 28. 00:01
Megosztás:

Közel a videójáték-metaverzum – NMHH-elemzés nem csak gamereknek

A videójátékokra ma már nem csupán szórakoztató vagy történetmesélő szoftverekként tekintünk, hiszen egyre népszerűbb közösségépítő funkciók is megjelentek bennük, így bizonyos szempontból sokkal inkább hasonlítanak a közösségi médiafelületekre. Egyebek között ezt állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmánya, amely annak is utánajárt, hogy milyen veszélyekkel és kihívásokkal kell szembenézniük a játékosoknak, valamint, hogy milyen szabályozási környezetben kell eligazodniuk a gaming-ipar egyes szereplőinek.
2024. 06. 27. 23:30
Megosztás:

Megjelent az idei BISEL fotópályázat felhívása

A kormány célja a gazdasági növekedés és a környezetvédelmi szempontok összehangolása, valamint az egészséges és élhető környezet biztosítása a fenntartható gazdasági fejlődés megvalósítása mellett. Ennek érdekében kiemelt hangsúlyt fektet azokra a programokra, amelyek a legkisebb kortól kezdve a természeti értékek szeretetére, tiszteletére tanítják a gyermekeket - emelte ki csütörtöki közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM). Az Energiaügyi Minisztérium által működtetett környezeti nevelési programok egyike a BISEL-verseny (Biotikus Index a Középiskolai Oktatásban) és a hozzá tartozó fotópályázat, amelyet idén ötödik alkalommal hirdet meg a tárca.
2024. 06. 27. 23:00
Megosztás:

Emberek százmillióit is elérheti a Budapestet népszerűsítő reklámfilm

Világszerte százmilliókhoz juthat el a Budapestet népszerűsítő legújabb turisztikai reklámfilm, a hatásai máris mérhetők az előfoglalási adatokban - mondta az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója.
2024. 06. 27. 22:30
Megosztás:

Változik a 6-os villamos és a 15-ös autóbusz közlekedése

Változik a 6-os villamos és a 15-ös autóbusz közlekedése a fővárosban - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 27. 22:00
Megosztás:

A Micron amerikai chipgyártó vártnál jobb negyedéves adatokat közölt

A Micron Technology amerikai memóriachip-gyártó korrigált nyeresége meghaladta a vártat, az árbevétele valamivel felülmúlta az elemzők által becsültet a 2024-es pénzügyi éve május végén záródott harmadik negyedévében.
2024. 06. 27. 21:30
Megosztás:

Megérkezett az első menetrend szerinti légijárat a kínai Kantonból Budapestre

Megérkezett Budapestre az első menetrend szerinti légijárat a kínai Kantonból (Guangzhou) csütörtökön, a China Southern légitársaság hetente négyszer szállít majd utasokat a kínai nagyváros és a magyar főváros között.
2024. 06. 27. 21:00
Megosztás:

Találkozás a borszakma krémjével - Winelovers X - Experts, Exhibition, Exclusivity

A Winelovers Wine Awards borverseny keretében megrendezésre kerülő kísérő program egy exkluzív kóstolási lehetőség nemzetközi és hazai szaktekintélyekkel, kereskedőkkel, borbár- és étterem tulajdonosokkal. Egy olyan kivételes alkalom, amikor a szakma legnagyobb neveivel találkozhatsz, és ahol akár egy Master of Wine-nal is szóba elegyedhetsz két pohár bor között. A rendezvényen a kiállító borászatok standjánál való kóstolás mellett a versenyre nevezett közép-kelet-európai országok által beküldött válogatott tételekkel is megismerkedhetsz.
2024. 06. 27. 20:30
Megosztás: