Bitang drága ez a hitel, mégis viszik mint a cukrot – vajon melyik az?

Dörzsölhetik a markukat a bankok: bár csak minimális mértékben csökkentették az elmúlt év során a személyi hitelek kamatait, tavaszra történelmi rekordra futott az ügyfelek által igényelt kölcsönösszeg. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakártője szerint így nincs érdemi nyomás a bankokon vonzó kamatajánlatokra – de azért találni pénztárcabarát kondíciókat is.

Bitang drága ez a hitel, mégis viszik mint a cukrot – vajon melyik az?

Történelmi csúcsra emelkedett a személyi kölcsönök iránti kereslet: 2024 márciusában a hitelintézetektől 56,55 milliárd forint értékben vettek fel személyi hitelt a magyar háztartások. Ez az adat még a „bezzeg évnek” számító 2019 legjobb hónapjának eredményét is felülmúlja: 2019 májusában 55,8 milliárd forint értékű személyi hitel folyósítás történt - emlékeztetett Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Az év első három hónapjában a személyi hitelkihelyezés megközelítette a 162 milliárd forintot, ami 28 százalékkal magasabb, mint a 2019-es év január-márciusi adata és közel 50 százalékkal múlja felül 2022-es szinteket.

Kevesen sokat

Az ügyfelek által felvett összeggel szemben a szerződésszám tekintetében már nem ilyen egyértelmű a helyzet. A megkötött kontraktusok száma márciusban 22 300 volt, ennél tavaly a nyári hónapokban (június és augusztus között minden esetben) több szerződés köttetett, 2019 márciusában pedig közel 27 500 szerződést írtak alá az ügyfelek a bankokkal. A negyedéves adatok szerint 2019-ben 8 ezerrel több kontraktus született, mint az idén március végéig folyósított 65 000 kölcsön. 

Gergely Péter szerint a fentiek alapján látható, hogy a csúcsdöntés jórészt az inflációnak köszönhető. Idén márciusban 1-1 személyi hitel szerződés átlagosan 2,54 millió forintról szólt, 2022 márciusában mindössze 2,11 millió forintos átlagösszeget mutatott ki a statisztika, 2019-ben pedig nem érte el a 2 milliót az átlagos személyi kölcsön szerződések értéke.

Nem érdekes a kamat

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint az egy év alatt több, mint ötödével megugró átlagos hitelösszeg annak fényében is furcsának mondható, hogy az ügyfelek számára – a lakáshitel kamatokkal ellentétben – a személyi kölcsön kamatszintjének változása nem hozott érdemi törlesztőrészlet-csökkenést. Az elmúlt év során a bankok alig csökkentették a személyi kölcsönök kamatát: a tavaly januári 19,46 százalékos csúcshoz képest idén márciusban a folyósított személyi kölcsönök átlagos teljes hiteldíj-mutatója (thm) 18,29 százalék volt. A bankok kevesebb mint 120 bázisponttal csökkentették csak a személyi hitelek thm szintjét – noha ma már nem borzolja 25 százalékos infláció és 18 százalékos irányadó kamat a piacok és természetesen a lakossági idegeit. 

Gergely Péter emlékeztetett: a személyi kölcsönökre a lakáshitelekkel szemben nincs érvényben thm-plafon, ráadásul addig, amíg az ügyfelek ennyire kamatérzéketlenek, a bankokon sincs komoly nyomás a kamatszintek érdemi csökkentésére. 

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a lakáshiteleknél egyértelműen 7 százalék alatti thm-szintek mellett épül fel érdemi hitelkereslet, épp ezért a banki verseny itt koncentrálódik, és így a pénzintézetek a 7,3 százalékos thm-plafon alatt kínálják a jelzáloghiteleiket. Emiatt a tavaly tavaszi 9,29 százalékos thm-maximumtól 260 bázisponttal alacsonyabb, 6,71 százalékos thm mellett helyezték ki a bankok lakáshiteleiket idén márciusban. Mindez azt jelenti, hogy a személyi hitelek és a lakáshitelek közötti kamatkülönbözet történelmi magasságokba emelkedett: nem volt még példa, hogy a két hiteltípus thm-szintjei között 11,58 százalékos legyen az eltérés. 

A dobogóhoz 14 százalék alatti kamat kell

Persze, kedvezőbb ajánlatot azért lehet találni a piacon. A BiztosDöntés.hu hitelkalkulátora szerint a statisztikában átlagként szereplő 2,5 millió forintot 5 éves futamidőre, havi nettó 350 000 forintos jövedelem igazolása mellett jelenleg a CIB Banknál lehet a legkisebb, 12,29 %-os kamaton felvenni (a thm értéke 13,20%). A Raiffeisen személyi kölcsönét 12,99%-os kamattal igényelhetjük (a thm 14,30%) és az UniCredit Fix Kamat személyi kölcsöne 14,10%-os kamattal elérhető (a thm 15,27%).

Hasít az Erste Lakástakarék: 20 ezer szerződés egy év alatt

Újra érdemes lakástakarékban gondolkodni, ha megtakarításról van szó, és ezt egyre többen felismerik: az Erste Lakástakarék termékének értékesítési eredményei a legszebb éveket, az állami támogatás megszűnése előtti időszakot idézik. Tavaly májusban indult az akár 30 százalékos kamatbónuszt fizető előtakarékossági rendszer, azóta az ügyfelek 20 ezer új szerződést kötöttek összesen közel 200 milliárd forint értékben. Nőtt a hosszabb megtakarítási időt választók aránya, a megtakarítók pedig most átlagosan 40 ezer forintot tesznek félre havonta, szemben a korábbi 17 ezerrel.
2024. 05. 30. 04:30
Megosztás:

Extravagáns, színes és szupermodern művekkel rúgja be a nyarat a Virág Judit Galéria

Extravagáns és modern dupla nyári kiállítással jelentkezik a Virág Judit Galéria. A május 31-én nyíló ingyenes tárlaton Vető Orsolya Lia fiatal festőművész vitalitástól duzzadó, életigenlő színes képeit, valamint kilenc keramikus 21. századi, izgalmas kreációit láthatják az érdeklődők. A kiállított művek egytől-egyig megvásárolhatóak.
2024. 05. 30. 04:00
Megosztás:

Az ultragyors kiszállítás tündöklése és bukása: a gyorsaság önmagában már nem elég

Az élelmiszerek és egyéb kereskedelmi termékek azonnali kiszállítását ígérő gyorskereskedelem 2020-ban vált iránymutató trenddé, azonban napjainkra már elérte fejlődésének határait. Peter Menky, a DODO okoslogisztikai vállalat globális kereskedelmi igazgatója szerint a kizárólag ultragyors kiszállítási modellre alapozó vállalatok mára veszteségesen, üzletileg nem fenntartható módon működnek. A fenntartható városi logisztika szakértője jelentős európai szereplők példáján keresztül mutatja be, milyen út vezetett idáig.
2024. 05. 30. 03:30
Megosztás:

Balatoni ingatlanpiac: a négyzetméterárak stagnálnak, a kínálat a harmadával nőtt májusban

Májusban a Balaton környékén meghirdetett ingatlanok négyzetméterára közel azonos (+0,2%), mint tavaly az év ugyanezen időszakában, miközben az északi és déli parton is jóval több a meghirdetett ingatlanok száma. Az északi parton közel 23, míg a déli parton több mint 10%-ot nőtt a kínálat. Az ingatlan.com májusi adatai, valamint az aktuális hazai ingatlanpiaci trendek alapján a money.hu összegyűjtötte, hol lehet érdemes most nyaralót vásárolni, és hogyan finanszírozható akár hitelből is egy balatoni víkendház.
2024. 05. 30. 03:00
Megosztás:

Megdöbbentő, ahogyan a magyar vállakozó gondolkodik

Kiugróan megnőtt a megélhetés mint a vállalkozás motivációja, és érezhető némi negatív várakozás, ugyanakkor vállalkozni továbbra is vonzó dolog Magyarországon – ez derül ki többek között a világ legnagyobb vállalkozáskutatása, a Global Entrepreneurship Monitor (GEM) frissen közzétett magyar eredményeiből.
2024. 05. 30. 02:30
Megosztás:

Lottó és szerencse horoszkóp a hétvégéig - melyik csillagjegyre vár nagy nyeremény?

Pénzügyi horoszkóp a hét hátralévő részére (május 30. - június 2.) Ezen a héten az univerzum különleges üzeneteket küld minden csillagjegy számára, tele pénzügyi csodákkal és szerencsés találkozásokkal! Olvasd el részletes és izgalmas horoszkópunkat, hogy megtudd, milyen váratlan lehetőségeket rejtenek a csillagok számodra a jövő hétre! Tudd meg, melyik nap lesz a legkedvezőbb a lottózásra, és mely szerencsés állat jelzi a bőséget az életedben!
2024. 05. 30. 02:00
Megosztás:

Melyik most a legjobb állampapír? Számoljuk ki!

Június 3-tól a Magyar Állampapír Plusz megújult formában lesz elérhető: jelentősen megemelték a befektetés kamatát, így az öt évre vetített éves átlagos hozam 6,73% lesz. Felmerül a kérdés, hogy az új befektetési lehetőség mennyire alakítja át az állampapírpiacot. A Bankmonitor szakértői most összehasonlítják a jelenleg kapható állampapírokat, így MÁP Plusz mellett a FixMÁP, BMÁP, PMÁP, a DKJ és az 1MÁP is az elemzés része. Melyik a legjobb kamatozású állampapír most?
2024. 05. 30. 01:00
Megosztás:

Az új play-to-earn mém érme már 250.000 dollárt gyűjtött az előértékesítés során, vajon legyűri a Flokit?

A Doge mém érmék már egy ideje igazi nagykutyák a kripto világban, úgy, ahogy a play-to-earn (P2E = játssz, hogy keress) GameFi kriptovaluták is.
2024. 05. 30. 00:01
Megosztás:

Emelkednek az állampapír hosszú hozamok - mit jelent ez?

Azzal, hogy a Fed döntéshozók egyre inkább a kivárás mellett teszik le a voksukat, s több megerősítő adatra várnak az infláció csökkenését illetően, a kötvénybefektetőket is elbizonytalanították az elmúlt időszakban.
2024. 05. 29. 23:30
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a Skandináv lottón!

A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a május 29-én megtartott 22. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 05. 29. 23:00
Megosztás:

Online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Május 9-től a NAV új digitális szolgáltatásaként elektronikusan is lekérhető az igazolás az adóazonosító jelről a NAV Ügyfélportálon (ÜPO) - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 29. 22:30
Megosztás:

Világviszonylatban elmaradnak az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén

Az Európai Unió kihívásokkal néz szembe a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazására irányuló beruházásokért folytatott globális versenyben, az uniós beruházások elmaradnak a világelsők mögött - közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszéke szerdán.
2024. 05. 29. 22:00
Megosztás:

Jóvátételt kapnak az Eventim ügyfelei

Több mint 80 ezer fogyasztó kaphat kompenzációt az Eventim jegyértékesítő portáltól a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának eredményeképpen - közölte a versenyhatóság szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 29. 21:30
Megosztás:

Segítséget kapnak az online pénzügyi csalások áldozatai

Bankszakmai ajánlást fogalmaztak meg az online pénzügyi csalások áldozataitól érkező bejelentések megfelelő fogadásának és kezelésének segítésére a Magyar Bankszövetség tagjai számára - jelentették be szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.
2024. 05. 29. 21:00
Megosztás:

Ismét csúcsot döntött a Szerencsejáték Zrt. adózott eredménye

Ismét rekord évet zárt a Szerencsejáték Zrt.: a nemzeti lottótársaság 2023-ban 978 milliárd forint szerencsejáték-árbevételt és 39,6 milliárd forint adózott eredményt ért el; adók, járulékok, díjak és osztalék formájában mintegy 170 milliárd forint költségvetési befizetést teljesített, így az előző évhez képest 14,9 százalékkal nagyobb összeggel járult hozzá a közösségi kiadások finanszírozásához - közölte a vállalat az MTI-vel szerdán.
2024. 05. 29. 20:30
Megosztás:

Gyengült szerdán a forint

Gyengült szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest, és a hét eleji kezdéshez képest is egy-másfél százalékos veszteségbe csúszott.
2024. 05. 29. 20:05
Megosztás:

Veszteséggel zártak az európai tőzsdék

Gyenge kezdés után nagy, egy-másfél százalékos veszteségbe csúsztak szerdán a főbb európai tőzsdeindexek.
2024. 05. 29. 19:30
Megosztás:

Eladói nyomás miatt a nap végére csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 61,35 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 68 485,50 ponton zárt szerdán.
2024. 05. 29. 19:00
Megosztás:

Közel húszezer hektár földrészletet kínál megvételre az állam

Újabb 10 hektárt meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz, az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutását támogatja - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán.
2024. 05. 29. 18:30
Megosztás:

Nagy összegű uniós támogatást kaptunk a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez

Varga Mihály pénzügyminiszter szerdai Facebook-bejegyzésében jelentette be, hogy 184 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez.
2024. 05. 29. 18:00
Megosztás: