Budapesten és Pest megyében folytatódik a jövő villamosenergia-hálózatának építése

2020-ban indította el az E.ON Hungária Csoport a Danube InGrid projekt keretében az Észak-Dunántúl legnagyobb villamosenergia-hálózatfejlesztését, melynek keretében többek között új alállomások épülnek és okos hálózati megoldásokat telepítenek. A program most induló második fázisában az E.ON Hungária Csoporthoz tartozó ELMŰ Hálózati Kft. szolgáltatási területén, Budapesten és Pest megyében is kiemelt hálózatfejlesztések indulnak. A program új fázisába az MVM Émász Áramhálózati Kft. is bekapcsolódik, nagyszabású villamosenergia-hálózati fejlesztéseket valósítva meg az északkelet-magyarországi régióban is. A Danube InGrid határon átnyúló intelligens hálózati projekt 2020-2028 között megvalósuló hazai beruházásainak összköltségvetése magyar oldalon 84 milliárd forint, amelyből 68 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg az E.ON Hungária Csoport észak-dunántúli, valamint budapesti és Pest megyei hálózatain

 Budapesten és Pest megyében folytatódik a jövő villamosenergia-hálózatának építése

Danube InGrid néven magyar-szlovák együttműködésben, az Európai Unió támogatásával 2020-ban indította az E.ON Hungária Csoport az elmúlt évek legnagyobb, és egyben a leginkább jövőbe mutató hálózatfejlesztési beruházását az Észak-Dunántúlon. Az eredetileg 50 milliárd forint hazai költségű projektben modern technológiával épülő megoldásokkal és ellátásbiztonsági beruházásokkal fejlődik a térség villamosenergia-hálózata, reagálva a megújuló energiaforrások növekvő térnyerésére, egyúttal megoldást nyújtva a folyamatosan növekvő lakossági és vállalati energiaigényekre. A hálózatfejlesztési sorozat első mérföldköveit – Öttevény, Gyermely, Székesfehérvár településeken - már átadták, Kisbéren pedig az elmúlt hónapban kezdődtek el zöldmezős beruházásban egy modern, távolról irányítható transzformátorállomás munkálatai.

A projekt - két évvel az indulása után - most jelentős újabb földrajzi területekkel és beruházási forrásokkal folytatódik. A 2028-ig megvalósuló Danube InGrid projekt második fázisában a korábbiak folytatása mellett kiemelt hálózatfejlesztési beruházásokat indítanak az E.ON Hungária Csoport tagjaként működő ELMŰ Hálózati Kft. területén, Pest megyében és Budapesten is.

„A jövő hálózati infrastruktúrájának fejlesztése, ami lehetővé teszi a fenntartható, zöld energiaátmenetet, az egész közösségünkre hatással van. Ma már bárki – magánember, család, kisvállalkozó vagy ipari termelő - aktív szereplője, alakítója lehet a fenntartható jövőnek. Büszkék vagyunk rá, hogy ezzel a nagyléptékű beruházás-sorozattal ehhez a jövőhöz járulunk hozzá, egyaránt stabil alapot teremtve a lakosság és a gazdasági szereplők fejlesztési, bővítési terveihez” – mondta Béres József, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese.    

A vállalatcsoport Pest megyében a növekvő ügyféligényekre reagáló és későbbi további bővülési igények befogadására is alkalmas transzformátor-állomásokat épít többek között Veresegyházon és Pécelen, utóbbi térségben ellátásbiztonsági szempontból kiemelt távvezetékeket is létesít. Emellett új okoseszközöket, távműködtetésű oszlopkapcsolókat, zárlatjelzőket, intelligens transzformátorokat telepít a hálózatra, hogy üzemzavar esetén gyors átkapcsolásokkal, alternatív úton tudja megfelelő minőségű energiával ellátni a kiesett szakaszt, így az ügyfelek rövidebb időre vagy akár egyáltalán nem érzékelik az áramkimaradást.

Pest megye mellett a főváros is profitál a fejlesztésekből. Az E.ON a város villamosenergia-hálózatát azzal a többes céllal fejleszti, hogy a budapesti otthonokban minél inkább zavartalan és üzembiztos legyen az ügyfelek ellátása, válaszoljon a növekvő energiaigényekre és bővülő lehetőség nyíljon a megújuló energiaforrások hálózatra csatlakoztatására.

„A kormány célja, hogy tovább erősítse a magyar háztartások energiabiztonságát és ezzel egyidejűleg biztosítsa a mind szélesebb körű kapcsolódást a régiós áram- és földgázhálózatokhoz. A Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiában kitűzött 2050-es, teljes klímasemlegesség eléréséhez nélkülözhetetlen a megújuló energiaforráson alapuló, korszerű és környezetkímélő energiatermelés növelése. E célkitűzések megvalósításában az átviteli rendszerirányítók és a villamos energia elosztók kulcsszerepet töltenek be, a mostani fejlesztések tehát kiemelt jelentőségűek. A Danube InGrid nemzetközi projekt lehetővé teszi nagyszámú megújuló villamosenergia-termelő hálózati csatlakozását, a hálózat hatékony működtetését, hozzájárul a szolgáltatás színvonalának, valamint az ellátásbiztonságnak a növeléséhez. Emellett támogatja a fenntarthatósági, energia- és klímapolitikai célkitűzéseinket is infokommunikációs technológiák, software-ek, innovatív hálózati megoldások alkalmazásával” – mondta el a programról szóló nyilvános konzultáción Steiner Attila, Technológiai és Ipari Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

A 2028-ig megvalósuló magyar-szlovák Danube InGrid projekt tervezett költségvetése közel 200 milliárd forint, amelyből 84 milliárd forint Magyarországon hasznosul. Ebből az Észak-Dunántúlon megvalósuló fejlesztésekre 50 milliárd, a Pest megyét és Budapestet érintőkre pedig 18 milliárd forintot fordít az E.ON Hungária Csoport. A határokon átnyúló, az energiapiacok közötti mélyebb integrációt szolgáló projektet az Európai Unió kiemelten kezeli.

A programról szóló eseményen Bárdi Barnabás, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) Villamosenergia-felügyeleti és Árszabályozási Főosztálya vezetője elmondta, a MEKH üdvözli a Danube InGrid projekt sikeres előrehaladását és az időközben kibővült projekt felkerülését az európai közös érdekű projektek (PCI) 5. listájára. A MEKH, mint a PCI projektek engedélyezési eljárásának megkönnyítéséért és koordinálásáért felelős hatóság, folyamatosan együttműködik a projektgazdákkal az engedélyezési eljárások minél gyorsabb és gördülékenyebb lefolytatása érdekében. Az újonnan PCI státuszt nyert projektek között egyre több az intelligens hálózat kiépítésére irányuló projekt, ami ezen projektkategória jelentőségének emelkedését, az energiaátmenetben betöltött szerepének erősödését jelzi Európa-szerte. A MEKH messzemenőkig támogatja, hogy minél több, innovációs szempontból is különleges magyar projekt nyerjen el európai uniós kiemelt státuszt

A program most induló második fázisába az MVM Csoport is bekapcsolódik. Az MVM Émász Áramhálózati Kft. révén a fejlesztéssorozat kiterjed az északkelet-magyarországi régióra is, így az Észak-Dunántúl mellett Közép-Magyarország, valamint Északkelet-Magyarország területén valósulnak meg nagyarányú villamoshálózat-fejlesztési beruházások a következő hat évben.

Váratlanul nagyot csökkent októberben a német kiskereskedelmi forgalom

Októberben a vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent, az előző havihoz képest az idei legnagyobb esést szenvedte el a kiskereskedelmi forgalom Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtöki jelentése alapján.
2022. 12. 01. 14:30
Megosztás:

Duplájára nőtt az idén nyáron a légi utasforgalom Németországban

Az idén nyáron duplájára nőtt a légi utasforgalom Németországban az előző évihez képest, de még mindig elmarad a pandémia előtti szinttől a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése alapján.
2022. 12. 01. 14:00
Megosztás:

Fejleszti diagnosztikai technológiáját a szegedi Avidin Kft.

Uniós támogatással több mint 305 millió forintos beruházással fejleszti diagnosztikai technológiáját a szegedi Avidin Kft. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 12. 01. 13:30
Megosztás:

Hidrogén meghajtású zéró-emissziós hajtóművet és kiszolgáló létesítményeket fejleszt az Airbus

Hidrogén meghajtású, üzemanyagcellás hajtómű fejlesztését jelentette be az Airbus a szerdán zajló Airbus Summit rendezvényen. Az első földi és légi hajtóműteszteket az évtized közepén hajtják végre az első legyártott Airbus A380-as óriásgép segítségével, amelyet most alakítanak át ZEROe demonstrátorrá, hogy képes legyen folyékony hidrogén szállítására és az új hajtómű fogadására.
2022. 12. 01. 13:00
Megosztás:

Az energiaintenzív vasúti árufuvarozás továbbra is kimarad a mentőcsomagokból - azonnali lépéseket sürgetnek a vállalkozó vasúti társaságok

A szeptember végén bejelentett kormányzati segítség eddig még nem érkezett meg a vasúti árufuvarozási szektor terheinek könnyítése érdekében, emiatt fokozódik a bizonytalanság és aggodalom a vállalkozó vasúti társaságoknál, akik 2022-ben 24 milliárd forint többletköltséget kell elszenvedjenek a drasztikusan megnövekedett energiaárak miatt. Minden energiaintenzív támogatási programból eddig kimaradt a vasút, pedig lenne lehetőség a vállalkozó vasúti társaságok megsegítésére. A vállalkozó vasúti társaságokat is képviselő HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület a lehető leghamarabb párbeszédet kíván kezdeményezni a közlekedésért felelős tárca új vezetőjével Lázár János miniszter úrral a megnyugtató megoldások megtalálása érdekében.
2022. 12. 01. 12:30
Megosztás:

A horvát kormány döntött az üzletek vasárnapi zárva tartásáról

A horvát kormány csütörtökön döntött az üzletek részleges vasárnapi zárva tartásáról - közölte Marin Piletic munkaügyi miniszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján.
2022. 12. 01. 12:00
Megosztás:

Az ESG kötelező, krízisálló és értéket teremt– derült ki a CBRE ESG konferenciáján

Az ESG-vel kapcsolatos kérdéseknek szentelte a CBRE legutóbbi szakmai konferenciáját. Ahogy a témaindító előadásokon is elhangzott, az üzleti életben a fenntarthatóság túlmutat az önkéntes kezdeményezéseken, és már nem megkerülhető. A tágabban vett gazdaság és a kereskedelmi-ingatlanpiac szereplői egy olyan mérhető és átlátható rendszer kialakításának küszöbén állnak, melyet egységesen kell követnie a vállalatoknak.
2022. 12. 01. 11:00
Megosztás:

A többség továbbra sem a karácsonyfán fog spórolni

A kereskedők és szakmai szövetségek által előrejelzett idei 10-15 százalékos áremelkedés ellenére a vevők továbbra sem a fenyőfán terveznek spórolni. 41 százalék azok aránya, akik 10 ezer forintnál is magasabb összegből tervezik beszerezni a karácsonyfát, a vásárlók 60 százaléka pedig a legdrágább fenyőfaj, a nordmann fenyő iránt érdeklődik - derül ki Agroinform.hu múlt heti felméréséből.
2022. 12. 01. 10:30
Megosztás:

Erős kezdés az európai tőzsdéken

Emelkedéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon, folytatva az előző napi erősödést.
2022. 12. 01. 10:06
Megosztás:

Mérsékeltebb növekedést mutat a novemberi BMI

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke 54,7 az októberi 56,4 után, vagyis azt jelzi, hogy a válaszadók az előző hónaphoz képest kevésbé élénk bővülésről számoltak be - közölte csütörtökön a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2022. 12. 01. 09:30
Megosztás:

Az elmúlt évek történései felnyitották a magyarok szemét

Változóban van a magyarok megtakarításhoz való viszonya egy friss felmérés szerint. Ez alapján majdnem kétharmaduk szerint a nehéz gazdasági helyzetben is lényeges, hogy megtakarítsanak. Emellett tavalyhoz képest nőtt az előre tervezők aránya és megtakarítással is egyre többen rendelkeznek. A közép- és hosszabb távú megtakarítási célok elérésében segíthet a Tartós Befektetési Értékszámla nyitása vagy meghosszabbítása, amivel adómentesség vagy kedvezményes adózás is elérhető.
2022. 12. 01. 08:30
Megosztás:

Újraindul a nulla százalékos kkv forgóeszköz hitelprogram

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) uniós forrásból 100 milliárd forint keretösszegű, nulla százalékos kamatozású forgóeszköz hitelprogramot indít újra a magyar vállalkozások számára a kormány törekvéseivel összhangban - közölte a pénzintézet szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 01. 07:30
Megosztás:

Vizsgálja az adóhatóság a részvényjuttatások adózását

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jogkövetési eljárás során egy amerikai cég magyar leányvállalatánál vizsgálta a részvényjuttatások adózását, és a cégnél dolgozó több magánszemélynél tárt fel hiányosságokat, akik később önrevízióval korrigálták adóbevallásukat - tájékoztatta az adóhatóság az MTI-t szerdán.
2022. 12. 01. 07:00
Megosztás:

Lezárult a Mol lengyelországi töltőállomás vásárlása

A Mol sikeresen lezárta a PKN Orlennel és a Grupa Lotos-szal kötött megállapodást, ezzel több mint 410 lengyelországi töltőállomást vásárolt a 2022. január 12-én tett bejelentéseknek megfelelően - közölte a Mol szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2022. 12. 01. 06:30
Megosztás:

Füstpróbák lesznek az M3-as metró középső szakaszán

Az utolsó füstpróbák lesznek szombat-vasárnap 8-19 óra, illetve jövő csütörtökön 23 óra és pénteken 3 óra között az M3-as metró átadásra váró szakaszán a Deák téri és a Felszabadulás téri állomásokon - tudatta a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt. illetékes igazgatósága közleményben szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 01. 06:00
Megosztás:

Fidelitas: Karácsony még mindig nem számolt el az Amerikából kapott százmilliókkal

Karácsony Gergely főpolgármester még mindig nem számolt el a kampányra Amerikából kapott százmilliókkal - hívta fel a figyelmet a Fidelitas szerdán közzétett Facebook-videójában.
2022. 12. 01. 05:30
Megosztás:

Tizennégy helyszínen lesz decemberben vasutas véradónap

Tizenhatodik alkalommal szervezi meg az országos vasutas véradónapot a MÁV a Vasutas Országos Közművelődési és Szabadidő Egyesülettel (VOKE), a Magyar Vöröskereszttel és az Országos Vérellátó Szolgálattal decemberben - közölte a vasúttársaság szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 01. 05:00
Megosztás:

Magyarország 50 legnépesebb települése - melyik városban hányan laknak 2022-ben?

Melyek Magyarország legnagyobb városai? Mely városokban laknak a legtöbben 2022-ben Magyarországon és vajon melyik lesz a legnépesebb város 2023-ra? A KSH adatai segítségével most megnézhetjük Magyarország TOP50 legnépesebb városának listáját.
2022. 12. 01. 04:01
Megosztás:

Az Európai Bizottság új szabályokat javasol a csomagolási hulladék mennyiségi csökkentése érdekében

Az Európai Bizottság új európai uniós jogszabályokat javasolt szerdán, amelyek célja, hogy visszaszorítsa a nehezen lebomló és a környezetre káros műanyag csomagolási hulladék mennyiségét.
2022. 12. 01. 03:30
Megosztás:

Lavrov: a Nyugat kényszeríti Kijevet az Oroszország elleni háborúba

A Nyugat arra kényszeríti Ukrajnát, hogy ő vívja meg a háborút, amelyet maga folytat Oroszország ellen - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy szerdai moszkvai ifjúsági fórumon.
2022. 12. 01. 03:00
Megosztás: